Sarcina săptămânală: senzații fetale și materne, de la concepție până la naștere

Sarcina începe în prima zi a ultimei menstruații. Dar nici medicii, nici femeia însăși nu sunt capabili să determine o situație interesantă în acest stadiu. În această perioadă, are loc doar pregătirea pentru fertilizarea oului, iar acest proces trece neobservat.

O femeie nu simte semne care ar indica faptul că o nouă viață apare în corp. Cu toate acestea, este foarte important.

A treia săptămână de sarcină - dezvoltare fetală

Acesta este începutul perioadei de ovulație, unde, dacă reușește, sperma fertilizează ovulul. De obicei din acest moment vine sarcina.

După conectarea celulelor masculine și feminine, se formează un zigot. Aceasta este o celulă cu un dublu set de cromozomi, care are propriul său cod genetic. În acest moment parametrii copilului nenăscut sunt determinați, iar aceasta este creșterea, culoarea ochilor, părul și alte caracteristici care sunt transmise de la părinți. De asemenea, oul este fixat pe peretele uterului.

În ceea ce privește semnele, nu există nici unul ca atare, dar unele fete pot observa aceleași semne acasă ca înainte de debutul zilelor critice. Aceasta poate fi o mică descărcare sanatoasa, care trage durere în partea inferioară a abdomenului, umflarea pieptului.

Primul trimestru de sarcină

Primele luni de sarcină sunt un moment responsabil și dificil. La copilul nenăscut, organele sunt așezate și încep să se formeze. Corpul mamei care este în așteptare este reconstruit, pregătindu-se să suporte o sarcină. În acest moment a apărut de obicei toxicoza timpurie - rezultatul modificărilor hormonale active.

A 2-a săptămână

Deoarece este destul de rar să cunoaștem timpul concepției până la o zi, în mod tradițional, în obstetrică sarcina este considerată de la ultima menstruație. În medie, ovulația apare la o săptămână după menstruație. Aceasta duce la o discrepanță a numărului - de fapt, prima săptămână după concepție este considerată a doua săptămână de sarcină.

Cam la o zi după concepție zigot - așa-numitul ou fecundat - începe să se împartă. În paralel, se deplasează de-a lungul tubului uterin spre cavitatea uterină. La o săptămână după concepție, un embrion de 50 de celule invadează peretele uterin. Acest proces se numește implantare și, în linii mari, abia acum începe o sarcină reală. Dacă ceva nu merge bine până în acest moment, o sarcină avortată nu poate fi recunoscută. În timpul implantării, este posibilă depistarea mică - acest lucru este normal.

A 3-a săptămână

În a treia săptămână de sarcină, aceleași celule embrionare încep să se schimbe. Unele dintre ele vor da naștere placentei și cordonului ombilical, iar altele vor forma viitorul copil. Stratul exterior al germenului numit trofoblast începe să producă hormonul gonadotropină corionică (CGT, sau hCG), care schimbă organismul, pregătindu-l pentru gestație. Din momentul în care acest hormon apare în sânge, puteți verifica concepția folosind un test de sarcină.

A 4-a săptămână

Dimensiunea embrionului este de un milimetru. Începutul organelor începe să fie pus: tubul neural, inima, placenta. Prima lună obstetrică de sarcină se încheie. În acest moment, majoritatea femeilor nu știu încă despre sarcină, iar embrionul se hrănește din propriile rezerve - sacul de gălbenuș. Tot ceea ce se întâmplă în acest moment depinde de cât de bine a mâncat mama în așteptare înainte de sarcină. Cu toate acestea, acum este recomandabil să începeți să luați vitamine care să ajute la susținerea sănătății și dezvoltării embrionului femeii însărcinate.Nu uitați de minerale: de exemplu, zincul este implicat în reglarea diviziunii celulare, deci este necesar încă din stadiile timpurii ale sarcinii. Vitaminele din grupa B sunt, de asemenea, necesare pentru stabilirea normală și dezvoltarea organelor interne, iar vitamina A pentru dezvoltarea normală a placentei.

A 5-a săptămână

Dimensiunea embrionului este de aproximativ doi milimetri și jumătate. Placenta începe să furnizeze fătului nutrienți din sângele mamei. În a 21-a zi după concepție, inima începe să bată - până acum neregulat, iar tubul neural este împărțit în viitorul creier și măduva spinării. Pentru formarea normală a sistemului nervos fetal, corpul mamei în așteptare în acest moment ar trebui să primească zilnic cel puțin 400 de micrograme de acid folic. Iodul este de asemenea important: este necesar pentru formarea creierului.

Săptămâna a 6-a

Capul începe să ia formă, apar începuturile membrelor și continuă să se formeze organele interne ale fătului.

Mama așteptată poate experimenta schimbări de dispoziție. Acest lucru este normal și este cauzat de o furtună hormonală, care determină organismul să se reconstruiască activ.

A 7-a săptămână

Dimensiunea embrionului este de opt până la zece milimetri. Părțile de bază ale creierului sunt formate. Ochii apar, în timp ce sub piele transparentă, luteina este necesară pentru dezvoltarea normală a retinei. Se formează rudimentele mâinilor și picioarelor.

Datorită modificărilor hormonale, corpul mamei expectante elimină mai mult lichid decât de obicei. Cu toate acestea, aportul de apă nu poate fi limitat pentru a evita deshidratarea.

A 8-a săptămână

Lungimea fătului este de 7-17 milimetri, greutate - 0,25 grame. Încep să se formeze intestinele.

În această perioadă, multe mame în așteptare prezintă toxicoză. Dacă este posibil, mâncați mese mici. Dacă numărul de atacuri de vărsături este de peste cinci ori pe zi, există o mare probabilitate de deshidratare și dezechilibru în substanțele minerale ale organismului. Ar trebui să consultați un medic și să nu refuzați un spital dacă se oferă spitalizare.

Săptămâna a 9-a

Lungimea fătului este de 22-30 milimetri. Picioarele sunt întinse, iar formele de degete se formează pe ele. Mânerele încep să se aplece la coate. Copilul face primele mișcări, dar până acum sunt imperceptibile pentru viitoarea mamă.

În acest moment, pieptul femeii devine mai greu și mai plin. Și deși glanda mamară va continua să crească pe parcursul sarcinii, acum această glandă este cât se poate de sensibilă. Până la sfârșitul lunii a patra, sensibilitatea va scădea.

A 10-a săptămână

Lungimea fătului este de aproximativ trei centimetri, greutatea este de aproximativ două grame și jumătate. Începuturile dinților încep să se formeze.

Este timpul ca mama în așteptare să înceapă prevenirea varicelor: datorită creșterii volumului de sânge, încărcătura pe vene crește. Asigurați-vă că mergeți (în pantofi confortabili), relaxați-vă adesea cu picioarele ridicate. Este foarte bine dacă o femeie ia complexe de vitamine, inclusiv rutina (împotriva edemelor) și vitamina C.

Săptămâna a 11-a

Lungimea copilului este de cinci centimetri, capul ocupă jumătate din corp. Irisul ochilor se dezvoltă. Inima a dobândit o structură cu patru camere, deși camerele nu sunt încă complet izolate.

În acest moment, viitoarea mamă poate avea crampe de noapte. Se crede că problema este lipsa de potasiu, deci nu uitați de aportul regulat de vitamine și minerale. Este util să faceți viței întinzători și un masaj blând înainte de culcare.

Săptămâna a 12-a

Viitorul copil are șase centimetri lungime și cântărește 8,5-14 grame. Dezvoltarea placentei este complet finalizată. Toate organele sunt puse - desigur, se vor forma și vor crește, dar, teoretic, totul este deja în vigoare.

Apetitul se întoarce la femeie. Nu este nevoie să încercați să compensați ceea ce s-a pierdut în timpul toxicozei și să mâncați pentru doi - totul este bun cu moderație. Dieta calorie a unei femei însărcinate înainte de a 20-a săptămână trebuie crescută cu nu mai mult de 15%.

Al doilea trimestru de sarcină

Organele copilului se dezvoltă activ, iar el crește. În consecință, crește nevoia viitoarei mame de nutrienți, vitamine, micro și elemente macro.Pe de altă parte, acesta este momentul în care greutățile primului trimestru se reduc, iar stomacul nu este încă atât de mare încât să interfereze cu plăcerea sarcinii.

13 saptamana

Fructul cântărește 28 de grame, iar lungimea sa este de 6,5-10 centimetri. Organele interne încep să funcționeze: ficatul produce bile, pancreasul - enzime și insulină. Se dezvoltă corzile vocale.

Mama expectantă poate simți tensiune în abdomenul inferior - acest lucru întinde uterul. Astfel de senzații sunt o variantă a normei.

Săptămâna a 14-a

Copilul nenăscut are o lungime de 8-11 centimetri și cântărește 57 de grame. Formate trahee și corzi vocale, urechile „migrau” de la gât la locul său potrivit. Se formează fălci.

Mama poate avea rinită la gravide: membrana mucoasă a nasului se umflă din cauza unui exces de progesteron. Sprayurile pentru nas cu soluție salină fiziologică sau cu apă de mare (în niciun caz vasoconstrictor sau antihistaminice) nu pot atenua starea.

A 15-a săptămână

10-12 centimetri - lungimea copilului, 48–71 grame - greutate. Trupul bebelușului este acoperit cu părul gros, numit lanugo. Acestea protejează pielea delicată a bebelușului de lichidul amniotic și dispar de obicei la naștere.

Este posibil ca o viitoare mamă să se umfle pe picioare. Volumul crescut de sânge în combinație cu presiunea uterului pe vena cava inferioară perturbă circulația sângelui în corpul inferior. Te pot ajuta exerciții moderate și tricotaje de compresie, precum și administrarea complexelor de vitamine-minerale cu rutina.

16 săptămână

Copilul are o lungime de aproximativ 13 centimetri și cântărește aproximativ 80 de grame. Copilul se agită activ, începând din această săptămână până în săptămâna a 20-a, mama își va simți mișcările pentru prima dată. Ecografia poate deja distinge un băiat de o fată.

Dormitul pe stomac este deja dificil, pe spate - nu este recomandat, deoarece uterul apasă pe vena cava inferioară. Pentru a obosi mai puțin într-o poziție culcată de partea ta, trebuie să te descurci bine cu perne.

A 17-a săptămână

15 centimetri - lungime, 142 grame - greutate. Copilul începe să audă.

Un pofte de lup, împreună cu preferințe de gust ciudate, se poate întoarce la o viitoare mamă. Dorința de a mânca cretă, sau chiar pământ, poate vorbi nu numai de lipsa de calciu, dar și de deficiență de fier. Începând cu săptămâna 16 - 20, nevoia acestui microelement crește mult, deoarece circulația sângelui se formează activ în făt. Toate acestea indică necesitatea complexelor vitamin-minerale care conțin fier și calciu.

Săptămâna a 18-a

16-18 centimetri - lungime, aproximativ 200 grame - greutate. Se formează țesutul gras subcutanat.

Inima viitoarei mame lucrează cu o sarcină grea: volumul de sânge care circulă este crescut cu 40-50%. Dacă te ridici brusc, s-ar putea să te simți amețit. Nu este nevoie să vă faceți griji, doar așezați-vă și calmați-vă.

Săptămâna a 19-a

18 centimetri - lungimea copilului, 200-225 grame - greutatea acestuia. Începe să se producă un lubrifiant asemănător brânzei - o altă protecție a pielii împotriva lichidului amniotic. La fete, mugurii de ovul se formează în ovare, astfel încât în ​​acest moment este stabilită sănătatea nepoților viitoarei mame.

Durerea și greutatea în partea inferioară a abdomenului din cauza entorsei ligamentului rotund uterin pot reveni. Dacă este posibil, încercați să vă relaxați într-o poziție orizontală.

A 20-a săptămână

Viitorul om are deja lungimea de aproximativ 20 de centimetri, cântărește 200-255 grame. Se dezvoltă centrele nervoase responsabile de percepția senzațiilor. Oasele urechii interioare sunt formate. Copilul începe să sughite.

Mama așteptată poate începe să-și facă griji pentru hemoroizi. Puteți recomanda să beți mai multă apă pentru a evita încordarea și spălați zona anusului cu apă rece. Pentru terapia medicamentoasă, trebuie să vă adresați unui medic.

21 săptămână

23 centimetri - lungime, 280-370 grame - greutate. „Regimul zilnic” se formează la copil - ciclurile de somn și trezire. O bătăi de inimă poate fi deja auzită printr-un stetoscop.

Există dureri în partea inferioară a spatelui, datorită faptului că uterul mărit îl trage în față. Nu este recomandat să stai mult timp, iar într-o poziție de ședință, un suport pentru picioare va ajuta.

A 22-a săptămână

27 centimetri - lungime, 360 grame - greutate. Măduva osoasă a bebelușului începe să funcționeze, creând celule din sânge. Dar celulele roșii din sânge sunt încă produse în ficat. Sistemul nervos se dezvoltă activ. În rudimentele dinților de foioase, calciul începe să fie depus. Deoarece vitamina D este necesară pentru formarea normală a calciului, nu trebuie să uităm de utilizarea acesteia. Din păcate, în climatul nostru este destul de dificil să obțineți dozele potrivite de această vitamină într-un mod natural. Se recomandă femeilor însărcinate și care alăptează să primească zilnic cel puțin 800 UI de vitamina D.

Datorită proporțiilor schimbate, mama așteptată începe să se simtă penibilă.

Săptămâna a 23-a

Un copil are 22-25 de centimetri lungime, aproximativ 450 de grame - greutatea lui. Oasele urechii interioare sunt întărite, iar copilul poate distinge vocile.

A doua jumătate a sarcinii - perioada de dezvoltare posibilă preeclampsie, o complicație gravă care poate duce la moartea mamei și a fătului. Una dintre primele manifestări ale preexlampsiei poate fi o creștere a tensiunii arteriale, astfel încât aceasta este monitorizată în fiecare vizită la clinica antenatală. Pentru a preveni această complicație, OMS recomandă să luați calciu, vitamine antioxidante - C și E.

24 săptămână

Copilul are o lungime de 25–28 centimetri, cântărește 600 de grame. În sânge apar globule albe - viitori apărători ai infecțiilor. Plămâni formați activ. Începe producția de agent activ de suprafață - o substanță care protejează țesutul pulmonar de „lipirea” pe expirație. Dar în timp ce este prea mic pentru a proteja plămânii copilului în caz de naștere prematură.

Săptămâna a 25-a

30–33 centimetri - lungime, 680 grame - greutate. Pielea copilului se îngroașă treptat, sub ea se formează o rețea capilară. Cortexul cerebral devine din ce în ce mai complicat.

Între săptămâna 24 și 28 este necesar să verificați glucoza din sângele mamei care așteaptă: este posibil să se dezvolte diabet la gravide. De obicei, este corectat prin dietă; medicamentele sunt rareori necesare.

26 săptămâna

Copilul are o lungime de aproximativ 33 de centimetri și cântărește aproximativ 800 de grame. Nările se deschid, apar mișcări respiratorii, cu toate acestea, copilul „respiră” în timp ce lichidul amniotic.

Sunt posibile lupte de antrenament Braxton Hicks, care sunt similare cu tensiunea musculară abdominală. Apariția durerii crampe este o ocazie de a consulta imediat un medic.

Săptămâna a 27-a

Copilul a crescut la aproape 36 de centimetri și a câștigat aproximativ 900 de grame de greutate. Ochii deschiși. Creierul se dezvoltă și devine complicat.

În timpul sarcinii, visele devin prea strălucitoare, uneori înspăimântătoare. Motivul pentru aceasta este același ca și pentru toate celelalte modificări ale organismului - restructurarea hormonală.

Eu trimestru de sarcină

După fertilizare și implantare, are loc procesul de concepție, timp în care ovulul fetal începe să se transforme într-un embrion. Se formează trei straturi germinale din care se vor dezvolta organe și părți ale corpului de-a lungul întregii perioade de gestație. Copilul nenăscut crește rapid și se mișcă constant. Inima și intestinele încep să se formeze. La sfârșitul primului trimestru, urechile, pleoapele, gura și nasul vor începe treptat să se dezvolte.

Al treilea trimestru de sarcină

Ieșiți la linia de sosire. Creșterea rapidă a bebelușului încetinește, organele și sistemele sale se „coacă”, pregătindu-se pentru nașterea viitoare. În ultimele trei luni, copilul va câștiga cea mai mare parte din greutate. Mama câștigă rapid și în greutate, dar este de dorit ca creșterea pentru ultimul trimestru să nu depășească cinci kilograme.

Săptămâna a 28-a

Lungimea copilului este de aproximativ 38 de centimetri, greutate - 1,1 kilograme. Tonusul muscular se îmbunătățește, plămânii sunt formați anatomic, dar încă nu există suficient surfactant în ei.

Uterul susține stomacul din ce în ce mai mult, ceea ce poate provoca arsuri la stomac. Mâncarea este cel mai bine împărțită în porții mici și mănâncă mai des. Dacă arsurile la stomac sunt complet insuportabile, medicul va recomanda remedii aprobate. Consumul de sodă este inacceptabil!

Săptămâna a 29-a

Lungime - 40 centimetri, greutate - 1,3 kilograme. Creierul copilului este acoperit de convoluții.Țesutul subcutanat se îngroașă, dar până acum grăsimea nu depășește 3% din greutatea totală.

Dacă mama în expectativă încă nu s-a deranjat să cumpere hosiery de compresie pentru prevenirea varicelor, este recomandabil să o faceți acum. Pentru a consolida pereții vaselor de sânge, este important să luați rutină și vitamina C.

Săptămâna a 30-a

Un copil are 43 de centimetri lungime, cântărește 1,4 kilograme. Celulele roșii din sânge sunt acum produse nu în ficat, ci în măduva osoasă. Scheletul este întărit. Încă este important să se monitorizeze conținutul de vitamine și minerale din dieta mamei care așteaptă, deoarece acestea sunt necesare pentru creșterea copilului și pentru dezvoltarea organelor sale interne.

31 săptămână

Un copil cântărește aproximativ un kilogram și jumătate cu o lungime de 43 de centimetri. Copilul devine mai puțin activ, deoarece există mai puțin spațiu în jurul lui. Cu toate acestea, mișcările bebelușului trebuie repetate cel puțin o dată pe oră.

Devine dificil pentru mama care așteaptă să respire, deoarece uterul susține diafragma. În ultimele săptămâni, uterul va scădea și respirația va deveni mai ușoară. Dispneea după exercițiu este normală, dar dacă dispneea apare brusc, fără un motiv aparent, trebuie să apelați imediat la medic.

A 32-a săptămână

Puștiul are 43 de centimetri lungime și cântărește 1,6 kilograme. În această perioadă, de obicei, copilul se întoarce cu capul în jos, dar înainte de sfârșitul sarcinii își poate schimba postura de mai multe ori.

Viitoarea mamă începe să bombaneze buricul.

Săptămâna a 33-a

44 de centimetri, aproximativ 1,8 kilograme. Copilul intră în faza creșterii active și acumulării de grăsimi. Până la sfârșitul sarcinii, copilul va dubla greutatea. Prin urmare, mama trebuie să se asigure că în dieta sa există suficiente proteine ​​și vitamine pentru ca copilul să crească.

Săptămâna a 34-a

44 de centimetri, 2,3 kilograme. Pielea bebelușului devine netedă, părul vellus se păstrează doar în anumite zone. Sistemul imunitar se dezvoltă. La băieți, testiculele coboară în scrot.

Mama este sfătuită să aducă documente și o carte de schimb cu ea atunci când iese din casă. Din acest moment, munca poate începe oricând. Călătoriile lungi, în special zborurile aeriene, sunt extrem de nedorite.

Săptămâna a 35-a

Copilul are o lungime de 42-47 de centimetri, greutatea lui este de aproximativ doi kilograme și jumătate. Sistemul digestiv este aproape complet, plămânii sunt pregătiți pentru respirație.

O viitoare mamă poate avea dureri de durere în partea inferioară a abdomenului din cauza entorsei zonei pelvine.

Săptămâna a 36-a

Lungime - 48 centimetri, greutate - 2,5-2,7 kilograme. Copilul este aproape complet format și câștigă în greutate în săptămânile rămase. Copilul a întors capul în jos și nu ar trebui să mai dea peste cap.

Capul se scufundă în fundul pelvisului și odată cu el stomacul cade. Devine mai ușor să respire mama expectantă.

37–40 a săptămâna

În cea de-a 37-a săptămână, creșterea copilului a ajuns în medie la 48 de centimetri, iar greutatea - 2,6-2,9 kilograme. În acest moment, copilul câștigă aproximativ 100 de grame pe zi, se acumulează cu grăsime, ceea ce va proteja copilul de schimbările de temperatură după naștere. Dezvoltarea intrauterină a fătului este aproape completă.

Din această perioadă, sarcina este considerată pe termen complet. Prin urmare, puteți colecta deja geanta pentru spital. Cu puțin timp înainte de naștere, un dop mucos din colul uterin pleacă. În câteva zile, precursorii sunt posibile - contracții care pregătesc uterul pentru travaliu.

14 săptămâni

Fătul învață mișcări de respirație pentru a se pregăti pentru viața în afara pântecului. Vezica și uretra sunt deja formate, iar rinichii încep să lucreze și să excrete urina.

Pe corpul copilului apare o pufă (lanugo), care protejează și reglează temperatura corpului. Amprentele cu un model unic au apărut deja pe degete.

Încep să apară semne sexuale la un copil.

15 săptămâni

Medicii spun că în această perioadă, copilul începe să învețe despre lume și despre ce se întâmplă în jur. El poate deja să înceapă să exprime emoții cu ajutorul expresiilor faciale și a gesturilor. Somnul mamei și al copilului sunt sincronizate.

Primii focuri de hematopoieză apar - pe pereții vezicii biliare.La 2-3 luni, ficatul va fi principalul organ al hematopoiezei, iar măduva osoasă la sfârșitul 3.

Inima fetală bate de două ori mai mult decât mama și trece prin ea însăși până la 23 de litri de sânge pe zi. Este deja posibil să se determine factorul Rhesus și grupa de sânge.

Sprijin pentru droguri în timpul sarcinii

În timpul dezvoltării fetale, bebelușul are nevoie de mulți nutrienți, vitamine și alți nutrienți. Și în timp ce proteinele, grăsimile și carbohidrații care furnizează „materiale de construcție” și energie pentru organismul în curs de dezvoltare sunt relativ ușor de obținut în timpul nostru, situația cu vitamine și microelemente este ceva mai complicată.

Conform unuia dintre studiile efectuate la Sankt Petersburg, la femeile între 20-30 ani, 42% au o deficiență de vitamina B1, 48% au zinc, iar 90% (!) Au acid folic. Și asta în ciuda faptului că folii și vitaminele din grupa B asigură dezvoltarea normală a sistemului nervos central al fătului. Dacă o femeie nu este în măsură să obțină toate vitaminele necesare din dieta ei zilnică fără să rămână însărcinată, cu atât mai puțin nu va putea oferi necesități crescute în timpul sarcinii. De aceea, aportul de complexe vitamin-minerale concepute special pentru gravide este atât de necesar.

16 săptămâni de sarcină și făt

Copilul începe să se miște activ, dar până acum toate aceste mișcări nu sunt resimțite în mod special, deoarece lichidul amniotic înmoaie mișcările.

În această săptămână, copilul deschide mai întâi ochii. Pielea copilului este destul de subțire și translucidă, stratul de grăsime este încă absent.

În ceea ce privește senzațiile unei femei, începe să obosească, în special picioarele. Apare o mers caracteristică.

Cum să alegi un complex de vitamine și minerale

Așteptarea unei vieți noi este un moment minunat, plin de bucurie și speranță. Dar aceasta este perioada în care încărcătura pe corpul unei femei crește. Necesitatea fiziologică de nutrienți, vitamine și minerale este în creștere. Complexele de vitamine și minerale dezvoltate special pentru fiecare etapă: planificarea, sarcina în sine și hrănirea copilului, ajută la adaptarea la cerințele crescute ale organismului.

Compoziția complexului vitamin-mineral trebuie să fie echilibrată, iar dozele ar trebui să fie în concordanță cu recomandările medicilor. În mod optim, dacă sunt selectate vitamine și minerale pentru fiecare trimestru de sarcină, precum și etapele planificării și alăptării, cum ar fi, de exemplu, în complexul vitamin-mineral „Trimivru Complivit”. Este foarte important ca preparatul vitaminic să fie un medicament și nu un aditiv activ biologic (BAA). Cert este că suplimentele alimentare nu sunt medicamente, ci suplimente nutritive, nu sunt supuse înregistrării de către Ministerul Sănătății Federației Ruse, ceea ce înseamnă că nu fac studii preclinice, farmacologice, toxicologice și clinice și nu pot garanta un efect terapeutic. Probabilitatea unei alergii nu poate fi exclusă. Având în vedere că sarcina nu este momentul pentru experimentare, este mai bine să alegeți un complex vitamin-mineral și să nu utilizați suplimente alimentare.

Numărul de înregistrare al Complivit® Trimesterum în Registrul de Stat al Medicamentelor: Nr. LSR-008555/10.

20 de săptămâni pentru dezvoltarea copilului

Acesta este așa-numitul ecuator al sarcinii. Lungimea este deja de 20 de centimetri, iar părul apare pe cap.

Mulți părinți în această perioadă se înscriu la cursuri speciale care îi vor pregăti pentru nașterile viitoare, dau răspunsuri la întrebări interesante și povestesc despre caracteristicile fiziologice ale bebelușului.

20-24 săptămâni

Dacă vă puneți urechea pe stomacul mamei în aceste săptămâni, puteți auzi deja bătăile inimii copilului. Mai mult, ritmul va fi mai frecvent decât cel al unui adult - până la 160 de bătăi. Circulația placentară are o importanță primară.

Torsul superior este mai bine furnizat cu sânge arterial decât jumătatea inferioară. Aceasta este o explicație a dimensiunii reduse a pelvisului și a membrelor inferioare.

25-26 săptămâni

În aceste săptămâni, copilul își examinează cu atenție mediul. Până acum, el are suficient spațiu pentru mișcări active, astfel încât el împinge, simte cordonul ombilical și pereții uterului. Aproximativ 10 șocuri pe oră sunt normale în acest moment.

Unul dintre lucrurile preferate de făcut în aceste săptămâni este să îți sugi degetul mare. Și acest lucru nu este întâmplător, deoarece astfel de mișcări ajută la întărirea mușchilor obrajilor și maxilarelor și, de asemenea, calmează copilul. Reflexul de supt este unul dintre primele reflexe necondiționate. Și în funcție de preferința degetului mâinii drepte sau stângi, putem trage concluzii despre dominanța emisferei și dacă copilul va fi cu mâna dreaptă sau stânga în viitor.

În ultima lună, uterul crește de 4 ori și se sprijină în hipocondru, care izbucneste coastele inferioare.

26-28 săptămâni

Lanugo (părul subțire pe suprafața corpului) începe să dispară, dar în unele părți pot rămâne după naștere. E în regulă, vor dispărea în primele zile de viață. La rândul său, părul de pe cap devine mai gros. Unii chiar la naștere se pot lăuda cu părul gros, iar alții au un cap complet chel. Dar absența aparentă nu înseamnă că nu sunt deloc, așa că nu există niciun motiv de îngrijorare.

Pleoapele deja se pot deschide și închide, au apărut cilii. Unghiile cresc pe picioare. În această perioadă, masa creierului și numărul de convoluții sunt în continuă creștere. Dar funcțiile vitale ale copilului sunt reglate de măduva spinării, deoarece funcțiile cortexului cerebral se dezvoltă deja în afara vieții uterine.

Persoana mică deja se înghesuie și se pregătește să părăsească uterul, întorcându-se cu susul în jos.

28-36 săptămâni

Până în săptămâna 36, ​​corpul femeii începe să se pregătească pentru nașterea copilului. Există modificări ale corpului care au loc cu puțin timp înainte de naștere:

instinct de cuibărit - o nevoie internă de a pregăti spațiu pentru următoarea apariție a unui copil,

dopul mucos se desprinde sub forma unui mucus incolor sau roz,

urinarea devine mai frecventă, deoarece uterul scăzut pune presiune puternică asupra vezicii urinare,

copilul se calmează și începe să se miște mai puțin, pentru a se pregăti pentru naștere,

Contractii Brexton Heights - contracții neregulate, de antrenament,

o ușoară scădere a greutății corporale

înmuierea și scurtarea colului uterin, precum și deschiderea a câțiva centimetri.

Lungimea copilului este de aproximativ 47 de centimetri, iar greutatea este de aproximativ 1,6-2,6 kilograme.

Deja după 2-4 săptămâni copilul se va naște, în acest moment este aproape complet.

40 de săptămâni de sarcină care se simte femeie

În ziua de 274-280 a termenului, copilul ar trebui să se nască, deoarece a ajuns deja la conformitatea cu formele și starea nou-născutului. Masa corpului său poate varia de la 2,5 la 4 kilograme. Începând cu această săptămână, mama care așteaptă ar trebui să se aștepte la apariția contracțiilor uterine - începutul travaliului. În același timp, capul copilului, cu oase moi ale craniului, trebuie să se agațe strâns de cavitatea pelvină și să se pregătească pentru trecerea prin canalul de naștere.

Corpul feminin este obosit și slab, somnul și coordonarea sunt perturbate. Întregul corp vă spune că este timpul să nașteți!

2 săptămâni

Dacă luați perioada obstetrică, atunci a doua săptămână de sarcină - aceasta este perioada concepției. În acest moment o femeie ovulează. Ovarul eliberează o celulă feminină, care este trimisă la trompa uterină. Acolo așteaptă fertilizarea timp de 24 de ore. Celulele masculine - spermatozoizii, trăiesc mai mult. Rămân activi până la cinci zile. Când se întâlnesc, apare concepția. Dacă nu are loc fertilizarea, după 2 săptămâni, ovulul nefertilizat este excretat din corp cu menstruația.

Începând cu a doua săptămână de sarcină, multe fete simt unele schimbări în organism. Sarcina continuă cu astfel de senzații:

 • apariția sensibilității la diverse mirosuri. Aromele obișnuite se pot agrava atât de mult încât o enervează mult pe mama în așteptare,
 • schimbări de dispoziție. „Leagănul” emoțional se explică printr-o schimbare a fundalului hormonal,
 • trăgerea, chiar mai degrabă, sentimente dureroase pot apărea în partea inferioară a abdomenului și în spate. Acest lucru se întâmplă din cauza contracției organului genital, deoarece uterul încearcă să scape de endometru,
 • unele femei dezvoltă o sexualitate crescută în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează schimbării fondului hormonal.

Descrierea acestor simptome nu se aplică tuturor femeilor. Uneori, mamele nu simt nicio schimbare, mai ales când vine vorba de prima sarcină. Citiți mai multe despre a doua săptămână aici.

Puteți afla despre debutul ovulației prin măsurarea temperaturii bazale, folosind teste speciale de farmacie sau printr-un calcul simplu dacă ciclul menstrual este regulat.

7 săptămâni

Această perioadă de sarcină este însoțită de un eveniment important. Corpusul luteum este înlocuit cu placenta. Până în acest moment, ar trebui să fie complet format, să efectueze bine protecția fătului. Dacă o femeie a suferit diverse boli infecțioase, funcțiile placentei pot fi afectate.

Copilul se dezvoltă rapid. Greutatea este deja de 2 grame, iar dimensiunea este de aproximativ 2 centimetri. Fătul continuă activ formarea sistemului nervos. Placenta oferă fătului oxigen și nutrienți esențiali. În plus, protejează împotriva microorganismelor patogene.

Modificări fiziologice la copil:

 • degetele de la picioare și brațele
 • se formează țesutul osos
 • embrionul își îndoaie deja genunchii, coatele,
 • inima are 4 camere, astfel încât sângele se mișcă pe tot corpul copilului,
 • începuturile dinților sunt așezate
 • apare nasul, buzele,
 • organele genitale sunt formate, dar până acum este imposibil să se stabilească sexul copilului.

O mamă tânără, pe lângă toxicoză, în acest stadiu poate întâlni edem, urinare frecventă și indigestie. Datorită dezvoltării rapide a fătului, o femeie simte adesea presiune în partea inferioară a abdomenului. La a șaptea săptămână, uterul atinge dimensiunea unui măr mare. O linie întunecată începe să atragă de la ombilic la pubis, iar sfârcurile se întunecă și ele. Descrierea detaliată a săptămânii a șaptea.

8 săptămâni

Dacă avem în vedere sarcina pe luni, atunci 8 săptămâni sunt 2 luni. În acest moment, femeia înțelege deja clar starea ei. Semnele externe ale unei poziții interesante devin vizibile:

 • figura este rotunjită, mersul devine mai neted,
 • starea pielii se schimbă. De remarcat este faptul că pentru unele doamne devine mai curat, mai neted. Alte fete trebuie să se confrunte cu acnee și pete de vârstă,
 • dorința de a mânca ceva incompatibil devine tot mai pronunțată.

