Diaree pentru adulți - cum să ajute corpul să facă față tulburării?

Diareea se numește descărcarea de apă de fecale de mai mult de 5 ori pe zi. Diareea la un adult poate începe din varii motive. De obicei este o boală infecțioasă sau o intoxicație alimentară. Diareea nu este o formă nosologică separată, ci doar un simptom al unui proces patologic. Mecanismul apariției sale este o scădere sau absență completă a absorbției cationilor și anionilor, precum și a lichidului în cavitatea intestinului gros. Această afecțiune necesită tratament imediat pentru a evita scăderea nivelului de fluid la un nivel critic.

Ce poate provoca scaune cu apă

Diareea cu apă are diverse cauze. Diareea este cauzată de boli inflamatorii, otrăvire, agenți patogeni și alți factori. Motive comune:

 1. Nerespectarea standardelor igienice și sanitare de bază. Motivul în această situație este o infecție care intră în stomac prin mâinile nespuse după vizitarea locurilor publice și toaleta, prin legume murdare, fructe, cu o neglijare generală a casei.
 2. Intoxicatia. Poate provoca diaree debilitantă prelungită. Poți fi otrăvit cu mâncare de calitate slabă sau răsfățată, otrăvuri, medicamente, ciuperci și așa mai departe.
 3. Invazie helmintică. Infecția cu paraziți duce la întreruperea întregului tract gastrointestinal (GIT), afectează absorbția alimentelor, ca urmare a apariției tulburărilor de scaun.
 4. Boli gastrointestinale cronice în stadiul acut. Bolile pancreasului, vezicii biliare, intestinelor cu agravarea provoacă scaune apoase. La această afecțiune, la rândul său, poate duce la tulburări alimentare, luând orice medicamente.
 5. Incapacitatea de a absorbi anumite substanțe. Mulți adulți nu au enzime pentru absorbția lactozei în produsele lactate. Există persoane care suferă de absorbția afectată a fructozei și a altor substanțe. Când mănânci unul dintre alimentele „interzise” apare diaree.
 6. Infecții cu rotavirus. De obicei apar în sezonul rece, în sezonul gripei și al răcelilor, cu imunitate slăbită.
 7. Recepția anumitor produse. Excesul de fibre, alimente grase sau lactate, legume crude, fructe, fructe de pădure din dietă pot declanșa o tulburare.

Puteți determina motivele pentru umbra fecalelor. Diareea verde lichidă este un simptom al otrăvirii, intoxicației severe a organismului. Culoarea albă indică obstrucția completă a tractului biliar. O afecțiune similară este cauzată de tumorile din aceste conducte, de colmatarea lor cu pietre sau paraziți. Scaunul lichid negru este o dovadă a sângerării în intestinele superioare, cu excepția cazului în care, desigur, o persoană a consumat produse de colorare (cărbune activat, legume de culoare închisă, fructe de pădure). Adesea există o nuanță de fecale galbenă sau maro deschis. Indică o defecțiune a tractului digestiv, cauzată de erori în nutriție, exacerbarea bolilor cronice.

Cauzele diareei cu apa

Factorii etiologici (pur și simplu, cauze ale diareei severe la un adult) poate avea o altă origine. Acesta este de exemplu:

 1. Infecții de origine bacteriană sau virală care afectează tractul gastro-intestinal (dizenterie, amebioză, gripă intestinală, salmoneloză, enterovirus).
 2. Încălcarea regimului indicat de dietă (exces în alimentația prăjită, grasă, carne afumată).
 3. Intoxicații alimentare acute asociate cu utilizarea produselor de calitate inadecvată.
 4. Intoxicarea organismului cu substanțe exogene (alcoolice, narcotice sau medicamente).Intoxicații separate prin vapori de substanțe chimice toxice (plumb, mercur, arsen).
 5. Alergia ca reacție a organismului la aportul anumitor produse (de exemplu, glutenul în boala celiacă).
 6. Prezența unui istoric de boli, care se caracterizează prin dezvoltarea unui număr insuficient de enzime sau o încălcare a activității funcționale a ficatului, pancreasului.
 7. Factorii de stres. În acest caz, desigur, diareea este de origine neurogenă.

Diareea călătorului iese în evidență ca o formă nosologică separată. Diaree cu apă în astfel de situații este provocat de o schimbare accentuată a alimentației obișnuite, a condițiilor meteo, a calității apei potabile, precum și de diverse tipuri de izbucniri emoționale.

Diareea cu apă la un adult, în majoritatea cazurilor, apare vara, deoarece căldura promovează reproducerea rapidă a florei în intestin. Probabilitatea diareei cu nerespectarea standardelor de igienă, utilizarea produselor expirate și a apei de proastă calitate crește semnificativ.

Cauzele diareei severe cu apă la un adult

Când există o diaree la un adult: motivele sunt primul lucru care trebuie aflat. Principalul mecanism pentru dezvoltarea diareei secretorii este o încălcare a absorbției de lichide și electroliți în intestinul subțire. Mai mult, un lichid trebuie înțeles nu numai ca apa care vine cu alimente, ci și enzime digestive - și produc aproximativ 7 litri în timpul zilei.

Intestinul subțire absoarbe cea mai mare parte a umidității - până la 80%. Restul ajunge la intestinul gros, unde este implicat în formarea materiilor fecale. Dacă lichidul trece intestinul subțire sau intră prea mult în el, se formează diaree în locul unui scaun cu consistență normală.

