Depunerea miturilor - psoriazisul este infecțios?

Mulți sunt interesați de întrebarea: psoriazisul este contagios sau nu. Acest lucru este natural, deoarece această boală este destul de frecventă. Marea majoritate a oamenilor se tem de contactul cu o persoană ale cărei papule psoriazice sunt vizibile pe piele. Cât de mult este justificată această frică va putea învăța din acest articol.

Este psoriazis contagios?

Comunicarea cu o persoană care suferă de psoriazis poate provoca doar disconfort estetic. În caz contrar, un astfel de contact este complet sigur pentru persoanele sănătoase. Afirmația că psoriazisul este contagios și periculos pentru alții este doar un mit comun.

Este psoriazisul contagios cu ceilalți

Posibilitatea transmiterii psoriazisului pielii de la o persoană infectată la o persoană sănătoasă este o problemă acută. Boala poate reprezenta amenințări grave la adresa sănătății și este clasificată în prezent ca boală incurabilă.

Lichenul scald, al doilea nume pentru psoriazisul pielii, este o boală frecventă.

În ciuda acestui fapt, psoriazisul nu aparține bolilor infecțioase, iar cu lichenul nu are decât o asemănare externă.

Un pacient cu psoriazis nu prezintă un pericol pentru societate, contactul frecvent cu el și care locuiește în aceeași casă nu poate provoca apariția lichenului scalp. O boală poate apărea la o persoană doar dacă există o predispoziție și activarea patologiei pe fundalul oricărui șoc al corpului.

Specificitatea psoriazisului

Locuitorii simpli consideră că psoriazisul este o patologie pură a pielii, care este identificată și ca lichen scald, datorită formării pe suprafața dermului de inflamație sub formă de solzi, care sunt ușor exfoliate, provoacă mâncărime și pot capta noi părți ale corpului, afectând zone mari ale pielii. Boala afectează nu numai țesuturile externe, ci și cele interne, cel mai adesea articular, ceea ce duce la patologii interne și la dezvoltarea artritei.

Dat fiind faptul că solzi sunt răspândiți de la un loc la altul, boala afectează organele interne (rinichi, ficat) și membrana mucoasă a ochiului. Prin urmare, nu ar trebui să credeți că psoriazisul se referă doar la o problemă a pielii, dacă boala nu este tratată, riscurile pentru sănătate sunt uriașe.

Cauza principală a psoriazisului nu este pe deplin înțeleasă. Dar factorul eredității este confirmat. Este vorba despre bărbații și femeile bolnave a căror pedigree are cazuri de psoriazis la părinți, bunici și chiar rude îndepărtate prin sânge.

La nivel genetic, o genă cu celule psoriazis este introdusă în corpul generațiilor următoare, care poate fi îndepărtat foarte mult timp dacă nu există factori care declanșează reacția autoimună a organismului. Această apăsare, ca un buton de pornire pentru motor, activează sursa de psoriazis și problema se stinge.

În viața de zi cu zi, psoriazisul nu este contagios și este în contact cu o persoană care are solzi și plăci pe piele, nu este necesar să căutați astfel de manifestări pe corp, ca în cazul privării animalelor sau a persoanelor cu o etiologie infecțioasă.

Deteriorarea psoriazisului asupra organismului se referă la o boală autoimună, când sistemul imunitar nu funcționează asupra unui virus sau a unei bacterii, ci asupra propriilor celule, luându-le pentru amenințare. Țesuturile sunt distruse, funcțiile organelor interne se pierd. În psoriazisul cutanat, celulele epidermei sunt atacate de sistemul imunitar, procesul de producție de melatonină este perturbat, ceea ce duce la o decolorare treptată a părților corpului.

Pentru alții, o persoană cu psoriazis nu este o amenințare și putem spune cu siguranță că psoriazisul nu este contagios.

Ce fel de boală psoriazis

Psoriazisul bolii de piele (sau lichenul scalz) este o abatere cronică, care se caracterizează printr-o diviziune celulară excesivă a straturilor superioare ale pielii, un proces inflamator puternic și deteriorarea diferitelor organe, sistemelor interne ale unei persoane. Boala non-infecțioasă afectează pielea și apendicele sale (unghii, păr). Principalele simptome ale psoriazisului sunt apariția unor pete roz, care de-a lungul timpului încep să se desprindă, provoacă mâncărime. Boala se caracterizează prin exacerbare alternativă și remisie.

Adesea, lichenul se formează pe cotul cotului, genunchii, pe scalp. Adesea zonele afectate ale integumentului care sunt în mod constant rănite sau supuse frecării. În cazul formelor atipice de psoriazis, boala afectează alte locuri ale corpului uman. Medicii disting trei etape de dezvoltare a lichenului cu peeling:

 1. Etapa progresivă. Se caracterizează prin formarea de noi erupții cutanate, mâncărime severă.
 2. Etapă staționară Nu apar pete de coji de lichen, iar cele vechi se vindecă treptat.
 3. Regresul. Boala se retrage practic, lăsând o pigmentare puternică pe corp (pe locurile plăcilor, pielea este mai întunecată decât pe zonele sănătoase).

De ce apare boala?

Din păcate, ochiul „fără experiență” al unei persoane îndepărtate de medicament nu poate „recunoaște” imediat plăcile psoriazice. Din punct de vedere clinic, acestea sunt similare cu manifestările bolilor fungice și infecțioase, care sunt transmise prin gospodărie și căile de contact. Prin urmare, la vederea unor erupții caracteristice pe pielea pacientului, oamenii nu mai adesea comunică, pentru a nu deveni victime ale patologiei.

Temerile unor astfel de membri ai societății sunt în zadar, deoarece răspunsul la întrebarea dacă psoriazisul este contagios cu alții este negativ.

În ciuda faptului că etiologia acestei boli de piele nu a fost încă stabilită în mod concludent, există mai multe ipoteze cele mai comune care explică motivul explicației sale:

 • Imun (apărările organismului „atacă” celulele epidermice sănătoase, ca urmare a cărora degenerează în elemente structurale anormale ale pielii)
 • Neurogenic („vinovatul” apariției plăcilor psoriazice urâte pe corp este sistemul nervos: stresuri frecvente, experiențe emoționale puternice, depresie duc la eșec imunitar și provoacă dezvoltarea patologiei pielii),
 • Metabolice (psoriazisul - consecința tulburărilor metabolice din corpul uman),
 • Endocrine (insuficiență hormonală - cauza dezvoltării bolii),
 • Alergic (psoriazisul apare pe fondul activării apărărilor corpului uman ca urmare a expunerii la acesta „provocator” - alergen),
 • Ereditara. Există un virus care provoacă o mutație a genelor. Se trece de la părinte la copil. Drept urmare, copilul moștenește nu numai boala în sine, ci uneori chiar predispoziția la ea.

După cum puteți vedea, toate cauzele potențiale ale dezvoltării bolii sunt „în interiorul” corpului și nu au legătură cu bolile „infecțioase” de origine infecțioasă.

 • Când strângeți mâinile
 • Prin salivă
 • Articole comune de uz casnic,
 • În procesul de îngrijire a bolnavilor,
 • sexual
 • Prin sânge.

Mecanism de transmitere psoriazis

Mulți oameni nu știu predispoziția la psoriazis, mai ales dacă această boală nu a fost în faza activă în mai multe generații. Față de manifestările pielii, pacientul este perplex atunci când medicul diagnostică psoriazis. Nu a existat niciun contact cu pacienții, deși această patologie nu este contagioasă și nu poate fi motivul, ca și în cazul unei infecții infecțioase.

Există însă factori care slăbesc sistemul imunitar și creează condiții pentru stadiul inițial al lichenului scalp:

 1. Stresul care s-a târât mult timp și a provocat tulburări metabolice.
 2. Depresia, care agită sistemul nervos și declanșează o defecțiune a întregului corp, slăbind sistemul imunitar.
 3. Un dezechilibru în activitatea sistemului endocrin, de care depinde secreția de hormoni importanți în viața umană. Apariția psoriazisului poate fi o reacție la astfel de tulburări.
 4. Tulburări metabolice patologice. Obezitatea, diabetul, bolile vasculare pot contribui la activarea unei predispoziții genetice la psoriazis.
 5. În unele cazuri, un factor psoriazis este considerat o slăbire virală a organismului, când o persoană este adesea bolnavă de mult timp sau virusul a dus la complicații grave. Dar acest motiv nu are încă o confirmare științifică precisă, deși medicii nu exclud că virusul sau bacteriile pot fi un impuls pentru psoriazis.
 6. Punctul slab al sistemului imunitar în orice scenariu care provoacă psoriazis este celulele pielii. În primul rând, apare mâncărimea, roșeața și uscăciunea epidermei. Zona iritată este acoperită cu solzi care se sfărâmă.