Primul trimestru de sarcină devine un adevărat test pentru multe mame. Nu vă faceți griji. Adesea, toxicoza dispare până la sfârșitul celei de-a treia luni.

Fotografie a fătului prin ecografie

La a opta săptămână, sistemul vizual al fătului este format efectiv. Ochii sunt mai aproape unul de celălalt, embrionul ia o formă umană. În timpul unei examinări cu ultrasunete, puteți lua în considerare canalul auditiv, caracteristicile faciale abia se observă. Surprinzător, în această perioadă, copilul reacționează deja la atingere.

9 săptămâni

În acest stadiu, creșterea copilului continuă, el trece de la embrion la făt. Capul este încă mare, membrele sunt bine formate. Copilul se mișcă liber în lichidul amniotic. Dimensiunea sa nu depășește trei centimetri. Genitale sunt formate, dar în săptămâna a noua este încă imposibil să se stabilească sexul firimituri.

O femeie ar trebui să fie atentă și la sănătatea ei. Dacă apare vreo descărcare de gestiune necaracteristică, trebuie să contactați imediat un medic ginecolog. De asemenea, trebuie avut grijă la senzații dureroase sau crampe din partea inferioară a abdomenului. Adesea, este necesară consultarea cu un medic genetician și alți specialiști. Medicul poate comanda un test de biopsie corionică pentru a determina potențialele malformații. Totul despre a noua săptămână este aici.

10 săptămâni

Această etapă femeia suferă mai calm.Mama se obișnuiește treptat cu noua ei poziție, temerile și emoția se calmează. Fructele au format deja principalele organe și sisteme interne, creierul se dezvoltă activ. Greutatea copilului este de aproximativ 7 grame. Capul se ridică treptat din piept, devenind mai proporțional cu corpul.

În creierul fetal, în fiecare moment se formează noi lanțuri de neuroni. Degetele și degetele de la picioare sunt întinse, dar există încă un sept între ele. Organele interne sunt la locul lor, continuă să se îmbunătățească în fiecare zi. La băieți, testosteronul este deja sintetizat, iar la fete, hormonul estrogen.

La mama tânără, glandele mamare cresc vizibil, venele și capilarele devin vizibile asupra lor. Abdomenul inferior este rotunjit. În această perioadă, este necesar să revizuiți garderoba, să lăsați deoparte lucrurile strânse. Îmbrăcămintea nu trebuie să constrângă stomacul și pieptul. În legătură cu creșterea rapidă a uterului, fata simte presiune asupra organelor interne, urinarea se accelerează vizibil. Trebuie să vă ridicați la toaletă chiar și noaptea.

11 săptămână

Pe acest segment de dezvoltare, copilul cântărește deja aproximativ 11 grame, iar dimensiunea sa este de până la 6 cm. Cu ajutorul ecografiei este posibil să se considere dacă fătul se dezvoltă normal. Frecvența cardiacă este de aproximativ 140 de bătăi pe minut. A treia lună de sarcină este însoțită de formarea auriculelor și foliculilor de păr. Bebelușul necesită tot mai mulți nutrienți, deoarece creșterea lui este acum foarte rapidă.

Majoritatea mamelor cu toxicoză simt ușurare. Până la această vârstă, boala și starea de rău dimineața dispar treptat. Până la sfârșitul celei de-a treia luni, fetele „literalmente” înfloresc. Starea de bine este din ce în ce mai bună.

Dacă nu există nici o amenințare de avort spontan, puteți merge mult, faceți gimnastică pentru gravide. Pentru a preveni apariția vergeturilor pe corp, puteți utiliza creme speciale sau uleiuri naturale. Uleiul de măsline, migdale, caise și piersici înmoaie bine dermul. Aflați mai multe despre acest termen.

Nutriția trebuie să fie completă. Dieta trebuie să includă cereale, supe, carne slabă și pește, legume, fructe. Băuturile cofeinizate și alcoolul sunt importante pentru a elimina complet. De asemenea, nu este recomandat să mănânci o cantitate mare de alimente sărate. Acest lucru poate duce la umflare. Lista restricțiilor include produse de patiserie dulce și chifle în cantități mari, apă strălucitoare.

13 saptamana

A treisprezecea săptămână este începutul celui de-al doilea trimestru. În această perioadă, medicii recomandă unei femei să respecte alimentația corespunzătoare, să se relaxeze foarte mult și să iasă adesea în aer liber. Burtica devine din ce în ce mai rotunjită, talia crește în volum. Dacă o femeie poartă gemeni sau triplete, burtica este suficient de mare. De multe ori apare sarcina multiplă cu FIV (inseminare artificială). În această etapă, mama ar trebui să se gândească deja la schimbarea sutienului. Pieptul este destul de mare, așa că lenjeria obișnuită o poate strânge.

Excursiile de toaletă în săptămâna treisprezece devin mai puțin frecvente. Acest lucru se datorează creșterii uterului. Dacă este detectată durere, trebuie să contactați imediat un medic ginecolog. Nu trebuie să uităm că amenințarea avortului persistă în orice perioadă. De obicei, descărcarea vaginală trebuie să rămână fără un miros neplăcut și o culoare patologică.

Bebelușul se dezvoltă activ în interiorul pântecului, greutatea sa este de aproximativ 20 de grame, iar înălțimea sa este de până la 7 cm. Un organism mic reacționează la muzică, atingere, lumină puternică, voci. În această etapă apar astfel de modificări fiziologice:

 • ochii se îndreaptă tot mai mult spre puntea nasului,
 • mușchii se dezvoltă, oasele se întăresc,
 • auricula ia o formă normală,
 • copilul doarme deja de câteva minute,
 • copilul își mișcă la întâmplare brațele și picioarele, dar genunchii încă nu sunt aplecați.

Mărimea fătului este încă atât de mică încât o femeie nu-și simte mișcările. Încă nu este posibil să se stabilească sexul copilului. Citiți mai multe despre acest termen.

Sarcina săptămânală - 13 săptămâni

Ei bine, asta este totul, primul trimestru cu toate problemele, toxicoza a rămas în urmă. În fața ta, așteaptă cel mai adevărat moment de aur în care te poți bucura de sarcină.

Bomba ia deja o anumită formă, mândria ta pentru asta crește, dar în același timp nu este dificil să o porți, așa că poți rula un magazin întreg pentru copii cu mult entuziasm și o cantitate imensă de energie.

Sarcina pe săptămâni - dezvoltarea fetală cu fotografie

Știind cum se dezvoltă fătul după săptămâni în timpul sarcinii, puteți controla starea de sănătate a mamei și a bebelușului. Medicul monitorizează dacă senzațiile fizice și psihologice ale femeii sunt în concordanță cu normele. Acest lucru vă permite să reacționați la timp și să ajutați mama și copilul, dacă este necesar.

O viitoare mamă este mai calmă dacă știe că schimbările din corpul ei se duc conform planului. Este util să știți cum se dezvoltă fătul în timpul săptămânilor de sarcină. Deci mami știe în avans la ce să te aștepți, la ce să te pregătești. Pot să-i spui medicului dacă ceva nu se oprește.

21 săptămâni

Oamenii de știință cred că la 21 de săptămâni mami are ocazia să influențeze preferințele gustului copilului. O femeie ar trebui să mănânce echilibrat, să elimine alimentele dăunătoare. Dacă mănânci preparate picante, sărate și afumate, este puțin probabil ca în viitor bebelușul să fie încântat de cereale și legume obișnuite.

Viitoarea mamă prezintă unele inconveniente, printre care flatulență, apetit crescut, creștere rapidă în greutate. În legătură cu o creștere a greutății corporale, sarcina pe vene și coloana vertebrală crește. Există și aspecte pozitive. Părul devine mai gros și mai strălucitor, unghiile sunt mai puternice.

Un organism mic atinge o înălțime de aproximativ 26 cm, iar greutatea sa este de aproximativ 350 g. În acest stadiu de dezvoltare, copilul este deja complet similar cu copilul format, rămâne doar să crească în greutate. Copilul distinge deja gusturile, poate înțelege ce a mâncat mama.

El se mișcă în continuare liber în lichidul amniotic, dar cu agitația sa o femeie simte deja clar acest proces.

23 săptămână

Femeia însărcinată ar trebui să-și amintească despre alimentația corectă și rutina zilnică la 23 de săptămâni. Este foarte important să controlați creșterea în greutate. În mod normal, dacă o fată câștigă până la 7 kg până în acest moment. Sarcina pe coloana vertebrală crește în fiecare zi. Este recomandat ca viitoarea mamă să se odihnească cât mai mult, să abandoneze hainele strânse și pantofii cu toc înalt.

Pentru a preveni edemele, experții recomandă reducerea cantității de lichid consumat, abandonarea alimentelor sărate. Când apar convulsii, trebuie să revizuiți dieta, saturați meniul zilnic cu calciu și vitamina E.

Greutatea firimituri în acest stadiu este, de obicei, de aproximativ 420-450 gr., Iar înălțimea este de până la 35 cm. Pielea firimituri are încă un aspect încrețit, dar cu un set de grăsimi subcutanate va deveni curând ușor și neted. Mai des, un om mic doarme, perioadele de trezire durează câteva ore. Bebelușul se hrănește cu nutrienți. El secretă deja urina și materiile fecale primordiale, dar datorită schimbării regulate a lichidului amniotic, acest lucru nu reprezintă o amenințare pentru existența acesteia.

În acest moment, există o dezvoltare activă a sistemului respirator. Copilul respiră test. Una dintre caracteristicile dezvoltării în acest stadiu este apariția fazei de somn REM. Aceasta înseamnă că copilul poate deja să viseze.

24 săptămâni

Copilul continuă să se dezvolte activ în interiorul pântecului. Multe femei observă apariția vergeturilor roșii sau albăstrui pe pielea abdomenului și a pieptului. Nu vă faceți griji. Cu un exercițiu adecvat după naștere, puteți scăpa de aceste neajunsuri.

În această etapă, femeia se bucură de sarcină, toxicoza a trecut și este încă departe de naștere. Este important în acest moment să comunicați cu cei dragi, cu prietenii, să împărtășiți experiențele lor. Nu trebuie să uităm de nutriția adecvată și sănătoasă, de rutina zilnică.

Adesea, mamele se confruntă cu o astfel de trăsătură precum propunerea pelvină a fătului. Nu este nevoie să vă supărați, există încă suficient timp și copilul cel mai adesea se aruncă în poziția dorită.Există exerciții speciale care ajută fătul să se rostogolească cu capul în jos.

Greutatea corporală a copilului în săptămâna 24 este de aproximativ 500 g., Iar creșterea de aproximativ 33 cm. În acest stadiu de dezvoltare, îmbunătățirea tuturor organelor și sistemelor continuă, conexiunile neuronale sunt formate activ, copilul se joacă cu cordonul ombilical, se încruntă, expresiile sale faciale devin mai bogate.

Dacă simțiți senzații de tragere, durere în abdomenul inferior sau depistare, trebuie să mergeți imediat la spital.

25 săptămână

Diametrul uterului este deja dimensiunea unei bile, deși burticele fetelor arată diferit. Multe viitoare mame se plâng de arsuri la stomac. Acest lucru se datorează creșterii presiunii uterine asupra stomacului. În această etapă, va fi util să mâncați legume și fructe în formă crudă, fiartă, coptă, cereale și produse din lapte acru.

Puteți scuti de încărcătură de mușchii spatelui și coloanei vertebrale folosind un bandaj special de susținere. Trebuie selectat, ținând cont de recomandările medicului. Cu varice în extremitățile inferioare, lenjeria de compresie va ajuta. Aspectul și mărimea acestuia trebuie să fie selectate și de un specialist.

La nașterea copilului în acest stadiu, va putea supraviețui. În același timp, el trebuie plasat într-o cameră specială, în care va rămâne până la 40 de săptămâni.

Modificări fetale la săptămâna 25:

 • greutate la 25 săptămâni aproximativ 700 gr., creșterea este de aproximativ 35 cm.,
 • întărirea sistemului scheletului
 • îmbunătățirea țesutului muscular,
 • copilul își mișcă constant membrele, își întoarce capul,
 • reflexul de apucare se dezvoltă,
 • mâna conducătoare este determinată - dreapta sau stânga.

Datorită faptului că copilul a format deja o ureche interioară, el este bine orientat în spațiu, ocupă o poziție a corpului care este convenabilă pentru el.

26 săptămână

Cu fiecare zi de sarcină, burtica devine mai mare, încărcătura pe picioare și pe coloana vertebrală crește. În această perioadă, ar trebui să vă gândiți deja la concediul de maternitate. Mersul viitoarei mame seamănă tot mai mult cu un pendul. Creșterea totală în greutate variază între 8-9 kilograme. Dacă a fost diagnosticat un ton uterin crescut, o femeie însărcinată poate fi pusă în așteptare.

Creșterea copilului la 26 de săptămâni de gestație este de aproximativ 35 cm, iar greutatea este de până la un kilogram. Datorită acumulării de tampoane subcutanate grase, copilul devine mai ușor, pielea este nivelată. Micul organism se îmbunătățește în fiecare zi. Șocurile cu brațele și picioarele devin mai notabile și chiar dureroase pentru mămică.

În acest moment, trebuie să continuați să mâncați corect, să urmăriți filme frumoase, să ascultați muzică clasică calmă. Acest lucru va ajuta la îmbunătățirea stării emoționale a mamei și a copilului.

Cum se determină începutul sarcinii

Pentru a urmări sarcina pe săptămână, dezvoltarea și senzațiile fetale, trebuie să știți de la ce oră să contați. Cum se stabilește începutul sarcinii:

 • dacă mama știe când a apărut concepția - aceasta este cea mai exactă opțiune,
 • medicul stabilește vârsta gestațională la determinarea dimensiunii uterului, dar în primele săptămâni nu este posibil să se stabilească termenul în acest fel, uterul este încă prea mic,
 • până la data primei zile a ultimei menstruații, data concepției este determinată destul de precis, din acest moment uterul începe să se pregătească pentru sarcină,
 • de la 4-5 săptămâni puteți efectua o examinare cu ultrasunete, vă permite să determinați foarte precis durata firimiturilor din burtă.

Luați în considerare modul în care se desfășoară dezvoltarea fătului în timpul săptămânilor de sarcină, o descriere a modificărilor din corpul mic. Vom povesti totul despre sarcină până la săptămână.

30 de săptămâni

30 de săptămâni de sarcină este de șapte luni și jumătate obstetrică. În acest moment, o femeie câștigă până la aproximativ 10 kg, unele mame chiar mai mult. În această etapă, copilul este complet format, continuă să antreneze respirația. Acesta atrage și împinge lichidul, pregătindu-și astfel plămânii pentru retragerea aerului.

Aici începe interacțiunea activă a unui bărbat minuscul cu mama sa.El se îngrijorează dacă o femeie ridică vocea, se calmează când îi mângâie burtica. Greutatea fătului este de aproximativ 1,5-1,6 kg. Înainte de naștere, va trebui să câștige încă două kilograme. Părul care acoperă corpul bebelușului începe să dispară treptat, dar uneori rămân o perioadă de timp după nașterea copilului.

Fisurile creierului care s-au format prin această perioadă de dezvoltare devin mai adânci. Mama simte că bebelușul nu se mișcă doar la întâmplare, dar poate răspunde în mod conștient la diverse tipuri de stimuli.

În a 30-a săptămână de sarcină, copilul nu mai este suficient spațiu. Încearcă continuu să-și îndrepte brațele și picioarele, pe care gravida le simte.

31 săptămâni

Oboseala și disconfortul unei mame tinere este din ce în ce mai amplificat. Uterul crește și pune presiune asupra organelor interne. Dureri de spate apare în timp ce stai, mersul, chiar și culcat devine incomod. Crizele apar deseori noaptea. Pentru a-ți ușura starea, ar trebui să faci yoga, un masaj relaxant ajută foarte mult. În această etapă, medicii recomandă reducerea cantității de lichid consumat, respectarea unei alimentații corespunzătoare, limitarea cantității de sare.

Modificările fiziologice ale copilului sunt următoarele:

 • greutatea este de aproximativ 1,7 kg
 • creșterea atinge 40-45 cm,
 • firimiturile își îmbunătățesc sentimentele de bază (auzul, vederea, mirosul),
 • conexiunile neuronale se dezvoltă din ce în ce mai mult
 • perioada de veghe devine mai lungă.

Cu cât termenul nașterii viitoare este mai apropiat, cu atât este mai mare agitația femeii însărcinate. Temerile și sentimentele sunt sentimente destul de normale în săptămâna 31, rudele și prietenii ar trebui să ajute să facă față.

Senzații la 12 săptămâni de gestație

A 12-a săptămână de sarcină marchează sfârșitul celei mai imprevizibile și periculoase perioade pentru viața și sănătatea copilului - primul trimestru.

Copilul s-a așezat deja temeinic în pântecele mamei sale, în fiecare zi corpul lui crește și se întărește.

Și asta înseamnă că acum viitoarea mamă va avea mai puține motive de anxietate și nervozitate: bolile din primele săptămâni de sarcină sunt din ce în ce mai puțin resimțite, iar viața revine la normal.

Deci, semnele a 12 săptămâni de sarcină includ:

 • simptomele toxicozei precoce dispar sau slăbesc vizibil (în unele cazuri, greața poate continua pe tot parcursul sarcinii),
 • de obicei, până la această dată, lățimea uterului a crescut la o sută de milimetri,
 • datorită faptului că uterul mărit se ridică în cavitatea abdominală, nu mai pune presiune asupra vezicii urinare - femeia se simte mai confortabilă și de multe ori încetează să meargă la toaletă,
 • starea depresivă-lacrimă, schimbările bruște de dispoziție, iritabilitatea primelor luni de sarcină dispar,
 • dorința de a se culca în pat sau de somn scade, dar poate persista și - nu uitați că organismul funcționează pentru sine și pentru copil, necesită multă putere și resurse,
 • abdomenul crește destul de mult, dar o posibilă mâncărime a pielii de pe ea poate semnala vergeturi. Merită să cumpărați produse speciale de igienă din vergeturi pe piele.

Dacă ai o primă sarcină, atunci, cel mai probabil, stomacul tău a crescut destul de mult, iar la timp vei fi la dimensiunea obișnuită în garderoba ta.

12 săptămâni de sarcină este un moment în care o femeie însărcinată poate expira în sfârșit, încetând să-i fie frică de sentimente necunoscute și să se bucure de nașterea unei noi vieți în sine.

Există o conștientizare a responsabilității lor pentru viața copilului și, odată cu îmbunătățirea stării de bine, femeia simte bucurie și ridicare emoțională.

Durere și crampe

Obstetrica a 12-a săptămână de sarcină nu exclude aspectele negative. O femeie are încă nevoie să-și monitorizeze cu atenție corpul, să poată asculta nevoile sale și la timp, dacă este necesar, să solicite ajutor medical. Printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile însărcinate în această perioadă sunt durerea și crampe.

 • Durerea în abdomen și partea inferioară a spatelui apare din cauza faptului că ligamentele uterului sunt întinse, pregătindu-se pentru nașterile viitoare.
 • Durerile de cusături ușoare în pelvis și pubis indică, de asemenea, pregătirea pentru naștere. Odihnă bună și somn bun vor facilita foarte mult starea femeii însărcinate.
 • Durere în cap și palpitații.
 • Crampele de stomac și constipația sunt rezultatul influenței progesteronului asupra tractului digestiv. Trebuie să mâncați alimente bogate în fibre.
 • Senzații de iritație și arsură pe pielea toracelui, coapselor și abdomenului sub influența hormonilor și creșterii uterine. Ar trebui să hidrateze pielea, să folosească creme speciale împotriva vergeturilor.

Alocări în a douăsprezecea săptămână

Cursul normal al sarcinii este caracterizat prin descărcarea de culoare deschisă care nu are un miros înțepător. Merită alarma dacă există un neplăcut mirosind a maro închis, cu un amestec de sânge sau descărcarea de caș.

Fenomenele similare pot indica prezența infecției - de exemplu, candidoza. În cel mai rău caz, o astfel de externare este un semn al unui avort spontan.

Merită să contactați un medic ginecolog cât mai curând posibil pentru a începe tratamentul la timp și pentru a elimina consecințele nedorite.

Sângerare

Dacă apare sângerare, o femeie însărcinată trebuie să rămână calmă, să acționeze rapid și clar.

Trebuie să apelați o ambulanță acasă, vorbind la telefon despre principalele semne de avertizare:

 • natura descărcării: sângeroasă, apoasă, cojită,
 • abundența de descărcare (se consideră că descărcarea abundentă este mai mult de o lingură)
 • prezența sau absența durerii și crampării în uter,
 • prezența sau absența temperaturii ridicate.

Echipa de ambulanță sosită trebuie să inspecteze femeia însărcinată la fața locului și să decidă asupra tratamentului. Poate că va costa programarea tratamentului la domiciliu. În cazuri grave, mama poate fi internată.

33 săptămână

Creșterea în greutate a femeii însărcinate în acest moment este de aproximativ 12-14 kg. Din cauza fricii nașterii viitoare, crește iritabilitatea tinerei mame. Pentru a evita diverse probleme, fetei i se recomandă să rămână calmă, să comunice mai mult cu cei dragi, să vizioneze filme despre nașterea și creșterea copiilor.

Un copil la 33 de săptămâni mai des se întoarce cu capul în jos. Dacă acest lucru nu se întâmplă, nu vă supărați. Medicii vor ajuta la monitorizarea procesului de naștere. Copilul este rotunjit, apar obrajii, pliurile pielii, pielea strălucește.

În ultimul trimestru de sarcină, sistemul musculo-scheletic este format activ. O femeie nu trebuie să uite de aportul suficient de calciu în această perioadă.

Săptămâna a 12-a sex

Când vine a douăsprezecea săptămână de sarcină, restricțiile din viața intimă devin mai mici. Medicii nu se opun asta dacă o femeie se simte bine. Cu toate acestea, ea trebuie să monitorizeze cu atenție natura descărcării și senzațiile sale după actul sexual. Contraindicatiile sunt sarcina multipla, placenta scazuta.

34 săptămâni

Gândurile despre a avea un copil în acest stadiu de sarcină sunt din ce în ce mai frecvente. Întâlnirea cu copilul este din ce în ce mai binevenită. Greutatea corporală a fetei, de regulă, crește cu 10-15 kg, sânul este turnat, continuă să crească. Areolele capătă o nuanță mai închisă.

Copilul cântărește la 34 de săptămâni de sarcină până la 2,5 kg. Creșterea fătului este de până la 49 cm. Pielea copilului se strălucește, devine mai netedă, dar este încă acoperită cu grăsime protectoare. Este destinat să faciliteze trecerea sa prin canalul de naștere și protejează împotriva microorganismelor patogene. Dacă un copil se naște prematur, va putea respira singur, fără o cameră specială și reabilitare.

Cum se schimbă corpul unei femei

Cum arată viitoarea mamă la sfârșitul primului trimestru? Multe femei au vizibil burtica rotunjită la 12 săptămâni de gestație. Desigur, încă nu este foarte mare, dar mama poate vedea deja dovada vie că un bărbat mic crește în interiorul ei.

Modificările asociate pregătirii organismului pentru alăptare continuă - sânul devine mai voluminos. În plus, modificările stării pielii, părului și unghiilor, de regulă, nu sunt în bine.

Pigmentarea sfarcurilor și a liniei medii a abdomenului se disting mai clar.

Dezvoltarea fetală până la săptămâna de sarcină: descrierea etapelor de senzație și determinarea dimensiunii embrionului

Procesul de formare a unei noi vieți în pântece este o magie reală. În această perioadă, ea este supusă unor noi impresii și emoții. Pentru multe femei, percepția despre lume este complet schimbătoare. Rulmentul fătului durează 40 de săptămâni.

Fiecare femeie va fi interesată să știe cum decurge evoluția fătului în timpul săptămânilor de sarcină. O descriere a acestui proces, precum și un calendar pentru dezvoltarea copilului după trimestru și săptămână, puteți găsi în articolul nostru.

35 săptămână

În această etapă a sarcinii, mamele ar trebui să urmeze cursuri speciale, care vă vor spune cum să vă purtați în timpul nașterii. În plus, este important să ne gândim la alegerea unei maternități și la un medic care va monitoriza procesul de naștere. Multe femei decid asupra nașterilor partenerelor. În același timp, un soț sau o altă persoană apropiată poate pufni în sala de naștere.

Când mergeți, oboseala și scurtarea respirației apar din cauza unui abdomen destul de mare. Medicii recomandă să nu supraalimenteze în acest moment. Dacă fătul este prea mare, nașterea va fi destul de dificilă.

În a 35-a săptămână de sarcină, toate reflexele unei persoane mici (supt, înghită, apucă) se îmbunătățesc. Cantitatea de lichid amniotic devine mai mică, ceea ce provoacă disconfort copilului. Acesta devine unul dintre primele semnale către începutul muncii. În al treilea trimestru, dezvoltarea sistemului respirator, nervos, endocrin și alte sisteme se îmbunătățește.

În săptămâna 35, fătul scade. În același timp, femeia simte că trage dureri în spate și în partea inferioară a abdomenului. La scurt timp, respirația devine mai ușoară și disconfortul în zona din spate scade.

36-39 săptămâni

În această etapă, copilul este complet format. Toate organele și sistemele funcționează în ordinea corespunzătoare. Corpul însărcinat în acest moment este deja complet gata pentru nașterea unei vieți noi. În acest moment, o femeie ar trebui să poată face distincția între luptele false și adevărate. Următoarele semne indică debutul forței de muncă:

 • apetit crescut
 • contractiile sunt de natura reglementatoare,
 • vărsături, diaree,
 • frunze de lichid amniotic
 • frunze de plută (mucus care acoperă uterul).

Dacă o femeie însărcinată are astfel de simptome, are nevoie de spitalizare urgentă. Bebelușul în acea etapă de sarcină cântărește de la 3 la 3,5 kg. Înălțimea copilului este de până la 55 cm.

Puștiul este format și gata pentru nașterea lumii. Cu siguranță este imposibil să calculați data nașterii și sexul copilului. Data nașterii copilului poate fi calculată știind prima zi a ultimei menstruații. Acesta este așa-numitul termen obstetric.

Fertilizare

Confluența ovulului și a spermei apare în tubul uterin. Imediat ce a avut loc fertilizarea, se formează o celulă principală - zigotul. Ea este cea care stă la baza tuturor sistemelor și organelor care vor fi depuse și s-au format peste 9 luni. Primele reacții chimice violente încep, sinteza sporită a hormonilor hCG speciali este observată în zilele 5-6. Aceasta va reduce apărarea imună a corpului mamei, pentru a păstra embrionul.

Recomandări pentru mama în așteptare:

 • scapa de obiceiurile proaste, fumatul, alcoolul,
 • începe să mănânce corect, proteine, grăsimi și carbohidrați trebuie să fie furnizate organismului într-un raport de 1: 1: 4, respectiv
 • evitați procedurile medicale legate de radiații, când luați medicamente, consultați un medic,
 • este posibil să aveți nevoie de multivitamine, inclusiv acid folic, este recomandat ca mama care așteptat să înceapă cursul în stadiul de pregătire a planificării.

Sentimentele femeii nu diferă, conduce un stil de viață familiar, schimbările fiziologice vor veni puțin mai târziu. Dar unele mame, cu intuiție și sensibilitate foarte dezvoltate, pot determina debutul exact al concepției fără teste și analize.

4 săptămâni însărcinată

În această perioadă, placenta și lichidul amniotic încep să se formeze, acestea vor asigura activitatea vitală a bebelușului. În plus, apare un cap, sunt așezate și 3 straturi de bază, după care se vor dezvolta sisteme și organe. Genele paterne sunt responsabile pentru formarea lor.

Aspectul embrionului:

 • ectoderm - formarea creierului,
 • endoderm - organe ale tractului gastrointestinal, glandei tiroide, ficatului,
 • mezoderm - aparat musculo-scheletic și circulator.

 • există o schimbare bruscă a stării de spirit, a somnolenței sau invers - o creștere a energiei,
 • iritabilitate crescută la mirosuri, gusturi,
 • greață dimineața, amețeli,
 • sânul poate fi deja mărit, sensibilitatea sfarcurilor va crește.

Determinarea sarcinii va fi obținută folosind un test sau o ecografie. În această perioadă, trebuie să oferiți o alimentație bună, un mod de economisire. Este important să aveți grijă de imunitate, să evitați participarea la evenimente publice și contactul cu pacienții.

Programul creșterii în greutate a uterului

Pe multe site-uri și forumuri despre sarcină, puteți găsi o varietate de grafice de dezvoltare și creștere în greutate a bebelușului în pântece. Vă sugerăm să luați în considerare una dintre aceste linii de dezvoltare.

Datele din tabel sunt aproximative, pot varia în funcție de caracteristicile dezvoltării fătului.

5 săptămâni de sarcină

Mama expectantă începe deja să suspecteze o afecțiune nouă, deoarece menstruația ar fi trebuit să se întâmple în urmă cu o săptămână. Pe lângă momentele psiho-emoționale, există și alte semne ale concepției.

Modificări fiziologice la o femeie:

 • cantitatea de secreții crește, în mod normal seamănă cu mucus, precum proteina de pui, în acest moment se formează o plută care protejează fătul de infecție înainte de naștere,
 • severitatea și durerea în abdomenul inferior pot semnala dezvoltarea unei amenințări sau pot face parte dintr-un proces natural, în orice caz, trebuie consultat un medic ginecolog,
 • leșinul și amețelile indică o creștere accentuată a zahărului, deci întreaga dietă zilnică trebuie împărțită în porții mici, crescând numărul de mese,
 • instabilitatea este observată emoțional, apar temeri, îndoieli, griji pentru responsabilitatea atribuită.

Copil

Bebelușul atinge o dimensiune de 1,7-2 cm, capul mare și corpul mic conferă asemănări cu mormântul. Aceasta este o perioadă foarte importantă, deoarece are loc așezarea măduvei spinării și a creierului. O inimă mică bate și un ciclu sanguin este efectuată. Pentru mama în acest moment, este important să continuați să luați acid folic pentru dezvoltarea normală a sistemului nervos, pentru a asigura somnul și odihna corespunzătoare.

6 săptămâni de sarcină

În această săptămână, cu ajutorul ecografiei, se poate măsura KTR (dimensiunea coccyx-parietală), norma sa de 5-6 mm indică dezvoltarea corectă. În plus, în imagini se va dovedi luarea în considerare a tuberculilor brațelor și picioarelor, începe așezarea degetelor, în curând vor deveni membre pline. Între timp, există formarea gurii, bărbie, obraji.

Modificări în viitoarea mamă:

 • modificările hormonale încep să afecteze obiceiurile alimentare, foamea este simțită în mod constant sau, invers, alimentele provoacă greață,
 • creșterea în greutate nu a avut loc încă, dacă există toxicoză, o femeie poate chiar să slăbească,
 • dacă externarea se schimbă, însoțită de un miros specific și de un disconfort, trebuie să consultați urgent un medic, riscul de boli fungice este mare,
 • regiunea abdomenului inferior poate crește, ceea ce este ușor de detectat prin îmbrăcăminte, lipsa tonusului muscular al uterului dă un astfel de efect.

Evitați orice contact cu substanțe chimice, detergenți, fum de tutun. Nu merită să vizitați băi, plaje, solarii, piscine.

Corespondența săptămânilor și a lunilor de sarcină: tabel

Raportul dintre săptămâni și luni de sarcină din tabel.

trimestrulunăsăptămână
în primul rând11-4
25-8
39-13
în al doilea rând414-17
518-21
622-26
treilea727-30
831-35
936-40

Debutul travaliului este calculat de medic. Data nașterii copilului poate fi determinată cu o eroare de 2-3 săptămâni, în funcție de perioada obstetrică. În plus, există calculatoare speciale cu ajutorul cărora puteți calcula aproximativ data nașterii copilului.

Ce trebuie înțeles până la 1 săptămână de sarcină

În obstetrică, sarcina este socotită de obicei din prima zi a ultimei menstruații. Acest tip de referință a fost adoptat, deoarece este extrem de dificil să se determine ziua exactă a ovulației și, în consecință, data concepției. Dacă urmați calculul vârstei gestaționale, urmând metoda „obstetrică”, atunci niciun făt în prima săptămână pur și simplu nu există încă, ceea ce înseamnă determină sarcina în prima săptămână este imposibil.