Diareea secretorie sau diareea la un adult fără durere poate fi declanșată de:

 1. Boli infecțioase - holeră, yersinioză, toxicoinfecții alimentare.
 2. Intoxicații acute - inclusiv intoxicații cu arsen, substanțe organofosforice, insecticide.
 3. Tumori specifice producătoare de hormoni - mastocitom, gastrinom, VIPoma.
 4. Bolile moștenite - diaree de sodiu, cloridorree.
 5. O reacție la anumite medicamente - de exemplu, uleiul de ricin sau laxative puternice (fenolftaleină, fân).
 6. Patologii care duc la absorbția afectată a acizilor grași și biliari - de exemplu, boala Crohn.

Dacă fecalele au o nuanță galbenă sau verde, acest lucru indică o încălcare a absorbției acizilor biliari. Un astfel de simptom este caracteristic bolilor cronice ale tractului digestiv și are, de asemenea, o natură neinfecțioasă. În alte cazuri, este dificil să se determine cauza bolii prin culoarea fecalelor lichide - sunt necesare analize.

Ce este diareea prin apă

În timpul funcționării normale a tractului gastro-intestinal, în timpul zilei apar până la 3 mișcări intestinale. În acest caz, nivelul apei din fecale ajunge la 60%. O diaree este considerată un fenomen când apar peste 4 mișcări intestinale pe zi.

Diareea apoasă la un adult începe când agenții patogeni sau alimentele de proastă calitate intră în intestine și nu sunt excretați imediat. În același timp, principalul pericol nu se află în bacteriile în sine, ci în toxinele care sunt excretate cu produsele lor metabolice. În acest caz, spre deosebire de starea normală, nivelul apei din fecale cu diaree poate ajunge la 90%. Cel mai adesea, problema scaunelor la fel de lichide ca apa apare în lunile mai calde ale anului. Acest lucru se datorează activității extrem de scăzute a agenților patogeni intestinali iarna.

Cauzele diareei severe la un adult

Cel mai adesea, diareea apare din cauza:

 • condiții nesanitare
 • igiena personală
 • apa de la robinet,
 • fructe nespălate (legume),
 • otrăvuri intoxicații
 • alimente stricate.

Diareea poate duce la:

 • dysbiosis,
 • infecție cu rotovirus
 • obstrucția vezicii biliare înfundate,
 • boli gastro-intestinale (enterită, colită).

Cauzele scaunului desfăcut pot fi identificate independent, acordând atenție culorii fecalelor excretate, de exemplu:

 1. Scaunele albe libere sunt un semn al hepatitei, lipsa bilei secretate.
 2. Scaunul verde este un simptom al infecției prin microorganisme patogene sau intoxicație severă.
 3. Culoarea neagră este un semn al sângerării în tractul digestiv superior sau luând o serie de medicamente (Bismut), alimente.
 4. Diaree galbenă - apare cu un intestin supărat, indigestie, motilitate accelerată.

Posibilă cauză de diaree la un adult:

 • dezvoltarea unei boli grave sau a unei intoxicații severe,
 • înfrângerea prin rotavirus sau infestări intestinale, viermi.

Este necesar să se efectueze cercetări de laborator, o metodă de coprologie care poate identifica adevărata cauză a bolii. Pe baza rezultatelor testelor, medicul va selecta tratamentul corect și adecvat.

Ceea ce provoacă diaree prelungită cu apă

Diareea prelungită, severă cu apă, presupune deshidratare. La urma urmei, împreună cu fecalele apoase cu mișcări intestinale frecvente, nu numai substanțele nocive sunt îndepărtate, ci și săruri, electroliți necesari organismului. Aceasta este însoțită de o agravare a stării:

 • gura uscată severă, cu sete constantă,
 • uscăciunea și albirea pielii,
 • rare urinare slabă cu urină întunecată sau lipsă de dorință pentru aceasta, disconfort în partea inferioară a abdomenului,
 • greață, vărsături,
 • pierderea forței, apatie, slăbiciune,
 • febră, frisoane, febră,
 • iritabilitate, condiții de panică.

Nu toate aceste simptome vor fi prezente în același timp. Mult depinde de cauzele și durata, intensitatea diareei. Cu toate acestea, dacă problema nu poate fi eliminată, deshidratarea va crește, ceea ce poate duce la consecințe fatale. În a doua zi de deshidratare există confuzie, incapacitatea unei persoane de a gândi în mod sensibil și de a duce un stil de viață normal.

Simptomatologia

Datorită defecțiunii tractului gastro-intestinal, în el se acumulează o cantitate imensă de substanțe toxice. Acest lucru provoacă apariția altor simptome de diaree, de exemplu:

 • vărsături, greață,
 • flatulență,
 • epuizare supusă exacerbării patologiilor cronice existente,
 • dureri de cap,
 • febră.

Prezența simptomelor și gravitatea acestora depinde de gravitatea cursului bolii. Cu cât afecțiunea este mai severă, cu atât simptomele vor fi mai pronunțate.

Cauzele diareei apoase

Cel mai adesea, cauzele unui astfel de fenomen precum diareea la un adult ignoră regulile de igienă personală și alimentară. Cu alte cuvinte, o persoană uită pur și simplu de nevoia de a se spăla complet pe mâini, atât după stradă, cât și de contact cu animale, chiar și animale de companie, și după vizitarea toaletei. În plus, prelucrarea corectă a produselor alimentare nu este întotdeauna respectată.

Dar pe lângă aceasta, există mulți factori care provoacă diaree la un adult. Acestea includ:

 • purificarea insuficientă a apei potabile,
 • utilizarea legumelor și fructelor care nu au fost spălate,
 • consumul de alimente foarte grase,
 • aderarea prelungită la mono-dietă sau post,
 • stres sever sau stres psihologic prelungit,
 • nutriție nediscriminată cu produse incompatibile,
 • utilizarea alimentelor stricate sau a produselor toxice,
 • ignorând hipersensibilitatea la produsele individuale și consumându-le.