Dacă continuați să zgâriați acestea zone, apar pete de sânge, care agravează cursul bolii și duce la acoperirea unei zone mai mari a corpului. Odată cu stadiul avansat, apar blistere, substanța psoriazică pătrunde în straturile profunde subcutanate. Țesutul osos este afectat, dacă psoriazisul este pe brațe și picioare, organe interne, dacă pielea este afectată în spate, abdomen, cap, inghinal și într-o altă locație.

Mituri despre modul în care psoriazisul este transmis de la persoană la persoană

Aproximativ 90% din populație nu face distincție între formele de boli ale pielii.

Aceasta este baza pentru ipoteze eronate răspândite despre natura apariției psoriazisului.

Societatea atribuie psoriazis acestei etiologii:

Pe baza presupusei naturi a bolii, cele mai frecvente mituri despre riscurile infecției sunt:

 • picătură aeriană
 • de uz casnic,
 • infecție în timpul actului sexual,
 • infecție prin contactul cu sângele.

Confirmarea infecțiozității indică faptul că într-o familie mai multe persoane pot fi bolnave simultan. De asemenea, în strânsă legătură cu persoana afectată, psoriazisul se regăsește în altcineva din mediul său.

Se transmite psoriazisul de la persoană la persoană

Multe persoane sunt deseori interesate de un dermatolog dacă este posibil să obțină psoriazis. Lichenul scald nu aparține bolilor infecțioase. Calea psoriazică se dezvoltă în conformitate cu „legi” complet diferite. Având în vedere acest fapt, o boală cronică nu poate fi transmisă după cum urmează:

 1. Mulți oameni cred că psoriazisul este transmis prin contact. Transmiterea directă a contactului-gospodărie (picături aeriene, strângerea mâinilor, îmbrățișări, folosirea prosopului altcuiva și așa mai departe) este de asemenea exclusă. Este psoriazis contagios? Desigur că nu.
 2. În procesul de îngrijire a unui pacient care are lichen, nu există niciun risc de infecție. Schimbarea hainelor, spălarea vaselor și acțiuni similare nu vor afecta bunăstarea unei persoane sănătoase. Psoriazisul pielii nu este periculos pentru alții.
 3. Psoriazisul și sexul sunt două concepte care nu sunt conectate în niciun fel. Relațiile sexuale cu un bărbat sau o femeie care suferă de lichen scald este sigur. Este psoriazisul transmis sexual? Răspunsul la această întrebare este nr.
 4. Cu o transfuzie de sânge, licenul nu este transmis nici de la pacient. Prezența unei astfel de încălcări nu va afecta sănătatea.

Forme de psoriazis și semne externe

Psoriazisul, ca multe modificări ale pielii, are mai multe etape ale cursului bolii, ceea ce afectează specificul terapiei și starea generală a pacientului. Boala poate fi confundată cu alte afecțiuni dermatologice, dar specialistul, la prima examinare, pune diagnosticul corect prin semne externe:

 • Roșeața și fulgii se formează de obicei în locuri de flexie, unde pielea este în permanență în frecare și cel mai subțiat, există un fond bacterian atunci când nu se observă igiena.
 • Se formează plăci care se răspândesc rapid în tot corpul.
 • Peste inflamație apare un strat scalos, ca urmare a morții celulelor epidermice. Odată cu psoriazisul, acest proces este accelerat de mai multe ori, dacă în absența patologiilor, celulele tisulare mor o dată pe lună, atunci în acest caz trăiesc doar 5-6 zile. Se produce o mâncărime insuportabilă.
 • Focurile psoriazisului sunt localizate individual sau acoperă o suprafață mare a corpului, de exemplu, zona din spate, cap, cot.

 • Erupții la fața locului, similare cu manifestările unei infecții virale sau alergii.
 • Bulele (pustule), care sunt umplute cu lichid, izbucnesc ușor, ceea ce creează condiții pentru infecția pielii.
 • Schimbați placa de unghii în culoare și formă. Unghiile capătă o nuanță cenușie sau gălbui, exfoliată și subțire. Simptomul este similar cu o infecție fungică a plăcii.
 • Durere și deformare în articulații datorită pătrunderii focurilor în os, cartilaj.
 • Inflamarea și exfolierea pielii, ca simptom al unei boli grave într-un stadiu progresiv.

Răspuns scurt: psoriazisul nu este contagios

Diferite abordări dau răspunsuri diferite la întrebarea despre ce este psoriazisul.

O definiție obișnuită a psoriazisului este: „Psoriazisul, lichenul scalz este o boală non-infecțioasă cronică care afectează în principal pielea.” Astfel, definiția oferă un răspuns direct la întrebarea: psoriazisul este contagios. Aceasta este o boală non-infecțioasă, adică psoriazisul nu apare ca urmare a infecției.

Prin urmare, răspunsul scurt la întrebarea cum se transmite psoriazisul de la persoană la persoană este următorul:

Psoriazisul nu este contagios și nu se transmite de la persoană la persoană prin contact direct sau prin obiecte.

Cu toate acestea, cuvântul „lichen” din aceeași definiție stimulează neplăcut imaginația, deoarece ni s-a spus în copilărie că lichenul este contagios. Într-adevăr, există tipuri de lichen cauzate de virusuri sau bacterii. În plus, majoritatea oamenilor nu pot distinge între manifestările pielii ale unor boli de altele, inclusiv bolile infecțioase de cele neinfecțioase.

Prin urmare, vom încerca să ne dăm seama dacă psoriazisul pielii este contagios cu alții. Cât de justificate sunt temerile că psoriazisul este transmis sau nu motiv de îngrijorare? La urma urmei, manifestările bolii sunt extrem de diverse. Poate există forme contagioase de psoriazis fără leziuni ale pielii?

Ceea ce declanșează o exacerbare

Pe lângă factorii determinanți de bază ai psoriazisului, există factori externi care declanșează apariția sau exacerbarea unei afecțiuni a pielii. Acestea includ:

 • Microflora patogenă (virusuri, bacterii, ciuperci),
 • Eșec imunitar
 • Încălcarea metabolismului lipidic și creșterea asociată a colesterolului din sânge (acest fenomen în medicină se numește diateza colesterolului),
 • Stare psiho-emoțională instabilă,
 • Utilizarea pe termen lung a anumitor grupuri de medicamente - imunomodulatoare, complexe de vitamine, antibiotice,
 • Abuzul de alcool
 • Leziuni la nivelul pielii
 • Schimbările climatice
 • O dietă dezechilibrată, malnutriție,
 • Prezența în corp a unor focare cronice de infecție etc.

Lichenul scald este o boală infecțioasă transmisă de picăturile aeriene

Unii oameni tind să creadă că licenul scalz se referă la boli care pot fi transmise prin picăturile aeriene și acționează ca o consecință a diferitelor boli infecțioase. Teoria este răspândită, dar nu este disponibilă nici una din dovezile sale medicale. Studiile efectuate în laboratoare au confirmat că este practic imposibil să fii infectat cu psoriazis în acest fel și nu aparține bolilor de natură virală.

Cum se transmite psoriazisul?

Merită să înțelegem modul în care oamenii obțin psoriazis, de ce apare această boală a pielii. Până în prezent, nu s-au identificat încă o sută la sută de motive care au provocat daune organismului. Există mai multe teorii care sunt aproape de adevăr:

 1. Predispoziție genetică. Factorul ereditar este considerat principalul „vinovat” al transmiterii bolii inflamatorii netransmisibile. Când ambii părinți suferă de psoriazis, șansa de a lovi un copil cu această boală este de 75%. Dacă lichenul este diagnosticat doar de mamă sau tată, atunci riscurile moștenirii acestuia se reduc cu un sfert.
 2. Teoria alergică. Adesea, cu o exacerbare a psoriazisului, se observă o creștere a atacurilor de alergii.În acest caz, medicii spun că licenul scalz este o reacție la virusuri sau produse alergene.
 3. Factorul endocrin. Boala apare din cauza unei defecțiuni a glandei tiroide și a unei insuficiențe hormonale.
 4. Teoria virală. Se sugerează că psoriazisul poate fi transmis folosind viruși. Majoritatea oamenilor sunt predispuși să dezvolte erupții neinfecțioase, dar numai cei ale căror corpuri au fost afectate de organisme virale se îmbolnăvesc.
 5. Factorul infecțios. Această teorie, care explică modul în care lichenul poate fi transmis, a existat de mult, dar până în prezent nu are dovezi științifice moderne. Medicii au observat în mod repetat că exacerbarea apare în timpul infecțiilor sezoniere (gripă, amigdalită, bronșită etc.). Astfel de boli suprimă în mod semnificativ sistemul imunitar, ceea ce face corpul mai vulnerabil la psoriazis.