În mod ideal, o femeie ar trebui să ovuleze în 12-14 zi a ciclului: un ou matur iese din folicul, pregătindu-se pentru fertilizare. Dar, în realitate, totul se poate dovedi oarecum diferit. Ovulația poate apărea atât în ​​perioada 7–8, cât și în 20–21 de zile ale ciclului, în funcție de caracteristicile individuale ale corpului femeii și de durata ciclului. Astfel, prima săptămână a „situației interesante” este cea mai misterioasă și chiar fantomă din toate cele patruzeci de săptămâni, deoarece calculul acesteia este efectuat teoretic de către obstetricieni-ginecologi.

Ce se întâmplă în prima săptămână de sarcină

În mod surprinzător, pregătirea pentru procesul de fertilizare și dezvoltarea ulterioară a sarcinii începe deja în stadiul formării ovulelor: o schimbare în fondul hormonal al unei femei, sistemul nervos și multe altele - toate acestea se întâmplă în fiecare lună în timpul fiecărui ciclu.

Nu este un secret faptul că numărătoarea inversă a primei săptămâni a „situației interesante” se realizează în diferite moduri. Totul depinde de ceea ce luăm ca „punct de referință” al sarcinii. Dacă în perioadele obstetrică prima săptămână începe din prima zi a ultimei menstruații, atunci perioada de gestație este „reală” (poate fi apelat la tine pe baza rezultatelor unei scanări cu ultrasunete) este contată din ziua concepției.

Semne de sarcină la 1 săptămână

De fapt, primele două săptămâni de sarcină „obstetrică” se desfășoară sub un văl de secret. Într-adevăr, chiar și mama care așteptat însăși nu știe încă că oul ei va fi fertilizat. Prin urmare și semne de sarcinăDesigur că nu. greață în prima săptămână de sarcină sau umflarea sânului, desigur, nu sunt resimțite.

Prima săptămână este crucială, dacă nu chiar decisivă. Adesea, modul în care va merge va depinde de viitor. dezvoltare fetală, precum și prezența sarcinii: dacă embrionul poate câștiga în mod fiabil un picior în uter.

Despre atât de pronunțat simptome, cum ar fi greața de dimineață, intoleranța la mirosul de mâncare sau un parfum preferat, în timp ce este prea devreme pentru a vorbi. Cu toate acestea, eliberare în primele săptămâni de sarcină sunt uneori fixate, dar nu intrați în panică - acest lucru este sigur și complet acceptabil. nivel hCG în prima săptămână de sarcină în sângele unei femei nu este atât de mare. Este posibil să nu simțiți deloc schimbări. Și acest lucru este normal.

Test de sarcină, desigur, va arăta un rezultat negativ. Nu poate fi altfel dacă sunteți complet sănătoși și nu aveți probleme cu hormonii. O a doua fâșie palidă și abia sesizabilă va apărea pe ea nu mai devreme decât în ​​10-12 zile.

Ce să faci la 1 săptămână de sarcină

Dacă o femeie este încrezătoare în dorința de a deveni mamă, acum merită să se pregătească mental pentru procesul lung care urmează să fie purtător. Mama expectantă trebuie să accepte o nouă viață în corpul ei, să realizeze această idee, să înțeleagă responsabilitatea. La urma urmei, ceea ce nimeni nu poate vedea până acum va deveni în curând o mare fericire pentru ambii părinți.

Sfaturi utile și sfaturi pentru mama în așteptare:

O nouă viață vine în interiorul femeii, iar măsurile luate pentru a-și păstra sănătatea în această perioadă sunt mai importante ca niciodată. Prin urmare, în acest moment este important să aflăm - ceea ce este imposibil în prima săptămână de sarcină. Dacă nu ați făcut acest lucru înainte, începeți chiar acum, iar acest lucru va avea cu siguranță un efect benefic asupra dezvoltării copilului în viitor.

 1. Probabil, cel mai important avertisment este refuzul posibilului aport de otravă în corpul unei femei. Adicăfumat și alcool în primele săptămâni de sarcină trebuie exclusă complet.
 2. Toate medicamentele pe care o femeie este obligată să le utilizeze dintr-un motiv sau altul trebuie să fie aprobate de un medic. Toată lumea știe că multe medicamente pot provoca procese ireversibile în corpul unei femei. Prin urmare, este inacceptabil să luați medicamente fără permisiunea unui medic.
 3. Încercați să nu faceți expuneri radiologice la organele abdominale. Astfel de studii se efectuează numai în caz de urgență!
 4. Situațiile stresante afectează negativ starea de sănătate a mamei în așteptare, de aceea este recomandabil să rezolvi toate problemele care apar într-un mod pașnic. Nu te certa cu cei dragi, nu intra în conflict cu angajații! Ar fi mult mai bine să creați o atmosferă romantică confortabilă acasă cu soțul ei, pentru căsex în primele săptămâni de sarcină nu numai că vă permite să vă relaxați, dar, de asemenea, întărește relațiile cu soțul dvs. în sfera intimă.
 5. Evitați contactul cu persoanele bolnave cât mai mult posibil. Este important în sezonul rece să vă îmbrăcați cu căldură și să vă protejați de răceli și diverse boli care pot provoca o creșteretemperatură, care este extrem de nedorit în primele săptămâni de sarcină. Usturoiul și ceapa notorii ajung la salvare - cel mai bun mijloc de prevenirerăceli în primele săptămâni de sarcină.
 6. Pentru a consolida sistemul imunitar și a îmbogăți organismul cu oligoelementele care lipsesc, se recomandă să se iavitamine în primele săptămâni de sarcină. Dar nu uitați de nutriția corectă, care este atât de importantă. Dieta trebuie să includă în mod necesar legume, fructe, cereale și produse lactate. Este deosebit de important să acordăm atenție conținutului de acid folic din alimente, care va ajuta la prevenirea defectelor la naștere și va ajuta la dezvoltarea normală a fătului.

Minunea mult așteptată!

O sarcină planificată este întotdeauna o bucurie! Oportunitatea de a concepe un copil în viitorul apropiat este un sentiment incredibil de cald și tandru care te face să te gândești involuntar la cele mai bune și mai strălucitoare. Și chiar dacă nu există primele semne de sarcinănu chinuie dimineața toxicoza în prima săptămână de sarcină, dar deja fiecare celulă a corpului feminin este reglată psihologic pentru a procrea.

Visele de fericire, un copil și o familie fericită sunt complet realizabile. Râvnitul al doilea șir apărut în testul de sarcină este primul pas către nașterea unei vieți noi!

Femeie

După încheierea menstruației, corpul femeii începe pregătirea activă pentru concepție. Un ou matur este gata pentru procesul de fertilizare. În a doua săptămână de sarcină obstetrică sau mai aproape de finalizarea acesteia, începe perioada de ovulație în sine, la care multe femei așteaptă cu nerăbdare, care doresc să rămână însărcinate în viitorul apropiat. Acesta este momentul cel mai favorabil pentru concepție. Zile ideale pentru „colaborare” activă pentru cei care intenționează să reînnoiască familia.

Cu toate acestea, există o mică nuanță: este extrem de dificil să se stabilească perioada exactă a ovulației. De aceea, medicii respectă acest tip de calcul al vârstei gestaționale.

Simptome la 2 săptămâni de gestație

Încă nu evidență la 2 săptămâni de sarcină, femeia nu se poate remedia, deoarece concepția propriu-zisă nu a apărut încă. Aceasta este perioada ovulației active și numai circumstanțele favorabile pot provoca o concepție „adevărată”. prin urmare simptome 2 săptămâni de sarcină nu sunt observate în practică.

Este posibilă creșterea probabilității de concepție?

În timpul actului sexual, după cum știți, sperma intră într-un mediu care este complet neobișnuit pentru ei în compoziția chimică.Pentru ca cel puțin unul dintre ei să poată ajunge clar la „locul de care avem nevoie”, ginecologii recomandă următoarele poziții pentru a crește probabilitatea de concepție:

 • Poziția „misionară”
 • poziția cotului genunchiului (când bărbatul se află în spatele femeii).

Imediat, după ejaculare, este recomandat ca o femeie să fie în poziția „culcat” cel puțin 20-30 de minute. În același timp, o pernă sau o rolă poate fi plasată sub zona pelvină.

A treia săptămână de sarcină: ce se întâmplă

Dacă te uiți, atunci 3 săptămâni însărcinată - Aceasta este chiar prima săptămână din viața fătului. Ovulul a avut doar 24 de ore de la originea ovulației pentru a întâlni sperma în trompa uterina. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp, atunci ea va pierde capacitatea de a fertiliza.

Prin urmare, cel mai semnificativ eveniment de 3 săptămâni de sarcină este fertilizarea în sine. În primele zile ale acestei săptămâni, zigotul este încă în cavitatea tubului uterin, fără a fi atașat de peretele său. Ea își continuă mișcarea continuă spre uter. În ceea ce privește embrionul, acesta se hrănește cu compuși proteici secretați de glandele trompelor uterine și cu rezerve proprii de energie. După ce s-a deplasat în cavitatea uterină și a intrat în învelișul interior, embrionul își începe imersiunea în peretele uterin, și mai precis în stratul endometrial. Acest proces se numește implantare. Dacă totul merge bine, atunci la sfârșitul celei de-a treia săptămâni, embrionul se va stabili ferm într-un mediu favorabil și hrănitor - stratul endometrial, după care va începe să se stabilească o legătură puternică și multilaterală între corpul mamei și fătul.

3 săptămâni însărcinată: semne

Probabil că nu există modificări pronunțate în organism în acest moment, dar multe mame la 3 săptămâni de gestație pot observa în sine simptome care sunt în mare parte similare cu semnele de PMS. Unele femei la 3 săptămâni de sarcină sunt chiar posibile descarcare slabanu este periculos nici pentru mamă, nici pentru făt. Prin urmare, sarcina este de 3 săptămâni, simptomele sarcinii sunt adesea confundate cu abordarea menstruației.

Femeile observă adesea următoarele simptome la 3 săptămâni de gestație: amețeli ușoare, somnolență, dureri la nivelul abdomenului inferior, umflare ușoară a pieptului.

Viitorul copil

Viitorul copil în a treia săptămână de sarcină obstetrică este încă foarte mic. Acesta este doar un grup de celule care poartă informații genetice importante.

Cu toate acestea, procesul de dezvoltare și formare este deja în plină desfășurare. După 3 săptămâni de sarcină, dimensiunea fătului va semăna cu o bilă goală cu un diametru de 0,1-0,2 mm, numărul de celule va crește până la 250. Embrionul în a treia săptămână de sarcină este plasat într-un sac mic de apă umplut cu lichid amniotic. Încă primește nutrienți nu din corpul femeii, ci din sacul gălbenușului. Procesul de formare a sângelui continuă.

3 săptămâni de sarcină: senzații

Sarcina este încă foarte mică, doar câteva zile. În acest moment, mama probabil, cel mai probabil, nu simte schimbările care au loc cu ea. Cu toate acestea, unele femei spun că au simțit momentul nașterii unei vieți noi. Poate că aceste senzații se datorează așteptării continue a apariției primelor semne de sarcină dacă este planificată și mult așteptată. Dar, mai des, mama care așteaptă nici măcar nu-și bănuiește poziția, până la 5-6 săptămâni.

Siguranța vine în primul rând!

3 săptămână obstetrică de sarcină - Acesta este unul dintre momentele critice ale cursului său. Este extrem de important să vă protejați de stresul nervos, suprasolicitarea și efortul fizic greoi în decurs de o săptămână după ovulație, pentru a nu expune doar viața naștere la niciun risc. De asemenea, este important să nu luați medicamente puternice, în special antibioticele sunt contraindicate.

În acest stadiu, există o filă a organelor interne ale fătului. Prin urmare, este atât de important să vă protejați de orice factori care afectează negativ încă din primele zile de sarcină.

Ce se întâmplă în a 4-a săptămână obstetrică?

pe 4 săptămâni însărcinată conform estimărilor obstetrice, embrionul își începe drum în „casa ta”. Va trebui să parcurgă multe căi dificile până când va ajunge la locul său și va începe să se formeze o bulă în care va trăi opt luni și jumătate.

Pericolul acestei perioade este că există riscul unei sarcini ectopice. Dacă embrionul nu are timp să ajungă la punctul final și începe să crească în canalul nașterii, medicii înregistrează o sarcină ectopică. În cele mai multe cazuri, există anumite condiții preliminare pentru acest lucru. Din fericire, acest lucru se întâmplă destul de rar. Prin urmare, în general, nu vă faceți griji. Este indicat să vă calmați cât mai mult și să percepeți fericit fiecare moment al sarcinii, dacă, desigur, este deja instalat.

Simptome la gestație de 4 săptămâni

Semne de sarcină la 4 săptămâni poate fi recunoscut în mai multe moduri. Prima este întârzierea zilelor critice. În funcție de ciclul femeii. Dacă există o întârziere, cel puțin o zi, atunci puteți efectua testul în siguranță: acesta va arăta rezultatul cu o precizie de până la 98 la sută.

Ginecolog pe 4 săptămâni însărcinată poate observa modificări ale culorii și structurii gâtului uterin. Deși, o concluzie fără ambiguitate încă nu dă.

Este încă prea devreme pentru a face o ecografie la un moment dat, deoarece fătul nu și-a atins încă obiectivul. Ecografia poate arăta rezultatul mai aproape de a 8-a săptămână.

Dezvoltarea fetală la 4 săptămâni de gestație

Până la 4 săptămâni însărcinată fructul este un fel de disc plat cu mai multe straturi. Dar din acel moment, el suferă anumite schimbări, transformându-se treptat într-un embrion. Mărimea fetalului la 4 săptămâni de gestație în lățime - nu mai mult de 1 mm, în lungime - aproximativ 0,36 mm. În acest stadiu se naște placenta și lichidul amniotic.

Uimitor, dar mai departe 4 săptămâni însărcinată capul viitorului copil începe deja să se formeze. În același timp, se disting trei straturi principale - ectodermul, endodermul și mezodermul. Acestea au un efect direct asupra formării creierului, tiroidei și pancreasului, sângelui, mușchilor și scheletului.

Săptămâni 1-5

În obstetrică, în general, se acceptă faptul că copilul își începe formarea în momentul în care femeia își încheie perioada.

Concepția va apărea numai dacă sperma intră în ovul în timpul ovulației. În această perioadă, mami nu există nicio schimbare în bunăstare.

Dacă sarcina este planificată, se recomandă să duci un stil de viață sănătos. Este important să mănânci corect, să renunți complet la alcool și la fumat.

În această perioadă are loc ovulația. Un ou intră în cavitatea uterină, care poate fi fertilizat timp de 24 de ore. În plus, trebuie menționat că spermatozoizii cei mai activi pot supraviețui până la 5 zile. În acest caz, femeia are senzații speciale:

 • sensibilitate la miros
 • dureri neobișnuite de desen în abdomen,
 • libidoul excesiv.

Cu toate acestea, numai în cazuri rare poate fi depistat acest simptom. Cel mai adesea, trece neschimbat.

Durează două ore până când spermatozoizii ajung la ovul. Doar cei mai activi pot pătrunde în ou. Toate celelalte vor fi distruse de celulele protectoare.

Celulele sunt interconectate și se obține un zigot, care ar trebui să se atașeze de pereții uterului. La o femeie, în timpul implantării poate fi observată o descărcare de micșorare a frotiilor.

În această etapă a sarcinii începe formarea placentei și a lichidului amniotic.

Puteți lua în considerare așezarea a trei straturi, care sunt necesare pentru viitoarele organe și sisteme interne. Embrionul are deja un ectoderm, din care ulterior se va forma creierul.

Mama simte, în același timp, o schimbare bruscă a somnolenței la o creștere a energiei. Ea devine sensibilă la mirosuri și se simte periodic greață. Pentru a diagnostica sarcina, puteți utiliza ecografie sau o bandă de testare obișnuită.

În această etapă a sarcinii, femeia știe deja despre ea, pentru că ciclul menstrual ar trebui să înceapă în urmă cu o săptămână.Crește, de asemenea, cantitatea de descărcare albă. Cu ajutorul lor, se creează o plută care protejează embrionul de viruși și infecții.

Copilul în această perioadă atinge lungimea de doi centimetri. Cum arată fătul în cinci săptămâni? Are multe caracteristici asemănătoare cu o mormolă. A plecat formarea activă a măduvei spinării și creierului. De aceea, unei femei i se recomandă să ia acid folic.

36-40 săptămâni

Totul este pregătit pentru apariția mult așteptată a unei vieți noi. Cu 2 săptămâni înainte de naștere, abdomenul coboară și se transformă în piatră - acesta este un semnal că uterul devine în ton. În orice moment, pot începe lupte, atât de antrenament, cât și reale. Femeia a câștigat deja de la 9 la 16 kg, imediat înainte de naștere, există o ușoară scădere. Este necesar să participați la o consultație o dată pe săptămână, medicul monitorizează starea fătului, bătăile inimii.

Semne ale debutului muncii:

 • apetit crescut
 • există disconfort în abdomenul inferior, după care se va transforma în durere,
 • contracțiile încep cu spasme cu o frecvență de 5 ori pe oră,
 • corpul începe să se curețe - vărsături, diaree sunt posibile,
 • ieșirea dopului mucos și trecerea lichidului amniotic este un semnal direct al debutului travaliului, este necesară spitalizarea imediată.

Copilul atinge o dimensiune de 50-54 cm, cântărește aproximativ 3-3,5 kg. El devine foarte aglomerat în pântecele mamei, toate organele sunt formate și gata să asigure viața după naștere. Copilul este sensibil la lumină, poate distinge culorile, foarte curând își va întâlni mama. Se pregătește și corpul feminin - articulațiile devin mai moi și mai elastice. Dacă este necesar, va fi necesară o ecografie pentru a determina starea placentei, locația fătului. Copilul nu încetează să se dezvolte după naștere, procesul continuă abia acum, el poate simți căldura mâinilor mamei sale.

Senzații la 4 săptămâni de gestație

De regulă, aceasta este încă un timp foarte scurt pentru ca o femeie să simtă modificări cardinale în corpul ei. Acest lucru se întâmplă doar cu sensibilitate ridicată. Se întâmplă adesea ca o femeie să poată confunda senzația de sarcină cu sindromul premenstrual.

4 săptămâni de sarcină poate fi însoțită de tragerea durerii în partea inferioară a abdomenului, tandrețe a pieptului, modificări ale dispoziției - toate acestea sunt și ele semne de sarcină, în cazuri rare, toxicoza este posibilă la un moment dat. Cu toate acestea, de regulă, mamele nici nu observă nicio modificare. O astfel de scurtă perioadă de gestație este rareori însoțită de modificări evidente ale corpului unei femei. Uneori este posibil să observați externarea brună la 4 săptămâni de gestațiesemănând ușor cu debutul menstruației.

Complexe de vitamine

Cel mai frecvent medicament în primele săptămâni de sarcină este acidul folic. I se recomandă cu tărie să înceapă să bea în timpul planificării și pregătirii pentru sarcină și să nu înceteze să bea până la a douăsprezecea săptămână. Acidul folic are un efect pozitiv asupra dezvoltării copilului, în special, ajută la dezvoltarea sistemului nervos și a majorității organelor și țesuturilor.

Puteți lua complexe de vitamine concepute special pentru femeile însărcinate. Acestea vor fi utile atât pentru un copil în curs de dezvoltare, cât și pentru femeia însăși, întărindu-și sistemul scheletal și controlând hemoglobina.

Este necesar să vă abțineți de la orice fel de anestezie. Este chiar posibil să amânați tratamentul dentar până în al doilea trimestru de sarcină. Restul medicamentului poate fi băut doar conform prescripțiilor medicului dumneavoastră. Fără auto-medicamente!

Cât înainte de livrare?

Medicii calculează data preliminară a nașterii tocmai în funcție de perioada obstetrică. În total, este de 40 de săptămâni. Numărându-le, data nașterii este atribuită. Deși, în general, copilul este considerat pe termen complet și se poate dezvolta independent în afara femeii deja de la 38 de săptămâni. De regulă, bebelușii se nasc între 38 și 42 de săptămâni. Totul depinde de caracteristicile corpului femeii, de factorii emoționali și fizici.

Senzații la 5 săptămâni de gestație

Dacă mama expectantă nu este încă conștientă de situația ei, atunci foarte curând prima o va anunța semne de sarcină. Este la 5 săptămâni însărcinată majoritatea femeilor află despre schimbarea statutului lor. Această perioadă este însoțită de obicei de apariția simptomelor, conform cărora ceva nu este în regulă.

Desigur, primul și cel mai semnificativ dintre acestea este întârzierea menstruației. În plus față de absența menstruației în sine, o femeie poate fi tulburată de o serie de afecțiuni și de modificări ale stării de bine, care sunt asociate cu debutul modificărilor hormonale din corp.

În exterior, nu se observă modificări. Cu toate acestea, uitându-se cu atenție la propriul corp, mama în expectativă poate observa întunecarea halo-mamelonului care a început și, de asemenea, simte că sutienul ei anterior iubit devine brusc prea mic. În cazuri rare, se manifestă o întunecare a benzii care coboară din ombilic. date evidențăsunt mai relevante în sarcina ulterioară, dar pot apărea acum.

Simptome la 5 săptămâni de gestație:

La termen a cincea săptămână de sarcină testul nu arată întotdeauna cele două dungi apreciate. Deoarece nivelul hormonului sarcinii în sânge este încă foarte mic. Dar sunt deja multe altele semnecă o viitoare mamă poate sărbători:

 • greață, în special dimineața,
 • sensibilitate crescută și crescută a glandelor mamare,
 • unele trage burta,
 • de asemenea, înregistrați o creștere a sensibilității la diverse mirosuri,
 • somnolență, letargie, oboseală mare etc.

Nu uitați că fiecare sarcină este individuală, deoarece fiecare organism este individual. Nu puteți simți deloc dureri și nu simțiți schimbările care apar la corpul vostru. Și acest lucru este destul de normal, mai ales că perioada este încă destul de scurtă. Lipsa oricăror semne la 5 săptămâni de gestație nu o patologie.

O femeie poate experimenta o gamă completă de noi senzații în a cincea săptămână de sarcină. Acestea sunt izbucniri emoționale, sensibilități și vulnerabilitate și, eventual, inspirație completă și dorință de a „transforma munții”. Cel mai probabil, aceste state se vor înlocui alternativ. Fie ești plin de forță și energie, sau, dimpotrivă, epuizant și neputincios ca un copil. Uneori, amețelile pot apărea cu mișcări bruște sau cu o schimbare a poziției corpului la 5 săptămâni de gestație. Chiar posibil externare la 5 săptămâni de gestațiedar, dacă nu sunt abundente și nu provoacă dureri severe, atunci acest lucru este natural și normal.

Ce se întâmplă la gestație de 5 săptămâni

5 săptămâni făt gravidă încă destul de mic. Cu toate acestea, atunci când suferiți o ecografie, veți determina cu siguranță existența acesteia. În majoritatea cazurilor, medicul poate stabili prezența unui ou fetal în cavitatea uterină.

Viitorul bebeluș continuă să formeze începuturile organelor interne. În această perioadă, sistemul respirator este pus, iar sistemul nervos al omului mic începe să se formeze. Momentan, este reprezentat doar de un tub neural, care se termină cu rudimentul creierului. Celulele fătului continuă să se împartă activ. În acest moment începe formarea sistemului vaselor de sânge și a inimii. Foarte curând își va începe activitatea. Este greu de imaginat, dar o creatură are deja bătăi de inimă. Mărimea fetalului la 5 săptămâni de gestație lungimea este de numai 2 mm.

În acest moment, există încă un risc destul de mare de avort. Prin urmare, activitățile active, sportul și efortul fizic greu ar trebui abandonate pentru următoarele nouă luni.

Săptămânile 6–11

În această perioadă, fătul crește și se dezvoltă activ. La ecografie, puteți vedea tuberculi mici care au apărut pe locul brațelor și picioarelor.Mama poate observa o schimbare a preferințelor gustului pe fundalul eliberării unei cantități mari de hormoni în organism. Creșterea fătului cu săptămâni este semnificativă, așa că puteți lua în considerare deja gura și obrajii.

O viitoare mamă nu ar trebui să intre în contact cu substanțele chimice. În această perioadă, ea poate pierde ceva greutate.

Datorită corpusului luteum deja placenta complet formatacare va proteja copilul pentru restul termenului.

Dacă fătul se dezvoltă normal, atunci două emisfere ale creierului și ale sistemului circulator sunt deja complet formate în el. În acest moment, sistemul musculo-scheletic își completează și formarea.

Embrionul apare coatele și genunchii. La sfârșitul săptămânii a șaptea va avea caracteristici sexuale.

O femeie care este deja obișnuită cu toxicoza și somnolența poate suferi și de umflarea excesivă.

Există cazuri frecvente de tulburări digestive și acumulări excesive de gaze.

Dezvoltarea intrauterină a fătului după câteva săptămâni va ajuta la înțelegerea mai detaliată a procesului nașterii unei vieți noi. În această perioadă, o femeie începe să sufere de neatenție.

În acest caz, poate fi observată burtica ei ușor rotunjită. Starea pielii se schimbă în funcție de caracteristicile individuale. Preferințe noi apar în mâncare.

Copilul atinge o lungime de 2 cm. Nu mai are o coadă de ponei și își poate muta membrele. Embrionul are un sistem vizual și motor bine format.

Nu orice femeie știe cum trece o sarcină săptămânal. Dezvoltarea fătului și a senzațiilor pe a noua dintre ele devin mai intense.

Puștiul poate deplasați-vă liber în interiorul burtei datorită lichidului amniotic. Organele genitale nu pot fi văzute la o ecografie. O femeie ar trebui să-și monitorizeze cu atenție sănătatea.

Dacă există externare, acesta trebuie trimis imediat la medic.

Cum arată fătul în această perioadă? El a format aproape complet toate organele și sistemele interne. Acest proces rămâne completat doar de creier. Greutatea embrionului este fixată la 7 grame. În funcție de sexul copilului, un anumit hormon începe să predomine în corpul său.

Femeia observă marirea ascutita a sanilor. Unii încep să arate venele în mod activ.

Dezvoltarea intrauterină a fătului este monitorizată de medici săptămânal. În această perioadă, se efectuează o altă ecografie. În urma procedurii, se verifică dezvoltarea corectă a tuturor organelor și sistemelor interne.

Mama simte retragerea semnelor de toxicoză. Cu toate acestea, el este înlocuit de urinare frecventă. Procesul are loc sub influența unor cantități excesive de hormoni.

Perioada este marcată de sfârșitul riscului de avort. Femeia este deja obișnuită pe deplin cu starea ei, așa că începe să se bucure de ea. Există o îmbunătățire semnificativă a părului și a pielii.

Dimensiunile embrionilor se schimbă rapid cu săptămâna. În această perioadă, copilul atinge o lungime de 5 centimetri. Simte deja durere și poate răspunde la sunet. În corpul său, un proces continuă să consolideze activitatea tractului gastro-intestinal.

Săptămânile 13-19

Periodic, o femeie poate observa colostrul de la sân.

Greutatea copilului în această perioadă este cuprinsă între 15 și 20 de grame. El poate deja să distingă sunetele și schimbările de temperatură.

Oasele lui continuă să câștige forță, iar mușchii își acumulează masa. Activitatea motorie crește, de asemenea, semnificativ.

Femeia a observat modificări ale stării psihologice. De asemenea, observă o creștere semnificativă a poftei de mâncare. Dezvoltarea intrauterină a fătului este monitorizată săptămâni întregi prin analiză și ecografie.

Copilul cântărește deja aproximativ 50 de grame. Începe să-și antreneze activ organele respiratorii. Mama așteptată observă o creștere a activității sale.

Mărimea embrionului crește rapid de săptămână.O femeie are disconfort, care este asociat cu probleme cu dinții, imunitatea, slăbiciunea și varicele.

Mărimea copilului este aproximativ egală cu mărul. El deja s-au format toate terminațiile nervoase și glandele sudoripare.

În caracteristicile externe, fătul seamănă deja cu un copil. Pielea lui este încă prea subțire, așa că prin ea puteți vedea rețeaua vasculară. Sprancenele si genele sunt clar vizibile pe fata. Pentru o protecție suplimentară, embrionul este acoperit cu unsoare albă. Poziția copilului în abdomen se schimbă cu săptămâni, astfel încât o femeie poate simți periodic mișcare.

O femeie se simte constant obosită, astfel încât performanțele ei sunt reduse. În plus, puteți observa schimbarea stării de spirit. Copilul atinge 13 centimetri. El doarme cel mai des, dar poate răspunde la sunete puternice sau voci. Etapele anterioare ale dezvoltării fetale în timpul sarcinii cu câteva săptămâni au dus la faptul că glanda hipofizară începe să funcționeze activ.

Pântecele mamei este deja clar vizibil, așa că devine dificil pentru ea să aleagă posturi confortabile pentru somn. Ea este sfătuită să fie atentă la selecția dietei. Orice produs poate duce la o tulburare a tractului gastrointestinal și la formarea excesivă de gaz.

Medicii recomandă să vorbească constant cu un copil, deoarece greutatea lui este deja de 200 de grame. Mama începe să simtă exact unde a lovit-o copilul, pentru că sistemul său musculo-scheletic funcționează deja destul de bine.

Pentru fiecare femeie, este important să cunoaștem dezvoltarea fătului până la săptămâni de sarcină. Descrierea vă va pregăti cu grijă corpul pentru modificările viitoare. În săptămâna 19 se poate bine intoxicarea severă și arsuri la stomac. Cremele speciale vor ajuta la eliminarea iritației din abdomenul în creștere.

Copilul are deja un program clar de somn și odihnă. De aceea, viitoarea mamă își simte clar mișcările. Glandele sale sebacee continuă să producă cantitatea necesară de lubrifiant necesar pentru a proteja spațiul din jurul fătului. În acest moment, trebuie analizat sânge pentru analiză și se efectuează o scanare planificată cu ultrasunete.

6 săptămână obstetrică de sarcină sau patru săptămâni de la concepție

Multe alte mame tinere confundă sarcina obstetrică cu sarcina fetală. Deși calendarul obstetric este diferit prin faptul că începe numărătoarea inversă din prima zi a ultimei menstruații. Este în acest ciclu menstrual, dacă totul merge bine și începe sarcina.

6 săptămâni obstetric de sarcină - Acest lucru este la 4 săptămâni de la concepție și începe cu o bătaie a inimii minuscule, care încă nu este auzit de un stetoscop, dar punctul pulsator al embrionului poate fi deja vizualizat pe o mașină cu ultrasunete. Bate de 150 de ori / minut - de două ori mai rapid decât inima umană adultă. În corpul mamei apar schimbări semnificative, iar hormonii sunt de vină.

Săptămânile 20–27

Este recomandat ca o femeie să viziteze adesea aerul proaspăt și să se relaxeze după fiecare efort fizic excesiv.

De asemenea, se acordă atenție formării unei diete. Ar trebui să fie mult calciu și fier.

Greutatea copilului este de aproximativ 280 de grame. El știe deja să bâjbâie și să se somereze. Pielea lui aproape că și-a completat formarea și există deja unghii pe mânere.

O femeie are un risc crescut de probleme cu acumularea excesivă de gaze în intestinele sale. Pe fondul creșterii în greutate, fătul poate crește semnificativ. Această situație complică semnificativ nașterea.

Copilul este aproape complet format. El continuă să se deplaseze activ în interiorul burtei și să studieze lumea din jurul său. Cu toate acestea, el va avea nevoie de o perioadă suplimentară de timp pentru a deveni mai puternic.

Datorită retenției excesive de apă în corp, o femeie este recomandată reduce aportul de sare. De asemenea, trebuie să viziteze următoarea ecografie programată. Evaluează starea generală a fătului și a placentei. Nașterea viitoare depinde de acești parametri.

Bebelusul cântărește deja 410 grame, deci activitatea fizică încetinește.Trebuie să se curbească. Neuronii sunt deja complet formați. Rămâne doar pentru a îmbunătăți interacțiunea dintre părțile individuale ale sistemului general.

Femeia continuă să crească rapid în greutate. Starea ei este semnificativ complicată din cauza toxicozei și arsurilor la stomac. Chiar și cu o sarcină mică, mama se simte obosită, așa că i se recomandă să evite astfel de situații.

Fructul este într-o stare mărunțită și cântărește până la 420 de grame. Are un sistem respirator bine format și primește toate componentele necesare din lichidul amniotic.

În această perioadă, riscul de vergeturi crește. Ele pot fi îndepărtate după naștere prin activitatea fizică necesară. Trimesterele periculoase sunt lăsate în urmă, așa că acum rămâne doar să se bucure de starea lor. Ar trebui să normalizeze somnul și odihna.

Cu prezentarea pelvină, trebuie să parcurgeți o serie de proceduri. Formarea creierului continuă. Îmbunătățește conexiunea dintre neuronii individuali. În prezența unei pete, o femeie ar trebui internată.