De asemenea, un fenomen similar poate apărea în timpul sarcinii, datorită restructurării muncii întregului corp, și uneori, în timp ce luați medicamente.

Cu toate acestea, un astfel de fenomen, când aproape numai apa iese și diareea frecventă nu se oprește, poate indica prezența unor patologii sau boli grave. Cel mai adesea este:

 • infecții intestinale cu rotavirus,
 • infecții gastro-intestinale,
 • hemoragii intestinale
 • obstrucția vezicii biliare,
 • lipsa cantității necesare de enzime;
 • Boala Crohn
 • gripa si o raceala
 • boli cronice, printre care principalele sunt enterita și colita,
 • metabolism inadecvat, în care procesul de digestie este perturbat.

De asemenea, cauzele unor astfel de afecțiuni includ o boală infecțioasă periculoasă a holerei care apare atunci când nu este respectată igiena. Cu toate acestea, cel mai adesea apare sub formă de epidemii în zone deosebit de contaminate.

Care este pericolul diareei cu apa?

Starea devine gravă și periculoasă atunci când lichidul este spălat în cantități mari din țesuturi și organe și cu el electroliți și microelemente vitale pentru organism.

Este periculos atunci când este observat:

 • lipsa de urină timp îndelungat,
 • confuzie,
 • stare de șoc
 • ondulație crescută,
 • paloarea pielii,
 • răcirea mâinilor și picioarelor,
 • scăderea tensiunii arteriale
 • apariția de iritabilitate, anxietate, un puternic sentiment de sete.

Cum să te oprești

De obicei, chiar și scaunele foarte desfăcute, precum apa, la adulți și oameni sănătoși se normalizează fără tratament special timp de câteva zile și nu implică o amenințare pentru viața unei persoane, consecințe dăunătoare pentru el. Pentru a sprijini corpul și pentru a apropia vindecarea, este important să restabiliți echilibrul apă-sare. Este prezentată o băutură abundentă abundentă: apă minerală, ceaiuri negre și verzi, decocturi de salvie, mușețel, trandafir câine, mentă, bulion ușor de vită, pui, curcan sau pește.

Nutriția pentru starea de rău ar trebui să fie strictă. Sunt interzise toate alimentele grase, picante, dulci, sărate, legumele crude și produsele lactate. Vor fi cereale utile pe apă, ouă fierte, carne și pește slab, biscuiti, biscuiți.

Promovează fixarea materiilor fecale și excreția carbonului activ din organismul produselor de intoxicație. Trebuie băut o dată pe zi, un comprimat pe kilogramul de greutate corporală a pacientului. De exemplu, dacă cântărește 60 kg, ar trebui să bea 6 bucăți.

Normalizarea peristaltismului și microflorei contribuie și ameliorează inflamația unor astfel de medicamente precum Smecta, Enterol. Tabletele și capsulele, a căror componentă este loperamida (Loperamida, Lopedium, Imodium), încetinesc peristaltismul și previn mișcările spontane ale intestinului. Din acest motiv, aceștia sunt capabili să oprească diareea, chiar lichide, ca apa, în caz de urgență. Astfel de pilule nu afectează cauzele diareei. Prin urmare, acestea sunt luate ca un auxiliar, dar nu principalul mijloc de terapie.

Vizita unui medic este necesară dacă diareea este neagră, însoțită de cheaguri de sânge, o creștere accentuată (până la 40 de grade) a temperaturii corpului, dacă există suspiciuni de otrăvire cu ceva sau dacă durează mai mult de trei zile. Procrastinarea poate fi periculoasă pentru sănătatea și viața pacientului.

Simptome

În cazul disfuncției intestinale, trebuie observate cu atenție simptomele care însoțesc diareea. Acest lucru vă permite să diagnosticați rapid și să alegeți un tratament adecvat. Posibile semne de tulburare digestivă:

 • Consistența scaunului poate fi complet lichidă în caz de otrăvire. Simptome suplimentare: dureri de cap, slăbiciune. Deseori apar dureri în stomac. Pacientul este preocupat de greață, vărsături, transpirație.
 • Intoxicații alimentare, disbioză apar de obicei fără temperatură. Dar, în loc de fecale la pacienți, lichidul este eliberat cu o amestecare de bucăți de alimente nedigerate.
 • Dacă scaunele libere la un adult au provocat o infecție sau o deteriorare bacteriană, este posibilă o creștere a temperaturii corpului la 37,5-38 ° C.
 • Cu rotavirus, pacientul schimbă nu numai consistența, ci și culoarea fecalelor - în verde. Fecalele devin ca apa, îndemnul la defecare este foarte frecvent.
 • Diareea sub formă de apă este spumoasă, cu un strop de grăsime în afecțiunile funcționale ale intestinului.
 • Cu alergii și intoleranțe alimentare la pacienți, aceasta face furori în abdomen, iar diareea devine foarte fluidă.
 • Dacă există un amestec de sânge în fecale sau scaune sub formă de gudron la un adult, acest lucru poate indica sângerare internă.

Principalul pericol pe care îl prezintă diareea cu apă este pierderea unei cantități semnificative de lichid. Deoarece apa din intestin nu este absorbită, deshidratarea organismului crește rapid, celulele creierului, mușchii inimii nu primesc hrana necesară.

Se disting următoarele semne de deshidratare:

 • Uscarea membranelor mucoase: decolorarea proteinei, senzație de uscăciune pe buze.
 • Senzație constantă de sete.
 • Durere de cap, oboseală.
 • Palpitații cardiace, tulburări ale ritmului cardiac.
 • O scădere a cantității de urină eliberată, până la încetarea completă a urinării.