De ce psoriazisul nu este contagios

Un răspuns detaliat la întrebarea dacă psoriazisul este contagios și modul în care este transmis psoriazisul va necesita explicație.

Mai întâi trebuie să înțelegeți că dacă psoriazisul ar fi contagios cu ceilalți, atunci ar fi o infecție - o boală cauzată de infecție.

Pentru a face acest lucru, vom înțelege ce este o infecție și putem spune că psoriazisul este o boală infecțioasă.

Deci, o boală infecțioasă se numește o boală care a apărut din cauza pătrunderii microbilor în organism:

  bacterii, virusuri, protozoare, ciuperci.

Pentru ca o boală infecțioasă să se poată dezvolta, agentul patogen trebuie transmis unei persoane prin:

  sânge, piele, aparat respirator, intestine.

Prin urmare, dacă psoriazisul ar fi o boală infecțioasă, aceasta ar apărea ca urmare a pătrunderii microbilor în corpul uman printr-una sau mai multe căi de transmitere. Chiar se întâmplă asta?

Bacteriile și virusurile nu provoacă psoriazis

Cercetătorii nu au găsit agentul cauzal al psoriazisului printre bacterii și viruși și toate rapoartele despre astfel de descoperiri nu au fost confirmate.

Cu toate acestea, deși psoriazisul nu este transmis de virusuri sau bacterii, rolul lor de provocatori ai debutului și exacerbării psoriazisului este dovedit științific.

De exemplu, infecțiile virale și bacteriene pot declanșa psoriazis sau exacerba.

Cum se transmite psoriazisul?

Este imposibil pentru o persoană sănătoasă să contracte psoriazis de la un pacient. Psoriazisul nu este transmis:

 • În contact cu pielea, prin utilizarea obiectelor de uz casnic cu pacientul (lenjerie de pat, prosoape, vase).
 • Prin salivă, transpirație.
 • STD.
 • La îngrijirea pacientului.
 • Prin sânge.

Și prin moștenire, se poate obține o predispoziție la apariția psoriazisului. Factorul genetic în dezvoltarea bolii joacă un rol cheie. Probabilitatea ca această boală să fie transmisă de la mamă la copil este mare. Este de 40-50%. Dacă ambii părinți sunt bolnavi, atunci riscul ca boala să apară la copilul lor ajunge la 75%.

La pacienții cu psoriazis, apar modificări la nivel celular în țesuturile integumentului pielii. Aceste mutații patogene sunt transmise copiilor la nivel genetic. Prezența lor duce la modificări ale proceselor metabolice și la dezvoltarea bolii.

Psoriazisul pielii se manifestă opțional în generația următoare. Poate apărea printr-o generație. Boala este adesea latentă. O persoană nu își dă seama că are o predispoziție la dezvoltarea ei.

Există situații când la început se formează papule psoriazice la copii, iar după un timp apar la părinți. Aceasta indică prezența bolii pe linia ereditară.

Psoriazisul și ciuperca unghiilor se apropie adesea

La aproximativ o treime din pacienții cu psoriazisul unghiilor, este dezvăluită și infecția fungică, onicomicoza.

Cu toate acestea, distingerea psoriazisului de infecțiile fungice ale unghiilor poate fi foarte dificilă, iar testarea de laborator poate fi necesară pentru a face un diagnostic precis.

Onicomicoza este mai des afectată de adulți, iar ciuperca afectează mai ales doar câteva unghii, mai des pe picioare. Cu psoriazis fără infecție fungică, majoritatea unghiilor sunt afectate și în principal pe mâini.

Primele simptome ale psoriazisului

Psoriazisul nu este o boală contagioasă. Dar este important să-l identificăm, să nu fie confundat cu alte boli dermatologice care sunt transmise prin contact.


Odată cu dezvoltarea psoriazisului, pe suprafața pielii se formează pete roșii. La început sunt mici. Formațiile cresc destul de repede. Stratul cornos al erupțiilor cutanate puternic și se transformă în plăci. Acestea sunt papule. Locurile localizării lor mâncărime. Primele erupții apar, de regulă, pe coturile corpului (genunchi, coate, umeri), pe cap, în spate.

Semne distinctive ale psoriazisului:

 • Formarea unei „pete de stearină” ─ fulgii de papule se elimină rapid atunci când suprafața lor este ușor răzuită.
 • Apariția unei „pelicule terminale” ─ după decojirea fulgilor, suprafața pielii devine subțire și strălucitoare, ca și cum ar fi umedă.
 • Efectul „rouei de sânge” - dacă deteriorați filmul terminal, pe suprafață se formează picături mici de sânge, asemănătoare cu roua emergentă.

Psoriazisul - contagios sau nu?

Un răspuns cert la această întrebare nu există, deși majoritatea medicilor sunt înclinați să creadă că boala este transmisă numai prin moștenire și este declanșată de factori infecțioși, virali și de alți factori.

Psoriazisul scalpului și al altor infecții ale pielii, inclusiv afectarea profundă a țesuturilor, este contagioasă? Nu. Psoriazisul, a cărui transmitere este limitată de factori genetici, NU este transmis:

 • STD.
 • Cu salivă și datorită folosirii vaselor, prosoape și alte obiecte de uz casnic cu pacientul.
 • Printr-o strângere de mână și un contact strâns cu pielea.

Desigur, comunicarea strânsă cu o persoană cu psoriazis poate fi neplăcută datorită motivelor pur estetice și igienice, dar este imposibil să te infectezi de la o astfel de persoană.

De ce este și cum se confirmă aceste date? De ce nu obțineți psoriazis prin atingere și contact strâns? Pentru a obține răspunsurile la aceste întrebări, luați în considerare mai detaliat boala.

De ce este periculos psoriazisul?


Deși psoriazisul nu este infectat, este o boală foarte periculoasă. Este necesar să o tratați când apar primele simptome. Această boală afectează pielea, precum și organele interne. Acesta este pericolul său. Dacă nu primiți un curs de tratament selectat în timp util de către medic, pot apărea complicații grave:

 • Deteriorarea plăcii unghiilor.
 • Afectarea articulară, dezvoltarea artritei psoriazice. Boala poate avea un efect patologic asupra coloanei vertebrale, ceea ce duce la dizabilitate.
 • Boli de ochi - scleroza lentila, conjunctivita, episisclerita, uveita.
 • Deteriorarea membranelor mucoase - dacă placile apar în uretră, vezică, amenință cu uretrită, cistită, prostatită.
 • Boli ale rinichilor și ficatului.
 • Ganglioni limfatici inghinali, precum și femurali.
 • Durere în mușchi, slăbirea lor.
 • Deteriorarea sistemului nervos - există riscul de a dezvolta epilepsie, encefalopatie, polinevrită.

Psoriazisul este o boală sistemică care afectează toate organele. Posibilă moarte cu un stadiu foarte avansat.

Cum se manifestă psoriazisul?

Caracteristicile sistemului imunitar, starea de sănătate și susceptibilitatea la anumite infecții pentru fiecare persoană sunt individuale, prin urmare este imposibil să se deruleze o schemă universală pentru dezvoltarea bolii. În plus, psoriazisul este moștenit. Cu toate acestea, există o serie de caracteristici prin care puteți stabili o boală în curs de dezvoltare.

Pe piele apar pete roșii, parcă uscate, pe care stratul cornos începe să se desprindă. Aceste zone par ridicate deasupra întregii suprafețe a pielii și pot provoca disconfort. Aspectul lor începe cu faptul că corpul începe să mâncărime, se formează roșeață. Ei colectează un număr excesiv de limfocite și alte microparticule. În cele din urmă se transformă în plăci înroșite uscate.

Locurile în care apar roșeața și plăcile sunt, de regulă, diverse îndoituri ale corpului (coatele, genunchii, umerii), precum și locuri cu linia părului (cap). Adesea există semne de psoriazis pe spate.

De ce se întâmplă asta? Psoriazisul, sau cum mai este numit lichenul solut, reduce semnificativ ciclul de viață al celulelor situate în zonele afectate. De aici, peelingul și acoperirea albă, precum și solzi, care se decojesc constant de pe piele, motiv pentru care întregul corp începe să mănânce foarte mult. În loc de 30-35 de zile, celula stratului cornos trăiește doar 4-5 zile, după care moare și dispare.

Medicina modernă a dovedit relația dintre bolile psoriazice și tulburările profunde din sistemele corpului. Cu lichenul solut, se observă disfuncționalități ale funcționării sistemelor endocrine, imune și chiar nervoase. Prin urmare, problema psoriazisului este contagioasă sau nu, răspunsul trebuie căutat mult mai adânc decât sugerează tulburările pur dermatologice.