Mărimea uterului este aproximativ egală cu o minge de fotbal. Pe fondul asta creșterea presiunii asupra stomacului. O cantitate suficientă de fructe și legume ar trebui să fie prezentă în dieta unei femei. Alimentele bogate în fier joacă un rol important. Un bandaj trebuie purtat pe stomac.

Fătul este deja pe deplin viabil. La nașterea prematură, el va fi plasat într-o cameră specială până la împlinirea vârstei de 40 de săptămâni.

Sarcina crescută pe corpul feminin pe fondul greutății câștigate. Greutatea fătului este de aproximativ 1 kilogram. Are oase și mușchi puternici. Pielea devine mai ușoară datorită acumulării de grăsimi subcutanate.

Viitoarea mamă rezolvă debutul oboselii. Trebuie să-și revizuiască dieta. În caz contrar, crește riscul creșterii rapide în greutate.

Copilul continuă să-și îmbunătățească creierul și sistemul cognitiv. Nevoile lui de calciu cresc rapid. Placenta îl ajută, de asemenea, să-și formeze prima imunitate.

Modificări hormonale în corpul mamei

Se întâmplă în fiecare zi. Hormonul - progesteron, care este necesar pentru a proteja organismul de diverse infecții, este produs intens. Întărește pereții mucoși ai uterului, oferind o cantitate crescută de sânge la făt. Dar, în același timp, excesul său afectează negativ sistemul digestiv, încetinind digestia alimentelor și provocând greață sau vărsături, care sunt numite într-un singur cuvânt - toxicoza.

Săptămânile 28–29

Șocurile din abdomen sunt bine palpabile, deoarece copilul ocupă poziția necesară. Gimnastica specială și purtarea regulată a unui bandaj te ajută să te simți mai bine.

Copilul continuă să acumuleze grăsime subcutanată. În creier sunt deja vizibile revoluții care semnalează apariția inteligenței.

Copilul a învățat nu numai să se rostogolească, ci și să dea lovituri. Acum periodic sughițează sau tușește. Mușchii și sistemul respirator sunt în ultimele etape ale formării. Celelalte organe interne sunt de asemenea gata pentru funcționare independentă.

O femeie simte disconfort de la pielea uscată. Iritarea și oboseala cresc în mod vizibil.

Săptămânile 30-40

În această perioadă, o femeie câștigă rapid în greutate. În plus, următoarele modificări sunt notate și în starea ei:

 • 30 de săptămâni. Pe corpul copilului dispar firele de păr care sunt cunoscute sub numele de lanugo.
 • 31 săptămâni. Copilul crește perioada de veghe. Greutatea sa este de 1,6 kg. Formarea rapidă a conexiunilor neuronale.
 • 32 săptămână. Pregătirea corpului pentru naștere. Conform planului a treia ecografie este efectuată, care se concentrează pe prezentarea fătului.
 • 33 săptămână. În timpul sarcinii, o femeie poate câștiga de la 10 la 12 kg. Copilul are un rafinat reflex de supt.
 • 34 săptămâni. O schimbare bruscă a nivelului hormonal. Copilul este acoperit cu unsoare specială.
 • 35 săptămână. Finalizarea formării sistemelor endocrine, nervoase și imune.

Fii atent! Până la sfârșitul sarcinii, femeia este pregătită psihologic pentru naștere și așteaptă cu calm începutul lor.

Simptome la gestație de 6 săptămâni

Saptamana aceasta de sarcina merge deseori impreuna cu unele simptome neplacute. Unele dintre ele pot fi tulburătoare, de exemplu, deversare maro într-o cantitate mică. Dar dacă sunt puțini dintre ei și nu există dureri periodice în partea inferioară a abdomenului, atunci nu trebuie să vă faceți griji, aceasta este o reacție naturală la un fond hormonal în schimbare.

Deci, următoarele simptome la 6 săptămâni de gestație:

 • salivare crescută
 • oboseală,
 • urinare frecventă
 • schimbări rapide de dispoziție
 • vărsături dimineața,
 • în unele cazuri durere de stomac la gestație de 6 săptămâni,
 • letargie musculară,
 • ponderarea glandelor mamare.

Nu orice femeie care se așteaptă la un copil poate sărbători una sau altasemne la 6 săptămâni de gestație. Aproape o treime dintre viitoarele mame nu observă deloc modificări ale corpului lor în acest moment.

Senzații la 6 săptămâni de gestație

Pe lângă absența menstruației, simptome severe și semnepe 6 săptămâni însărcinată Mărirea sânilor este observată, în legătură cu aceasta există dureri minore senzațieîntunecarea sfarcurilor. În abdomenul inferior, în cazuri rare, neplăcut senzațieasociate cu modificări în curs de uter.

Hormonii provoacă noi senzație. O femeie devine deosebit de sensibilă la mirosuri, dintre care unele pot provoca toxicoză sau chiar iritare. A șasea săptămână de sarcină poate fi caracterizat prin dorințe imprevizibile în alimente. În anumite puncte apar slăbiciune și amețeli, iar temperatura corpului crește. Astfel de senzații pe fondul hormonal, în majoritatea cazurilor, trec în mod spontan cu 10-14 săptămâni.

Fetus la 6 săptămâni însărcinată

pe 6 săptămâni însărcinată embrionul are dimensiunea unei mazăre, dar sistemul nervos al copilului este deja pus: conexiuni nervoase și terminații, creierul începe să se formeze. Apar rudimentele brațelor și picioarelor. Până la sfârșitul săptămânii, începuturile degetelor sunt așezate.

Fața capătă anumite trăsături, îndoielile apar în locul ochilor, pliurile se observă în zona nasului și a urechilor. Odată cu dezvoltarea sistemului nervos, țesutul muscular se dezvoltă, astfel încât embrionul devine sensibil - răspunde la stimuli externi.

Sângele începe să circule prin corp. Viitoarele organe se formează din rudimentele țesutului - plămânii, splina și rudimentele măduvei și cartilajului sunt vizibile. Formarea intestinului devine vizibilă, are deja trei bucle. Apar rudimentele esofagului și expansiunea stomacului.

Concluzie

La 36–40 săptămâni, copilul câștigă în greutate pe care îl va avea după naștere. În medie, este de la 3 la 3,5 kg. În corpul feminin, articulațiile și țesuturile devin elastice. O ecografie este, de asemenea, prescrisă pentru a determina starea placentei.

După aceasta, rămâne doar să aștepți până când copilul este gata să iasă afară. În această perioadă, o femeie nu ar trebui să-și facă griji. Ea este sfătuită să se odihnească mai mult și să fie în aer curat. Datorită acestui fapt, va putea facilita în mod semnificativ nașterile viitoare.

Bebelușului nu va lipsi oxigenul și alimentația.

Sarcina pe săptămână: dezvoltarea fetală și senzațiile femeii, imagini cu ultrasunete

În timpul sarcinii, corpul femeii suferă modificări uimitoare. Cu toate acestea, se produc modificări și mai mari cu fătul, care în 9 luni trece calea de dezvoltare de la o celulă la un corp uman complet format.

Formarea intrauterină se realizează foarte repede, în fiecare săptămână fătul formează noi organe, corpul său se dezvoltă și până la cea de-a 40-a săptămână devine pregătit pentru viață în afara corpului mamei.

Ce fel de metamorfoze apar cu copilul și mama în fiecare săptămână de sarcină?

De ce să-ți fie frică?

Necaracteristicul trebuie să păzească femeia externare la 6 săptămâni de gestație, observând care ar trebui să vă adresați medicului ginecolog. Răcelile, febra, căderile accidentale, băile fierbinți pot deveni o amenințare pentru sarcină.

În această perioadă, este de preferat să mâncați porții mici. Alimentele ar trebui să fie compuse din proteine ​​și vitamine, fructe de mare și produse lactate. Nu-ți refuza dorințele uneori ciudate, ele pot apărea din cauza absenței unei componente în corpul tău.

Sexul săptămâna aceasta este acceptabil dacă nu există nici o amenințare de avort.

Vino, la examene regulate de către un ginecolog, ei vor ajuta să facă față problemelor emergente.

Perioade de sarcină (clasificare general acceptată)

Întregul curs al sarcinii este împărțit în trei părți, care se numesc trimestere:

 • de la o zi la 14 săptămâni,
 • 14–26 săptămâni
 • de la 27 de săptămâni până la naștere.

Există și alte gradații prin care sarcina este împărțită în etape. Până la 10 săptămâni, procesul de formare a unei noi vieți în burta viitoarei mame se numește embriogeneză, iar copilul din interiorul său se află într-o etapă numită embrion. De la 10 săptămâni se numește făt (vezi și: ce se întâmplă cu copilul și mama în timpul celei de-a zecea săptămâni obstetrică de sarcină?).

Întregul curs al sarcinii se numește dezvoltare prenatală, iar de la 22–23 săptămâni apare stadiul prenatal sau prenatal (vezi și: 21–22 săptămâni de sarcină: ce se întâmplă cu copilul și mama?). Din această etapă, copilul devine viabil, poate supraviețui în afara corpului mamei.

Se consideră a fi o sarcină pe săptămână. Există două moduri, conform primului calcul este din momentul fertilizării. A doua metodă se numește obstetrică, iar data de început a ultimei menstruații este considerată data de referință. Diferența dintre cele două sisteme de numărare este de 2-3 săptămâni.

Mulți încep să țină un jurnal sau un calendar de sarcină. Uneori, medicii îl sfătuiesc pentru a facilita urmărirea modului în care este purtat copilul și pentru a observa modificări ale sentimentelor.

Concepția și dezvoltarea embrionului și a senzației unei femei în primul trimestru

Sarcina începe cu concepția. Dacă actul sexual a apărut în momentul ovulației sau în 1-2 zile de la acesta, spermatozoizii intră în uter și sunt trimiși în trompele uterine.

Acestea sunt capabile să rămână active timp de 48-72 de ore, astfel încât atunci când ovulația este întârziată din cauza unui ciclu pierdut, fertilizarea va avea loc în continuare. Fuziunea ovulului și a spermei apare în trompele uterine.

Când sunt contopite, formează un zigot - începe astfel o viață nouă. Cum se desfășoară dezvoltarea fetală săptămânal?

7 săptămâni de sarcină - senzații

După cum am menționat mai sus, toxicoza este inevitabilă în acest moment. Din această cauză, alimentația este perturbată: se întâmplă că nu vrei să mănânci deloc sau vine o perioadă cu diverse dorințe gastronomice. Stare normală pentru 7 săptămâni de sarcină - Aceasta este letargie și somnolență. Hormonii sunt de vină pentru tot, sau mai bine zis, pentru faptul că sunt rearanjați, raportul lor se schimbă. În ciuda acestora senzație și se schimbă, în exterior, cu greu oricine poate observa sarcina în sine.

Această perioadă va aduce multe surprize. Unele femei însărcinate vor descoperi mâncăruri noi care nu au fost anterior dependente în special. Pentru alții, vei dori să înveți o mulțime de lucruri interesante, să te apropii de artă sau, invers, să începi să călătorești. În general a șaptea săptămână de sarcină neapărat „se face simțit” în cel mai bun sens.

Ce se întâmplă la 7 săptămâni de gestație

A 7-a săptămână de sarcină manifestarea tuturor semnelor unei poziții interesante este caracteristică, dar cei din jurul său încă nu o pot vedea. Poate că există schimbări de dispoziție, greață, pierderea poftei de mâncare, care pot strica ușor impresia generală a acestei situații. Dar nu multe persoane știu - aceasta este perioada în care o femeie este transformată, devenind frumoasă! Există o strălucire în ochi, un fel de secret despre care nu se cunoaște decât tine.

Datorită faptului că nutrienții, mineralele și vitaminele merg deja la nutriția copilului, deteriorarea stării pielii și a părului este posibilă. Hormonii pot afecta dezvoltarea cloasmului la femeile însărcinate (apariția pigmentării). Prin urmare, este foarte important să mâncați corect, dacă este necesar, să luați complexe de vitamine-minerale. Acidul folic are o importanță deosebită în această perioadă, este necesar pentru formarea sistemului nervos al bebelușului.

De la 1 la a 4-a săptămână (prima lună)

În primele 4 zile, în timp ce zigotul este încă în tubul uterin, începe zdrobirea.

Zigotul, care este o singură celulă, este împărțit în două, acestea, la rândul lor, sunt, de asemenea, împărțite în jumătate - și așa mai departe.

În timpul acestui proces, embrionul nu crește în dimensiune, fiecare celulă nouă este jumătate mai mare decât mama. După 4 zile, embrionul este format din 10-20 de celule, iar dimensiunea sa este de 0,14 mm.

În a cincea zi, blastocistul - cum este numit acum embrionul - intră în uter și în a 7-8-a zi se atașează de endometru. Femeia simte că trage abdomenul inferior, pe lenjeria ei apar semne de culoare sânge.

Când embrionul este implantat în endometru, acesta începe să producă gonadotropină corionică, declanșând modificări în corpul mamei care așteaptă. Din cauza acestei substanțe, un test de sarcină prezintă două dungi.

Cum se dezvoltă embrionul la 3-4 săptămâni? Embrionul în acest stadiu începe deja să formeze organe:

 • de-a lungul întregii lungimi a embrionului uman trece tubul neural, din care se va forma curând creierul și măduva spinării,
 • timp de 21 de zile, inima bate,
 • sângele circulă
 • formează cavități oculare și vezicule, din care se vor dezvolta ochii,
 • apar începuturile membrelor
 • a pus ficatul, rinichii, tractul gastro-intestinal.

Mama expectantă începe să observe senzațiile caracteristice din timpul sarcinii. Se simte slabă, amețită, se simte bolnavă, vomă. Temperatura este menținută la 37 ° C, starea de spirit se schimbă constant. Acest lucru este normal în a doua lună de sarcină. Cât durează astfel de simptome? Unele mămici au până la jumătatea termenului sau chiar mai mult.

5-8 (a doua lună)

Până în săptămâna 7, embrionul are 2,3 cm lungime și cântărește 2 g. Începe să se miște în interiorul mamei, dar tot nu o observă.

Tabelul conține o descriere a dezvoltării organelor embrionului pe săptămână:

a săptămâniiOrgane emergenteModificări în curs
5Cord ombilical
Mâini de pădure
Se formează gonadele și celulele
6Trăsături faciale, nas, ochi, maxilareUn iris apare în ochi și se formează o retină
Membrele se apleacă
Intestinul se prelungește, din cauza lipsei de spațiu în cavitatea abdominală, intră în cordonul ombilical
7placenta
Inima cu patru camere și vase mari
Glandele endocrine se dezvoltă
Degetele s-au format
Testele și ovarele încep să se dezvolte
8Tubercul genital, membrană urogenitală și analăCromozomul Y (dacă este disponibil) produce testosteron, datorită căruia apar caracteristici sexuale masculine
Rinichii produc urină

În colul uterin apare un dop mucos care acoperă canalul cervical (mai multe în articol: ce este un dop mucos în timpul sarcinii?). Protejează bebelușul împotriva infecției în interior.

La începutul celei de-a doua luni, mama în așteptare este obligată să viziteze un medic ginecolog. El prescrie o scanare cu ultrasunete care poate detecta anomalii precoce în dezvoltarea embrionului. În patologii severe, avortul medical este prescris, la o dată atât de timpurie este încă permis.

A noua-a 13-a săptămână (a treia lună)

Bebelușul a trecut prin toate etapele dezvoltării embrionilor și este numit acum făt. El a format practic multe organe:

 • cavitatea bucală și începuturile dinților,
 • emisferele cerebrale
 • intestine,
 • glanda tiroidă
 • pancreas,
 • vezica biliară
 • conducte biliare.

În imaginile cu ultrasunete, puteți vedea sexul viitorului bebeluș atunci când este apelat la dispozitiv: clitorisul apare la fete, iar penisul la băieți. Se formează un anus.Mai jos puteți vedea o fotografie cu o ecografie, pe care podeaua este vizibilă.

Agglutinogenii apar în sângele fătului, permițându-vă să determinați grupul sanguin și factorul Rh. Limfocitele se diferențiază în glanda timusului, celulele albe din sânge se formează în măduva osoasă.

În corpul mamei, au loc schimbări hormonale semnificative. Greața și slăbiciunea dispar treptat, deși la unele femei însărcinate simptomele de toxicoză persistă până la naștere. Temperatura corporală normalizată, schimbările de dispoziție nu devin atât de ascuțite.

Uterul crește ca mărime, până la sfârșitul primului trimestru este deja dimensiunea unui pumn. Organul se deplasează treptat în cavitatea abdominală. Greutatea fructelor 23 g, înălțimea - 7,5 cm.

De la a 14-a până la a 17-a săptămână (luna a patra)

La luna a 4-a, fătul arată ca un om mic. Pielea lui era complet formată, dar sunt încă prea subțiri și transparente, astfel încât vasele de sânge sunt vizibile prin ele. Transpiratia si glandele salivare incep sa se formeze. Cum arată copilul în această perioadă? Puteți privi fotografia.

Puștiul își pune degetul în gură, grimase, deoarece mușchii faciali sunt deja dezvoltați. Aceasta indică formarea sistemului musculo-scheletic. Unele femei, în special cele pentru care este re-sarcină, simt mișcările bebelușului.

În această perioadă, la săptămâna 16, poate fi necesar să se efectueze o amniocenteză - prelevarea de lichid amniotic pentru analize suplimentare, ceea ce vă permite să identificați anomalii în dezvoltarea fătului.

Organele interne ale fătului au început să funcționeze:

 • ficatul secreta bilia,
 • pancreas - insulină,
 • măduva osoasă - globule roșii,
 • inima distilează aproximativ 600 ml de sânge pe zi.

Sub influența hormonilor, pigmentarea corpului femeii însărcinate se schimbă. Pielea areolelor se întunecă, o linie întunecată este vizibilă pe stomac. La femeile subțiri se observă un stomac. Până la sfârșitul a 4 luni, fătul cântărește 140 g, înălțimea sa este de 13 cm.

De la 18 la 21 de săptămâni (luna a cincea)

În această perioadă de timp trebuie să parcurgeți următoarea ecografie programată. La săptămâna 18, se finalizează formarea aparatului auditiv și zona creierului responsabil de auz. Mama este importantă să vorbească cu copilul ei, pentru că el aude vocea ei. Zonele creierului care sunt responsabile de percepția semnalelor de la receptori și analizatori au fost deja formate, acestea fiind îmbunătățite abia înainte de naștere.

Fătul distinge între zi și noapte. Preferă să se mute la un moment dat și doarme restul. Dacă burtica mamei are gemeni, bebelușii se simt reciproc și se țin de mână. În timpul mișcărilor și palparea vezicii fetale, fătul folosește o mână conducătoare - dreapta sau stânga.

Copilul înghite apă amniotică. De la acesta, primește lichide și nutrienți.

Reziduurile sunt excretate de rinichi cu urină, carbohidrații sunt absorbiți în intestine și particulele nedigestionate se acumulează în interior sub formă de meconiu, care va fi eliberat în primele două zile după naștere.

La 21 de săptămâni, cântărește 300 g, înălțimea sa este de 16 cm (vă recomandăm să citiți: descrierea a 21 de săptămâni de sarcină: câte luni este, ce se întâmplă cu mama și bebelușul?).

În luna a cincea, apar schimbări semnificative în corpul unei femei. Volumul de sânge crește cu aproape 0,5 l, bătăile inimii se intensifică, hemoglobina scade. Mama poate dezvolta anemie. Un uter care se mărește apasă asupra intestinelor și vezicii urinare - încep probleme cu mișcările intestinale și urinarea.

De la 22 la 26 de săptămâna (luna a șasea)

Aproape toate organele copilului sunt formate și continuă să se îmbunătățească:

 • alveolele plămânilor produc un agent tensioactiv care îi împiedică să se lipească împreună în timpul respirației,
 • testiculele coboară din cavitatea abdominală, vaginul se formează la fete,
 • rudimentele dentare sunt acoperite cu dentină și smalț,
 • aparatul vestibular permite fătului să-și determine propria poziție,
 • fătul poate clipi
 • coloana vertebrală are 33 de vertebre și sprijină trunchiul,
 • pe vârful degetelor apare un model papilar,
 • glanda hipofiză produce hormon adrenocorticotrop, care afectează glandele suprarenale, care, la rândul lor, încep să producă glucocorticoizi.

La luna a 6-a, sistemul musculo-scheletic și structura dintelui se formează activ, astfel încât mama ar trebui să mănânce alimente care conțin calciu.

Fătul umple întreg spațiul în care se află și începe să împingă pereții uterului, cântărește aproximativ 700 g. În acest moment, femeia simte atacuri crampe - contracții Braxton-Hicks.

Nu vă faceți griji, contracția mușchilor uterini nu amenință copilul, ci pregătește organul pentru nașterea viitoare.

Sub influența lactogenului placentar la viitoarea mamă, glandele mamare cresc, colostrul începe să apară în ele. Unele femei raportează mărirea sânilor cu 1-2 mărimi.

Simptome la 7 săptămâni de gestație

Se știe că fiecare sarcină este individuală, dar încă multe simptome la 7 săptămâni de gestație tipic pentru cele mai expectante mame. Sânul se mărește - chiar dacă până acum nu s-a putut lăuda cu volum, acum este dificil să nu-l observăm. Poate crește ca dimensiune. Singurul lucru care poate fi puțin frustrant este durerea. Din cauza modificărilor hormonale, se produce redistribuirea țesutului adipos, iar figura capătă o formă mai rotunjită.

Epiteliul vaginal este actualizat destul de des, în plus, graba sângelui crește, rezultând în externare la 7 săptămâni de gestație dobândiți o nuanță ușor gălbuie, cu un miros slab. Acest lucru este natural și normal. Dar când dureri de stomac la a 7-a săptămână de sarcină cu o anumită periodicitate și chiar secreția de mucus este sângeroasă, merită să contactați un medic ginecolog. Acesta poate fi un simptom al hipertonicității uterine.

De la săptămâna 27 la a 30-a (luna a șaptea)

Fructul crește foarte repede, la 29 de săptămâni cântărește 1150 g, iar creșterea sa este de 37 cm. Uterul crește ca mărime, deplasând și stoarcerea organelor interne. La a șaptea lună de sarcină, este important ca o femeie să-și monitorizeze starea de sănătate, deoarece astfel de modificări ale corpului ei pot duce la complicații.

Tabelul oferă informații despre creșterea dimensiunii uterului și consecințele pentru o femeie:

a săptămâniiPoziția uteruluicomplicațiiPrevenirea complicațiilor
27–2828 cm deasupra sânuluiUterul apasă pe diafragmă, îngreunând respirația. Datorită severității suplimentare, varicele sunt posibile. Sângele factorului Rhesus este examinat.Mers pe jos în aer curat, odihnindu-te pe partea ta sau într-o poziție care promovează fluxul de sânge din picioare. Pentru a preveni conflictul Rh, se introduce o imunoglobulină anti-Rhesus.
29–3030 cm deasupra sânuluiEste posibilă preeclampsia, hipertensiunea arterială, proteine ​​în urină, sindromul de vena cava inferioară datorită compresiei sale de către uter (caracterizată prin leșin).Controlul creșterii în greutate, prevenind creșterea puternică a acestuia. Odihnește-te pe partea sa.

Ce schimbări se întâmplă cu bebelușul (mai mult în articol: ce se întâmplă cu copilul în a 27-a săptămână de sarcină?)? Are părul pe cap. Adesea își suge degetul în somn și chiar zâmbește. Dacă copilul se naște la sfârșitul lunii a șaptea, atunci poate supraviețui chiar și fără ventilație mecanică.

Ce-i cu copilul?

7 săptămâni de sarcină caracterizat prin începutul perioadei embrio-fetale și sfârșitul embrionului. De acum înainte, copilul va fi numit făt. Pare deja un om mic care are toate trăsăturile și organele, cu excepția sistemelor nervoase și endocrine. Creierul se formează activ. Până la sfârșitul săptămânii, apare un tubercul genital, din care se vor forma organele genitale. Branhiile au dispărut complet, dar o coadă mică este încă prezentă. Fătul se îndreaptă un pic și puteți distinge unde va fi gâtul. În această etapă, membrele sunt clar vizibile, dar degetele nu sunt încă divizate. Picioarele cresc puțin mai lent decât mânerele.

Fața prinde contur și în această perioadă. Gura este clar vizibilă și nările sunt secretate, se formează fălcile. Spre final 7 săptămâni dimensiunea fetală gravidă Are 5–13 mm și cântărește 0,8 grame. Ecografia nu a fost încă determinată prin ecografie, dar puteți utiliza alte metode dacă doriți.

Sondaje de bază

Toate examinările importante ale mamei în așteptare sunt efectuate în timpul apelului inițial la clinica antenatală. Mărimea pelvisului și greutatea femeii sunt măsurate, frotiile sunt luate pentru infecție. În prezent, inspecția pe scaun nu este efectuată.

Ginecologul oferă indicații pentru testele de urină și sânge, sânge pentru infecția cu HIV, hepatită, RW (sifilis). Inspecția terapeutului și a stomatologului este obligatorie. Direcția către Ecografie la 7 săptămâni de gestație rareori emise, în principal pentru a confirma sau a stabili faptul sarcinii multiple.

Avertisment

După cum am menționat mai sus, riscul de avort spontan este foarte mare în acest moment. Viața unei femei este puțin inconfortabilă din cauza toxicozei. Un copil aflat într-un stadiu atât de timpuriu este, de asemenea, foarte vulnerabil, deoarece este posibilă formarea de malformații severe. Pentru a evita acest lucru, trebuie să urmați în mod clar recomandările medicului.

Nu uitați că, în timpul sarcinii, nu ar trebui să utilizați droguri, alcool și droguri, ar trebui să încetați și fumatul. Toate acestea pot afecta serios copilul. Este necesar să se evite infecțiile și să nu se auto-medicamente.

Săptămâna a șaptea de sarcină - Aceasta este perioada în care este necesar să fiți înregistrat în clinica antenatală și să ascultați instrucțiunile medicului dumneavoastră curant.

Senzații la 8 săptămâni de gestație

Simptomele sarcinii apărute mai devreme în acest moment devin mai vizibile. Nivelul hormonilor continuă să crească - în exterior, acest lucru se manifestă printr-o schimbare constantă de dispoziție, lacrimă, somnolență. Uterul începe, de asemenea, să crească în dimensiune. Și, dacă o femeie nu observă încă acest lucru, atunci organele sale interne devin deja incomode. Urinarea devine tot mai frecventă, poate apărea constipația. Poate intensifica și externare la 8 săptămâni de gestațiecu toate acestea, dacă nu sunt însoțite de mâncărime, aceasta este în ordinea lucrurilor. Unii pot avea deversare maro. În lipsa durerilor inferioare de spate și a senzației de rău, acest lucru este normal. Cu toate acestea, este mai bine să anunți medicul.

Principala problemă la majoritatea femeilor însărcinate în acest moment este toxicoza. Salivarea constantă, aversiunea la alimente, vărsăturile nu permit să mănânce normal. Pe de o parte, majoritatea femeilor trec prin asta, dar pe de altă parte, dacă vărsăturile apar de mai mult de 5 ori pe zi, atunci aceasta este o ocazie de a vedea un medic.

Dezvoltarea fetală la 8 săptămâni de gestație

Săptămâna aceasta copilul are un nou „statut”. Acum se numește nu un făt, ci un fruct. Placenta se dezvoltă, circulația utero-placentară se îmbunătățește. Începând cu această săptămână, fătul va primi nutriție prin cordonul ombilical. În ciuda micuțului dimensiunea fetală (doar 1,5-2 cm), el arată deja ca un bărbat. La ecografie, brațele, picioarele, capul sunt clar vizibile. Fața începe să fie desenată.

Organe interne îmbunătățite. Inima devine în patru camere, ramificarea bronhiilor apare în plămâni, iar rinichii apar. Genitale încep să apară: la băieți, testicule, iar la fete, ovarele, în care sunt generate ouăle. Totuși, în exterior, nu este posibil să se facă distincția între un băiat și o fată. Sistemul nervos se îmbunătățește rapid. Copilul începe să se miște activ: stoarce și decuplează mânerele - picioarele, somerele. Toate acestea sunt clar vizibile la ecografie. dar fat la 8 saptamani de gestatie încă prea mic pentru ca mama sa să-și simtă mișcările. Vor trece câteva luni până când femeia va simți mișcarea.

În această săptămână, toate organele sunt formate, nu va apărea nimic nou pe toate cele ulterioare. Doar că totul va fi îmbunătățit, iar fătul în sine va crește și va crește în greutate.

Examinarea medicului

Dacă o femeie nu s-a înregistrat încă, acum este momentul să o facă. Medicul va examina, va scrie o sesizare pentru teste pentru a confirma o sarcină uterină progresivă, va alege vitamine și va prescrie Ecografie la 8 săptămâni de gestație.

Pe lângă examinarea unui medic ginecolog, vizitele la un terapeut, dentist și venereolog sunt obligatorii. Trebuie remarcat - chiar dacă pare acest lucru burtica la 8 saptamani insarcinata deja vizibil pentru toată lumea, asigurați-vă că informați medicul despre situația dumneavoastră. Toate sarcinile sunt diferite și toate femeile au burtele diferite: ceea ce înțelegeți fără cuvinte nu este familiar cu altul! Dacă viitoarea mamă are boli cronice sau este obligată să bea constant orice medicamente, atunci ar trebui să-i spună medicului despre acest lucru. Dacă este necesar, va prescrie teste și examene suplimentare și va ajusta medicația.

De la 31 la a 35-a săptămână (luna a opta)

Bebelușul este complet format, dar dacă este născut la 8 luni, va avea totuși nevoie de ajutor. Sistemul imunitar nu a fost complet format, sistemul nervos continuă să se dezvolte, copilul acumulează grăsime subcutanată pentru termoreglare.

Fructele cresc rapid. Dacă la 31 de săptămâni greutatea și înălțimea sa sunt în medie de 2 kg și 40 cm, atunci cu 35 crește la 2,4 kg și 46 cm.

Până la sfârșitul a 8 luni, uterul atinge dimensiunea maximă. La unele femei, volumul abdomenului depășește 100 cm. Femeia însărcinată se plânge de sănătate precară. Suferă de insomnie, respirație, arsuri la stomac, dureri în stomac. Digestia se înrăutățește, mama în așteptare este bolnavă, suferă de constipație și hemoroizi. Cum arată o sarcină pentru o perioadă de 35 de săptămâni se poate vedea în fotografie.

Analize

Testul biochimic al sângelui - vă permite să evaluați starea organelor interne ale unei femei, pentru a determina ce oligoelemente lipsesc.

 1. zahăr total - vă permite să evaluați starea rinichilor,
 2. conform lui Nechiporenko - pentru a descoperi inflamații ascunse,
 3. pentru zahăr - determinați nivelul de glucoză din sânge.

Recomandări

Dacă o femeie nu este preocupată în special de nimic, atunci poate duce un stil de viață familiar. Puteți juca sport, dar intensitatea încărcăturii trebuie redusă. Sexul nu este, de asemenea, contraindicat. Dacă există o amenințare de avort, atunci toate acestea vor trebui excluse pentru o perioadă.

Multe femei au crescut oboseala în această perioadă și apare nervozitatea. Pentru a evita astfel de simptome neplăcute, se recomandă plimbări în aer liber. O atenție deosebită trebuie acordată nutriției. Legumele, fructele, proteinele și produsele lactate trebuie să fie prezente în meniul zilnic. Dar coacerea, dulciurile, cafeaua, precum și toate tipurile de produse alergenice ar trebui excluse.

Ce se întâmplă la 9 săptămâni de gestație

A noua săptămână de sarcină este caracterizată de o serie de modificări care au loc în corpul unei femei. Poate că ai observat deja că rochia ta „figură” preferată a devenit puțin mică pentru tine în zona taliei. Cu toate acestea, aspectul sarcinii nu este încă vizibil pentru alții.

Uterul are dimensiuni ușor crescute în săptămâna a noua, dar până acum pereții săi suferă doar o ușoară întindere. Acum este momentul să obțineți o cremă bună pentru a preveni vergeturile. Este mai bine dacă conține suficiente vitamine: A și E.

Senzații la 9 săptămâni de gestație

Greutatea dvs. în acest moment poate scădea ușor. Acest lucru se datorează dezvoltării toxicozei din prima jumătate a sarcinii. Se caracterizează prin simptome atât de neplăcute precum greață, vărsături, intoleranță la mirosul alimentelor, băuturi spirtoase preferate, etc. Ca urmare, pierderea poftei de mâncare și unele pierderi în greutate. Cu toate acestea, dacă toxicoza nu te-a chinuit în ultimele două-trei săptămâni, atunci greutatea ta a început probabil să crească treptat. În orice caz, această creștere este încă nesemnificativă.

În acest moment, o femeie poate prezenta oboseală crescută, amețeli frecvente din cauza unei rotiri puternice a capului sau o schimbare a poziției corpului. Trebuie să aveți precauție pentru a evita leșinul.