Când o persoană are dureri de stomac și diaree se repetă adesea într-o perioadă scurtă de timp, un diagnostic trebuie făcut cât mai curând posibil și corpul rehidratat.

Simptome asociate

Datorită faptului că starea patologică este un semn al defecțiunilor organismului, scaunele libere ca apa la un adult sunt însoțite aproape întotdeauna de simptome concomitente, precum febră, greață și vărsături. De asemenea, unul dintre principalii factori suplimentari pentru diaree este durerea de stomac și crampe. Mai mult, gradul de manifestare al fiecărui simptom adițional este diferit pentru diferite tipuri de patologii.

Deci, dacă scaunele libere la un adult sunt însoțite de febră mare, atunci cauzele acestui fenomen stau de obicei în intoxicații alimentare sau în procese inflamatorii extinse. Greața și vărsăturile cu diaree sunt un fel de reacție protectoare a organismului și o încercare de a elimina toxinele. În acest caz, pacientul are o defecțiune.

Când diareea începută este ca apa la un adult, atunci durerea care apare poate fi complet diferită. Cel mai adesea, durerea se manifestă în zona de sub ombilic și poate fi însoțită de balonare, buburuze, precum și senzații de explozie.

Diaree cu apă - ce este?

Odată cu funcționarea completă și coordonată a tractului gastro-intestinal la om, pot apărea 1 până la 3 mișcări intestinale într-o zi. Mai mult, aproape 60% din materiile fecale constă din apă, iar acest lucru este absolut normal. Dacă numărul îndemnurilor la defecare ajunge de 4 sau mai multe ori pe zi, acest lucru indică apariția diareei.

Uneori, un amestec de apă în fecale poate ajunge la 90%, iar această situație este deja periculoasă pentru sănătatea pacientului. De aceea, dacă s-a remarcat apariția diareei la un adult, este necesar să se acționeze imediat.

Metode de tratament: o revizuire a remediilor eficiente

Când a început diareea severă de apă la adulți, ce ar trebui să fac? Înainte de a identifica cauza stării de rău, puteți lua enterosorbenți - Smectu, Polysorb, Enterosgel sau analogii lor. Acestea vor ajuta la legarea substanțelor toxice care provoacă inflamația intestinului subțire, precum și un exces de enzime și le vor elimina din organism. În plus, unii sorbiți înfășoară membrana mucoasă a tractului digestiv, protejând-o de iritații. În acest caz, este mai bine să acordați preferință nu tabletelor, ci mijloacelor asemănătoare gelului.

O măsură obligatorie pentru diaree cu apă este reînnoirea rezervelor de umiditate din organism. Trebuie să bei multe lichide. Indiferent de cauza apariției diareei secretorii, soluțiile de farmacie cu apă-sare (Regidron, Humana Electrolit) și apa pură sunt utile. Dacă este stabilită prezența enteritei (un proces inflamator în intestinul subțire), pacientului i se recomandă ceai cald de mușețel, un bulion de trandafir și compoturi de fructe.

Terapia ulterioară necesită un diagnostic precis și o participare medicală. În general, dacă a început diareea la un adult, tratamentul include următoarele metode:

 1. Atunci când identificați natura bacteriană a bolii de bază - utilizați antibiotice. Medicamente utilizate frecvent: Intetrix, Furazolidon, Enterol.
 2. Dacă sunteți alergic la un anumit produs alimentar - excluderea acestuia din dietă, utilizarea antihistaminicelor. Medicamentele de a treia generație sunt considerate cele mai eficiente - Levocyterisin, Desloratadine, Fexofenadine. Nu provoacă somnolență, nu afectează coordonarea mișcărilor și capacitatea de a conduce un vehicul.
 3. Dacă diareea este cauzată de otrăvire, lavajul gastric este obligatoriu. Într-un spital, se efectuează cu ajutorul unei sonde, acasă este vărsături stimulate artificial. Terapia suplimentară ajută la normalizarea digestiei și la eliminarea efectelor intoxicației.
 4. Pentru a elimina crampele dureroase din abdomen, se folosesc antispastice - No-shpa, Drotaverin, Papaverine. Înainte de sosirea medicului, aceștia pot fi luați o dată, după diagnostic - conform instrucțiunilor.
 5. Pentru a restabili microflora intestinală sănătoasă, pacientului i se prescriu pre- și probiotice. Cele mai cunoscute sunt Bifidumbacterin, Bactisubtil, Hilak-forte.
 6. Medicamentele antidiareice sunt prescrise dacă simptomul este cauzat de o boală cronică a tractului gastrointestinal. Folosit Imodium, Loperamide, Enterobene. Acestea încetinesc peristaltismul și cresc tonul sfincterului anal, care ajută la oprirea diareei.

Terapia pentru diaree cu apă trebuie să vizeze eliminarea cauzei care stă la baza stării de rău. Prin urmare, nu se poate spune că orice remediu special este cel mai eficient în toate cazurile de diaree secretorie. Dacă diareea cu apă este cauzată de o infecție bacteriană, tratamentul ar trebui să suprime activitatea microorganismelor patogene, astfel încât antibioticele sunt prescrise pacientului. Dacă diareea cu apă este provocată de rotavirus sau otrăvire, terapia cu antibiotice agravează doar situația.