Cauzele psoriazisului: teorii de bază

Majoritatea persoanelor care suferă de această boală se îngrijorează nu numai de sănătatea și aspectul lor, ci și de grija pentru sănătatea celor dragi, așa că se întreabă dacă psoriazisul este contagios. Răspunsul la această întrebare este dat de teoriile originii bolii, ținând cont de mulți factori.

 1. Genetica. Una dintre cele mai bine fundamentate teorii, care astăzi este considerată în general acceptată, se referă la genetică. Ereditatea este numită principalul factor în tendința de psoriazis. Transmiterea ereditară a psoriazisului este una dintre cele mai evidente. Trei sferturi dintre copiii ai căror părinți au suferit de psoriazis mai devreme sau mai târziu au și această boală. Dacă doar unul dintre părinți a prezentat o tendință la boală, atunci riscul este redus la 25%. Dar acest lucru, din păcate, nu anulează șansele transmiterii ulterioare a bolii prin moștenire.
 2. Teoria infecțioasă afirmă că psoriazisul se poate dezvolta ca o complicație după anumite tipuri de boli infecțioase. Inclusiv - din cauza deteriorării pielii unei persoane prin microorganisme dăunătoare, inclusiv diverse tipuri de ciuperci. Cu toate acestea, studiile de laborator au arătat o probabilitate scăzută a unei astfel de relații. Pe de altă parte, medicii notează că infecția poate servi ca un fel de mecanism declanșator al bolii. Adică, dacă există deja o predispoziție la psoriazis, atunci bolile transmise de oameni pot accelera manifestarea ei.
 3. Teoria alergică justifică surprinzător relația persistentă de exacerbări ale psoriazisului în primăvara și toamna, când există și o creștere a cazurilor de alergii. Psoriazisul este considerat a fi un tip de reacție alergică la virusuri sau anumite alimente. Teoria este susținută și de faptul că psoriazisul, la fel ca alergiile, nu este contagios.
 4. Teoria virusului dezvoltat de oamenii de știință în principal în legătură cu genetica. O predispoziție la psoriazis poate exista la un număr mare de oameni, dar numai cei care sunt afectați de anumiți viruși supraviețuiesc unei creșteri în activitatea acestor factori și se îmbolnăvesc ca urmare. Dacă aceste studii sunt confirmate, se poate spune că psoriazisul este o boală contagioasă, deoarece poate fi infectată prin intrarea virusurilor în organism.
 5. Tulburări metabolice în organism, dacă nu este cauza, cu siguranță dă un impuls dezvoltării bolii. Tulburările metabolice în sânge duc la acumularea de limfocite în exces în diferite părți ale pielii, care ulterior duc la primele erupții și la apariția unor zone înroșite. Dar, în același timp, pacientul are aproape întotdeauna o predispoziție ereditară la boală - nu psoriazisul în sine, ci tulburările metabolice caracteristice care o provoacă. Datorită aceleiași teorii de schimb, sa dezvăluit că psoriazisul apare cel mai des la pacienții cu diabet zaharat. Acestea au tulburări metabolice a priori și probleme cu sistemul imunitar și endocrin. Privarea la scară afectează aproape o treime dintre diabetici.
 6. Teoria imunității asemănător schimbului. Dacă organismul are focare grave de infecție, provoacă tulburări care sunt moștenite ca predispoziție la psoriazis. În plus, nu este necesar ca mama sau tatăl să aibă probleme dermatologice - amigdalită cronică sau sinuzită, care nu este complet vindecată de amigdalită sau alergii, poate avea astfel de consecințe. Dar pe lângă imunitate, trebuie să ne amintim de prezența altor factori.
 7. Teoria endocrinei descrie psoriazisul ca o consecință a dezechilibrului hormonal și a glandei endocrine, care, împreună cu o serie de alți factori, afectează starea proceselor de regenerare celulară.

Psoriazisul apare adesea la persoane care nici nu sunt conștiente de predispoziția lor la această boală, dar au suferit traume mentale severe, stres sau o criză nervoasă. Probabil, diferențele de stare a sistemului nervos și psihozomaticele joacă un rol: tulburările metabolice sunt declanșate, care, la rândul lor, duc la exacerbarea psoriazisului.

De regulă, prezența altor focare de infecție în corpul uman agravează situația. Ele sunt transferul bolilor infecțioase grave (gripă, scarlatină), prezența unor boli cronice (sinuzită, rinită, amigdalită), exacerbarea infecțiilor existente în organism (carii, otite medii, chlamydia ș.a.).

Psoriazisul pielii este contagios conform acestor teorii? Nu, dacă organismul nu are o predispoziție clară la acesta și focurile de infecție au fost eliminate la timp. O stare bună a sistemului imunitar, un metabolism stabilit va ajuta la asigurarea împotriva acestei boli neplăcute.

Deci, factorii care provoacă psoriazis includ următorii:

 1. Ereditatea.
 2. Tulburări ale sistemului imunitar, endocrin al organismului și proceselor metabolice ale acestuia.
 3. Prezența în corp de focare de inflamație și alte infecții.
 4. Leziuni - la persoanele cu risc pentru factorii de mai sus.

Este tratat psoriazisul?

Este complet imposibil să vindecați psoriazisul. Aceasta este o boală cronică. Cu toate acestea, metodele medicinei moderne minimizează ritmul dezvoltării sale și prelungesc perioada de remisiune pentru o lungă perioadă de timp. Poate dura ani de zile sau chiar zeci de ani.

Principalele tipuri de tratament pentru psoriazis:

1. Metode terapeutice:

 • Fotochimioterapia.
 • Radiații ultraviolete.
 • Terapia cu laser
 • Terapia PUVA.

2. Metode medicale:

 • Medicamente hormonale, în special, unguente.
 • Utilizarea retinoizilor aromatizați.
 • Anticorpi monoclonali.
 • Antihistaminicele.

3. Dieta specială

Eficacitatea maximă este demonstrată de o abordare integrată a tratamentului.

Evaluează acest articol
(1 evaluări, medie 5,00 din 5)

Cursul bolii: care este pericolul psoriazisului?

Pe lângă factorii externi destul de evidenti care provoacă disconfort semnificativ, psoriazisul este de asemenea periculos pentru consecințele sale, care apar în etapele ulterioare ale bolii. Consecințele sale includ:

 1. Artrita psoriazică este un fenomen atunci când zonele afectate sunt mult mai adânci decât pielea și boala afectează articulațiile. Încălcarea proceselor metabolice este afișată nu numai pe stratul cornos, ci și în corp, afectând materia cartilaginoasă. Prin urmare, toți cei care sunt îngrijorați dacă psoriazisul în mâini este contagios trebuie să știe că pătrunde în articulațiile mâinilor în primul rând. Și dacă în stadiul inițial al bolii strângându-se mâinile și efectuând întreaga serie de mișcări cu ea poate fi pur și simplu neplăcut, atunci daunele articulare vor însemna o limitare semnificativă a activității.
 2. Deteriorarea membranelor mucoase. Dacă nu se iau măsuri pentru tratarea lichenului scalp la timp, atunci acesta se poate răspândi în continuare, de la coarnă la mucoase. Țesuturile tandre ale mucoaselor nu tolerează tulburările metabolice și prezența celulelor moarte în compoziția lor. Ca urmare - conjunctivită persistentă, probleme cu ochii și vederea, alte complicații asociate cu inflamația mucoaselor.
 3. Încălcarea ficatului, care se observă la toate tipurile de psoriazis progresiv, poate apărea indiferent de locul de concentrare a plăcilor și de celelalte semne externe ale acestuia. Adică, în timp ce pacientul se gândește dacă psoriazisul capului este contagios și la care șampon să se schimbe din cauza matreții constante, psoriazisul afectează deja organele interne. Prin urmare, este necesar să se trateze cauza, nu semnele.
 4. Atrofia musculară însoțește de obicei acea etapă a psoriazisului atunci când trece de la cartilaj (artrită) la țesuturile mai adânci. Se observă numai cu absența completă a tratamentului sau în stadiile finale ale bolii.
 5. Ganglionii limfatici mari în psoriazis sunt asociați cu tulburări ale sistemului endocrin.
 6. Tulburările sistemului nervos central și cardiovascular sunt de asemenea observate în a doua etapă a bolii.