Unul dintre semnele subiective ale sarcinii, care este cel mai pronunțat în acest moment, poate fi numit o creștere accentuată și umflare a glandelor mamare. Astfel, corpul tău se pregătește pentru următorul proces de alăptare.Până la începutul săptămânii a 12-a, sânul poate crește cu o dimensiune întreagă. Probabilitatea apariției primelor vergeturi este ridicată.

De la a 36-a până la cea de-a 40-a săptămână (luna a noua)

Există o suspendare a dezvoltării intrauterine a fătului în această perioadă, deoarece, începând cu săptămâna 36, ​​copilul este considerat complet pe termen complet și pregătit pentru naștere. De obicei, un copil se naște la 39–40 săptămâni (vezi

de asemenea: precursori ai travaliului la 39 de săptămâni de gestație).

Dacă până la mijlocul celei de-a noua luni de sarcină, precursorii nașterii nu au apărut, nu le numiți artificial: cu cât copilul rămâne mai mult în pântec în perioada normală de gestație, cu atât mai bine.

Copilul ia o poză care este convenabilă pentru trecerea canalului de naștere - cu capul în jos. Uneori, fătul este localizat în pelvis spre colul uterin sau în spate, acest lucru este privit în timpul unei ecografii. Dacă cu o prezentare pelvină, este posibilă nașterea naturală, atunci se prescrie o cezariană laterală. Nu vă faceți griji dacă la 36 de săptămâni copilul încă nu s-a întors cu capul, are aproape o lună pentru a face acest lucru.

Ce senzații are o femeie în a noua lună de sarcină? O femeie se simte mai bine. Acest lucru se datorează faptului că copilul se calmează și nu mai apasă asupra organelor interne. Durerea de spate și contracțiile rare indică faptul că momentul livrării este deja aproape.

Cu câteva zile înainte de naștere (uneori direct în fața lor), dopul mucos care închide canalul cervical părăsește. O femeie observă o scurgere de culoare roșu-maro pe lenjerie.

De îndată ce contracțiile devin regulate și frecvente, apa pleacă, femeia aflată în travaliu ar trebui să meargă la spital.

La mamele multiparous, uneori atât de puțin timp trece între primele semne ale unei nașteri care se apropie și naște, încât acestea nasc un copil acasă sau într-o ambulanță.

Fetus la 9 săptămâni de gestație

În a noua săptămână de sarcină, dezvoltarea activă a creierului fetal continuă. Este deja împărțit în două emisfere și acum începe să se formeze și secțiunea cerebelului, care este responsabilă de coordonarea mișcărilor.

Creșterea musculară crește, membrele se îngroașă oarecum. Acum, mișcările fetale sunt mai coordonate. Începe să-și miște picioarele și brațele. Membrele superioare au oarecum succes în dezvoltarea lor, datorită unui sistem de alimentare cu sânge mai dezvoltat.

Degetele de pe mâini se lungesc, membranele dintre ele dispar mai devreme. Se formează palmele. La a noua săptămână de sarcină, are loc o îndreptare semnificativă a spatelui embrionului și dispariția cozii.

Sarcina durează întotdeauna 40 de săptămâni?

Ce se întâmplă dacă săptămâna a 40-a se încheie și nu există semne de naștere care se apropie? O viitoare mamă nu trebuie să-și facă griji, acesta este cursul normal al sarcinii, deoarece este imposibil să se calculeze data exactă a concepției și a nașterii. De obicei, copiii sunt născuți în săptămâna 38-40, dar acestea sunt doar valori medii. Livrarea la săptămânile 41-42 nu este considerată o patologie.

Dacă, după această perioadă, nu există nicio activitate prenatală, medicii stimulează contracțiile cu medicamente. Un copil născut pe o perioadă de 43 de săptămâni este considerat amânat. Patologiile endocrine la mamă sau făt pot fi cauza unei sarcini amânate.

Nașterea prematură este mult mai periculoasă pentru un copil decât nașterea tardivă. Se consideră prematur un nou-născut care s-a născut înainte de 37 de săptămâni. Cauzele nașterii premature:

 • condiții de viață și de muncă dificile ale unei femei
 • patologii ginecologice,
 • tulburări hormonale
 • infecții infecțioase în timpul sarcinii,
 • leziuni abdominale
 • anomalii genetice ale fătului.

Tabelul oferă informații despre rata de supraviețuire a copiilor născuți prematur:

Viață intimă

Dacă nu există contraindicații și amenințarea încetării sarcinii, atunci este posibil să continuați să aveți o viață intimă pentru o anumită perioadă. Sexul în primele săptămâni de sarcină nu este interzis, dar totuși nedorit.Poate contribui la dezvoltarea sângerării uterine, datorită creșterii tonusului. Trebuie avut grijă extremă. Dacă deodată a apărut întuneric sau externare brună la 9 săptămâni de gestație, atunci ar trebui să vă abțineți de la sex. În acest caz, se recomandă consultarea unui medic ginecolog. Albicios și gălbui eliberare considerat a fi norma.

Nutriție gravidă

O atenție deosebită trebuie acordată dietei gravidei. Într-adevăr, ținând cont de influența toxicozei precoce, gama de preparate permise este semnificativ redusă. Nutriția se poate transforma acum într-o adevărată problemă. Poți fi tulburat de aproape orice mâncare și, în același timp, pot apărea dependențe de anumite tipuri de produse.

Este mai bine să mănânci puțin, dar des. Acest lucru va ajuta să faceți față greaței și să asigure fluxul de nutrienți în organism. Acest lucru este valabil mai ales dimineața. Deoarece fenomenul de toxicoză este cel mai dureros dimineața: merită să vă spargeți micul dejun obișnuit în 2-3 porții separate și să îl consumați în mai multe etape.

Senzații la 10 săptămâni de gestație

În cea de-a zecea săptămână de sarcină, este posibil să fiți confruntați cu toxicoză precoce. Acest fenomen neplăcut poate chiar să crească oarecum, astfel încât mama care așteaptă trebuie să aibă răbdare și să încerce să urmeze recomandările medicului pentru a-și atenua propria afecțiune.

La greață și vărsături, arsurile la stomac se pot alătura și ele. Acest lucru se întâmplă deoarece mușchii care separă esofagul de stomac se contractă, permițând astfel conținutul său să se ridice în esofag. În același timp, acidul din stomac începe să irite membrana mucoasă sensibilă a esofagului, o femeie simte acest lucru, așa cum senzație arsură în piept și, în unele cazuri, durere. Prin urmare, femeile însărcinate doare uneori burta la 10 săptămâni de gestație, colica apare chiar deasupra buricului, în zona stomacului. Toate aceste simptome neplăcute pot chinui o femeie însărcinată până la debutul nașterii.

În plus, este posibil să aveți urinare frecventă. Acest lucru se datorează presiunii exercitate de uterul extins asupra vezicii urinare. În unele cazuri, incontinența urinară se poate alătura și îndemnului frecvent, în special atunci când tușești, râzi sau strănut. Acest fenomen este mai caracteristic pentru sarcinile repetate, precum și pentru perioade mai lungi, dar poate apărea acum.

Ce se întâmplă la 10 săptămâni de gestație

În acest moment, uterul crește treptat. Acum este situat ușor deasupra osului pubian. Este posibil să observați că șoldurile preferate de pe șolduri au devenit puțin mici. Dacă anterior aveai o burtă plată, acum, privindu-te în fața oglinzii, poți observa unele părți rotunjite în partea inferioară. Cu toate acestea, alții nu observă încă schimbările.

În acest moment, o femeie poate observa apariția pigmentării pielii. Creșterea părului este de asemenea mult îmbunătățită, este posibil să aveți un „puf” pe stomac și, eventual, pe piept și pe față. Totuși, nu ar trebui să vă fie frică de acest fapt. Toate acestea nu sunt decât un efect secundar al ajustării hormonale. După naștere, aceste defecte vor trece pe cont propriu, în primele două-patru luni (în funcție de caracteristicile corpului mamei).

Copil în săptămâna a zecea

A zecea săptămână obstetrică de sarcină este a opta săptămână fetală. Copilul își continuă dezvoltarea activă. Ecografie la 10 săptămâni de gestație, fără niciun motiv anume, de obicei, nu. Însă ginecologul poate spune deja că structura scheletului bebelușului, care anterior a constat în cartilaj fragil și moale, începe acum transformarea sa în țesuturi osoase mai dure. Și asta înseamnă că calciul din corpul unei gravide devine un element extrem de necesar și chiar deficitar.

Dezvoltare generală

Încep să se formeze țesuturile musculare ale cavității bucale. Limba copilului este acoperită de papilele gustative. Mușchii mestecători se dezvoltă treptat.Se formează mușchii gâtului și faringelui.

Stomacul fetal se deplasează în jos în cavitatea abdominală și își ia locul potrivit. Acum va crește și se va transforma activ, pregătindu-se pentru începerea operațiunii. Procesul de formare a terminațiilor nervoase a început.

Inima fetală bate cu o viteză incredibilă de aproximativ 160-170 de bătăi pe minut. Copilul tău continuă să crească activ. Mărimea fetalului la 10 săptămâni de gestație vine la 28 - 33 mm. Mai mult, mai mult de jumătate din întreaga lungime a corpului său mic este ocupată de cap. Greutatea embrionului variază între 3 și 4 grame.

Senzații la 11 săptămâni de gestație

Toxicoza dureroasă va începe să plece mulți în această săptămână. Dar dacă acest lucru nu s-a întâmplat, nu există niciun motiv de griji. Da, toxicoza poate dura până la a 14-a săptămână și chiar mai mult, dar manifestările sale sunt probabil mai mici. Adesea pentru a înlocui toxicoza vine arsuri la stomac, constipația poate completa și imaginea neplăcută. Motivul pentru aceasta este munca hormonilor. Dar multe femei nu se plâng de arsuri la stomac sau de constipație, așa că nu ar trebui să vă configurați pentru aspectul lor obligatoriu.

Cele mai însărcinate 11 săptămâni însărcinată poate observa o burtă ușor mărită mai jos, deasupra pubisului. Nu este surprinzător, blugii nu sunt fixați, iar hainele cu talie joasă au devenit mai puțin confortabile. Și, deși uterul nu a trecut încă dincolo de pelvis, astfel de senzații de burtă în creștere pot fi foarte bune. Această perioadă este încă în pericol, deci dacă se trage sau durere de stomac la 11 săptămâni de gestațieDacă doare partea inferioară a spatelui, cel mai bine este să solicitați sfatul unui ginecolog care să observe o femeie însărcinată.

Apare descărcarea vaginală îmbunătățită. Nu este nimic de care să vă fie frică: cel mai probabil, nu vă vor părăsi înainte de sfârșitul sarcinii. Norma este descărcarea albă cu un miros ușor acrisor. Debiturile mici din sfarcuri sunt, de asemenea, considerate norma, nu le atingeți și nu încercați să stoarceți - acesta este colostru.

Crește, copilule?

Copilul este deja crescut dimensiunea fetală la 11 săptămâni de gestație - aproximativ 6 cm, și cântărește de la 8 la 10 g. Dimensiunea bebelușului poate fi comparată cu cremă mare.

Se dezvoltă foarte repede:

 • Poate ridica capul
 • A avut o reacție apucătoare
 • Tubul digestiv al copilului se dezvoltă,
 • Organele genitale încep să se formeze,
 • Copilul știe deja cum să reacționeze la stimuli externi,
 • Mișcările copilului devin mai distincte.

Prezintă 11 săptămâni de sarcină

Poate că schimbările de dispoziție încă nu te-au părăsit. Desigur, nu ar trebui să vă fie frică de acest lucru. Hormonii își fac treaba, așa că salturile emoționale nu sunt supranaturale în acest moment.

Încercați să nu învinovățiți totul asupra hormonilor, controlați-vă emoțiile, fiți răbdători și prudenți. Nu vă lăsați suprasolicitat, încărcările grele sunt un stres special pentru femeia însărcinată. Învață să te relaxezi, această abilitate îți este încă utilă în sarcină și naștere.

Meniu reguli

Un meniu complet, echilibrat - respectăm această regulă și în a 11-a săptămână. Asigurați-vă că includeți în dieta dvs. cereale, brânză de vaci, fructe și legume, vită, verdeață, nuci, uleiuri vegetale (de preferință crude).

Nu ar trebui să supraalimentați, în caz contrar, nu puteți evita arsurile la stomac și constipația. Mâncăm fracționat: porții mici la fiecare 3-4 ore. Gras, picant, prăjit, afumat - este mai bine să refuzați toate acestea. Este mai bine să bei apă simplă, băuturi proaspete și fructe.

Screening și alte examene

În acest moment, este posibil să fiți sesizat pentru screening. Screeningul este o ecografie de trei ori și un test de sânge pentru biochimie. Aceasta este o analiză obligatorie care poate identifica anomalii în dezvoltarea fătului, sau mai degrabă, riscul dezvoltării acestora. Procedura în sine nu provoacă îngrijorare și nu afectează dezvoltarea copilului și sănătatea mamei.

Dacă în timpul examinării, medicul a stabilit câțiva factori perturbatori, mama în așteptare va fi trimisă la un medic genetician pentru un consult.Dar datele de screening nu sunt în niciun caz un verdict, ci doar o scuză pentru examene mai detaliate.

Primul screening este efectuat la 11-12 săptămâni, acesta fiind cel mai bun moment pentru a stabili vârsta gestațională exactă. poartă Ecografie la 11 săptămâni de gestație - evaluarea cursului sarcinii, identificarea sarcinii multiple, măsurarea spațiului gulerului fătului.

Ce avem cu aspectul?

Și în final, merită să spunem că ceea ce se schimbă în aparența unei femei. Puteți observa creșterea unghiilor fragile, scăderea părului. Este practic inutil să ne luptăm cu asta, după naștere, totul va reveni la normal.

Situația inversă este de asemenea frecventă: o femeie observă că părul ei a devenit mai gros, iar creșterea lor a crescut. Vă recomandăm să vă abțineți de la colorarea părului (în special cardinal): modificările hormonale ale organismului pot afecta rezultatul și va fi imprevizibil.

Este timpul să folosiți uleiuri din vergeturi (de exemplu, măsline), altfel după aceea veți regreta timpul pierdut.

Ce se întâmplă la 12 săptămâni de gestație

În fiecare săptămână de sarcină este însoțit de anumite simptome, senzații și modificări. Deci: ce se întâmplă la 12 săptămâni de gestație?

Greața de dimineață dispare treptat, cineva deja la 12 săptămâni uită deja de toxicoză. Mâncarea aduce în sfârșit plăcere! Da, și urinarea frecventă a încetat probabil să te chinuie. Motilitatea intestinală își diminuează activitatea, ceea ce înseamnă că este foarte probabilă constipația.

O femeie poate simți ce se întâmplă ritm cardiac crescut: ca urmare a creșterii circulației sângelui. Dar uterul a crescut deja cu 10 cm lățime, este deja aglomerat în pelvisul mic, se ridică în cavitatea abdominală.

Încărcătura pe inimă, plămâni, rinichi va crește, astfel încât toate suprasolicitările, supraalimentarea și alte încălcări ale regimului trebuie excluse.

Fetus la 12 săptămâni de gestație

Bebelușul devine din ce în ce mai mult ca un bărbat, dar capul continuă să fie mai mare decât corpul. Și deși membrele sunt încă foarte mici, ele sunt deja formate. Mărimea fetalului la 12 săptămâni de gestație lungime deja de 7-10 cm și cântărește 15-20 g.

Organele interne ale copilului sunt formate, ceea ce înseamnă că infecția nu este atât de îngrozitoare pentru bebeluș, precum și efectul medicamentelor. Bebelusul are deja pleoapele care inchid ochii, avea ochelari. Și pe degetele mici au deja unghiile!

Copilul a învățat să-și încrețească buzele, să-și strângă pumnii, să facă grimase, să deschidă și să închidă gura. Copilul a învățat să urineze și, de asemenea, poate înghiți lichidul din jurul său. Creierul copilului era împărțit în două emisfere.

Starea de spirit este prea volatilă

Încă nu există stabilitate emoțională, crize bruște de anxietate sau o ridicare neașteptată a dispoziției sunt normale în această perioadă. Aceiași hormoni continuă să controleze această zonă, astfel încât pot apărea modificări emoționale de mai multe ori pe zi.

Prin permisiunea medicului, puteți face gimnastică pentru gravide: acest lucru va fi util atât pentru corpul dvs. cât și pentru psihic. Nu va fi de prisos să faci cel mai simplu antrenament auto: doar în fiecare dimineață, stând în fața oglinzii, mângâind burtica și mărturisind dragostea pentru copil și, desigur, pentru el însuși.

Reguli alimentare: fără mâncare rapidă și sifon

Mâncarea dvs. în această perioadă ar trebui să fie destul de diversă: concentrați-vă pe fructe și legume. Corpul are acum nevoie de fibre mai mult ca oricând.

Bea până la 2 litri de apă pe zi, nu cumpărați sodă dulce și sucuri în cutii. Instituțiile în care se prepară mâncarea rapidă sunt, de asemenea, mai bine ocolite.

Nu săriți mesele, nu mâncați excesiv noaptea (altfel greutatea în stomac și călătoriile frecvente la toaletă vor interfera cu somnul).

Ecografie la 12 săptămâni de gestație

Acum este momentul de făcut screening-. Asigurați-vă că donați sânge dintr-o venă biochimiei. Toate studiile efectuate în această etapă și în etapele ulterioare ale sarcinii sunt absolut sigure pentru sănătatea copilului și sănătatea mamei.

A venit timpul pentru prima planificată Scanare cu ultrasunete. Medicul în timpul acestei proceduri va examina starea uterului, tonul acestuia, va determina locația placentei și va putea stabili o dată preliminară pentru naștere. În timpul primei Scanare cu ultrasunete este estimat dimensiunea fetală, dinamica dezvoltării sale.

De asemenea, medicul primește cele mai importante informații: studiază riscurile posibilelor patologii de dezvoltare sau anomalii cromozomiale. Treci de asta Scanare cu ultrasunete imposibil - conținutul informațional al acestuia este greu de supraestimat.

Ce se întâmplă la 13 săptămâni de gestație

Hormonii, din fericire pentru mama așteptată, încep să se „calmeze”. Femeia observă că salturile de dispoziție dispar treptat, multe neliniști par ridicole. Nu există greață, apetitul s-a îmbunătățit, urinarea frecventă a încetat să mai deranjeze.

Uterul crește, trece deja în cavitatea abdominală. Din fapt ce se întâmplă în acest stadiu, organele interne încep să se schimbe, acest lucru poate provoca scurtarea respirației și arsurilor la stomac. După plimbări lungi, puteți apărea senzație greutate la membre, oboseala va fi mai puternică decât de obicei. Prin urmare, mergeți încet, dozați timpul plimbărilor, relaxați-vă mai mult.

Tonul crescut al uterului - dacă senzația de tensiune din el te prinde deseori, trebuie să mergi la medic. De îndată ce apare această „petrificare” a abdomenului, culcați-vă, eliminați sarcina.

Fetus la 13 saptamani insarcinata

Copilul crește literalmente la ceas. Mărimea fetalului la 13 săptămâni de gestație a atins deja 7,8 cm. Greutate - aproximativ 20g. Pot spune că a lui dimensiune seamănă cu nectarină.

Imaginează-ți că, până în acest moment, bebelușul are deja toți dinții copilului, tot ce mai rămâne este să aștepți până când se nasc. Pancreasul copilului „a învățat” să producă prima insulină. Așadar, corpul începe deja creșterea rapidă și în curând capul nu va fi atât de mare. În ciuda celor mici dimensiunea fetală, mișcările sale în această perioadă sunt aproape continue. Acest lucru este necesar pentru dezvoltarea normală a mușchilor și membrelor. Numai în timpul somnului scurt copilul se odihnește.

În acest moment, se formează țesutul osos și mușchii copilului. Progresul sistemului digestiv: apar acele vile importante care vor fi implicate în procesarea alimentelor. La a 13-a săptămână, aparatul vocal al firimiturii este așezat, iar aspectul său începe să dobândească trăsături caracteristice.

Starea de spirit și sarcina „cresc” în paralel

În acest moment, este deja dificil pentru unele femei să-și ascundă starea. Nu, burtica la 13 saptamani insarcinata s-ar putea să fie încă neconcordant, dar schimbarea garderobei și respingerea tocurilor sunt foarte elocvente.

Însă, dacă în primul trimestru, din cauza unei superstiții explicabile, mama care a fost speriată a fost în orice fel frică de „a trăda”, acum această frică a scăzut semnificativ. De aici buna dispoziție, încrederea în sine și o mare deschidere. O femeie este plină senzație pace deplină.

Dulce și făină - foarte minim

De îndată ce toxicoza a dispărut, este posibil să doriți să mâncați literalmente totul la rând. Dar trebuie să vă controlați dieta: veți începe să câștigați kilograme în plus înainte de termen. Și acest lucru este plin de complicații de tot felul.

Dulciuri, făină, sărat, prăjit - aceste produse pot fi acum accesibile doar în cantități foarte mici. Toxicoza este adesea înlocuită cu arsuri la stomac, de aceea este importantă și pur și simplu necesară monitorizarea unei nutriții adecvate.

Paine de branza, branza de casa, fructe si legume, cereale, carne slaba - aceste produse ar trebui sa fie primele in cosul alimentar.

Ecografie la 13 săptămâni de gestație

Dacă screeningul este deja în urmă și ați trecut seria principală de teste înainte de înregistrare, atunci înainte de a veni la medic, vi se va atribui doar un test general de urină.

De obicei, un dermatolog-venereolog este trimis la medic pentru un frotiu în a 12-a săptămână de sarcină, dar uneori acest lucru se întâmplă o săptămână mai târziu. Este sigur, nu dureros. Această examinare va releva starea florei vaginale și prezența bolilor genitourinare.

Senzații la 13 săptămâni de gestație

Pieptul este încă sensibil și poate crește ca mărime. Pentru a scăpa senzație„Strângeți”, trebuie să schimbați lenjeria obișnuită, deoarece devine înghesuită. Colostrul (externarea sfârcurilor) poate apărea încă din a 13-a săptămână de sarcină. Nu este înfricoșător, o astfel de descărcare de gestiune este normală.

Este posibilă apariția pigmentării pe corp: pete maronii deschise pe față, întunecarea zonei paralozale, întunecarea benzii de la ombilic la pubis. Acest lucru este, de asemenea, cauzat de modificări hormonale, după naștere, astfel de accente externe dispar.

Este timpul să cumpărați pantaloni cu insertie elastică pentru burtă, în ei vi se va părea doar mai frumos.

Senzații la 14 săptămâni de gestație

Burtica mamei crește mai sus și este deja sensibil rotunjită. Poate fi încă ascuns sub anumite haine, dar dacă pui ceva strâns - nu observați că rotunjimea va fi dificilă. Acasă, întins pe canapea, puteți simți uterul prin peretele abdominal frontal. Pentru femeile însărcinate, al doilea copil nu mai este atât de iluzor să audă primele mișcări ale copilului. Dar dacă acest lucru nu s-a întâmplat acum, atunci în 18-20 de săptămâni veți începe cu siguranță să simți tremurul copilului. Va apărea senzație o mică „luptă” în stomac. Astfel, copilul se face simțit, intră în contact cu părinții.

O femeie începe să crească în greutate, dar până acum motivul pentru aceasta este o creștere a volumului de sânge care circulă. Acum, mama expectantă este mulțumită doar de greutatea din ce în ce mai mare, dar trebuie să își modereze pofta de mâncare. În caz contrar, majorarea nu va fi în favoarea dumneavoastră.

Fetus la 14 săptămâni de gestație

În acest moment fatul crescând foarte repede, câștigând rapid în greutate. Dacă ai putea privi copilul, ai vedea cum arată un nou-născut. Este adevărat, deși este foarte subțire, dar încă nu este nevoie să economisim țesutul adipos: acum dezvoltarea și îmbunătățirea organelor și sistemelor este în prim plan.

Copilul are deja sprâncene și cili, iar expresiile sale faciale sunt destul de dezvoltate. Bebelușul sugă deja un deget și îi place. Când mama mănâncă ceva dulce, gustul lichidului amniotic se schimbă și el: copilul îi place, iar el le înghite mai des. senzații copilul a devenit mai divers. Sensibilitatea pielii crește și se dezvoltă și papilele gustative.

Sexul copilului la 14 săptămâni de gestație nu se va putea clarifica încă, dar organele genitale sunt deja la sfârșitul etapei de dezvoltare.

De la fund la temechka dimensiunea fetală la 14 săptămâni de gestație Are 8,7 cm înălțime și 43 g greutate.

Emoții: tulburări mentale cum nu s-a întâmplat niciodată

Starea psiho-emoțională a unei femei revine la normal. În acest moment, femeia și-a acceptat aproape complet poziția specială, poate observa cum se schimbă orientările sale de viață. Psihologic, o femeie însărcinată se pregătește pentru noua misiune, așa că simte mai acut tot ce are legătură cu copilul.

Defalcări nervoase, vârfurile de dispoziție nu mai sunt groaznice: mămica a devenit mult mai calmă, acum starea ei este mai probabil pașnică, puțin detașată de agitația din afară.

Corpul necesită fasole cu vită

Datorită faptului că sistemul muscular al copilului se dezvoltă activ, se mișcă mai mult, corpul mamei va avea nevoie de mai multe proteine. Carne de vită fiartă, fasole - aceste produse ar trebui să fie pe masa ta. În același mod, nu uita de fibre, așa că consumă intens legume și fructe.

Dulciurile și făina sunt mai bine limitate, mâncați-le înainte de cină în cantități mici. Dar „a mânca pentru doi” nu este cu siguranță necesar: excesul de greutate în acest moment este cu siguranță inutil.

Poate, la 14 săptămâni, medicul va prescrie un complex de vitamine. Astăzi nu poți face fără asta: mâncarea completă nu poate oferi organismului mamei toate vitaminele necesare.

Puteți face fără analiză

De regulă, prima scanare cu ultrasunete are loc între 11 și 13 săptămâni obstetrice de sarcină. Există, de asemenea, astfel de mumii care au cam „târziu”, eliminând-o pentru mai târziu. Pentru astfel de femei acum - este extrem de important de făcut Ecografie la 14 săptămâni de gestație. Pentru restul mamelor, cu o sarcină normală, în principiu, nu trebuie efectuate teste speciale. Cel mai probabil, ați trecut deja de toate examinările necesare, screeningul cu ultrasunete și odihnă de la călătoriile la medic.

La cererea medicului, puteți face un test general de urină, un test de sânge. Dacă există reclamații din partea pacientului, medicul va prescrie examene suplimentare.

Ce se întâmplă în săptămâna 14 de sarcină

Semnele de naștere și papilomele pot apărea pe corpul unei femei chiar la a paisprezecea săptămână de sarcină. Nu reprezintă un pericol, dar este mai bine să-i spui medicului despre aceste schimbări.

Abdomen la 14 săptămâni de gestație crește, ceea ce înseamnă că pielea este supusă vergeturilor: este timpul să cumpărați o cremă specială sau cel puțin să ungeți burtica cu ulei de măsline.

Mersul începe deja să se schimbe, așa că este timpul să puneți tocurile pe raft. Sarcina nu este un motiv pentru a abandona dorința de a fi frumos, dimpotrivă, strălucirea voastră interioară vă oferă un farmec aparte. Prin urmare, o coafură frumoasă, machiaj ușor, haine elegante și confortabile - și vei fi cea mai fermecătoare însărcinată.

Ce se întâmplă la 15 săptămâni de gestație

Necesitatea organismului feminin de calciu și alți nutrienți crește semnificativ. Nu vă bazați doar pe vitamine: mâncarea ar trebui să vă ofere și elemente foarte necesare. Dacă noaptea, mama așteptată a început să sufere crampe de vițel, lipsă de calciu pe față.

Uterul crește mai mult, se deplasează în cavitatea abdominală, astfel încât presiunea sa asupra vezicii urinare scade. Urinarea frecventă a rămas în urmă. Însă, uterul va pune presiune asupra intestinelor: nu sunt excluse problemele cu scaunele. Pentru a evita constipația, trebuie să vă revizuiți dieta.

O creștere a volumului de sânge circulant este direct legată de nevoia organismului de fier. O deficiență a acestui element poate provoca anemia femeii însărcinate, în care se observă amețeli, slăbiciune și zboară în fața ochilor.

Dezvoltarea fetală la 15 săptămâni de gestație

Creșterea firimituri de la coadă de coadă la fetiță poate depăși chiar și 10 cm, iar copilul cântărește 70 g. Genitalele externe sunt diferențiate, ceea ce înseamnă Ecografie la 15 săptămâni de gestație este deja posibil să se determine sexul fătului.

Picioarele nu mai sunt în urmă în creștere, chiar devin mai lungi decât mânerele. Ochii copilului se apropie, auriculele sunt aproape perfecte. Pe corp, firimiturile continuă să se spargă prin firele de păr. Glandele hipofizare, sudoripare și sebacee au început să funcționeze activ.

În timp ce fructele au o culoare roșiatică, dar pielea nu este atât de sticloasă transparentă. Copilul a devenit mai activ, foarte curând, mama își va auzi primele tremurări.

Fie activ, fie difuz

Am observat că au devenit mai uitați, mai absenți - nu vă faceți griji, pentru o astfel de perioadă astfel de semne sunt normale. Dar nu renunțați la munca intelectuală: dimpotrivă, multe lucruri citite și studiate în această perioadă vor fi amintite mult timp.

Pentru cineva, acesta este opusul - un moment de creștere a energiei, activitate incredibilă. Și acest lucru este normal. Dar nu exagerați cu activitatea fizică, amintiți-vă despre somn și odihnă.

Cașul este o necesitate!

Principala problemă fiziologică în acest moment este constipația. Alimentația corectă va ajuta la prevenirea lor: legume și fructe, pâine cu cereale integrale, cereale, produse lactate și cereale încolțite trebuie consumate.

Pentru a compensa lipsa de calciu, mâncați brânză de vaci la micul dejun. Este brânză de căsuță, nu cașuri glazurate și masă de coajă dulce. Bea până la 2 litri de apă pe zi, în sezonul rece include băuturi cu fructe de pădure în regimul tău de băut. Va fi, de asemenea, prevenirea răcelilor.

Vizitați medicul stomatolog

În acest moment nu sunt prescrise teste speciale (dacă sarcina se desfășoară normal). Folosiți acest timp pentru a merge la stomatolog: toxicoza nu mai intervine, anestezia nu este periculoasă, iar dinții au nevoie doar de protecție.

Încercați să rezolvați toate problemele dentare în timpul celui de-al doilea trimestru, dacă nu ați avut timp să vă ocupați de ele înainte de sarcină.

Senzații la 15 săptămâni de gestație

Halourile de mamelon tind să se întunece și mai mult. Sânul este turnat, lenjeria veche trebuie cu siguranță schimbată într-o dimensiune nouă, mai mare.

Dacă o femeie este torturată senzație sufocarea noaptea, nu merită să vă faceți griji, acest lucru ar putea fi foarte bine. Sângerarea nazală este, de asemenea, foarte probabilă, dar pentru că cantitatea de sânge din corpul mamei mele crește.

Pântecele la 15 săptămâni însărcinată crește, nu este necesar să purtați haine strânse și pantaloni cu un dispozitiv de fixare îngust. Nu trebuie să existe disconfort în această zonă sacră. Bucurați-vă de poziția dvs., inclusiv lăsați-i să fie excursii plăcute la magazinul de haine matern.

Ce se întâmplă la 16 săptămâni de gestație

O sarcină care se dezvoltă în mod normal în acest moment nu trebuie umbrită de durere sau stare de rău. O slăbiciune ușoară și oboseală după efort pot fi, dar nu dureroase. senzație sub abdomen și nici sănătatea precară nu ar trebui să deranjeze mama în așteptare. Dacă totuși observați ceva similar, este necesar să vă adresați unui medic.

Sânul este mărit, dar durerile sale sunt reduse. Dacă mai devreme acest lucru ar putea interfera cu somnul dvs., acum, cel mai probabil, un astfel de fenomen va rămâne în trecut.

Unele în acest moment continuând cel mai așteptat eveniment este mișcarea copilului. în primul rând mișcări fetale la 16 săptămâni de gestație poate se simte bine: de multe ori o femeie nici nu-și dă seama că este vorba de ele. Buchetele bebelușului se pot asemăna cu mișcări ușoare, ca și cum fluturii din interiorul dvs. fluturau cu aripi subțiri.

Fetus la 16 săptămâni de gestație

Mărimea fetalului la 16 săptămâni de gestație în greutate este de 100-120 g, iar în creștere de la coccis la coroană este de 11 cm. Copilul ține deja gâtul drept, a învățat să întoarcă capul în lateral. Inima copilului muncește din greu, iar ficatul a început să îndeplinească funcția digestivă. Rinichii și vezica urinară sunt de asemenea implicați în activitatea activă. Copilul tău scrie la fiecare 45 de minute.