Tratament

Când diareea severă cu apă nu durează mai mult de două zile, trebuie să apelați la medic. În primul rând, el va încerca să determine cauzele acestei afecțiuni și să prescrie terapia medicamentoasă. Sarcinile sale principale sunt ameliorarea intoxicației organismului, inflamația, ameliorarea balonării, formarea de gaze, colici, reducerea activității motilității și motilității intestinale. Următoarele categorii de medicamente vizează acest lucru:

 • sulfonamide, de asemenea, în prezența infecției în tractul digestiv (ftalazol),
 • nitrofurani (furazolidona),
 • fonduri destinate eliminării microbilor (Sulgin, Enterofuril, Loperamide, Stopdiar, Intetrix, Niforuksazid),
 • medicamente pentru curățarea și îndepărtarea produselor de descompunere din corp (Smecta, carbon activat),
 • preparate pentru normalizarea echilibrului apă-sare (Regidron),
 • probiotice, bifidobacterii pentru stabilizarea motilității (Linex),
 • antispasmodice, dacă este necesar (No-shpa, Papaverine).

În ceea ce privește antibioticele, acestea sunt prescrise numai în caz de nevoie urgentă - dacă diareea este provocată de infecția cu salmoneloză, holeră și alte bacterii. Se utilizează tetraciclină sau cloramfenicol. Pacientul nu trebuie să înceapă să ia antibiotice pe cont propriu, deoarece acestea afectează negativ microflora și pot agrava situația.

Specialistul va alege cel mai bun tratament. Ar trebui să fie cuprinzător și să combine diferite categorii de medicamente pentru a aborda simptomele și cauza principală. Medicul vă va explica ce să faceți, cu excepția tratamentului medical - în special, cum să mâncați.

Dacă diareea severă la un adult nu se oprește, ce ar trebui să fac?

Dacă apare diaree cu lichid negru, poate apărea sângerare intestinală. Descărcarea de fecale albe indică dezvoltarea neoplasmelor maligne sau obstrucție severă și înfundarea cu pietre în vezica biliară.

Tratamentul este necesar, iar în cazuri urgente, trebuie să apelați urgent o ambulanță.

Diagnosticare

Dacă pacientul se plânge că este chinuit de diaree lichidă ca apa și nu știe ce să facă, trebuie făcut un examen aprofundat. Pentru identificarea patologiilor intestinale este necesar:

 • Faceți un test de sânge.
 • Realizați o coprogramă.
 • Treceți materiile fecale pe ouă, viermi sau resturi pentru enterobioză.
 • Predați materialul pentru creștere.
 • Efectuați ecografie abdominală.

Deoarece durerile abdominale și subțiarea scaunului pot fi un semn al cancerului, este mai bine să nu amânați o vizită la medic decât mai târziu. În prezența diareei apoase cauzate de otrăvire alimentară, infecție cu rotavirus sau malnutriție, pacienților li se arată tratament la domiciliu, dar sub supravegherea unui medic.

Pericol de diaree apoasă

Amenințarea pentru sănătatea pacientului depinde în mod direct de ceea ce provoacă diaree severă cu apa. Dar unul dintre principalele pericole, care trebuie prevenite cât mai curând, este problema deshidratării. În plus față de fluidele în sine, cu diaree, electroliții sunt spălați, care asigură numeroase procese în organism, inclusiv creierul și sistemul circulator.

Taburete cu apă lichidă pot duce la deshidratarea organismului în diferite grade:

 1. Etapa inițială a deshidratării. Cel mai adesea este asimptomatic. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate provoca apariția unei dureri de cap și o ușoară gură uscată, precum și peelingul buzelor.
 2. Deshidratarea moderată cu diaree cu apă este însoțită de sete, o scădere marcată a elasticității pielii, precum și o iritabilitate ridicată și o senzație de anxietate crescută.
 3. Etapa severă de deshidratare, ca urmare a diareei apoase severe, este însoțită de afecțiuni extrem de severe. Aceasta este tulburarea și pierderea cunoștinței, șoc, scăderea temperaturii corpului membrelor, paloare a pielii, ritm cardiac rapid cu tensiune arterială foarte scăzută.

Este important să înțelegem că, cu un fenomen precum diareea la un adult fără tratament la timp, poate apărea leșin profund și chiar moarte.

Dacă există o temperatură

Prezența febrei în diaree este un simptom al unei boli grave care necesită tratament imediat. Cel mai adesea, temperatura apare în prezența unei infecții virale sau bacteriene. La baza mecanismului dezvoltării sale se află lupta celulelor imunității cu agenții străini.

La o temperatură care depășește 38 ° C, se recomandă reducerea agenților farmacologici specializați. Temperaturile ridicate, atingând cifre critice pentru corpul uman (40-41 ° C), pot provoca denaturarea proteinelor. Celulele corpului se „topesc”, în timp ce acest proces este ireversibil.

Alimente

Un rol important în tratarea diareei sub formă de apă este acordat dietei. În cazurile provocate de exacerbările bolilor gastrointestinale sau prin luarea anumitor produse, o dietă singură poate fi suficientă pentru a stabiliza situația.

Următoarele alimente și băuturi sunt interzise:

 • alimente grase
 • mâncarea prăjită
 • dulciuri și deserturi,
 • preparate picante, sărate, afumate,
 • murături și murături,
 • conserve, atât auto-fabricate, cât și în magazin,
 • toate produsele lactate, inclusiv cerealele fierte în lapte,
 • alimente crude de plante
 • nuci și semințe
 • ciuperci,
 • leguminoase,
 • sosuri, inclusiv maioneză,
 • sifon,
 • cafeaua.

Nutriția ar trebui să fie ușoară, să nu încarce și să nu irite ficatul, stomacul, pancreasul, intestinele, să ajute la încetinirea motilității, să amelioreze inflamațiile. Acestea sunt orice cereale, fără a adăuga ulei, ouă de pui fierte, fierte sau aburite fără vene de grăsime, carne, pește, păsări de curte, bulionuri din ele. Este permis să mănânce pâine neagră, biscuiti, biscuiți și uscătoare.