Se disting următoarele etape ale psoriazisului:

 1. Progresiv - apariția primelor erupții de dimensiuni mici, mâncărime ușoară în locurile apariției lor. Dacă acest lucru este combinat cu alte leziuni ale pielii (mușcături, arsuri), dezvoltarea bolii se poate accelera.
 2. Etapa staționară, în care este tratată boala, se caracterizează prin prezența a numeroase plăci mari roșii-albe, împrăștiate pe corp cu pielea flăcată.
 3. Etapa regresivă este etapa finală, când după tratament erupția cutanată se îndepărtează mai ales, lăsând mici semne pe piele. Dacă tratamentul nu este reluat, se întorc din nou.

Psoriazisul este o boală gravă, cronică și afectează grav calitatea vieții. Cu toate acestea, prin utilizarea metodelor moderne de tratament, dezvoltarea psoriazisului poate fi încetinită și extinsă mai mulți ani, când boala nu se va simți absolut nici măcar cu cel mai mic disconfort. Pe lângă tratamentul medical și fiziologic, sunt utilizate și produse cosmetice, inclusiv în cadrul tratamentului sanatoriu - amestecuri exfoliante, noroi, învelișuri pentru corp, băi și măști. Folosind întregul complex de măsuri, puteți scăpa de disconfort și puteți împiedica boala să intre în viața voastră.

Tulburare metabolică

Specialiștii au remarcat că pacienții cu un metabolism lent au adesea pete de mâncărime roșie pe piele. Același lucru este valabil și pentru pacienții cu colesterol crescut în sânge. Schimbarea principiilor nutriției, de exemplu, reducerea aportului caloric, a îmbunătățit starea generală a pielii.

Mai mult de 25% dintre pacienții cu diabet suferă de lichen scald, ceea ce este o confirmare relativă a fidelității teoriei.

Metode de transmitere a psoriazisului

Pentru a risipi îndoielile persoanelor cu psoriazis și mediul lor, puteți solicita sfatul unui dermatolog, dar psoriazisul nu este contagios și nu este transmis unei persoane sănătoase în următoarele moduri:

 • În aer, dacă un obiect cu semne de psoriazis se strecoară, tuse.
 • Printr-o strângere de mână, dacă pe mâini există erupții de tip psoriazic.
 • Prin salivă când se sărută sau se folosește o cană, lingură, farfurie. Chiar și o mamă nu poate infecta un copil cu tandrețe, dacă nu a primit gena cu codul acestei boli în timpul dezvoltării fetale.
 • Psoriazisul nu este un motiv pentru a renunța la relații intime și a crea o familie. Boala nu este transmisă partenerului în niciun fel. La risc sunt doar copiii care se nasc într-o astfel de alianță. Dar dacă urmați recomandările medicului dumneavoastră, puteți minimiza consecințele negative. Psoriazisul poate apărea după mai multe generații sau trece în stadiul de somn mai mulți ani, dacă nu există un factor provocator.

Psoriazisul este transmis numai la nivel genetic și aparține patologiilor ereditare. Nu trebuie să evitați comunicarea cu persoanele cu psoriazis și să le clasificați ca grup necinstit, ceea ce este important pentru grupurile de persoane care nu sunt luminate în probleme medicale. Au fost momente în care alții au fost precauți chiar și în privința persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat până când au apărut informații accesibile despre patologie. Și acesta este și cazul psoriazisului.

Condiționarea genetică a psoriazisului

Singurul mecanism prin care poți „obține” această boală este ereditatea. Deci, conform statisticilor, dacă unul dintre părinți prezintă manifestări psoriazice, atunci probabilitatea apariției lor la un copil este de 40-50%. În cazul în care atât mama cât și tatăl au devenit „victime” ale patologiei, 75%.

Aceste transformări provoacă o insuficiență metabolică în corpul „moștenitorului” și provoacă apariția plăcilor psoriazice urâte pe piele.

Se întâmplă ca o persoană de mulți ani să nu-și dea seama că este bolnavă. Psoriazisul se poate „face cunoscut” în orice moment - plăcile se găsesc la sugari și adolescenți, precum și la vârstele medii și la vârstnici.

Au fost înregistrate cazuri clinice în care părinții au aflat despre boala lor numai după ce simptomele ei au „erupt” la copilul lor. Acest lucru dovedește încă o dată natura genetică a psoriazisului.

Psoriazisul pustular și piciorul de atlet

Leziunile fungice ale picioarelor sau așa-numitul picior de atlet pot fi similare cu manifestarea formei palmar-plantare a psoriazisului pustular.

Puteți fi ușor infectat cu ciuperca atât prin contact direct, cât și indirect - în contact cu pielea umană afectată de ciupercă, precum și prin haine, încălțăminte, echipament sportiv, lenjerie de pat, prosoape, covoare, dacă mergeți desculți în dușuri și vestiare.

Psoriazisul este adesea însoțit de infecții fungice ale picioarelor. Când mergeți desculți în duș, saună sau baie, piscină sau sală de gimnastică, micoza picioarelor este foarte ușor de infectat. Asigurați-vă că purtați pantofi în aceste locuri!

Astfel, psoriazisul nu este transmis de ciuperci și nu este o boală fungică, dar poate fi dificil să se distingă unul de celălalt.

Consecințele progresiei patologiei pe piele

Psoriazisul este periculos, dar numai pentru operatorii de astfel de genetici și supus refuzului fără gândire al tratamentului sau al analfabetismului personal. În ciuda faptului că această boală este considerată cronică și nu există nicio terapie care să ajute o persoană să scape complet de psoriazis, este posibil să obțină remisie pe termen lung și să elimine următoarele complicații care scurtează viața unei persoane și își schimbă calitatea:

 1. Perturbarea metabolismului, care joacă un rol important în funcționarea tuturor sistemelor. Viteza metabolică scade sau crește viteza, ceea ce duce la dezvoltarea altor patologii, pe lângă psoriazis (disfuncționalitate în ritmul cardiac, conducerea semnalului prin sistemul nervos, modificări ale procesului digestiv, dacă deformările patologice afectează ficatul și alte organe interne).
 2. Dezvoltarea artrozei, artritei în articulațiile diferitelor zone datorită pătrunderii particulelor psoriazice în straturile profunde ale straturilor subcutanate și musculare.
 3. Leziuni mucoase membranele dacă focarele psoriazisului trec la ochi. O afecțiune gravă este aceea când o persoană are în mod constant conjunctivită, procese inflamatorii, scăderea acuității vizuale din cauza prezenței unui număr mare de celule moarte și tulburări metabolice, de exemplu, umezirea membranei mucoase cu lichid lacrimal.
 4. Leziunile musculare, care pot duce la atrofierea lor datorită morții celulare crescute și incapacității de reînnoire a țesutului.
 5. Tulburările din sistemul endocrin din cauza psoriazisului progresiv sunt exprimate sub formă de ganglioni limfatici măriți.

Cum să recunoască o boală

Pentru a detecta în timp util manifestările psoriazisului și pentru a solicita ajutor de la un specialist, trebuie să știți cum arată „boala”. Primele „semnale” ale patologiei sunt pete unice de dimensiuni mici, pictate în roz sau roșu. Elementele libere se ridică deasupra suprafeței pielii, „decorate” cu solzi caracteristici de gri-argintiu. Apariția de focare psoriazice este însoțită de mâncărime intensă, petele în sine se decojesc, cresc în dimensiune și, în cele din urmă, se răspândesc în întregul corp.

Semnele de bază ale patologiei includ:

 • Fenomenul de „pată de stearină” - cântarul dispare cu ușurință cu un impact mecanic minim,
 • Apariția unei „pelicule terminale” - atunci când fulgii se exfoliază, la locul lor este vizibilă o suprafață subțire strălucitoare a epidermei.
 • Efectul „rouei de sânge” - dacă apăsați ușor pe epidermă „expusă” cu degetul, picături mici de sânge devin vizibile (focarele psoriazice sunt „strecurate” cu multe capilare mici situate aproape de suprafața pielii).

Dacă găsiți primele simptome ale bolii, trebuie să solicitați ajutorul unui dermatolog.

Psoriazis și sex

Psoriazisul nu este o boală cu transmitere sexuală, adică psoriazisul nu este transmis sexual. Dar manifestările sifilisului se pot asemăna cu psoriazis.

Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală care se transmite prin contact sexual. Este cauzată de o bacterie treponema palidă.

Sifilisul este numit un mare pretendent: manifestările cutanate din perioada secundară a sifilisului pot semăna cu leziuni ale pielii în psoriazis și pot apărea pe față, palme și picioare cu diferite tipuri de erupții cutanate:

  cu papule (noduli), pustule (pustule), plăci cu sau fără coji, vezicule de diferite dimensiuni, răni etc.

Diagnosticul de sifilis este confirmat de un test de sânge în laborator.

Deși psoriazisul nu este transmis în timpul sexului, infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul, pot fi transmise prin sex neprotejat.