În această perioadă, medicul poate spune ce se întâmplă în sistemul circulator al bebelușului. Compoziția sângelui de firimituri s-a format pe deplin: în acest moment, atât grupul sanguin, cât și factorul Rh sunt deja determinate. Hemoglobina fetală este încă produsă în sânge. Este adevărat, la numai șase luni de la nașterea unui copil, hemoglobina normală va înlocui hemoglobina fetală.

Deveniți optimiști

Fundalul hormonal a fost stabilit: femeia este calmă și nu este neliniștită. Multe mame simt un val de forță, gândurile lor sunt optimiste, vreau să fac atât de multe!

Anxietatea pentru viața copilului în trecut: al doilea trimestru este foarte rar însoțit de avorturi. Dacă mama nu este superstițioasă, puteți cumpăra deja firimiturile de zestre. Și deși probabil nu știți încă genul copilului, puteți începe să cumpărați lucruri cu nuanțe neutre.

Strâns pentru micul dejun, ușor pentru cină

În acest moment, femeia câștigă adesea 2-2,5 kg. Dar creșterea în greutate crescută nu a fost încă observată. Încercați să mâncați de 4-5 ori pe zi, lăsați porțiile să fie mici. Nu săriți niciodată micul dejun: ar trebui să fie hrănitor și sănătos. Și cina poate fi ușoară. Și utilizarea sării în alimente ar trebui, în general, să fie semnificativ limitată.

Nuanțele amniocentezei

În acest moment, medicul poate prescrie un test de sânge care va evalua nivelul de alfa-fetoproteină, estriol neconjugat și hCG. Examinarea acestor substanțe poate releva dacă fătul are anomalii cromozomiale. Dar chiar dacă această analiză este nefavorabilă, diagnosticul final este încă departe. În acest caz, se va prescrie o procedură de amniocenteză.

Amniocenteza este un eșantion de lichid amniotic, analiza apei vă permite să diagnosticați cel puțin 40 de malformații fetale posibile. Procedura este nesigură, de aceea o femeie are toate drepturile de a o refuza.

Senzații la 16 săptămâni de gestație

La termen 16 săptămâni burtica gravidă se pare că femeile se apleacă deja. În timpul celei de-a doua sarcini, se va observa mai mult, deoarece mușchii și ligamentele sunt întinse.

Este foarte posibil ca o fâșie a abdomenului să se întunece foarte mult, ceea ce duce de la ombilic la pubis.Pigmentarea poate apărea pe frunte, pe obraji, pe nas, în jurul ochilor. Melanina pigmentară se acumulează în cod, dar acest lucru nu este deloc periculos. După naștere, aceste schimbări vor dispărea.

Pieptul este lărgit, asigurați-vă că lenjeria este confortabilă, nu înghesuită. Atenție la starea dinților și a gingiilor, dacă aveți probleme, nu ezitați să mergeți la stomatolog, bine acum, perioada pentru aceasta este cea mai potrivită.

Ce se întâmplă în a 17-a săptămână de sarcină

În acest moment continuând că uterul nu mai crește în părți, ci în sus. Prin urmare, senzații puțin dureroase pot însoți acest proces. Din păcate, arsurile la stomac neplăcute, respirația și urinarea frecventă pot fi, de asemenea, însoțitori ai acestui fenomen. Dar nu este deloc necesar să apară toate aceste semne în tine.

pe Gravidă de 17 săptămâni fardul se poate agrava: medicul vă va sfătui cu privire la măsurile de combatere a acestuia. Dar, în orice caz, cu siguranță trebuie să renunți la dulciuri.

O femeie poate observa: bătăile inimii au început să crească. Continuând asta deoarece placenta trece nutrienți prin vase. Activitatea cardiacă ridicată poate provoca sângerarea gingiilor, așa că va trebui să mergeți la medicul stomatolog pentru a vă recomanda o apă de gură sigură. Producția de transpirație se intensifică, de asemenea, nu trebuie să vă fie frică de acest lucru. Faceți un duș des, folosiți deodorante bune fără mirosuri înțepătoare.

Fetus la 17 săptămâni de gestație

În această săptămână, sistemul imunitar al copilului intră în joc, corpul copilului începe să-și producă imunoglobulina și interferonul. Acum, în cazul unei boli a mamei, copilul are protecție.

Mărimea fetalului la 17 săptămâni de gestație Are aproximativ 200 g, o lungime de 10 până la 14 cm. Puștiul este destul de activ și poate fi uneori înspăimântat de sunete dure.

Sub pielea bebelușului se formează deja grăsime, ceea ce va ajuta ulterior la reglarea transferului de căldură în organism. Inima copilului este practic formată, face față perfect funcției sale. La fete, uterul începe să se formeze în acest moment.

pe Gravidă de 17 săptămâni sunt așezate dinți permanenți ai bebelușului. Glandele suprarenale produc activ hormoni, glanda pituitară funcționează activ. Copilul aude voci și știe să simtă toate emoțiile mamei.

Toate aceste modificări în structura corpului copilului confirmă corect dezvoltare fetală la 17 săptămâni de gestație.

În mod normal, fără dovezi, Ecografie la 17 săptămâni de gestație medicul nu prescrie.

Un pic de oboseală și prima comunicare

Chiar dacă vă deranjează ceva: un vis rău din cauza lipsei de posturi obișnuite sau a arsurilor la stomac persistente, încercați să nu pierdeți inima. Nu uitați că copilul reacționează la emoțiile și starea de spirit a mamei. perturbație copilul, de regulă, este o dovadă în acest sens. Vorbeste cu copilul, deoarece comunicarea este atât de importantă pentru el chiar și în acest timp scurt.

Odihnă-te mult, roagă-ți rudele să te ajute cu treburile casnice. Nu există nimic reprobabil în faptul că nu poți face față volumului obișnuit al treburilor casnice.

Tradiții ale dietei „însărcinate”

Arsura la stomac, constipație, formarea crescută a gazelor - toate acestea pot apărea în acest moment. Există un singur ajutor, iar aceasta este o alimentație adecvată. Mănâncă des, dar puțin câte puțin. Fiecare masă ar trebui să fie utilă, este mai bine să abandonați mâncărurile complexe. Sistemul dvs. digestiv acum nu are nevoie cu siguranță de o astfel de povară.

În dieta zilnică trebuie să fie prezent: pâine integrală, cereale, legume și fructe, produse lactate.

Senzații la 17 săptămâni de gestație

Schimbarea este probabil să fie personală (în orice sens al cuvântului). Nasul se umflă puțin, buzele devin mai mari și, așa cum era, sunt avansate, obrajii sunt înroșiți.

Vântură la 17 săptămâni de gestație crescând vizibil, este deja dificil să te ascunzi de ceilalți. uneori perturbație copilul poate fi văzut fără a atinge chiar burtica mamei. Purtați doar haine confortabile, în caz contrar, respirația și senzația de sufocare vă vor chinui serios.

Ce se întâmplă la 18 săptămâni de gestație

în primul rând perturbație copilul reprezintă exact 18-22 săptămâni de sarcină. Mamele suficient de zvelte le pot simți mai devreme, iar femeile însărcinate nu sunt prima dată și de la 16 săptămâni sunt capabile să simtă mișcările copilului.

De îndată ce înțelegeți: asta împinge copilul, încercați să monitorizați frecvența mișcărilor. Norma este de 4-8 mișcări pe oră. Toate dureroase senzație abdomenul inferior nu trebuie să fie un secret al medicului. În mod normal, nu trebuie să existe dureri grave în acest moment.

Fetus la 18 săptămâni de gestație

dacă dezvoltare fetală la 18 săptămâni de gestație trece normal, apoi brațele și picioarele bebelușului, de regulă, sunt deja complet formate, iar degetele au falange. Mai mult, amprentele au apărut pe plăcuțele degetelor minuscule, același model unic.

Creierul copilului se dezvoltă. Ochii sunt încă închise, dar pornite Făt gravidă de 18 săptămâni capabil să răspundă la lumină. Bebelușul distinge sunetele bine, de aceea este destul de gata să-ți asculte amabilele blânde și plăcute. Și a venit timpul ca tata să înceapă să citească basme către moștenitorul sau moștenitoarea lui: calmul, intonațiile blânde sunt acum foarte necesare pentru copil. plăcut senzație copilul este deja familiar.

Mărimea fetalului la 18 săptămâni de gestație ajunge deja la 14 cm lungime, iar greutatea sa este de aproape 200 g. Se poate simți totuși liber în uter, există suficient spațiu, astfel încât copilul este fericit să facă somersaulturi, lovituri, să-și facă brațele și picioarele.

Senzații la 18 săptămâni de gestație

De la începutul primului perturbatii a trecut foarte puțin timp și mămica nu mai poate trăi fără aceste împușcături plăcute. Acest lucru se reflectă în starea ei de spirit. K 18 săptămâni de sarcină femeia este deja obișnuită cu poziția ei, toate fricile inutile sunt împinse deoparte, instinctul matern este inclus în muncă.

Înconjoară-te de lucruri frumoase, urmărește filmele tale preferate, romantice. Fără muzică ascuțită, agresivă, jucătorul tău ar trebui să aibă melodii luminoase, amabile. Mama în așteptare este acum foarte utilă pentru a participa la expoziții, muzee și puteți face fotografie singură. Alăturarea frumosului, vei simți mai probabil farmecul stării tale actuale.

Nu uita de supe

Continuăm să respectăm o nutriție adecvată. Dimineața mâncăm strâns, puteți mânca o chiflă mică sau două felii de ciocolată. Aveți grijă să includeți supe în meniul dvs., salate simple de legume, carne dietetică. Cina ar trebui să fie ușoară, poate fi o cașă cu fructe sau o bucată de pește delicios cu aburi.

Nu uita de toate beneficiile cerealelor, legumelor, nuci. Și dacă doriți cu adevărat paste sau cartofi, lăsați porțiunea din farfuria de legume să fie încă mai mare.

Nu te lăsa transportat cu maioneză, ketchup, marinade. Bea multă apă obișnuită, băuturi cu fructe de pădure, sucuri proaspăt stoarse.

Ecografie la 18 săptămâni de gestație

Între 18 și 22 de săptămâni de sarcină, femeia trebuie să treacă prin alta Scanare cu ultrasunete. Va dezvălui dacă copilul se dezvoltă corect, vă va permite să evaluați starea placentei și a cordonului ombilical. Pe ea Scanare cu ultrasunete asigurați-vă că îl luați pe tatăl dvs. cu voi: mai întâi, vi se va spune cel mai probabil cine va apărea exact în familia voastră. În al doilea rând, când va vedea că copilul a crescut pe monitorul aparatului cu ultrasunete, tatăl va începe să se raporteze la acest timp minunat - sarcina.

El va vedea deja un copil real existent și își va aștepta cu nerăbdare copilul cu aceeași nerăbdare ca și mama sa.

Fără griji și temeri Scanare cu ultrasunete - copilul simte totul, lasă-l să fie calm și confortabil în pântecele mamei sale.

Rochie strălucitoare!

Până în acest moment, greutatea mamei poate crește cu 4,5–6 kg. Burtica este încă mică, dar transformă deja în mod vizibil figura unei femei. Accentuează toată această frumusețe cu rochii cu evazat din corset, bluze luminoase, pantaloni eleganti cu elastic elastic pe burtă.

Ești incredibil de frumoasă în acest moment și poate toată lumea să te admire!

Ce se întâmplă în a 19-a săptămână de sarcină

Poziția pentru somn este mai dificil de ales. Este absolut imposibil să dormi pe stomac și este incomod.Adormirea pe spatele mamei viitoare este, de asemenea, contraindicată: uterul poate strânge vena cava, ceea ce este nesigur. Deci există doar o poză în lateral cu un picior ușor îndoit. Apropo, puteți pune o pernă sub picioare.În timp ce uterul crește, acest lucru poate fi însoțit de unele dureroase senzațiiîn pelvis și partea inferioară a spatelui. Încetul cu încetul, oasele încep să se disperseze, nu este întotdeauna complet nedureros. Dar anxietatea într-o viitoare mamă ar trebui să fie cauzată doar de dureri crampe în abdomenul inferior, iar o ușoară calmare este norma. Nu stați într-o poziție mult timp, acum scaunele cu spatele sunt „prietenii” voștri. Nu stați cu piciorul la picior și cu siguranță refuzați pantofii cu toc înalt.

Fetus la 19 săptămâni de gestație

Creierul copilului crește și se dezvoltă activ. Acest lucru afectează și faptul că mișcările de fetusdeveniți coordonați, în ea totul este mai puțin decât aleatoriu.19 săptămâni - momentul înregistrării arborelui bronșic al bebelușului, sistemul său respirator este îmbunătățit. Glandele sebacee ale fătului funcționează cu multă atenție, dacă aș putea spune așa: produc un lubrifiant alb-gri care protejează fatul din efectele lichidului amniotic și microorganismelor patogene.Dezvoltarea fetală la 19 săptămâni de gestație se întâmplă destul de rapid: gâtul bebelușului a devenit mai puternic, acesta poate deja roti 180 de grade. De la coadă de coadă la fetițădimensiunea fetală la 19 săptămâni de gestație în înălțime este de 15 cm, iar greutatea sa a ajuns la 200 g.

Beep sonore

Acum lucruri uimitoare precum lucruri tactile au intrat în viața ta senzație copilul tău și atașamentul psihologic față de ei. El vă oferă semnale sub forma primului perturbatiiși din ce în ce mai mult simțiți prezența reală a bebelușului. Starea psihică a mamei în această perioadă nu provoacă, de obicei, tulburări. Da, se poate obosi puțin, încărcările sunt grele pentru ea, un fel de acțiune obositoare este pur și simplu contraindicat. Iubește-te pe tine și pe bebeluș, relaxează-te - când odihna este necesară și fii activ - dacă statul o favorizează.

Baza meniului este terciul și carnea de vită

Acum, meniul dvs. nu ar trebui să aibă mâncăruri prăjite și grase. Ar trebui să se reducă la minimum mâncarea picantă, afumată, alimentele cu aditivi nefirești. Și sub un control strict, muraturile și dulciurile sunt acum, dar produsele cu un conținut ridicat de calciu și fier, dimpotrivă, ar trebui să fie „prescrise” în dieta ta zilnică. Și acest lucru înseamnă că hrișca, fulgii de ovăz, caisele uscate, afine, sucul de roșii, carnea de vită sunt acum pe lista preferințelor dvs. gastronomice. Mâncați fracționat, deseori, dar nu aveți gustări noaptea.

Ecografie la 19 săptămâni de gestație

Era timpul să verifici nivelul de zahăr și hemoglobină din sânge, să treci un test de urină pentru proteine. Dacă este necesar, medicul va îndrumă femeia însărcinată să facă o analiză pentru nivelul de progesteron. 19 săptămâni de sarcină trecerea posibilă a celei de-a doua ecografii obligatorii. Medicul va verifica bătăile inimii bebelușului, va evalua activitatea motorie fetală și va diagnostica patologiile. Se vor nota și mărimile uterului și ale bebelușului, se va evalua starea lichidului amniotic.

Senzații la 19 săptămâni de gestație

O mămică rară reușește să-și ascundă poziția. Și chiar dacă nu există pete de pigment pe față, nasul și buzele lărgite nu te dau departe, apoi rotunjite burta la 19 săptămâni de gestație ascunde este aproape imposibil. Iar greutatea câștigată vorbește, de asemenea, în favoarea stării tale speciale. Datorită creșterii uterului, mersul femeii se schimbă și el. Și este timp de câteva luni să uităm de existența tocurilor. Continuăm să folosim cremă pentru vergeturi, avem grijă și de piele, păr și unghii. Dacă aveți probleme cu dinții, mergeți la medic. La o dată ulterioară, îți va fi dificil să stai mult timp pe scaunul stomatologic.

20 de săptămâni de sarcină

20 de săptămâni de sarcină - felicitari! A trecut jumătatea drumului! Îți va fi mai ușor să supraviețuiești a doua jumătate din punct de vedere psihologic, pentru că ai reușit deja să te îndrăgostești de o mică firimitură, ale cărei mișcări au devenit deja tangibile. A venit momentul pentru a doua obligatorie Scanare cu ultrasuneteVa trebui să parcurgeți încă câteva teste. Vântură la 20 de săptămâni de gestație crește, prietenii vă întreabă despre o posibilă reumplere și nu aveți nimic de ascuns. Cel mai simplu și mai prosper al doilea trimestru continuă.

Ce se întâmplă în săptămâna 20 de sarcină

Uterul crește și totul adaugă ca mărime. Vântură la săptămâna 20 deja dă înainte, buricul începe să iasă. La unele femei, un lichid gălbuie translucid începe să iasă în evidență dintre sfârcuri - colostru. Nu îl puteți stoarce, ci ștergeți pieptul cu o cârpă moale. Acesta este precursorul viitorului lapte matern, poate fi produs în cantități mici chiar până la naștere.Dacă bebelușul împinge foarte tare, poate fi lipsit de oxigen. Ar trebui să fiți cel mai adesea în aer curat și poate faceți fitness femeilor însărcinate. Pielea stomacală se întinde, deoarece uterul crește. Acest lucru poate provoca mâncărimi ușoare, cu toate acestea, creme speciale și loțiuni vor ajuta la eliminarea acesteia.

Fetus la a 20-a săptămână de sarcină

Se pare că recent un test de sarcină a dat un răspuns pozitiv, dar deja dimensiunea fetală la 20 de săptămâni de gestație atinge o greutate de 260 g și lungime de până la 16 cm. După câteva săptămâni, teoretic, fătul devine deja viabil. Aproape toate organele și sistemele sunt formate, dar au totuși o cale dificilă de îmbunătățit și o dorință de a funcționa în afara pântecului mamei. Bebelușul aude deja, distinge lumina, știe să sugă un deget, întoarce capul. De cele mai multe ori el doarme, dar totuși nu uită să se „joace”. Pielea copilului a devenit mai densă, grăsimea se acumulează sub ea. Dar chipul copilului seamănă încă cu un bătrân, de vreme ce nu există deloc grăsime.La săptămâna 20 copilul deschide ochii pentru prima dată: el are deja nu numai pleoape, ci și cili. Copilul este activ și îl simți perturbație.Locația fătului la 20 de săptămâni de gestație: mulți copii sunt deja înăuntru 20 de săptămânialegeți poziția cu capul în jos. Dar dacă în cazul tău nu este așa, nici nu te gândești la îngrijorare. Probabil că se va rostogoli de mai multe ori.

Multă dispoziție și mare pofta de mâncare

20 de săptămâni - Acesta este un apetit, bunăstare și durere grozavă oriunde, ca o excepție. Chiar și arsurile de stomac notorii îi deranjează doar pe acele mame care au avut probleme cu tractul gastro-intestinal chiar înainte de sarcină, de unde și buna dispoziție a viitoarei mame, care este fericită la jumătate din distanța parcursă. Acum, probabil, începeți să numărați săptămânile până la concediul de maternitate mult așteptat. Dacă te simți grozav, nu trebuie să renunți la a merge la cafenele, muzee sau evenimente publice. Emoțiile pozitive sunt pur și simplu necesare pentru tine.

Schimbați brânza cu fructe

După ce sarcina a trecut de ecuatorul său, creșterea în greutate nu va dura mult timp. Acest lucru este valabil mai ales pentru mamele care nu respectă dieta corectă. În cele din urmă, faceți frigiderul frumos din interior: lăsați cașcavalul dulce glazurat să dea loc fructelor și legumelor, iar sucurile din cutii pentru a bea fructe de fructe de pădure. Cascavalul cu fructe de padure sau fructe uscate pentru o cină devreme ar fi cea mai bună opțiune, iar după câteva ore (dar nu chiar înainte de culcare) să mănânce pește fiert sau carne de vită.

Ecografie la 20 de săptămâni de gestație

Un screening cu ultrasunete va fi programat pentru această perioadă. De asemenea, mama expectantă va face analize de sânge și urină. Nu trebuie să vă fie teamă de a doua ecografie: veți vedea cum bate inima copilului, cât de amuzant se mișcă. Cel mai probabil, ei îți vor spune sexul bebelușului. Adesea, la 20 de săptămâni, ei vor numi un alt examen pe fotoliu. Va fi nedureros, medicul va verifica starea colului uterin.

Senzații la 20 de săptămâni de gestație

Aveți grijă de sânul vostru: pentru multe femei, problemele ulterioare sub forma unui aspect neestezic al glandelor mamare nu sunt în niciun fel legate de hrănire. Mai degrabă, sutienul greșit și lipsa îngrijirii sânilor în timpul sarcinii au fost cauzele. Du-te la un magazin bun și alege un model de sutien confortabil. De asemenea, este timpul să vă faceți griji pentru crema împotriva vergeturilor. Dacă umflarea a apărut deja la săptămâna 20, mergeți imediat la medic. Acesta nu este un fenomen caracteristic pentru această perioadă. Despre orice ciudat senzații, pentru durere, spuneți medicului. Purtați haine la dimensiuni, nu vă lăsați transportat de modele prea înguste. Încălțămintea ar trebui să fie și confortabilă, să spunem un toc mic și lat de 3-5 cm.

Ce se întâmplă la gestație de 21 de săptămâni

Sarcina, cum se spune, este în plină evoluție. Încă nu există o senzație de oboseală care provoacă o încărcătură crescută pe spate și pelvis, nu există lipsă de respirație și insomnie. Cu toate acestea, în acest moment favorabil, o femeie poate simți unele inconveniente. Dar acest lucru este legat, mai degrabă, nu de starea reală a lucrurilor, ci de o sensibilitate excesivă. Durerea de spate în acest moment poate să apară, dar dacă încetați să stați în aceeași poziție pentru o lungă perioadă de timp, luați o poziție inconfortabilă, această problemă se va reduce în mod evident. Învață să te relaxezi și să-ți asculți corpul. Același lucru este valabil și pentru somn. Cea mai corectă și confortabilă postură este să dormi pe partea dreaptă. Nu este nevoie să vă grăbiți în jurul patului toată noaptea, ci doar să vă pregătiți pentru un somn bun într-o cameră bine ventilată, întunecată și în această poziție particulară.Uterul este deja la 1 cm deasupra buricului, comprimă organele interne. Dar acest lucru nu ar trebui să creeze probleme grave. Copilul se împinge deja cu potențial și principal, și chiar în exterior puteți stabili care parte a burticii se frământă acum.

Fetus la 21 de săptămâni de gestație

K 21 de săptămâni dimensiunea fetală gravidă a atins aproximativ jumătate din înălțimea sa la naștere. Dar cântărește de câteva ori mai puțin decât va cântări în ziua nașterii sale: doar 360 g. În această săptămână sistemul digestiv al copilului se dezvoltă cel mai activ. El înghite lichidul amniotic din când în când: astfel, copilul antrenează nu numai plămânii, ci și esofagul. Deja, mama așteptată poate forma preferințele de gust potrivite ale copilului.Glandele endocrine ale bebelușului funcționează deja, pe 21 săptămâni splina va veni să-i „ajute”. Copilul poate fi foarte activ noaptea, pentru a-l ajuta să adoarmă, puteți pur și simplu să vă accidentați ușor burtă și chiar cântă o bâlbâială. Copiii răspund deja la vocea mamei și la dispoziția ei.

Mai multă dragoste maternă

O femeie din ce în ce mai mult se simte ca o mamă, pentru că literalmente își simte copilul. Amintiți-vă că este timpul să începeți procesul de educație: puteți discuta cu „vrăjitorii” chiar și acum. Este chiar necesar! Prin toate mijloacele, ușor, calm, cu căldură și dragoste, apelează la omul în creștere - el simte totul.Pentru prima dată, o viitoare mamă poate fi respinsă de o întrebare legată de viața intimă. Trebuie să vă adaptați la noile dvs. forme, care nu se obțin imediat. Nu disperați, nu renunțați la intimitatea cu soțul (dacă nu doare) burtă iar medicul permite, desigur). Răbdarea și atenția te vor ajuta să depășești acest moment delicat.

Vrei să mănânci? Faceți o diagramă

Apetitul devine din ce în ce mai greu de controlat. Însă acum nu îți poți oferi nicio ușurare: o plăcintă suplimentară și un pahar de sifon, iar procesul de creștere rapidă în greutate va începe. Dacă te obișnuiești cu o anumită rutină, îți va fi ușor să te menții în formă excelentă până la nașterea ta. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să mâncați în conformitate cu schema: un mic dejun copios + un mic dejun mai ușor + un prânz sănătos, cu porții nu foarte mari + o gustare sănătoasă după-amiază + cină ușoară.

În analize - o pauză

Analize speciale, examene și Ecografie la 21 de săptămâni de gestație de obicei nu este prescris. Al doilea planificat Scanare cu ultrasunete în urmă, o serie de analize de sânge și un test general de urină, de regulă, o femeie trece în ajun Scanare cu ultrasuneteDacă un lucru o deranjează pe mama în așteptare, medicul însuși vă va prescrie un examen individual.

Senzații la 21 săptămâni de gestație

Acesta este momentul în culmea gravidei: încă nu există o creștere puternică în greutate, dar puteți admira pur și simplu formele viitoarei mame. Sâni înalți și îngrijite, dar totuși mici burtă. Pielea și părul tind, de asemenea, să pară sănătoase. Singura atenționare este petele de vârstă. Dar nu toate femeile însărcinate se așteaptă la astfel de schimbări speciale, așa că nu trebuie să vă faceți griji în avans. Și nu sunt întotdeauna vizibile pentru alții. În acest moment, mama expectantă dorește să fie vizibilă, strălucitoare și va găsi cu siguranță o modalitate de a ascunde mici pete neatractive.

Ce se întâmplă la 22 de săptămâni de gestație

Disciplina este calitatea principală a unei mame bune așteptate. Dormiți doar pe partea stângă, așezați-vă confortabil, sprijinindu-vă pe spătarul unui scaun sau al unei canapele, nu vă încrucișați picioarele. Amintiți-vă că toate acțiunile dvs. funcționează acum pentru bunăstarea a două persoane - dvs. și bebelușul.Nu vă pierdeți timpul: ceea ce puteți face acum în al treilea trimestru este puțin probabil să vă fie posibil. Faceți mai multe plimbări, mergeți la muzee și expoziții, aranjați excursii în aer liber. Atâta timp cât există un fel de oportunitate de „urcare”, faceți acest lucru. La urma urmei, în continuare, greutatea va crește, burtă crește puternic, iar spatele și picioarele vor fi doar mai grele. Multe femei în această perioadă ar trebui să poarte un bandaj, care va ușura ușor încărcarea pe spate. Înainte de a alege un bandaj, asigurați-vă că consultați un medic. Dacă este necesar, începeți să participați la gimnastică pentru femeile însărcinate, aceasta este o oportunitate excelentă de a vă menține într-o formă bună și de a nu lăsa excesul de greutate să vă „atacă” corpul.

Fetus la 22 de săptămâni de gestație

Bebelușul tău face până la două sute de mișcări pe zi, bineînțeles că nu auziți cu toții. Dar dacă bebelușul se simte foarte des, probabil îi lipsește oxigen. Poate că te plimbi puțin. Spune-i medicului despre acest comportament al fătului, el va găsi motivul acestei activități a copilului.22 de săptămâni însărcinată - Perioada cunoașterii tactile active pentru copil. Își poate strânge fața, poate face mișcări de apucare cu mâinile și atinge peretele uterin. Și doar iubește să sugă un deget. Agitând la gestație de 22 de săptămâni clar vizibil. Acum este ușor să stabilești dacă copilul doarme sau este treaz. Un copil este un bărbat mic care a luat deja formă, capabil să distingă lumina de întuneric, starea de spirit schimbătoare a mamei și muzica melodică. K agitație iar tremurările copilului trebuie ascultate: el vă poate „spune” că nu sunteți așezat, mințiți sau vorbiți foarte tare.

Zona emoțională: complexe de acționare

Multe mame deja în acest moment încep să observe: mersul lor s-a schimbat, au devenit stângace, puțin stângace. Și dacă cineva este simpatic cu astfel de schimbări, cineva începe să „crească” cu complexe. În acest moment, desigur, sprijinul celor dragi este important. Dar nu mutați totul pe umerii rudelor, pregătiți-vă pentru o percepție adecvată a ceea ce se întâmplă.Părtați-vă cu ținute noi, experimentați cu o coafură, relaxați-vă mai mult. Poate că aceasta este cea mai frumoasă și blândă perioadă din viața ta, trebuie să o simți cât mai mult.

Legea nutriției: mai des și non-gras

Așa este dacă începeți să păstrați un jurnal cu mâncarea dvs. A sosit momentul în care se pot câștiga kilograme în plus simplu. Permițându-ți asta și asta, te confrunți cu un bust în greutate. Și acest lucru afectează cursul sarcinii, nașterea și forma în care va fi tânăra mamă. Și, deși, cel mai probabil, luați complexe de vitamine, încercați să obțineți nutrienți din alimente. În loc de carne de porc grasă, tratați-vă la vițel. În loc de salată cu maioneză, mâncați salate de legume ușoare în ulei de măsline. Nuci, fructe uscate, brânză de căsuță, legume fiarte - asigurați-vă că mâncați toate acestea des.

Ecografie la 22 de săptămâni de gestație

Și în acest moment puteți ajunge și la a doua ecranizare.Medicul va monitoriza cum se simte copilul, va evalua starea cordonului ombilical și a placentei. pe Scanare cu ultrasunete este posibil să se identifice malformații ale fătului, să se determine polihidramnios sau apă scăzută (dacă există) Acest studiu vă va permite să vedeți dimensiunea copilului. Coccisului-parietal dimensiunea fetală la 22 săptămâni de gestație - de la 19 cm, și cântărește de la 350 g. Celelalte studii cele mai frecvente din această săptămână sunt un test general de sânge și un test general de urină.

Senzații la 22 săptămâni de gestație

Nu v-ați recuperat încă, mersul dvs. vă permite, de asemenea, să simțiți o anumită ușurință. Prin urmare, nu trebuie să aștepți dezamăgirea la oglindă (deși mulți o așteaptă așa). Îngrijirea normală de sine vă va oferi încredere în sine și vă va sublinia atractivitatea actuală.În această perioadă, problemele gingivale se pot agrava: dacă sângerează puternic, este timpul să schimbați pasta și să supuneți mai multe proceduri dentare sigure.

Ce se întâmplă la 23 de săptămâni de gestație

În cea mai mare parte, femeile se simt acum minunat. Însă poate apărea în continuare unele neplăceri. Adesea apar dureri în sacru sau sân, dacă nu sunt puternice, nu este nimic rău în asta. Dar dacă durerea vă provoacă suferință, trebuie să spuneți cu siguranță medicului. Greutatea picioarelor se datorează entorsei. Ridica pantofi cu talpă ortopedică, odihnește-ți picioarele, nu umbla foarte mult timp și nu stai mult timp. Pentru unele femei, 23 de săptămâni însărcinată - Acesta este un început varice. Motivul pentru aceasta este peretele venei relaxate. Este important să observați varice la timp și să vă ajutați să minimizați posibilele complicații.

Fetus la 23 de săptămâni de gestație

În acest moment, multe mame se simt mai mult decât doar perturbație bebeluș, și simți clar - iată, loci și tocuri. uneori, Agitând la 23 de săptămâni de gestație pot deveni atât de puternice încât chiar provoacă unele inconveniente viitoarei mame. Bebelușul cântărește deja 450 g, iar înălțimea lui poate atinge 20 cm.Dezvoltarea fetală la 23 de săptămâni de gestație se întâmplă treptat, copilul crește, masa lui crește, organele senzoriale se dezvoltă. Studiile dovedesc că un copil la vârsta de 23 de săptămâni intrauterine poate deja să viseze! Și în exterior, bebelușul a crescut: mișcările sale au devenit mai distincte, este interesat de lumea din jurul său - trage de cordonul ombilical, se simte pe sine. În timp ce copilul este foarte subțire, arată ca un bătrân. Ochii i s-au deschis, știe să distingă între lumină și întuneric. Copilul se teme de sunete dure, de zgomot, este mulțumit de vocea ta calmă și de râsele mamei.

Corpul „nou”: obișnuiește-te și bucurându-te

Observi schimbări în propriul corp: unele mame sunt nespus de fericite, în timp ce altele nu sunt încă obișnuite cu o nouă apariție, crescută burtica la 23 de saptamani insarcinata. Prin urmare, primele mame sunt cel mai probabil active, încrezătoare în sine, emit lumină și frumusețe. Cel de-al doilea pare a fi timid de noile lor forme, de o schimbare în mers. Astăzi, aproape orice mamă poate merge la un psiholog și multe lucruri din capul dvs. vor fi aranjate, așa cum spun ei, pe rafturi.Tratați-vă ca o mamă care își protejează deja copilul. Deci, fără stres, gânduri stupide și experiențe fără temei.