De la băut, sunt prezentate ceaiuri neindulcite de culoare neagră și verde, decocturi de mușețel, mentă, șold de trandafir, sunătoare și alte băuturi pe bază de plante indicate pentru patologiile gastrointestinale. Pentru a preveni deshidratarea, trebuie să beți apă minerală fără gaz. Este permis să bea jeleu - numai nu foarte dulce sau acru.

Mâncarea este fracționată, frecventă - de până la 6-7 ori pe zi, dar în porții mici.La începutul diareei debilitante, este mai bine să înlocuiți parțial sau complet mesele cu băuturi recomandate.

După diaree, pe măsură ce apa se scurge, nu trebuie să reveniți brusc la dieta dvs. normală și, în plus, să vă bateți pe gunoi și alimente grele. Organismul în ansamblu și intestinele în special au nevoie de timp pentru a se odihni și a se reface. Prin urmare, în primele zile este necesar să respectați o dietă, introducând treptat bucatele obișnuite în meniu.

Persoanele cu patologii gastrointestinale cronice ar trebui să respecte unele restricții nutriționale în viitor, astfel încât cazurile de diaree să nu reapară. Nuanțele dietei trebuie discutate cu medicul dumneavoastră.

Este strict interzisă consumul de alcool în timpul diareei, chiar și cu un conținut minim de alcool etilic. Ele irită pereții mucoși, deja inflamați, cresc deshidratarea, provoacă greață, balonare.

Terapii alternative la domiciliu

Când există o diaree la un adult, tratamentul la domiciliu poate combina medicina tradițională și cea tradițională. Medicul curant trebuie să fie înștiințat că va fi utilizat medicament pe bază de plante: în ciuda compoziției naturale, are, de asemenea, o serie de contraindicații și reacții adverse.

Cel mai adesea, în tratamentul diareei cu apă, se folosesc decocturi de astfel de plante medicinale:

 • coada șoricelului,
 • patlagina
 • salvie,
 • eucalipt,
 • Sunătoare
 • Sanguisorba,
 • urzica,
 • serii,
 • afine,
 • balsam de lămâie

Sunt utilizate atât independent, cât și ca parte a taxelor. Regula generală este că un bulion vindecător este băut cald și proaspăt. De fiecare dată trebuie să pregătiți o porție mică din medicament.

Diaree cu apă și febră

Dacă diareea apoasă nu se oprește de câteva zile și alte simptome i s-au unit - greață, dureri abdominale, flatulență, vărsături și febră - acesta este un proces patologic care afectează tractul gastro-intestinal:

 • infecție cu rotavirus („gripă intestinală”),
 • patologii bacteriene ale tractului digestiv,
 • hemoragii intestinale
 • dizenterie,
 • disbioză intestinală,
 • patologii cronice ale tractului digestiv,
 • procesele tumorale în organele tractului gastro-intestinal.

Important! Una dintre cele mai periculoase cauze ale diareei de apă, însoțită de febră, este holera. Cu această boală, scaunul pacientului este complet decolorat, devenind aproape transparent.

Remedii populare

Pentru a opri diareea dureroasă în apă, toate mijloacele sunt bune, inclusiv remedii populare. Cu ajutorul lor, puteți atenua afecțiunea chiar de la începutul diareei și puteți fi, de asemenea, utilizat ca adjuvant pentru tratamentul medical.

Următoarele rețete vă vor fi de folos:

 1. Cruste de rodie. Instrument extrem de eficient care poate bloca rapid tulburarea - după doar câteva utilizări. Crustele uscate de rodie sunt turnate cu apă clocotită și încălzite într-o baie de apă timp de un sfert de oră, răcite și filtrate. Trebuie să beți 2 linguri o dată pe oră.
 2. Bulion de orez. Un remediu popular accesibil pentru slăbirea scaunelor. Pentru aceasta, trebuie să fierbeți o jumătate de pahar de orez spălat într-un litru de apă, filtrați și beți 100 de mililitri de 4-5 ori pe zi.
 3. Frunza de afine. 4 linguri de foaie trebuie să fie preparate cu un litru de apă clocotită, insistați, filtrați. Bea o jumătate de pahar înainte de fiecare masă.
 4. Un decoct de boabe de cireș de pasăre. Se potrivesc atât fructe proaspete cât și uscate. Trebuie să fie fierte timp de 10-15 minute în apă, după care se va dovedi un compot fără zahăr. Bea toată ziua în loc de ceai.
 5. Tinctura de despărțitori de nuc. Zece picături de medicament sunt diluate într-o lingură de apă. Luați de patru ori pe zi. Un astfel de tratament este permis numai la pacienții adulți. Ajută la a scăpa de diaree și a decoctului partițiilor.

Nu uitați de decocturile din plante aromatice: mușețel, mentă, balsam de lămâie, sunătoare și altele, ameliorează spasmele, inflamația și flatulența.

Terapia pentru diaree apoasă trebuie să combine diferite mijloace, să fie selectată corect și în timp util. În caz contrar, sănătatea se poate agrava, iar deshidratarea va afecta funcționarea altor sisteme ale corpului. În același timp, este important să ne amintim că diareea nu este o boală independentă, ci doar un simptom, de regulă, indică defecțiuni grave legate de sănătate. Iar tratamentul ar trebui să vizeze tocmai spre eliminarea cauzei principale, indiferent dacă este vorba despre o exacerbare a unei boli cronice, o infecție sau o intoxicație. Și după o recuperare reușită, ar trebui depuse eforturi pentru a preveni repetarea acestora.