Astfel, psoriazisul nu este transmis sexual, dar infecțiile pielii și unghiilor care o însoțesc pot fi infecțioase.

Și unele infecții (de exemplu, sifilis) își pot masca simptomele ca psoriazis. Prin urmare, în caz de suspiciune, diagnosticul trebuie confirmat de un specialist.

Transfer

Factorul genetic este încă controversat în determinarea etiologiei psoriazisului. Se observă că copiii ai căror părinți au avut antecedente de boală au o șansă mai mare de psoriazis. Dar de multe ori apariția bolii este însoțită de stres, imunitate slăbită, prezența bolilor cronice și leziuni ale pielii. Prin urmare, nu putem vorbi despre dependența pur genetică.

În concluzie

Răspunsul la întrebarea dacă psoriazisul este contagios sau nu are două opțiuni:

 • Nu este periculos pentru alții care sunt în contact cu o persoană care are psoriazis.
 • Este periculos pentru persoanele în al căror pedigree au existat cazuri de psoriazis, deoarece boala este transmisă genetic.
 • Într-un cuplu în care unul sau ambii părinți au o predispoziție la psoriazis sau la forma sa activă, copilul are șanse mari să obțină lichen scuamoase dacă nu sunt respectate măsurile preventive.

Evitați contactul cu pacienții cu psoriazis. Acest lucru îi doare, provoacă un disconfort și mai mare, agravează tratamentul patologiei și adaptarea socială.

Tratament și posibile complicații

Principalul pericol al psoriazisului este că manifestările pielii sale sunt doar primele semnale. În absența terapiei necesare, boala se poate răspândi la articulații, plăci de unghii, scalp și, de asemenea, afectează activitatea tuturor organelor și sistemelor interne ale corpului uman.

Deci, psoriazisul provoacă boli inflamatorii ale ochilor (de exemplu, conjunctivită, uveită), provoacă dezvoltarea unor astfel de patologii ale membranelor mucoase precum uretrita, cistita. La pacienții cu un diagnostic adecvat, ganglionii limfatici cresc în dimensiune, sistemul nervos suferă (există riscul de a dezvolta epilepsie), imunitatea slăbită poate determina corpul să fie expus la boli virale și infecțioase.

Terapia complexă a psoriazisului are ca scop exclusiv eliminarea (minimizarea) simptomelor sale și include astfel de componente:

 • Medicamente sistemice (imunosupresoare, citostatice, tranchilizante sau sedative naturale, dacă este necesar, antibiotice, calmante sau injecții),
 • Formulări pentru utilizare externă (creme, unguente, soluții, „vorbitori”, geluri). Sarcina lor este de a reduce intensitatea de peeling a plăcilor psoriazice, de a elimina mâncărimea, de a anestezia, de a dezinfecta pielea și de a preveni răspândirea suplimentară a elementelor de erupție pe întreg corpul.
 • Proceduri fizioterapeutice. Focurile psoriazice sunt afectate de radiațiile ultraviolete, un laser, metoda PUVA etc.
 • Urmând o dietă strictă. Starea pielii este un indicator al sănătății organismului în general și a tractului digestiv în special. Un comportament alimentar necorespunzător al unui pacient cu psoriazis poate provoca o exacerbare a acestei patologii cronice. În acest sens, baza dietei acestor pacienți ar trebui să fie cerealele, legumele, fructele, soiurile dietetice de pește și carne, nuci, sucuri naturale și ceaiuri din plante. Persoanelor care suferă de manifestări psoriazice li se recomandă să refuze: băuturi alcoolice și carbogazoase, mâncăruri grase, prăjite, sărate, dulciuri, produse de patiserie și alte produse de cofetărie.
 • Metode populare. Deci, decocturi, perfuzii, tincturi din plante medicinale ajută la combaterea simptomelor psoriazisului acasă. Leziunile afectate ale pielii sunt lubrifiate cu creme, unguente, soluții obținute din ingrediente naturale. Compresele se aplică pe plăcile psoriazice, se fac loțiuni și se iau băi terapeutice cu extracte de plante medicinale și uleiuri esențiale. Terapia alternativă a bolii este de natură de susținere și trebuie să fie în concordanță cu un dermatolog.

Pentru a preveni o agravare a bolii, se recomandă să urmați câteva reguli simple:

 1. Monitorizați starea pielii - curățați în mod regulat, hrăniți, hidratați,
 2. Nu abuzați de antisepticele și produsele cosmetice locale care usucă epiderma,
 3. Nu supraîncălziți sau supraîncoliți corpul,
 4. Limitați medicația și încercați să nu intrați în contact cu substanțe care ar putea declanșa o recidivă de psoriazis (adică cu alergeni potențiali și iritanți).

Deci, psoriazisul este o patologie cronică a pielii de natură non-infecțioasă. Este imposibil să prindeți această afecțiune în contact personal cu o persoană bolnavă, ea este transmisă exclusiv genetic (de la părinți la copii). Dacă găsiți primele manifestări ale bolii pe piele (plăci psoriazice), ar trebui să solicitați imediat ajutor de la un dermatolog.

Psoriazisul și transfuzia de sânge

Literatura științifică descrie mai mult de 30 de cazuri de realizare a unei remisiuni persistente de psoriazis după un transplant de măduvă la un pacient cu psoriazis.

Cinci cazuri au fost, de asemenea, raportate când psoriazisul, dimpotrivă, a apărut după o transfuzie de sânge sau un transplant de măduvă osoasă.

De exemplu, o femeie de 29 de ani a dezvoltat psoriazis vulgar, după ce cu trei luni mai devreme a avut transfuzii de sânge de la un donator care suferea de această formă de psoriazis timp de 10 ani. După tratamentul cu antibiotice (penicilină), tiosulfat de sodiu, vitamina B12 și acid folic, simptomele psoriazisului au dispărut și pacientul nu a reapărut în decurs de 8 ani de la monitorizare.

Un rol important în dezvoltarea psoriazisului aparține celulelor imune - limfocitele T. Penetrand pielea, ele duc la aparitia simptomelor caracteristice. Poate că aceste celule imune din sângele donatorului au fost purtătorii factorilor încă necunoscuți responsabili de dezvoltarea psoriazisului. De asemenea, celulele stem ale măduvei osoase, progenitorii limfocitelor T, au fost probabil purtătorii acestor factori.

Limfocitele T se pare că sunt purtători de factori încă necunoscuți științei care provoacă psoriazis în timpul transfuziei de sânge.

Dar, deși au fost descrise astfel de cazuri, acestea prezintă mai mult interes științific, deoarece probabilitatea apariției tuturor condițiilor necesare este extrem de mică.

Prin urmare, infecția cu psoriazis în timpul unei transfuzii de sânge nu poate fi temută.

Defecțiuni ale sistemului endocrin

Calitatea regenerării celulare depinde de cantitatea de hormoni produși.Întreruperea glandelor endocrine și nivelurile hormonale afectează negativ starea și provoacă apariția psoriazisului.

Ciclul normal de viață celulară este de aproximativ 30 de zile. Când este afectat de lichenul solut, devine incapabil să lupte și moare în 3-5 zile.

Psoriazisul se transmite cu gene?

Psoriazisul este o boală cu multe cauze, iar unele dintre ele sunt asociate cu ereditate, adică cu gene. Acest lucru este confirmat de apariția psoriazisului la membrii aceleiași familii, la gemeni, precum și de rezultatele studiilor genetice care confirmă faptul că psoriazisul este moștenit de la tată sau mamă.

Peste 50 de gene au fost descoperite, majoritatea jucând un rol minor în dezvoltarea psoriazisului și doar unele gene individuale cresc dramatic riscul de dezvoltare a bolii.

Deși o predispoziție genetică este importantă, apariția psoriazisului nu poate fi explicată doar prin gene. Cauzele externe ale psoriazisului, precum obiceiurile alimentare, stilul de viață, stresul, mediul înconjurător sau întâlnirea unor infecții sunt mai importante.

Genomul uman este format din aproximativ 20 - 25 mii de gene active „înregistrate” în cromozomi. Au fost identificate peste 50 de regiuni cromozomiale (loci) cu gene asociate cu un risc crescut de psoriazis. Primul astfel de sit a fost găsit pe al 6-lea cromozom, a fost numit PSORS1.

Astfel, o predispoziție la psoriazis poate fi moștenită de la părinte la copil.

Totuși, acesta nu este un factor determinant în dezvoltarea bolii, ci contribuie doar la apariția ei atunci când se întâlnește cu factori externi provocatori.