Alegeți mâncare sănătoasă

Constipația, arsurile la stomac, hemoroizii nu sunt mai puțin frecvente în acest moment. Nu mâncați nimic care teoretic poate duce la astfel de fenomene neplăcute. Prajit, picant, afumat, dulce: incearca sa eviti cu totul aceasta mancare. Nu uitați de kilogramele în plus: considerate normale creșterea în greutate la 23 de săptămâni de gestație până la 6,5 ​​kg. Greutatea excesivă poate provoca unele boli, iar cursul sarcinii va fi mult mai dificil, dar este mai bine să nu refuzați cerealele, pâinea din cereale integrale, carnea de vită, peștele fiert. Nu bea băuturi prea dulci, refuză mâncarea rapidă.

Ecografie la 23 de săptămâni de gestație

Un test de sânge general și o analiză generală a urinei sunt cele mai frecvente examene în acest moment. Dar dacă nu ați ajuns încă la cea de-a doua ecografie, o veți suferi chiar acum.În plus față de evaluarea stării placentei, a lichidului amniotic, a prezenței / absenței malformațiilor fetale, acum este posibilă determinarea sexului. Acum nu este atât de precis posibil să stabilim vârsta gestațională, prin urmare, este pur și simplu imposibil să ratăm prima ecografie.

Senzații la 23 de săptămâni de gestație

În această perioadă, pielea mamei în așteptare este deosebit de sensibilă la razele ultraviolete, astfel încât orice bronzare poate duce la creșterea pigmentării. Cel mai probabil, sfârcurile tale s-au întunecat, banda din partea inferioară a abdomenului a devenit complet întunecată. Acest lucru este normal, o femeie poate observa cât de rapid cresc părul și unghiile. Într-adevăr, hormonii v-au oferit o ocazie atât de grozavă de a vă îmbunătăți părul și manichiura. Purtați doar haine și încălțăminte confortabile, subliniați-vă poziția specială cu lucruri frumoase.

Ce se întâmplă la 24 de săptămâni de gestație

Trupul mamei se adaptează la toate nevoile copilului. Acum principalul lucru este ca bebelușul să fie confortabil în pântecele mamei sale să se dezvolte și să crească. Prin urmare, o femeie însăși nu poate experimenta cel mai plăcut senzație. De exemplu, cum ar fi durerile inferioare de spate și de spate.Vântură la 24 de săptămâni de gestație crește și centrul de greutate se mișcă. Pentru acele mame care înainte de sarcină au intrat la sport, și-au menținut forma, astfel de schimbări nu sunt groaznice. Este posibil să nu simtă deloc durere. În același mod, va fi ușor pentru acele mame care sunt angajate în fitness pentru femeile însărcinate, este timpul să poarte un bandaj. Pe lângă faptul că este util pentru spatele tău, un astfel de dispozitiv va proteja și împotriva vergeturilor. Pantofii confortabili vă vor ajuta să vă relaxați picioarele, care deja se confruntă cu mult stres.Multe mame în această perioadă se plâng de arsuri la stomac. Într-adevăr, datorită deplasării organelor interne, poate apărea arsuri la stomac. Pentru a evita acest lucru, încercați să mâncați în porții mici.

Fetus la 24 de săptămâni de gestație

Organele și sistemele bebelușului își completează formarea. A venit timpul pentru dezvoltarea și perfecționarea lor. Reflexele și organele senzoriale ale bebelușului se dezvoltă mai activ. Bebelușul este deja capabil să facă multe: să reacționeze la lumină, să guste lichidul amniotic, să distingă starea de spirit a mamei sale. De la 16 la 20 de ore copilul doarme, iar regimul său nu ar trebui să coincidă deloc cu mama sa. În ciuda faptului că corpul său este foarte subțire, fără grăsime, mișcările sale sunt destul de ascuțite. și anume mișcări fetale la 24 de săptămâni de gestație dați un indiciu mami - ceea ce face copilul ei. Bebelușul poate fi foarte activ noaptea, dar mama poate acum să „înfășoare” copilul.Greutatea bebelușului la gestație de 24 de săptămâni este de la 350 la 400 g, dimensiunea fetală la 24 de săptămâni de gestație - de la 25 la 30 cm. Bebelușul devine din ce în ce mai aglomerat în pântece, astfel încât veți simți tremururile și mișcările fătului mai clar. Fiți atenți la ei: uneori, un copil vă semnalează: „Nu-mi place ce poziție ați luat” sau „vorbiți foarte tare, mamă, și vă îngrijorați prea mult”.

Emoțiile voastre - fără panică, cu dragoste

În acest moment, unele femei sunt predispuse la tulburări și chiar atacuri de panică pentru aspectul lor în schimbare. Acest lucru este valabil mai ales pentru prima dată femeile însărcinate care sunt obișnuiți cu parametrii eleganți și subțiri. Iată un sfat: iubește-ți noua stare. Și vă va permite să fiți frumoși, să vă fotografiați mai des și veți vedea cât de neobișnuit și drăguț arătați. Principalul lucru este să nu vă „blocați” stresul. Acest lucru este cel mai ușor de făcut acum, dar o astfel de soluție nu va adăuga decât la problemele tale.

Ce dietă ar trebui să fie

Dieta pe Gravidă de 24 de săptămâni nu poate diferi fundamental de regimul săptămânilor precedente. Cereale, legume fiarte, produse lactate, carne dietetică, salate de fructe - toate acestea sunt de preferat și în acest moment, mâncărurile prăjite și afumate sunt complici de greutate în exces. Totuși, la fel de dulce și de amidon.Fiecare concesiune către dorințele tale va duce la o luptă dureroasă pentru figura ta ideală după naștere.

Ecografie la 24 de săptămâni de gestație

Fără indicații speciale, femeile în acest moment trec doar o analiză generală a urinei și sângelui. Sângele va fi verificat cu privire la nivelul de zahăr pentru a exclude dezvoltarea diabetului la femeile însărcinate. Ecografia este prescrisă numai pentru indicații: dacă sarcina merge cu complicații sau dacă există patologii intrauterine la copil.

Senzații la 24 de săptămâni de gestație

300-500 g - aceasta este greutatea aproximativă pe care o câștigă o gravidă în această perioadă într-o săptămână. Căutarea nu ar trebui să fie! Este excelent dacă ai cântare electronică acasă și poți controla situația. Creșterea în greutate intensivă va duce la complicații ale sarcinii, iar pentru naștere acesta nu este prognosticul cel mai favorabil. Senzațiile neplăcute includ excesiv externare la 24 de săptămâni de gestație glandele sudoripare. Dar nu recurgeți la ajutorul deodorantelor, care includ un număr mare de conservanți și aditivi artificiali. Este recomandabil să folosiți produse cosmetice pentru femeile însărcinate: nu conțin alcool, parabeni și siliconi, starea părului, a unghiilor și a pielii în această perioadă nu dă naștere la emoție. O femeie însărcinată este frumoasă, are rotunjimea plăcută pentru ochi și pur și simplu strălucește cu fericirea ei. Și dacă doriți ca acest lucru să continue, mergeți din ce în ce mai rar mergeți la frigider.

Ce se întâmplă în săptămâna 25 de sarcină

Sunteți încă în fruntea sarcinii dvs. și, deși bolile se simt, probabil vă puteți îmbrăca și nu puteți obosi atât de repede.În fiecare săptămână câștigați până la 350 g, încercați să nu depășiți această linie, controlați-vă greutatea. Femeile care abuzează de sare pot recunoaște toate „farmecele” edemului. Nu este doar neplăcut și urât, ci este și periculos. Așa că poate începe gestoza târzie.Vântură la 25 de săptămâni de gestație a devenit și mai mare. Acum, la examinare, medicul măsoară circumferința burtă, ascultă bătăile inimii fetale și îi poate determina poziția în uter.

Fetus la 25 de săptămâni de gestație

Copilul a crescut deja la 30 cm și greutatea bebelușului la 25 de săptămâni de gestație este de aproximativ 700 g. Acum bebelușul va crește în greutate mai repede decât crește în lungime. Puteți simți sughițul copilului. El înghite deseori lichidul amniotic, umplu stomacul și irită diafragma. Sughițul bebeluș nu este un motiv pentru grijile tale, dar este mai bine să-l informați pe medic.Dezvoltarea fetală la 25 de săptămâni de gestație presupune că deja se formează firimituri ușoare, acum se formează intens agent tensioactiv. Această substanță este responsabilă pentru a se asigura că plămânii îi sunt îndreptați după nașterea copilului.Se simte că mișcările bebelușului zi și noapte, programele de somn și de odihnă pot să nu coincidă. Dar vă este ușor să observați: dacă mergeți cu mașina pe un drum bun sau înotați într-o barcă, copilul se calmează. Totul este simplu: este balansat de el, deoarece va fi balansat atunci când copilul se va naște.

Multă odihnă, somn și emoții pozitive

Nu te supraîncărca cu sarcini. Greșeala multor femei din această perioadă este că încearcă să fie în timp peste tot. Dar chiar dacă vă simțiți grozav, nu ar trebui să vă asumați mai mult decât este necesar. Ai nevoie de mai mult odihnă, somn bun, emoții pozitive. Cu recunoștință, acceptă orice ajutor din partea celor dragi și nu ezita să o ceri.Nu începe acum proiecte pe termen lung - concediul de maternitate se apropie, când vrei să fii doar în familie, făcând treburile casnice și treburile plăcute.

Nutriție: mai multă apă, mai puțină sare

Nu există reguli noi: mâncați complet, echilibrat, fracționat. Dacă mănânci porții mari, este posibil să nu poți evita arsurile la stomac. Regimul de băut nu ar trebui să fie limitat (dar am exclus deja sodă și suc în cutii mult timp, nu uitați acest lucru).Dar consumul de sare este redus semnificativ, în caz contrar, edemul nu va dura mult. Apropo, o săptămână sau două sunt suficiente pentru ca o persoană să se obișnuiască cu un gust nou al alimentelor. Ai un obicei sănătos - sare mai puțin sau deloc sare.

Aflați rezultatele testelor dvs. vă rog

Ca de obicei, veți face un test general de urină și sânge înainte de a-l lua. Dacă medicul consideră că este necesară numirea unor examene suplimentare, va face acest lucru. Poate că medicul va prescrie Ecografie la 25 de săptămâni de gestație: scopul acesteia este de a evalua cantitatea de lichid amniotic, dezvoltarea coloanei vertebrale a bebelușului și de a determina sexul. Dacă aveți o sarcină multiplă, medicul va analiza scanarea cu ultrasunete pe măsură ce se dezvoltă gemeni la 25 de săptămâni de gestație. Asigurați-vă că spuneți medicului despre toate problemele care vă chinuiesc, nu ascundeți nimic. Apropo, multe femei nu sunt greșite interesate de rezultatele analizelor lor. Dar degeaba, dacă te obișnuiești acum să-ți controlezi starea și măcar o mică înțelegere a unor termeni, vei fi o mamă bună, educată și atentă.

Senzații la 25 de săptămâni de gestație

Pe lângă faptul că sunt supraponderali (sau mai bine zis, încă nu supraponderali), nu au apărut modificări speciale în aspectul tău. Petele de pigment pe față pot apărea mai devreme, dar acest lucru nu este deloc necesar.Sarcina este calmă, nu există senzații neplăcute, starea de spirit a mamei de cele mai multe ori este bună. Riscul de naștere prematură este practic absent în acest moment. Prin urmare, nu fiți nervos și odihniți-vă mai des! Atenție la cât de lux arată acum părul tău. Hormonii sarcinii le-au oferit frumusețe și putere. Dar nu le-am recomanda să le pictăm. Și chiar dacă vopseaua este fără amoniac, nu există nicio garanție că rezultatul va fi perfect. Cu toate acestea, ajustarea hormonală se face simțită - culoarea finală poate fi imprevizibilă.

Ce se întâmplă la 26 de săptămâni de gestație

O burtă din ce în ce mai mare îți restrânge respirația, apare o scurtă respirație, vrei întotdeauna să respiri adânc. Este din ce în ce mai dificil să porți pantofi, mersul se schimbă. Distanțele lungi și pașii devin o problemă reală.În acest moment, greutatea ta ar putea fi de +9 kg, aceasta este o cifră normală. Poate fi deranjat de partea inferioară a spatelui, greutate la nivelul picioarelor. Odihnați-vă mai des, evitați plimbările lungi, cozi obositoare, etc. În timp ce vizitați un medic la fiecare două săptămâni, dar dacă sunteți diagnosticat cu riscurile de anemie sau pielonefrită gravidă, va trebui să mergeți mai des la medic. Purtați un bandaj special, utilizați creme extensibile . Dacă ați ajuns deja la așa-numitele lupte de antrenament și excesive mișcări fetale la 26 de săptămâni de gestație - nu vă faceți griji. Însă medicul ar trebui să spună acest lucru, mai ales dacă contracțiile merg împreună cu hipertonicitatea uterină frecventă.

Fetus la 26 de săptămâni de gestație

Mărimea fetalului la 26 de săptămâni de gestație 32 cm, și greutatea copilului aproape 900 g. El este deja foarte activ și îl simți. Uneori, tremururile copilului par destul de dureroase (mai ales dacă copilul intră în ficat sau vezică). Bebelușul acumulează grăsime, pielea lui a devenit puțin mai ușoară. Principalele sale senzații sunt gusturile și sunetele. Cu siguranță îi place muzica calmă plăcută, vocea blândă a mamei, sunetele frumoase ale naturii. Dar guma de zgomot poate speria bebelușul, deoarece bebelușul încă în pântecele aude bătăile inimii mamei, fluxul de sânge prin vase, acestea sunt sunete plăcute, familiare. Amintiți-vă acest lucru, pentru că atunci când un nou-născut este capricios, puteți doar să-l puneți pe piept și să-l calmați. El va auzi cum bate inima mamei sale și acesta este un sunet familiar și familiar pentru el.

Protejați-vă de stres

Posibile modificări ale stării dvs. pot fi supărate, supărate. Dar toate aceste dificultăți nu sunt veșnice, în curând vă veți cufunda în lumea unor griji și necazuri complet diferite.Nu vă lăsați pe bolile voastre, nu găsiți alte obiecte cu atenție sporită și, bineînțeles, cereți-le celor dragi să vă fie sprijin și sprijin. Nu suprasolicitați acolo unde nu puteți face acest lucru. Încercați să vă protejați de tot felul de stres, acum sunt complet inutile.

Începe să toacă porții

Greața și arsurile la stomac sunt însoțitori frecventi în acest moment. Nu este nimic surprinzător în acest sens: uterul apasă pe alte organe, le deplasează, sistemul digestiv este obligat să se „miște”. Acesta va economisi această nutriție fracționată. Mănâncă mai bine, dar în porții mici. Literalmente dimensiunea unui pumn. Mâncarea de acasă este de preferat acum, dar ar trebui să excludă picant, sărat, afumat, prăjit. Dulce și făină poate fi puțin. Condimentul este mai bine să nu faci abuz, deoarece copilul din pântecele înghite lichidul amniotic, iar acestea au un gust din mâncarea pe care o mănâncă femeia.

La examinare: greutate și volum

La recepție, medicul vă va cere să stați pe solzi, să măsurați tensiunea arterială, volumul abdominal. În ajunul întâlnirii, mama probabil, probabil, a trecut un test de sânge general și un test general de urină. Medicul își va evalua mărturia, dacă nu sunt normale, poate prescrie examene suplimentare.Ecografie la 26 de săptămâni de gestație este foarte rar prescris, doar din anumite motive importante.

Senzații la 26 de săptămâni de gestație

Mama intră în hainele ei vechi cu dificultate. Și chiar pantofii în acest moment trebuie să cumpere adesea o dimensiune mai mare. Dar acest lucru nu înseamnă că ai încetat să fii frumos și feminin. De asemenea, vă puteți sublinia formele actuale: nu cu glugări spațioase sau pantaloni strâmți inconfortabili, ci cu haine speciale pentru mame în așteptare. Mai ales pentru a înfrunta femeia în această perioadă sunt rochiile în genunchi, spațioase din linia corsetului.

Sau poate decretul este mai devreme?

În curând, concediul de maternitate mult așteptat, ceea ce înseamnă că va fi mai mult timp pentru tine. Dacă puteți merge în concediu de maternitate devreme, faceți acest lucru. Îți va deveni mai ușor, vei arunca încărcarea problemelor zilnice. Acest lucru este valabil mai ales pentru mamele care ajung la muncă cu mijloacele de transport în comun. În ciuda unor eventuale boli, mamele în acest moment trebuie să fie optimiste cu privire la viitor, adaptându-se la o perioadă finală favorabilă a sarcinii.

Alimentele sănătoase nu vor permite greață și arsuri la stomac

Mâncarea este numai sănătoasă și numai fracționată. Luați-vă voia într-un pumn și încercați să urmați acest sfat. Atunci arsurile la stomac nu vor fi înfricoșătoare și o senzație dureroasă de greață. Pentru multă vreme, vi s-a ordonat să uitați de mâncarea sărată, dar dacă încă nu ați făcut acest lucru, atunci continuați cu implementarea recomandării urgente acum. Purtați un măr, prăjiturele și apă potabilă într-o sticlă mică din geantă. Acest lucru vă va salva de tentația de a vizita cea mai apropiată mâncare rapidă.

Nu vă negați o coafură și un machiaj

Desigur, kilogramele câștigate v-au afectat deja aspectul. Și, poate, astfel de schimbări sunt doar pentru fața ta. Nu încercați să intrați în lucruri vechi: probabil va fi incomod pentru dvs. și copilul dvs., hainele ar trebui să fie spațioase și gratuite, astfel încât să nu simțiți nicio jenă.Modul ușor, părul frumos decorat - sarcina este, de asemenea, o ocazie minunată pentru a fi frumos și dorit.

28 de săptămâni de gestație

perturbație copilul este destul de puternic - fat la 28 de saptamani de gestatie destul de activ. Mămicile pot simți clar și pot vedea chiar mișcările copilului de-a lungul mișcărilor de suprafață ale pielii abdomenului. Uneori stomacul este ușor deplasat spre partea dreaptă, iar apoi, dimpotrivă, spre stânga. Dacă tu 28 de săptămâni de gestație fătul este inevitabil! Această situație va fi de până la treizeci și două de săptămâni de sarcină. Apoi, bebelușul va fi înghesuit în uter și nu veți simți activitatea lui atât de strălucitoare. sarcina 28 - 29 săptămâni: Până în acest moment ați câștigat aproximativ 9 kg de greutate.Această creștere vă permite totuși să fiți destul de activ, chiar dacă vă simțiți puțin penibil. Ești deja obișnuit cu multe boli și nu este necesar ca toți să te fi atins. Cineva de la mijlocul celui de-al doilea trimestru este chinuit de arsuri la stomac, iar cineva și ea, și greață și dureri de spate sunt ocolite.

Sarcina 28 săptămâni - greutatea fetală

La termen sarcină 28 săptămâni: greutate fetală depășește un kilogram, dimensiunea corpului copilului poate ajunge deja la 34 cm. El a devenit deja foarte mare, s-a schimbat foarte mult - a învățat să clipească și să simtă un gust dulce și acru, cu toate acestea, în timp ce bebelușul nu are niciuna dintre preferințele sale gustative. În cele mai multe cazuri, este solidar cu mama sa. Prin urmare, dacă mama este fană a sosurilor și a condimentelor calde - copilul se obișnuiește involuntar cu ele. Acum puteți insufla un gust sănătos copilului!

Fetus la 28 de săptămâni de gestație

Greutatea fetalului poate ajunge deja la 1300, este deja puternic și mai puternic. Și, probabil, îl simți din bucuria lui uneori chiar dureroasă. Este interesant faptul că, în timpul zilei, copilul se mișcă mai puțin, dar noaptea poate „face ravagii”, ceea ce se numește conform programului complet. Totul este simplu: mișcările mamei în timpul zilei calmează, mișcă boala copilul. Prin urmare, el preferă să doarmă suficient în timpul zilei. Mulți copii până acum au luat poziția corectă, cu capul în jos. Dar dacă copilul tău nu a făcut acest lucru, este prea devreme să vă faceți griji, el va avea tot timpul să se dea peste. A 28-a săptămână de sarcinăsunt deja viabile. Și deși șansele lor nu sunt atât de mari, însă medicina de azi alăptează cu mai multă încredere astfel de firimituri.

Fără temeri sau griji

Cel mai adesea în acest moment, femeile încetează să se teamă de nașterea prematură și de complicații. Cea mai mare parte a drumului a fost parcursă, psihologic, viitoarea mamă și-a pus deja la punct pentru cel mai bun rezultat. Și ideea că concediul de maternitate este pe nas este încurajatoare. Nu va fi de prisos să vă faceți o întâlnire cu un psiholog. El vă va ajuta să faceți față temerilor și grijilor, sau poate doar vă va oferi să vedeți noi culori minunate ale stării sale minunate.

Stabiliți-vă pe o dietă sănătoasă? Lipiți-l

Dacă medicul vede că edemul nu te-a scutit, el te va sfătui să-ți schimbi regimul de băut. Cât de exact - decideți pe baza recomandărilor individuale. Aportul de sare în această perioadă este, de asemenea, redus la minimum. Încercați să nu mâncați marinate, rulouri, salate picante. Dacă v-ați pregătit pentru o dietă sănătoasă încă din primele săptămâni de sarcină, niciun fel de interdicții sau restricții nu vă vor înspăimânta.Legumele, fructele proaspete, produsele lactate, carnea de vită, cerealele, băuturile cu fructe și apa potabilă sunt cele mai simple meniuri pe care le aveți acum sunt necesare

Rhesus Screening Conflict

Dacă sunteți proprietarul unui recesus de sânge negativ, vi se va repartiza probabil un test de anticorpi. Acest lucru este necesar pentru a diagnostica faptul că conflictul de liză al mamei și al copilului nu se dezvoltă. Testele obișnuite de urină și sânge sunt prescrise și în această săptămână în ajunul examinării. Ecografia se realizează numai pentru indicații speciale.

Greutatea schimbă totul

Greutatea ta s-a schimbat și, prin urmare, atât figura, cât și mersul tău. Purtați haine frumoase de dimensiuni și nu încercați să vă îmbrăcați haine strâmte care pot fi incomode pentru dvs. și pentru copilul dvs. Nu uitați de uleiurile din vergeturi, astfel încât să nu existe probleme de piele inutile pe stomac. Îngrijirea corporală delicată și blândă este acum o necesitate.

Sarcina 29 săptămâni - dezvoltare fetală

Dacă copilul se naște la termen 29 săptămâniAre șanse mari de supraviețuire. El va avea nevoie de echipamente speciale în care bebelușul va fi ca în pântecele mamei, dar 90% din copil este - și acesta este un procent ridicat de supraviețuire. sarcină 29 săptămâni - dezvoltare fetală implică faptul că acum copilul acumulează activ grăsime albă, câștigând în greutate. Apropo, acum copilul are obraji dolofani. Aici, grăsimea va fi depusă în primul rând și chiar pierdută, ceea ce este interesant.Așadar, conceput de natură pentru a maximiza sprijinul pentru capacitatea lui de a suge sânii mamei sale - cel mai important în primul an de viață. Pare aproape un nou-născut. Sarcina sa principală din ultimele săptămâni de sarcină este să crească în greutate și să pregătească plămânii pentru o muncă mare independentă. Copilul are auz, vedere, miros, gust. El distinge între lumină și întuneric, cu toate acestea, el încă nu reușește să-și concentreze viziunea. Până la naștere, această abilitate va fi supusă copilului.

29 de săptămâni de gestație

Mișcările copilului sunt resimțite destul de des, iar acest lucru nu este surprinzător dacă aștepți 29 de săptămâni de gestație: mișcare Acum - un atribut integral. Copilul poate sughița, clipi, se uită în spaimă sau se poate juca cu propriul stilou sau picior. fiecare agitație o creatură minusculă va fi simțită clar de mamă. Acest lucru, desigur, nu va provoca senzații neplăcute, dar va apărea clar un disconfort.

Este timpul pentru a preveni depresia postpartum

29 de săptămâni însărcinată - ești în pragul concediului de maternitate. Acesta este începutul noii tale vieți, în care obiectul principal al atenției, grijii, gândurilor și sentimentelor tale este copilul. Este timpul să începeți să citiți cărți bune despre parenting. După aceea, cunoștințele obținute sunt foarte utile și nu va mai fi prea puțin timp pentru a studia o astfel de literatură în primele luni.Nu trebuie să vizionați filme și programe triste legate de nașterea copiilor. Doar emoții pozitive, doar povești fericite despre nașterea bebelușilor. Psihologic, o persoană este capabilă să se configureze pentru orice, astfel încât principala ta sarcină este de a forma o pregătire pentru o naștere sănătoasă, prosperă și o percepție adecvată a evenimentelor ulterioare. Prevenirea depresiei postpartum începe acum.

Fără condimente și alergeni

Totul rămâne la fel: nimic prăjit, picant, afumat, sărat. Practic refuzăm condimentele, făina și dulceața. Mâncați fructe, legume, brânză de vaci, cereale, soiuri de carne și carne cu conținut scăzut de grăsime. Reglăm regimul de băut în cazul în care există un loc pentru edem. Nu suntem pasionați de alimentele care pot fi alergene.

Dacă te descurci singur ...

Dacă îți controlezi greutatea, mănânci corect și măcar faci niște gimnastică, probabil vei auzi o mulțime de complimente. Multe femei susțin că nu își vor crește părul atât de repede ca în timpul sarcinii. Și aceasta este așa, restructurarea hormonală are adesea un efect benefic asupra stării buclelor.Nu refuzați să mergeți la coafor, manichiurist. A fi frumos acum este o altă mare oportunitate de a aminti această stare magică ca fiind una dintre cele mai fericite perioade din viață.

Sarcina 30 de săptămâni - dezvoltare fetală

A sosit perioada sarcinii „adulte”. Bebelușul știe deja să-și încleșeze pumnii într-un vis, să ridice din umeri, să se încolțească și să se întindă. El te înțelege, reacționează atunci când totul i se potrivește sau ceva care nu i se potrivește. Așa că, de exemplu, dă un răspuns la pozitiv atunci când te mângâie de burtă, iar la negativ atunci când te afli într-un spațiu fumos sau „nu așa” stând. Cu procesul normal de creștere, ochii copilului tău sunt larg deschiși și câștigă capacitatea de a se deplasa în cavitatea orbitei, el reacționează la lumina care îl pătrunde prin piele și mușchii abdominali (cu cât lumina este mai strălucitoare, cu atât mai activ poate lovi), are părul în creștere, a dezvoltat un ritm de somn și de veghe, iar plămânii lui se pregătesc pentru muncă independentă. pe 30 de săptămâni însărcinate masa creierului copilului crește, numărul și adâncimea brazdelor și a convoluțiilor cresc. Și funcțiile cortexului cerebral se vor dezvolta la micuțul tău după naștere.

Greutatea bebelușului la săptămâna 30

imediat greutatea copilului atinge 1,4-1,5 kilograme, cu o creștere pe care a „fluturat-o” la 37–38 centimetri. Copilul este deja mare, dar continuă să-și schimbe poziția în pântece. Pentru mișcare liberă, mai rămâne două săptămâni.După aceea, copilul va trebui să ia o anumită poziție - cu susul în jos (prezentarea capului) sau cu susul în jos (prezentare pelvină).

30 de săptămâni de gestație

La termen 30 - 31 săptămâni de gestație ar trebui să fii atent la sentimentele tale, mișcările din interiorul abdomenului, tremururile și bătăile inimii cu pumnii. Pentru a determina cât de activ este copilul, cât de bine se dezvoltă și dacă ceva amenință cursul suplimentar al sarcinii, trebuie să întrebați despre intervalele dintreagitație și luați anumite măsurători.

 • Măsurare pe oră: nu mai puțin de 6perturbatii în perioada activă a mișcării copilului.
 • Contorizare la șase ore: cel puțin 10perturbatii.
 • Dozare de doisprezece ore: cel puțin 24perturbatii.

„Creșterea șoimă”

pe 30 de săptămâni însărcinate copilul începe să scape de lanugo - fire de tun pe corp. Uneori, o parte din ele rămâne, iar alteori o parte semnificativă. Apoi, lumina este un copil destul de pufos, dar fiecare copil are o rată de creștere individuală și densitatea părului. Și faptul că unii se nasc cu părul gata, în timp ce alții sunt chel, este destul de normal.

Cum se simte mama

Destul de incomod 30 de săptămâni însărcinate femeile se confruntă din cauza crescut crescut în pântecele copilului. Organele tale interne sunt asuprate, devii mai încet, mersul tău dobândește o anumită supraviețuire și devine unul care se numește colocvial „rață”. Este important să ții minte postura corectă, deși centrul de greutate al corpului tău continuă să se miște. Metabolismul este atât de crescut încât poate părea călduros nu numai că este cald, ci și o zi destul de rece. Transpirația crește. Adesea, în ultimul trimestru, femeile suferă de anemie, apariția de pete roșii oblong în abdomen. Uterul se ridică foarte sus (locația sa: 7,5-10,2 cm deasupra buricului și 29-30 cm deasupra simfizei pubiene). O astfel de mișcare obligă diafragma să apese pe inimă atât de mult încât schimbă poziția și „se află” pe partea sa. Din această cauză, puteți simți respirația și lipsa respirației.

Apa scăzută în timpul sarcinii 30 de săptămâni

În acest moment, ar trebui să iei în considerare cu atenție situația ta. Pentru mamă, acesta este principalul lucru acum. Faceți teste la timp, faceți o ecografie și urmați recomandările medicului obstetrician-ginecolog. Acest lucru este important pentru a evita potențialele probleme.În acest moment este posibilă diagnosticul lipsa de apă. Un astfel de diagnostic se face, de regulă, cu o lipsă de 500 ml lichid amniotic. Aceasta se poate datora malabsorbției sau formării apei. De asemenea, acest lucru poate indica încălcări ale corpului unei femei. Medicul poate face un astfel de diagnostic numai după o examinare completă. O femeie însărcinată i se prescrie un tratament specializat.

În concediu de maternitate imediat!

30 de săptămâni de sarcină - începerea concediului prenatal acordat tuturor femeilor care lucrează, în conformitate cu legislația în vigoare. Numărul total de zile de vacanță este de 126. Ele pot și trebuie petrecute în odihnă, somn și plimbări. Femeile noastre sunt femeile noastre. Și destul de des se grăbesc până la extreme: încearcă să termine totul neterminat în timpul concediului prenatal, termină tot ceea ce nu a fost curățat, curăță tot ce nu este curățat etc., sau invers - dormi fără să te trezești. nu poate fi refacut, mai ales cu burtica. Și în al doilea: odihna bună și hibernarea completă sunt două lucruri diferite. Fii activ cu moderație, pregătește-te pentru naștere și reține-ți că oboseala mamei sau letargia mamei afectează copilul. Și aveți nevoie unul de altul viguros, sănătos și activ.

Dacă s-a născut acum ...

S-ar părea: au trecut doar șapte zile. Dar ți-au schimbat copilul atât de mult, încât acum nu mai este deloc ceea ce era acum o săptămână. Țesutul pulmonar „se maturizează” zilnic, celulele epiteliale apăreau în sacurile alveolare - un strat,surfactant care secretă o anumită substanță. Această substanță va permite unui nou-născut să-și răspândească plămânii și să-și ia primul suflu independent. Înțelegeți diferența? În săptămâna 30 nu s-a întâmplat nimic. Și dacă copilul s-a născut pe Gravidă de 31 de săptămâni, șansele sale de viață ar fi mult mai mari.

Insulina se asigură

Numărul de celule pancreatice crește, masa acesteia crește. Pancreasul este aproape gata să producă enzime pentru descompunerea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. Dar va fi după naștere, iar acum pancreasul este ocupat în sine furnizând organismului copilului insulină care menține glicemia.Ficatul continuă să se îmbunătățească: formarea de lobuli responsabili de curățarea sângelui de toxine abia se termină. În această perioadă, rinichii bebelușului funcționează bine, iar el continuă să elimine urina din lichidul amniotic.

Atenție la supraalimentare!

Sarcina 31 - 32 săptămâni - Aceasta este o perioadă de nevoie constantă de a mânca ceva gustos. Mai mult, mulți pot chiar dori să folosească produse absolut incompatibile. Poate doriți să mâncați o tăietură, împreună cu o prăjitură dulce, să beți castraveți murați cu cafea tare, să beți un sandwich cu pește sărat, suc de zahăr, etc. Dar, nu uita de kilogramele în plus! În acest moment sunt puși în locurile cele mai inutile. Corpul se confruntă deja cu o sarcină incredibilă din cauza sarcinii, iar apoi există supraalimentare, la care el trebuie să facă față la timp. Prin urmare, atunci medicii recomandă să mănânce corect și în porții mici. Numărul de mese trebuie să fie de aproximativ 6 ori pe zi. În caz contrar, excesul de greutate poate cauza unele complicații și umflare.