Dieta terapeutică: cum să faci o dietă

Particularitatea diareei secretorii este că în timpul înfometării nu trece - doar volumul mișcărilor intestinale scade ușor. Prin urmare, pacientul trebuie să mănânce corect și complet, respectând următoarele principii:

 1. Toate alimentele care pot provoca o reacție alergică sunt excluse din dietă.
 2. Alimentele interzise care provoacă iritarea chimică sau mecanică a tractului digestiv. Acestea includ cereale grosiere, fructe acre, fructe de pădure, mirodenii, sosuri calde.
 3. Pentru a nu provoca activarea microflorei patogene, acestea limitează consumul de deserturi, cofetărie, lapte integral.
 4. Pentru a evita fenomenele dispeptice (balonare, arsuri la stomac, flatulență), nu bea băuturi carbogazoase dulci, carne grasă, pește și leguminoase.

Legumele gătite și coapte, precum și mâncărurile la aburi sunt utile. Carnea poate fi prezentă în dietă, dar numai non-grase - carne de pui, curcan, iepure. Produsele cu acid lactic - kefir, acidophilus, iaurt, brânză de vaci vor accelera normalizarea microflorei intestinale și vor elimina disbioza.

Alăptarea necesită suficient lapte matern pentru a restabili digestia. Mesele trebuie să fie frecvente, dar în porții mici. Bebelușii care hrănesc artificial sunt recomandate amestecuri fără lactoză. Este util pentru copiii de un an și mai mari să dea kefir, lapte acidofil și gătește terci pe bază de decocturi vegetale.

Sorbenți și agenți de legare

O caracteristică a sorvenților în tratamentul diareei la un adult este capacitatea lor de a elimina rapid și eficient toxinele din organism. Dar, pe lângă ele, sorbentii elimină activ gazele, bacteriile și virusurile din organism. Cele mai eficiente sorbente în tratamentul diareei la adulți includ medicamente:

Medicamente de fixare, a căror principală acțiune este de a opri nevoia de a defeca, include medicamente Furazolidone, Loperamide și Immodium.

Ce să faci

Dacă diareea lichidă la adulți nu dispare după 2 până la 3 zile, atunci trebuie urgent să vă adresați unui medic și să faceți un examen.

Mai ales dacă există suspiciune de otrăvire prin otrăvuri, ciuperci, când:

 • temperatură crescută,
 • îndemnul la toaletă a crescut de până la 7-8 ori pe zi,
 • taie și doare în partea inferioară a abdomenului.

În primul rând, acest lucru se aplică persoanelor în vârstă, atunci când este necesară o abordare mai blândă și îngrijire de urgență a medicului curant.

Primul ajutor

Primul ajutor constă în normalizarea echilibrului apă-sare. Printre agenții farmacologici care diminuează starea de deshidratare, se numără:

Pe lângă fondurile cumpărate de la farmacie, puteți utiliza arsenalul de acasă. La fiecare 2 ore (la alegerea pacientului) se recomandă să luați:

 • un decoct de șolduri de trandafir,
 • apă curată cu lămâie
 • apă necarbonatată cu pulberi Regidron sau Oralit,
 • apă curată cu suc de lămâie,
 • bulion de pui cu conținut scăzut de grăsime.

Rehidratare

Dacă o afecțiune digestivă este însoțită de un simptom precum diareea, este important să reînnoiți imediat lichidul pierdut atunci când scaunul este pătat.Soluțiile de rehidratare sunt un prim ajutor pentru deshidratarea cauzată de starea de rău intestinală.

Medicii recomandă să bea:

Pentru ca diareea cu apă să nu provoace complicații, trebuie preferate soluțiile medicamentoase cu osmolaritate ridicată.

Utilizarea unui lichid care conține potasiu, sare și glucoză stabilizează inima, restabilește metabolismul electrolitelor.

În bolile intestinului, însoțite nu numai de diaree apoasă, dar și de vărsături dese, este posibilă o infuzie prin picurare de soluții de rehidratare într-un cadru spitalicesc.

Absorbția toxinelor și a bacteriilor patogene

Trebuie avut în vedere faptul că diareea apoasă poate fi însoțită de daune toxice severe pentru organism. Din moment ce produsele de degradare întârzie la nivelul mucoasei intestinale, este necesar să le îndepărtați folosind enterosorbenți.

Următoarele medicamente ajută eficient la tratarea diareei apoase la adulți:

 • Smecta. Pudra pentru suspensie, elimină eficient toxinele, bacteriile patogene din mucoasa intestinală.
 • Carbon activat. Unul dintre cei mai ieftini sorbenti cu eficienta ridicata. Este folosit pentru intoxicații, tulburări alimentare, boli infecțioase.
 • Polisorb. Ajută cu scaunele foarte slăbite la adulți cauzate de disbioză sau reacții alergice.
 • Enterosgel. Preparatul are forma unui gel cu o metodă de dozare convenabilă. Potrivit pentru tratamentul diareei cauzate de alergii, daune toxice pentru organism, infecții și alte boli.

Medicamentele absorbante nu numai că elimină toxinele, bacteriile patogene și virusurile, dar pot reduce și absorbția altor medicamente. Prin urmare, cu diaree la un adult, este necesară planificarea corectă a administrării medicamentelor - nu mai devreme de 2 ore după absorbante (cu excepția soluțiilor de rehidratare).

Preparatele probiotice sunt utilizate pentru refacerea microflorei intestinale. Sarcina lor este de a stabiliza volumul florei intestinale saprofite și de a suprima creșterea microorganismelor patogene.

Cel mai adesea, ajutorul eubioticelor este necesar pentru disbioză și otrăvire. Sunt recomandate următoarele medicamente eficiente:

 • Enterol.
 • Baktistatin.
 • Baktisubtil.
 • Bifidumbacterin

Pentru a afla ce probiotic va ajuta mai bine la diareea apoasă, trebuie să consultați un gastroenterolog.