Tulburări în sistemul nervos

Eșecurile funcționale ale sistemului nervos determină adesea manifestări externe ale bolii sub formă de mâncărimi roșii palide. Există o relație cunoscută între stresul sever, șocul cojilor, traumele mentale și dezvoltarea lichenului scuamoase. La restabilirea sănătății mintale și îmbunătățirea funcționării sistemului nervos, boala se retrage adesea.

În contact cu pacientul de la atingere cu mâna (modul gospodăriei)

Mitul transmiterii psoriazisului pielii a apărut pe baza asocierii cu o ciupercă și a unei transmisii contagioase, deoarece infecția cu lichenul obișnuit apare atunci când intră în contact cu un animal sau o persoană infectată.

Cu toate acestea, numele de "lichen scaly" a fost dat psoriazisului datorită unor asemănări vizuale a zonelor afectate.

Psoriazisul nu este o boală infecțioasă și nu poate fi transmis unei persoane sănătoase pe calea gospodăriei - când atingeți mâna cu o parte peeling a pielii.

De ce oamenii se tem de psoriazis?

Plăcile de argint flaky în pielea expusă sau unghiile afectate de psoriazis sunt vizibile pentru alții.

Oamenii sunt programați să experimenteze frica de fenomene care sunt de neînțeles și necunoscute lor, adică ceva care le-ar putea amenința viața sau sănătatea. Această teamă a fost dobândită în timpul evoluției.

Pe lângă această frică „fixată în gene”, părinții ne învață să evităm să ne confruntăm cu pericole potențiale. De exemplu, nu traversați drumul spre o lumină roșie sau, dacă vorbim despre infecții, spălați-vă mâinile după stradă și înainte de a mânca.

Un alt nume pentru psoriazis, lichenul scalz, poate fi de asemenea înșelător. Cuvântul „lichen” în sine poate fi asociat cu o boală contagioasă. La urma urmei, de exemplu, viermele inelar este, de asemenea, lichen, dar, spre deosebire de psoriazis, o boală care nu poate fi transmisă, este o infecție fungică pe care copiii o iau de obicei de la pisoi sau căței.

Retrovirus

Unii cercetători cred că persoanele infectate cu retrovirus primesc psoriazis mai des decât alții. Având o etiologie virală dovedită, licenul scalz poate fi considerat o boală contagioasă. Semnele clinice constante ale manifestării și evoluției bolii indică o natură similară a patologiei: afectarea scalpului, pielii, unghiilor, creșterea frecventă a temperaturii pe fundalul cursului psoriazisului.

Transmisia sexuală

Contactul sexual cu o persoană care are zone scaltoase roșii pe piele care seamănă cu lichenul este inacceptabil pentru mulți din cauza lipsei de conștientizare a psoriazisului.

Lichenul scald nu este o boală cu transmitere sexuală și nu reprezintă o amenințare pentru partener în caz de contact intim. În același timp, plăcerea primită în timpul sexului crește intensitatea sintezei endorfinelor, acest lucru afectează pozitiv starea generală a unei persoane și îmbunătățește funcționarea sistemului nervos. Un partener permanent este un pas important în adaptarea unei persoane bolnave într-o viață normală. În 50% din cazuri, satisfacția sexuală afectează succesul obișnuirii cu noul stil de viață pe care îl dictează boala.

De ce oamenii le-a fost frică să nu contracte psoriazisul înainte

Psoriazisul și lepra (lepra) au fost cunoscute omenirii încă din timpurile biblice, iar atunci psoriazisul a fost confundat cu lepra.

În Vechiul Testament din Cartea a patra a regilor (5:27) există o trimitere directă la psoriazis și se numește lepra acolo: „Lasa-i lepra lui Naeman de către tine și urmașii tăi pentru totdeauna. Și a ieșit din el alb cu lepră, ca zăpada ". Cuvântul „tsara’at” folosit este tradus ca lepră și a fost folosit și pentru a denunța pedeapsa sau „impuritatea rituală”.

Profetul biblic Elisei refuză darurile comandantului sirian Naaman. Naaman dă cadouri în semn de recunoștință pentru a scăpa de psoriazis, apoi considerat lepra.

Vechii egipteni și popoarele învecinate, de asemenea, au folosit adesea greșit cuvântul "lepră" în raport cu psoriazisul.

Faimosul medic grec și filozof grec Hipocrat a combinat leziuni uscate de piele solzoasă sub termenul „lopoi”, ceea ce însemna probabil psoriazis și lepră.

La începutul erei noastre, vechiul medic și filozof roman Gallen a folosit pentru prima dată termenul „psoriazis vulgaris”, derivat din grecescul „psora” (mâncărime), pentru a se referi la boli de piele. Gallen a prescris arsenic pentru tratamentul său.

Dar confuzia dintre psoriazis și lepră a continuat. Pacienții psoriazisului au continuat să fie tratați în diferite moduri crude, expulzați din biserică și comunitate și chiar au ars pe miza, la ordinul regelui francez Filip al V-lea, în secolul al XIV-lea, din motive îndepărtate.

Aceasta a continuat până la Renaștere.

Pentru prima dată, psoriazisul ca boală separată a fost descris de medicul englez și fondatorul dermatologiei Robert Willan la sfârșitul secolului 18. El a descris două forme ale bolii: Leprosa Graecorum, cu predominanță a plăcilor scaltoase, și Psora Leprosa, o formă mai activă a bolii cu predominanță a erupției cutanate. Și din nou a folosit cuvântul „lepra” din titlu ...

Ferdinand Karl Franz Schwarzmann Ritter von Gebra - cel mai cunoscut dermatolog austriac care a dat psoriazisului numele său modern.

Psoriazisul și lepra au continuat să fie confundate până în 1841, când medicul austriac Ferdinand von Gebra a dat denumirea modernă a bolii - psoriazis, psoriazis și cuvântul „lepră” (lepra) a fost îndepărtat pentru totdeauna de numele bolii.

Infecții și paraziți

Această teorie a fost una dintre primele propuse de medici. Leziunile cutanate psoriazisului au fost adesea observate în timpul:

Imunitatea generală este redusă, ceea ce creează un mediu favorabil pentru reproducerea microorganismelor. Cu toate acestea, agentul cauzal al lichenului scalz nu a fost găsit în timpul studiilor.

Adevărata etiologie a psoriazisului nu a fost încă determinată. Printre aceste teorii, medicii tind să fie de acord cu factorul ereditar. Ei cred că este necesar să se ia în considerare natura patogenetică a educației, adică setul de procese și boli concomitente care apar în organism.

Se poate îmbolnăvi în timpul îngrijirii pacientului

Transmiterea contactului este caracteristică multor soiuri de boli de piele care sunt declanșate de microorganisme patogene. Bacteriile, ciupercile și virusurile pot fi transmise prin așternut și contact cu aceștia.

Atunci când un pacient cu erupții psoriazice atinge diverse obiecte, solzii exfoliați pot cădea asupra lucrurilor, dar contactul cu ei nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea altor persoane. Boala apare din cauza tulburărilor de viteză a diviziunii celulare și nu are o etiologie infecțioasă.

În procesul de îngrijire a unei persoane infectate cu psoriazis, este imposibil să se îmbolnăvească, cu condiția să nu existe o predispoziție ereditară la această boală.

Patologia nu poate fi infectată chiar și prin atingerea plăcilor pe piele, deoarece licenul scalp nu este transmis de gospodăriile și picăturile aeriene. Pacientul nu prezintă o amenințare pentru ceilalți și chiar cu un contact corporal strâns cu el, nu puteți obține boala. Psoriazisul este o patologie imună cu un tip cronic, desigur. Boala scade calitatea vieții și nu există modalități de a obține recuperarea completă, dar cu un tratament adecvat, există oportunități de a obține o remisiune pe termen lung, a cărei durată este estimată pe ani.

Prin infecție prin sânge

Calea de contact cu sângele este caracteristică hepatitei B și C, infecției cu HIV și a altor patologii care sunt provocate în principal de virusuri.

Este posibil să vă infectați cu astfel de boli în timpul transfuziei de sânge, folosirea unor instrumente medicale sterile, ace în saloanele de tatuaje, cu mușcături de insecte și în perioada prenatală - transmiterea are loc de la mamă la făt.

Atunci când studiați factorii care provoacă boala, este posibil să se determine că psoriazisul nu este transmis prin sânge, deoarece nu infecția este cea care o provoacă, ci codul genetic la 9 loci și tulburări ale diviziunii celulare a epidermei.

Medicii au confirmat că psoriazisul nu poate fi transmis unei persoane sănătoase care trăiește cu o persoană care suferă de psoriazis, indiferent de intensitatea contactului.

Indiferent dacă boala este moștenită sau nu

Psoriazisul nu este complet transmis genetic, ci doar într-o variantă de predispoziție.