Probleme de 31 de săptămâni de gestație

O problemă de 31 de săptămâni poate fi respirația și durerile de spate. Acesta este de obicei cazul. Pregătindu-se pentru procesul de naștere, spatele, la figurat vorbind, a decis să își ia o vacanță. Toți mușchii și ligamentele ei sunt acum relaxați, odihnindu-se, pentru ca mai târziu să poată participa pe deplin la travaliu, în această săptămână există o probabilitate crescută de vene umflate pe picioare. Nu uitați de existența lenjerie de compresie care poate salva viață. Gravidă de 31 de săptămâni caracterizată prin activitatea activă a organismului de a produce relaxină - o substanță care determină slăbirea articulațiilor osoase pelvine. Inelul pelvin devine mai elastic și extensibil.Corpul este foarte aproape de ora X. Mersul continuă să semene cu o rață, dar acest lucru este temporar, după naștere, restabiliți-vă cel obișnuit.

Presiune. Greutate. umflătură

Creșterea în greutate admisă în această perioadă nu este mai mare de 300 g pe săptămână. Presiunea normală este de 120/70 mm Hg. Art. Forțele de protecție ale unei femei însărcinate în a 31-a săptămână sunt slăbite în mod semnificativ, aspectul de fard este posibil. Rinichii nu pot face față procesării lichidului și eliminării sărurilor, ca urmare, membrele încep să se umfle. Pentru prevenire: la fiecare ocazie, puneți picioarele pe un deal mic atunci când stai, pantofi îmbrăcămintea nu trebuie să fie strânsă, să limiteze aportul de sare, să bea cel puțin un litru și jumătate de apă zilnic, să efectuezi în mod regulat un test de urină, să poarte colanți de compresie sau ciorapi.

32 de săptămâni de gestație - greutatea bebelușului

Ai deja 32 de săptămâni de gestație - greutatea bebelușului în continuă creștere. În ultima lună, a câștigat aproximativ 900 g, iar acum cântărește până la doi kilograme (1800-1900), înălțimea de la coroană la călcâi este de 42 cm. 32 săptămână creștere și greutatea copilului dobândesc individualitate și sunt gata să se dezvolte în funcție de ereditate (înălțimea și greutatea părinților și altele asemenea) 32 de săptămâni de gestație sistemul imunitar este pus, copilul primește imunoglobuline, iar corpul său începe să producă anticorpi care pot proteja copilul în primele luni după naștere.Oasele copilului continuă să crească și să devină mai grele. Țesutul adipos se acumulează uniform pe tot corpul, dar se observă mai ales pe față. Faldurile sunt netezite, iar fața devine drăguță, capătă forma inerentă copiilor nou-născuți.

Reacție

Cel mic aude sunete ambientale perfect. El a fost deja obișnuit cu mulți: sunetul sângelui din vasele mamei, bătăile inimii, respirația, vocea au devenit mult timp fundalul existenței copilului. Este capabil să recunoască vocea tatălui său, zgomotele obișnuite ale gospodăriei. Acesta este motivul pentru care este important când sarcina 32 - 33 săptămâni, acordă o atenție deosebită bebelușului: vorbește cu el, cântă-i cântece pentru copii, spune-i bebelușului că este cel mai frumos, sănătos și cel mai iubit din lume! După ce s-a născut, nou-născutul recunoaște imediat vocile mamei și tatălui, pe care le-a auzit în pântece. Sistemul nervos continuă să se dezvolte și acum, când lumina intră în ochii bebelușului, elevii lui se îngustă. Copilul este destul de activ în această perioadă, uneori atât de mult încât să poți Simțiți-l învârtind și rostogolindu-se. Cu toate acestea, există tot mai puțin spațiu pentru un copil în creștere și în curând va lua o poziție cu capul în jos - cea mai convenabilă și corectă, pentru a nu interfera și fără complicații pentru a ieși afară.

Sarcina 32 saptamani - Agitarea

Copilul în stomac continuă să lovească în mod activ, să împingă și să bată cu brațele și picioarele. Dacă tu sarcina 32 saptamani - miscari se pot manifesta în diferite moduri: uneori o mumie poate fi înspăimântată de „calmarea” ei ascuțită sau, dimpotrivă, cu un început. În acest moment, trebuie înțeles că copilul a crescut suficient și aude deja clar fiecare zgomot afară, determină noaptea și ziua și, de asemenea, se confruntă cu unele inconveniente atunci când mama ia o poziție inconfortabilă.

Polyhydramnios în timpul sarcinii 32 de săptămâni

Fiecare mamă care se așteaptă la nașterea propriului copil ar trebui să înțeleagă clar toată responsabilitatea pentru viitorul bărbat. Prin urmare, trebuie să viziteze în timp util un medic și să afle de la el toate detaliile cursului sarcinii. De asemenea, este recomandabil să citiți despre posibile probleme, astfel încât să știți despre ele în avans, a existat o oportunitate de a fi avertizat. Deci, ocazional la femei se poate dezvolta polihidramnios în timpul sarcinii 32 săptămâni. Această afecțiune este considerată a fi o patologie. Polihidramnios este înregistrat destul de rar, în doar 2% din cazuri. Cel mai adesea, cauza acestui fapt este că anumite boli cronice ale femeii, dar nu intră în panică! Dificultăți particulare pot fi evitate, bineînțeles, dacă contactați medicul ginecolog la timp. Medicul va lua măsuri și problema va dispărea.

Bagaj de cunoștințe

deja 32 de săptămâni de gestație - câte luni copilul este deja în urmă! Este timpul să ne gândim la naștere: cum și unde vor apărea. Timpul liber al mamei 32 săptămână de obicei, sunt îmbogățite cu cunoștințe cu privire la spitalizare: cum se va întâmpla în maternitate, ce să iei cu tine, cine ar trebui să însoțească. Dacă sarcina a continuat normal, o ambulanță se ridică în maternitate chiar înainte de ora X. Dar există și opțiuni. Nevoia de spitalizare cu două săptămâni înainte de naștere este determinată de medicul dvs. Trebuie să luați întotdeauna documente cu dvs., inclusiv articole medicale, personale și obiecte de igienă. A-ți pune mâncărurile, așternuturile, hainele - depinde de condițiile instituției în care vei naște. Prin urmare, este mai bine să specificați nuanțele în avans.

Ecografie planificată

pe 32 - 33 săptămâni de gestație de obicei este prescrisă o a treia ecografie planificată, cu ajutorul căreia medicul evaluează starea organelor interne ale copilului, prezentarea, caută încurcături ale cordonului ombilical.În această perioadă, puteți examina în detaliu dimensiunea copilului, puteți stabili conformitatea acestora cu vârsta gestațională, gradul de maturitate placentară, starea lichidului amniotic (toate -sa dejaSăptămâna 32: oligohidramnios în timpul sarcinii (dacă există) trebuie să fie determinată în avans), starea colului uterin, adică medicul va ști acum toate informațiile exhaustive și necesare pentru naștere.

Cântăm și vorbim

Dacă sunteți o femeie ocupată și nu intenționați să părăsiți locul de muncă, atunci la 32 de săptămâni este timpul să vă decideți în acest sens. Trebuie să acumulați forță înainte de a naște. Și atunci, aceste săptămâni neprețuite din ultimele săptămâni de sarcină trebuie să fie dedicate pentru tine și pentru ochiul tău: vorbește cu el, cântă-i mai multe melodii. Da, și într-un calm, fără nicio tensiune și planuri trimestriale arzătoare, puteți adapta rapid și mai bine psihic la naștere.

33 de săptămâni de gestație - greutatea bebelușului

La termen sarcina 33 - 34 săptămâni - un copil aproape plin de copii a crescut la 42-44 cm. 33 de săptămâni însărcinate - greutatea bebelușului cu dezvoltare normală este de aproximativ doi kilograme. Dormește mult (copiii cresc într-un vis!), Își mișcă elevii în faza REM. Inima lui continuă să se îmbunătățească, deși există o mică gaură între atrii, dar se închide chiar în momentul în care cel mic își respiră primul. limba a format papilele gustative. Copilul dvs. este deja destul de capabil să distingă acru de dulce.

Sarcina 33 de săptămâni - Agitare

Formarea sistemelor endocrine, nervoase și imune se află în stadiile sale finale. Deveniți proporțional cu părțile corpului. Copilul continuă procesul de acumulare a grăsimii subcutanate, fața devine mai puțin ridată, iar obrajii „cresc”. Dar țesutul gras încă nu este suficient, astfel de bebeluși, născuți înainte de scadență, nu rețin căldura bine. Acestea sunt salvate într-un incubator sau cu un tampon de încălzire 33 de săptămâni de sarcină - mișcări fătul în pântec devine mai puțin activ. Copilul este și mai activ în a lua tot ce este necesar pentru sine de la mama sa, își crește greutatea. Este deja mult mai dificil pentru el să se rostogolească și să se somereze. Momentul în care bebelușul s-a rotit ușor și a fluturat cu brațele și picioarele devine în liniște un lucru din trecut. Acum, masa bebelușului și spațiul limitat din placenta pur și simplu nu oferă libertate de acțiune. Fiecare mișcare a copilului devine din ce în ce mai constrânsă.

Cunoștință grozavă

Încă nu s-a născut și dezvoltarea activității cognitive a început și continuă. Celulele nervoase ale creierului se află în proces de adeziune și, deși reacțiile motorii nu sunt încă destul de coordonate, viitorul tău mic deja pune în „baza de date” cum va lovi, alerga, va sari și vă va pune o sută de milioane de întrebări pe zi - în plină desfășurare există formarea centrelor nervoase responsabile de gestionarea celor mai importante procese ale vieții .. Organele interne rămase alertează și ele cu numărul unu. Pereții vaselor devin mai groși, tonul lor crește, formarea de alveole în plămâni ajunge la sfârșit, rinichii filtrează sângele, separă deșeurile, creierul este complet format. Degetele de pe brațe și picioare dobândesc un model individual de piele.

Simptomatologia

Simptomele posibile ale acestei săptămâni sunt constipația, indigestia, sângerarea gingiilor, urechile îndesate, dureri de cap, dureri de spate, varice, spasme ale membrelor, fluxul de colostru. Subliniem că aceste simptome sunt posibile, dar nu sunt necesare. Tremuraturile ușoare din interior pot însemna că bebelușul este sughițat. . Un proces natural care nu ar trebui să vă provoace un val de anxietate.

Sânge cu lapte

K 33 de săptămâni însărcinată în corpul unei femei, există mai mult sânge pe litru decât era în stare normală. Anume: sistemul circulator în această perioadă este obligat să „pompeze” 5-5,5 litri. Corpul mamei se angajează activ în pregătirea nașterii și alăptării: hormonii placentari încep să contribuie intens la producerea de lapte. Medicul monitorizează cu atenție starea cordonului ombilical și a placentei - rămâne foarte puțin înainte de naștere un pic.

Trei mic dejunuri, trei mese

Nutriție intensivă - cu anorexie.Și trebuie să vă planificați dieta în așa fel încât să evitați supraalimentarea și consecințele ei proaste, pentru ca micul dejun să fie plăcut și convenabil, dacă puteți spune acest lucru în ceea ce privește mâncarea. Multe femei însărcinate, care împărtășesc experiență, confirmă că este mai bine să vă descompuneți „marele” »Prânz de două până la trei ori. Drept urmare, veți mânca de șase până la șapte ori pe zi în porții mici. Nu vă veți simți foame în același timp și veți evita greutățile în stomac. O nutriție corectă și o dispoziție potrivită, o mulțime de specialități sau ficțiuni vor aduce la așteptarea dvs. nota necesară a aceleiași „maternități”, factor de calitate, confort, care vă este acum și pentru totdeauna.

34 de săptămâni de gestație

Copilul nu crește de zi, ci literal la oră. În consecință, treptat devine destul de aglomerat în burtica mamei mele. Acum flipsurile și flipsurile sale nu sunt la fel de iscusite ca înainte. pe 34a săptămână de gestație ușor schimbat: mișcările bebelușului sunt limitate de pereții placentei. În această perioadă, putem spune că mama a devenit un pic mai calmă când „copilul neliniștit” s-a calmat puțin.

Metode de greutate

De obicei, ecografia vă poate spune cât de mult este copilul la 34 de săptămâni și ce va fi atunci când se naște.În afară de ultrasunete, există și alte modalități îndelungate de a determina greutatea: în jurul circumferinței abdomenului, de-a lungul diametrului capului și de-a lungul lungimii coapsei copilului. Nici unul care arată cifre exacte nu se numără printre ele. Totul este doar aproximativ.

Este mai bine să-ți faci timp de sex

Fii foarte atent la săptămâna 34! cât mai atent! extrem de atent în a face sex. Mai bine să amânați această problemă. În primul rând, nu este necesar să deranjați copilul în acest moment, astfel încât să nu-și schimbe brusc poziția și să-și întoarcă pradă și, în al doilea rând, tractul genital al femeii se pregătește acum pentru procesul de naștere și este foarte vulnerabil. Infecția, chiar foarte foarte protejată, nu este dificilă.

Plan de acțiune

De obicei, în acest moment, femeile decid în sfârșit alegerea unei maternități (dacă există una), să cunoască medicul, să-i ia numărul de telefon și să specifice lista lucrurilor din această maternitate.În săptămâna 34, trebuie să îți faci timp să te plimbi în aer curat (deși acest articol este necesar de-a lungul perioadei de gestație), duceți un stil de viață foarte calm, evitați tot felul de stres și supraîncărcare fizică, nu vă plictisiți cu suprasolicitare - faceți totul pentru ca nașterea să nu se întâmple prematur. Folosiți oportunitatea - dormiți suficient, oh respirați, ascultați muzică plăcută și citiți literatură pozitivă. Nu uita să-ți zgâlțâie copilul - te aude.

Sarcina 35 de săptămâni - greutatea bebelușului

C 35 de săptămâni copilul începe să câștige 200-220 de grame săptămânal, acum este deja destul de puternic: greutatea copilului - 2,4-2,6 kg, iar înălțimea - 46–47 cm. În stadiul sarcinii, 35 de săptămâni: greutatea copilului este impresionantă în raport cu locul în care a stat în toate aceste luni. „Casa” lui este din ce în ce mai aproape de copil și nu mai are fosta sa libertate de mișcare. Somerele sale actuale seamănă mai mult cu rostogolirea. Puteți să vă dați plăcere urmărind cum scoate o parte sau alta a corpului. Cel mic și-a crescut propriile unghii, 35 de săptămâni însărcinată sunt atât de lungi încât copilul se poate zgâria accidental în timp ce este încă în interiorul dvs. În această perioadă, puful dispare, țesutul adipos continuă să se acumuleze. Acum crește cel mai activ în regiunea apropiată a umărului, oferind umerilor copilului tău o perfecțiune drăguță copilărească.

Aşezat confortabil

35 săptămâni de sarcină - perioada în care copiii aleg în cele din urmă cea mai confortabilă poziție în care rămân până la ziua lor de naștere. Cel mai adesea când termenul sarcina 35 - 36 săptămâni, majoritatea bebelușilor stau corect: cu capul în jos, cu spatele mamei.Această poziție se numește prezentarea capului. Oasele craniului nu s-au topit încă, ele se pot deforma ușor la trecerea prin canalul de naștere, ceea ce facilitează oarecum procesul nașterii. Poziția cu susul în jos este confortabilă și convenabilă pentru micuțul tău, răsucirea cu un bebeluș pentru el în această perioadă este, de asemenea, naturală. Dacă, cu toate acestea, copilul nu a vrut să se rostogolească, nu vă faceți griji, nașterea va merge foarte bine. Moașele cu experiență trebuie să facă tot posibilul pentru a face acest lucru.

Livrare la 35 săptămâni de gestație

Copilul este deja copt, el este deja un copil foarte obișnuit, care abia așteaptă nașterea. deși livrare la 35 săptămâni de gestație nu este acceptat să fie considerat norma, totuși nu trebuie să intrați în panică. Acum principalul lucru este să nu ratăm momentul! Dacă aveți brusc dureri de spate care iau un caracter periodic, apare descărcarea de gestiune sau simțiți asta burta se rigidizează, este recomandabil să anunțați imediat medicul despre acest lucru. Și apoi, chiar și în cazul nașterii la un moment dat, totul va merge bine - mama va avea în sfârșit un copil mult așteptat!

Sarcina confidențială

Săptămâna 35 este o perioadă de atitudine și încredere maximă pozitivă. Dacă a existat vreo frică în nașterea viitoare, alungă-l. Urmăriți un film bun noaptea, nu uitați că muzica este calmantă, nu vă neglijați vocalele. Copiilor le plac întotdeauna cântecele mamei lor. Asigurați-vă că totul va merge așa cum trebuie. Sarcina ta rămâne să fie foarte scurtă. Grăbește-te să te bucuri. În cazul în care încrederea nu vă vine în vreun fel, participați la cursuri participante. Pe lângă faptul că oferă oportunități de comunicare, cursurile vă vor ajuta să deveniți mai informați, să știți să vă comportați în timpul luptelor. Și acest lucru oferă, de asemenea, încredere direct în timpul nașterii.

Sarcina 36 saptamani - greutatea bebelusului

În cursul normal al procesului de transport al unui copil și în absența oligohidramnios, de regulă, pentru o perioadă de sarcina 36 saptamani - greutatea bebelusului va fi în limite normale, cu siguranță nu va fi ușor. Creștere 46-48 cm și cântărește 2,6 - 2,8 kg, valea ta devine mai puțin activă: pur și simplu nu are unde să se întoarcă, spațiul în uter nu a fost suficient. Dar ar trebui să o simți. Obrajii bebelușului devin destul de plini, din cauza faptului că suge constant un deget, se pregătește să primească mâncare după naștere. Bineînțeles că ai vrea! Atunci mâncarea nu va fi dată la fel de îngrijită ca stomacul mamei mele. Pe lângă supt, bebelușul face și mișcări de înghițire și respirație. O inimă mică este complet formată, sistemele nervoase, imune și endocrine sunt aproape gata, trebuie doar să „coacă” puțin. Copilul continuă să-și primească porțiunea de oxigen prin cordonul ombilical.

Nașterea la 36 de săptămâni însărcinată

36 de săptămâni de sarcină honk: foarte curând. În această perioadă, mamele verifică zestrea copiilor - dacă totul este cumpărat, dacă totul este suficient. Scrieți o listă cu lucrurile de care aveți nevoie în spital sau faceți un audit general al pungii de spital dacă ați pregătit-o deja. Vizitați medicul o dată pe săptămână și încercați să călătoriți mai puțin, riscând două sănătăți simultan: a voastră și a copilului dumneavoastră. Mai bine să stai acasă, să te relaxezi, pentru că în cazul în care începe o naștere prematură și ești pe drum, este puțin probabil ca medicul să te ajute.

Dacă e greu să te ridici

Se întâmplă că dimineața, o femeie însărcinată nu se poate ridica din pat. Pentru ea este dificil acum, la 36 de săptămâni. Dacă aveți o problemă similară, abțineți-vă de la mișcări bruște. În primul rând, întoarceți-vă în lateral, apoi agățați picioarele și abia apoi ridicați-vă.Dacă sunteți pur și simplu îndrăgostiți de tocuri, acum va fi prudent să refuzați astfel de pantofi. Acum trăiești nu pentru frumusețea ta, ci pentru copil. Tu însuți asiguri un flux ușor de muncă. De ce să te agravezi? Cursuri de mame în așteptare, pregătire pentru nașterea unui bebeluș - acesta este acum stilul tău de viață. Cel mai la modă și stilul cel mai bun.

37 de săptămâni de gestație - greutate fetală

La termen 37 - 38 săptămâni de gestație copilul este gata să se nască. Livrare la 37 săptămâni de gestație - O întâlnire frecventă în practica obstetrică. Chiar se străduiește acest lucru - toate sistemele corpului său sunt gata să înceapă munca, se dezvoltă cortizonul hormonal, care ajută la maturarea plămânilor, s-a acumulat puțin intestin în intestin (primul scaun), stomacul și capul copilului sunt aproximativ aceleași în circumferință. Creșterea copilului în această perioadă este de 48-50 cm, greutatea fetală - 2,8 -2,9 kg, exact ceea ce obișnuiam să vedem după nașterea bebelușilor. Corpul continuă procesul de dezvoltare, toți nervii sunt acoperiți cu o membrană protectoare, aceasta va continua după naștere pe parcursul primului an de viață. Cartilajele urechilor și nasului se întăresc, există o „coafură” pe cap, părul crește până la 0,5–4 cm în această perioadă. .

Ce spui, doctore?

În această săptămână, medicul examinează vaginul pentru a verifica absența (sau prezența) scurgerii lichidului amniotic, determină cât de moale și subțire a devenit colul uterin. Nu ignorați gradul dezvăluirii sale. Este foarte posibil ca ea să fi început deja să se deschidă.În timpul nașterii, colul uterin este atât de netezit încât pereții să devină foarte subțiri, permițând copilului să treacă prin canalul de naștere. Obstetricienii în vârstă determină de obicei gradul de deschidere „pe degete”. Deschis pe 4 degete înseamnă: 4 centimetri. Dar înainte de naștere, colul uterin nu deschide mai mult de un deget.Un alt punct important al unui examen medical: pe 37 de săptămâni însărcinată medicul determină prezentarea fătului și estimează lățimea pelvisului.

Livrare la 37 săptămâni de gestație

Abordarea inexorabilă a momentului nașterii provoacă emoție și ușoară anxietate la mama. „Cum se va întâmpla totul? Ce voi simți? Va fi totul în regulă? Vreau ca totul să se întâmple repede și fără durere. Nu vreau să simt nimic ”- acesta este un set de experiențe și gânduri naturale ale unei viitoare mame care a avut grijă în ultimele săptămâni. Nu trebuie să vă speriați și nu trebuie să vă înșelați. Trebuie să vă configurați astfel încât să înțelegeți clar: trebuie să faceți munca. Foarte dificil, dar foarte important și cel mai onorabil job în viață. Concentrează-te pe cel mai vesel dintre gânduri: în curând îl vei vedea (și ea) - și nu-ți fie frică!

Cum se simte copilul?

Greutatea copilului a ajuns deja la 3 kg, înălțime - 48-50 cm. El mănâncă prin placenta. Pe corpul copilului, puful ar trebui să dispară deja, iar cantitatea de grăsime primordială ar trebui să scadă. La băieți, testiculele coboară în scrot în această perioadă. pe Gravidă de 38 de săptămâni copilul se simte din ce în ce mai înghesuit în uter și din acest motiv împinge puțin. Dar mișcările lui sunt din ce în ce mai coordonate, iar el este aproape gata să trăiască în afara pereților uterului.Redința cardiacă a bebelușului este de 120-160 de bătăi pe minut, cu capul copilului apăsat ferm spre intrarea în pelvis. Gata pentru naștere complet.

A doua sarcină

Dacă tu Sarcină de 38 de săptămâni și asta este pentru tine a doua sarcină, apoi pregătește-te pentru faptul că nașterea poate începe brusc. Ar trebui să știți - nașterea celor de-al doilea și următorii bebeluși este mult mai rapidă și nu rareori mai ușoară. Cu toate acestea, durerea este uneori mult mai puternică. Gravidă de 38 de săptămâni - a doua naștere: corpul unei femei este pregătit pentru naștere și știe „ce trebuie făcut”. Ascultați-vă sentimentele și pregătiți-vă pentru „pornirea” lor!

Dacă copilul tace

La termen 38 - 39 săptămâni de gestație se întâmplă, un bebeluș în locuri aglomerate pur și simplu nu are ocazia să se frece și să se rostogolească. Prin urmare, preferă să doarmă. Dar mama ar trebui să ridice din când în când câteva mișcări.Ascultați-l, ascultați-vă pe voi înșivă. Dacă copilul nu răspunde prea mult timp, consultați un medic, fiți examinați imediat.

„Sindromul cuibului”

pe Gravidă de 38 de săptămâni mamele cu putere triplată și mare plăcere preiau treburile gospodărești. Li se pare că acum pot face totul și au timp pentru toate. O astfel de activitate economică este cauzată de eliberarea de oxitocină, care, de regulă, apare imediat înainte de naștere. Dacă aveți, de asemenea, intenția de a vă curăța „cuibul” pentru a străluci, vă puteți oferi o asemenea plăcere. Dar atent și fără muncă excesivă pentru o femeie însărcinată. Mopul în această perioadă aduce pe scaunul de maternitate.

Sarcina 38 de săptămâni - harbingeri de naștere

Au trecut deja atât de multe luni de așteptare. Corpul este deja destul de pregătit pentru naștere. Corpul începe încet să dea semnale particulare, raportând o livrare iminentă. De obicei, precursorii nașterii sunt destul de similare.Sarcina 38 de săptămâni - precursorii nașterii:- prolapsul abdomenului - senzație de etanșeitate - fosilizarea temporară a suprafeței abdomenului - creșterea tonusului uterin - excreție - slabă pierdere în greutate.

Nașterea la 38 de săptămâni însărcinată

Această perioadă este destul de potrivită pentru nașterea normală. Dacă aveți o cezariană planificată, acum trebuie să mergeți la spital. Medicul dumneavoastră poate deja să stabilească o dată pentru operație. Fii optimist și sigur că livrare la 38 săptămâni de gestație treceți ușor și fără complicații. Atât copilul, cât și mama sunt gata pentru acest lucru! Nu intrați în panică! Adună-ți gândurile, relaxează-te și tonifică-te cu pozitiv!

Îți cunoști spitalul?

Când intenționați să dați naștere, bineînțeles, ați specificat în maternitate toate regulile scrise și nescrise: ce să luați cu dvs., dacă cumpărați medicamente sau o instituție care este furnizată și are setul necesar de medicamente. Dacă nu, este timpul să o faceți. Pe lângă un pachet mare cu lucruri, nu uitați să apucați cel mai important lucru din maternitate: dispoziție veselă și emoții pozitive. În curând veți avea o vacanță.

Reguli pentru tăierea cordonului ombilical

Cordonul ombilical a jucat un rol semnificativ pe parcursul sarcinii. Dar chiar și după naștere, ea trebuie manipulată extrem de atent. 39 de săptămâni însărcinată este probabil ca cordonul ombilical să poată încurca gâtul copilului. Având în vedere acest lucru, obstetricienii scot bebelușul foarte atent, așteaptă până când cordonul ombilical nu mai pulsează și abia apoi îl taie, după ce îl stoarse anterior în două locuri și se tratează cu alcool.Dupa tăiere, partea scurtă a cordonului ombilical se usucă și dispare. Acest lucru se întâmplă la aproximativ 5-7 zile de la naștere. De asemenea, un eveniment - copilul capătă un buric drăguț.

Sprijin reciproc

Știți ce aveți cel mai mult nevoie acum? Suport. Rudele, cei dragi, iubitorii. Uneori, un singur cuvânt poate înlocui un întreg arsenal de droguri și o armată de medici. 39 - 40 săptămâni de gestație? Știi ce are nevoie copilul tău acum? Suportul tău! El se grăbește și încearcă atât de mult să vină în această lume. Ajută-l să iasă. Vorbeste cu el, convinge-te ca totul va fi bine. Și veți vedea: TOTUL va fi bine!

Ce este el, un nou-născut?

O persoană nou-născută poate surprinde pe toată lumea cu părinții săi. În primul rând, data nașterii sale, care de obicei nu coincide cu așteptările pentru câteva zile. În al doilea rând, aspectul lor. Bebelușii nou-născuți arată ciudat: capul poate avea o formă neregulată (dar poate fi corectat în 1-2 zile), pielea poate fi de culoare nefirească - de la gri-albastru-maro și chiar gălbui. În același timp, pielea bebelușului este încă acoperită de grăsime primordială, sânge sau meconiu. Cel mai probabil, petele de pigment sau cruste pot fi prezente pe corpul nou-născutului, care va dispărea fără urmă.

A doua naștere

Deci deja 40 de săptămâni însărcinate - a doua naștere va diferi cu siguranță de primul. Fiecare ginecolog vă va spune acest lucru. Dar nimeni nu poate prezice durata lor. Deschiderea colului uterin în timpul celei de-a doua nașteri are loc mult mai rapid, deoarece odată ce corpul a „trecut” deja. În acest sens, perioada de lupte este mult mai scurtă decât a fost pentru prima dată.

40 de săptămâni de gestație

Conform statisticilor, majoritatea femeilor nasc în această perioadă. Sarcina este lungă, copilul urmează să se nască. Prin urmare, dacă la timp 40 de săptămâni de gestație, apar dureri frecvente și periodice, asemănătoare contracțiilor, stomacul a scăzut, toate acestea pot fi un semn al debutului travaliului.

Cel mai important punct

Anticipează debutul travaliului, încearcă să rămâi calm. Nu vă enervați pentru lucrurile mărunte. Păstrați-vă într-o bună dispoziție. În timpul contracțiilor, practicați tehnici de relaxare și respirație adecvată. Corpul tău se pregătește pentru acest moment de multă vreme. Și apoi a venit. Când vor începe adevăratele lupte, acționați fără panică și grabă, în conformitate cu planul pregătit în avans. Ați făcut o treabă grozavă! Ați trecut complet pe această cale dificilă! Recompensa ta este copilul tău! O persoană nouă și continuarea ta! Felicitări pentru tine!

Sarcina amânată

Acestea încep să le ia în considerare după 42 de săptămâni. Printre cauzele suprasolicitării se numără: o scădere accentuată a volumului de lichid amniotic și datorită acestei forțe de muncă prea lente, lipsa apei din față (vezica plană), imaturitatea colului uterin, apa mohorâtă din meconiu, fontanelele înguste și suturile pe craniul copilului, pielea uscată bebelușul. Probabilitatea de a rămâne însărcinată crește puțin mai mult dacă femeia în travaliu are 30 de ani, iar ea este nulipară.După 42 de săptămâni, nașterea este stimulată prin diferite metode.

Poziția interesantă a continuat

Așadar, am aflat că sarcina dvs. este normală, chiar dacă a trecut luna a zecea. Continuarea transportării copilului sau acordul unei stimulări în această perioadă depinde de dvs. În orice caz, trebuie să înțelegeți că fluxul de sânge placentar în acest stadiu se înrăutățește, iar copilul primește substanțe nutritive semnificativ mai puține. Pentru a lua o decizie, trebuie să fiți de acord cu o serie de examene care determină starea fătului și a fluxului sanguin al placentei.Dacă totul este normal, puteți continua sarcina. Mai mult, acum are avantaje semnificative - este permis ceea ce era cel mai strict interdicție: sexul cu soțul ei și un pahar de vin roșu înainte de cină. Există motive să te bucuri.

Natura de a ajuta

Există metode diverse și accesibile de auto-stimulare. Și dacă sunteți hotărât să ajutați mama natură, faceți-o. Puteți încerca să apăsați din unghiuri diferite într-un punct situat la 4 cm deasupra articulației interne a gleznei. Numărul și timpul apăsării - de trei ori timp de 10-15 secunde, este de dorit să folosiți degetul mare și arătătorul. Clisma și uleiul de ricin sunt adecvate și ca asistenți. Golirea și contractarea intestinelor ajută foarte mult la înmuierea uterului. Lumina verde este dată pentru a face dragoste și pentru a stimula sfarcurile.

Copilul va fi sănătos

95% dintre bebelușii născuți între 42 și 44 săptămâni de sarcinăNu întâmpinați probleme de sănătate. Dar suprasolicitarea, desigur, are anumite riscuri. după 42 de săptămâni însărcinată placenta nu este doar îmbătrânită, ci este deja veche, ceea ce afectează alimentația copilului și poate provoca dezvoltarea hipoxiei.Datorită lipsei de oxigen, fătul a excretat reflexiv fecalele originale din lichidul amniotic. După înghițirea meconiului împreună cu apa, copilul poate pune în pericol posibilitatea respirației sale. În terminologia medicală, acest fenomen este definit ca sindromul de aspirație al meconiului și necesită ventilația plămânilor nou-născutului și terapia cu antibiotice, dar toate acestea sunt consecința unei adevărate supraîncărcări. Și tu doar 42 de săptămâni însărcinată. Și vă monitorizați cu atenție starea, care oferă deja câteva garanții pentru nașterea unui copil puternic, drăguț. Fără complicații și, în concluzie, vreau să spun: amintiți-vă că nicio sarcină nu durează pentru totdeauna, putem afirma cu încredere: sunteți la final. Au mai rămas zile, sau poate ore întregi, înainte de întâlnirea cu iubitul tău copil. Noroc și livrare ușoară!