De asemenea, fiecare pacient are psoriazis „propriu”, deoarece există multe varietăți ale bolii care au diferențe în caracteristicile cursului și terapiei.

La prezența unei predispoziții la nivel genetic, organismul reacționează diferit la factorii care declanșează boala.

Boala psoriazică are, de asemenea, diverse manifestări la femei, bărbați și copii.

Transmiterea „genei psoriazisului” de la părinți la copil este un fapt dovedit de oamenii de știință - aproximativ 50% dintre copiii ai căror părinți sunt bolnavi de psoriazis au, de asemenea, o predispoziție la aceasta. Cu boala 1 a părinților, patologia psoriazică este diagnosticată la 10-25% dintre copii. Boala nu se poate face simțită până la vârsta de 30-35 de ani și se dezvoltă doar la vârsta adultă sau la bătrânețe - când mecanismele imunitare slăbesc și procesele metabolice din organism devin mai puțin intense.

De ce cred oamenii de știință că psoriazisul este contagios

Studiind psoriazisul, oamenii de știință au sugerat că poate fi cauzat de diferite microorganisme: ciuperci, bacterii sau viruși.

Rezultatele acestor studii sunt reflectate în teoriile infecțioase și virale ale psoriazisului.

În viitor, ambele aceste teorii nu au găsit confirmare, dar a fost confirmat rolul infecțiilor în provocarea psoriazisului sau exacerbarea acestuia.

Din ce este lichenul scalp: cauzele adevărate

În momentul de față, medicii sugerează că boala psoriazică este o reacție specifică a organismului la stimuli de mediu, al cărei rezultat este formarea plăcilor și eroziunea generală a pielii. Potrivit oamenilor de știință, licenul scalz poate fi declanșat de următorii factori și efecte adverse asupra organismului:

 1. Predispoziția genetică a copilului, care a apărut din cauza prezenței „genelor psoriazice” la una dintre rudele de sânge.
 2. Boli infecțioase.
 3. Clima defavorabilă, mai des - rece, în regiunea de reședință.
 4. Tulburări ale proceselor metabolice ale organismului.
 5. Abuz de produse care conțin alcool, experiență pe termen lung de fumat, consum de droguri, substanțe toxice.
 6. Imunodeficiența, care poate fi observată nu numai ca un fenomen independent, dar apare și în timpul gestației, pubertății, menopauzei.
 7. Contact prelungit cu compuși chimici agresivi, inclusiv chimioterapie, arsuri.

Adesea, boala psoriazică nu apare la persoanele cu indicatori de sănătate ridicați și cu un corp puternic, cel puțin - până acum, medicii nu au înregistrat astfel de cazuri clinice. Cu toate acestea, medicii subliniază că există factori care pot fi potențial declanșatori ai bolii, chiar și la o persoană sănătoasă.

Astfel de factori includ următoarele efecte și condiții adverse:

 • piele subțire și excesiv de uscată
 • situații stresante constante
 • o igienă imensă care inhibă protecția naturală a pielii,
 • dependențe - tutun, droguri și altele asemenea,
 • utilizarea prelungită a preparatelor farmacologice,
 • tendință la reacții alergice,
 • frecvente răni grave.

Boala se manifestă indiferent de vârstă, dar există un tipar - cu cât boala psoriazică s-a simțit mai devreme, cu atât mai multe consecințe și complicații ale cursului ei vor fi la o persoană.

Principiile tratării unei boli la domiciliu

Nu este posibilă eliminarea completă a bolii, chiar și cu un tratament scump și cel mai intens. În cele mai multe cazuri, manifestările psoriazice apar din nou după o lungă perioadă de remisie. Cu toate acestea, este posibilă tratarea psoriazisului și menținerea unei stări de remisie timp de câțiva ani acasă, precum și scăparea de simptome acute și curățarea pielii de papule și plăci. Un principiu cheie al tratamentului la domiciliu este monitorizarea cursului bolii și prevenirea complicațiilor psoriazisului.

Este posibilă tratarea patologiei la domiciliu folosind următoarele mijloace:

 • unguente, creme,
 • loțiune
 • șampon - în caz de deteriorare a scalpului,
 • băi de perfuzie,
 • decocturi,
 • pulberi.

Cu toate acestea, înainte de a folosi orice mijloace, inclusiv cele bazate pe componente naturale, este necesar să se consulte cu un specialist în tratare.

Consultarea va reduce riscurile posibile de complicații datorate consumului de medicamente necorespunzătoare. Toate opțiunile de tratament au drept scop ameliorarea stării, precum și transferul bolii la stadiul de remisie.

În cazul tratamentului la domiciliu, este necesară monitorizarea respectării tuturor normelor sale, care sunt cuprinse în astfel de recomandări:

 1. În perioada de terapie cu preparate topice, este necesară protejarea pielii și a unghiilor de suprasolicitare. Acest lucru este relevant atunci când utilizați căzi de baie. De asemenea, este absolut necesar să folosiți hidratante, ceea ce vă permite să economisiți umiditatea naturală a pielii.
 2. În stadiile ușoare ale bolii, este nedorit să se utilizeze medicamente puternice, deoarece psoriazisul se acordă bine efectelor medicamentelor pe bază de plante.
 3. Pentru a obține cel mai bun efect terapeutic, înainte de a aplica medicamentul pe piele, este necesar să îl curățați cu atenție de solzi și cruste, înainte de a se înmuia.
 4. Nu este de dorit să utilizați mai multe medicamente simultan, deoarece interacțiunea lor medicamentoasă poate da un rezultat imprevizibil și va fi dificil să identificați cele mai eficiente medicamente.
 5. Se cere respectarea strictă a unui regim de formulare și tratament specific la domiciliu.
 6. În cazul băilor de aer și de soare, este necesar să vă familiarizați cu atenție cu reacția medicamentului utilizat la astfel de efecte - după utilizarea anumitor medicamente, nu puteți expune zonele tratate la o expunere prelungită la lumina directă a soarelui.
 7. Este important să respectați rutina și dieta zilnică. Este necesară depășirea dependențelor, deoarece efectul terapeutic poate fi neutralizat sau slăbit de alcool, substanțe prezente în produsele din tutun. Trebuie să vă reconsiderați propriul dulap - purtați haine doar din țesături naturale.
 8. După finalizarea cursului, este necesară o pauză. Cu cât este mai puternică medicația folosită, cu atât intervalul trebuie să fie mai lung înainte de a relua utilizarea acestuia.

Respectarea acestor reguli sporește efectul terapeutic. De asemenea, aceste recomandări ajută la evitarea complicațiilor și consecințelor negative provocate de medicamentele nesigure. Regula de bază este vizitele periodice la specialistul asistent și evaluarea medicului asupra stării actuale a pacientului.

Concluzii și concluzii

  Psoriazisul este o boală non-infecțioasă, adică psoriazisul nu este o boală contagioasă: nu este transmis de niciuna dintre modalitățile cunoscute de transmitere a infecției de la o persoană la alta, psoriazisul nu poate fi infectat de la o altă persoană sau animal. Dar poate exista o predispoziție ereditară la boală, iar în cazul factorilor externi, boala poate să apară. Unele boli infecțioase, cum ar fi faringita streptococică, pot provoca sau provoca exacerbarea psoriazisului. Infecțiile psoriazisului ale pielii și unghiilor (onicomicoză) pot fi contagioase. Și unele infecții cu simptomele lor se pot deghiza în psoriazis, de exemplu, sifilis. Pentru un diagnostic corect, asigurați-vă că consultați un dermatolog. Este important să vă asigurați că diagnosticul psoriazisului este corect și că nu vă confruntați cu nicio altă boală asemănătoare exterioară care se poate dovedi contagioasă. În orice caz, trebuie avut grijă și nu neglijați prevenirea - regulile de igienă personală.

Infecție prin igienă comună și obiecte de uz casnic

Utilizarea de farfurii comune, linguri, prosoape, pânze de spălat și săpun nu va afecta starea pielii persoanelor din jurul bolnavului. Dar chiar și așa, fiecare membru al familiei ar trebui să aibă propriile rechizite casnice, iar vasele trebuie spălate bine.

Boala nu este contagioasă cu ceilalți. Deoarece psoriazisul nu este o boală infecțioasă sau virală, nu poate fi transmis sexual, cu o strângere de mână sau folosind un singur prosop. Cauza lichenului solut la copii și adulți nu a fost încă determinată de medici și oameni de știință, dar mulți experți sunt înclinați către factori ereditari sau patogenetici.

Urmărește videoclipul: Dispariţie MISTERIOASĂ a unei femei din Cimișlia (Februarie 2020).