Reglatoare de microflora și Regidron

Utilizarea Regidron cu diaree apoasă nu numai că va restabili echilibrul acido-bazic în organism, ci va îmbunătăți efectul sorbentilor, precum și agenții de fixare. Desigur, utilizarea sa trebuie efectuată în conformitate cu instrucțiunile, iar recepția poate începe imediat ce a început diareea.

Reglatoarele microflorei sunt necesare organismului care suferă de diaree severă cu apă, pentru a asigura normalizarea rapidă a muncii, precum și pentru eliminarea activă a toxinelor rămase. Principalele medicamente printre regulatorii de microflore pentru diareea de apă sunt:

 • Bifidumbacterin,
 • Atsipol,
 • Iaurt canadian.

Răspunsul la întrebarea dacă este posibil să bei aceste fonduri imediat ce a început diareea este ambiguu. Nu vor aduce rău. Cu toate acestea, beneficiul de la aceștia în acest caz va fi extrem de mic, deoarece cu diareea la un adult, bacteriile benefice pur și simplu nu vor avea timp să aibă vreun efect asupra intestinelor. De aceea, este mai bine să începeți să le luați după oprirea diareei.

Terapia antibacteriană și antimicrobiană

Dacă diareea cu apă este provocată de boli infecțioase, terapia antimicrobiană nu poate fi evitată. Pentru tratamentul infecțiilor sunt prescrise:

Cu ajutorul acestor medicamente se elimină diaree puternică și se restabilește funcționarea normală a tractului gastro-intestinal. Când starea de rău duce la deteriorarea celulelor hepatice, pancreasului, tratamentul trebuie completat cu medicamente pentru a îmbunătăți digestia. Potrivit pentru:

La pacienții adulți cu diaree de natură infecțioasă, pot exista scaune, precum apa, pentru o perioadă lungă de timp. În astfel de situații, medicul poate recomanda pacientului să bea antibiotice Metronidazol cu ​​diaree, să injecteze Cefotaxime.

Ce înseamnă culoarea mișcărilor intestinale pentru diaree?

Cauzele aproximative ale simptomelor precum febra și diareea pot fi determinate prin acordarea unei atenții deosebite culorii mișcărilor intestinale.

Dacă fecalele apoase cu diaree au o nuanță verzuie, cel mai probabil, vorbim despre disbioză intestinală sau deteriorarea tractului digestiv cu o infecție virală sau bacteriană. O impuritate a sângelui sau o nuanță neagră de fecale cu diaree apoasă este dovada sângerării interne sau a prezenței rănilor pe pereții intestinului.

Scaunul alb se dobândește prin încălcarea fluxului de bilă din cauza patologiilor hepatice și a bolilor vezicii biliare. Dacă mișcările intestinale lichide au o nuanță galbenă sau naturală, atunci apariția diareei poate fi explicată printr-o motilitate intestinală crescută.

Tratamentul medicamentelor

Dacă este prezentă diaree la un adult, tratamentul vizează:

 • eliminarea toxinelor din tractul gastro-intestinal,
 • eliminarea gazelor
 • scăderea motilității intestinale.

Printre medicamente, principalele în tratamentul diareei la adulți sunt:

 1. Comprimate antibacteriene.
 2. Agenți antimicrobieni.
 3. Enterosorbanți folosiți pentru îndepărtarea substanțelor toxice.
 4. Pregătiri pentru restabilirea echilibrului electroliților și fluidelor.
 5. Antispasmodice, supuse prezenței durerii.

Diareea la un adult este tratată pe baza a ceea ce a cauzat exact simptomele diareei. Terapia este selectată individual de către medicul curant pentru fiecare pacient în parte.

Dietă

Pentru a trata rapid și eficient diareea, este foarte important să urmați o dietă strictă cel puțin în primele zile. Direct cu diaree cu apă, precum și la 5-6 ore după ce se oprește, este mai bine să vă abțineți de la mâncare. În acest timp, trebuie să beți ceai negru foarte puternic cu zahăr, precum și multă apă bună necarbonatată.

De asemenea, prima masă care trebuie consumată cu sau după diaree ar trebui să aibă un efect de fixare. Cele mai potrivite feluri de mâncare sunt:

 • cereale de orez și hrișcă gătite în apă,
 • pește fiert
 • biscuiti.

În prima săptămână după diaree, produsele lactate trebuie aruncate, precum și legumele crude. De asemenea, în primele 2 zile este mai bine să faceți porții foarte mici și să mâncați de 5-6 ori pe zi. Așa se poate ajusta fără probleme activitatea tractului digestiv fără a le supraîncărca după sarcini deja grave.

Carnea fiartă sau coaptă cu conținut scăzut de grăsimi, precum și legumele coapte, este mai bine să adăugați la dietă timp de 2-3 zile. Folosirea fructelor și fructelor uscate este recomandată să fie amânată timp de 5-6 zile, deoarece acestea nu numai că pot duce la creșterea formării gazelor, dar au și un efect relaxant asupra intestinelor.

Diaree la adulți: cauze, tratament, nutriție

Diareea severă cu apă este o problemă cu care s-a confruntat fiecare adult cel puțin o dată. Motivele pentru apariția unei încălcări a scaunului sunt multe. Poate fi o infecție în intestine sau doar un produs de calitate scăzută mâncat la cină. Diareea cu apă apare cel mai des datorită patologiilor intestinului subțire.

Fiți conștienți! Diareea apoasă la un adult poate fi un simptom al unei boli grave și, prin urmare, este necesar să aflăm cauza diareei și să o eliminăm cât mai curând posibil.

Fixarea scaunelor

Uneori, pacienții nu știu ce să facă dacă diareea este luată prin surprindere și este necesar să o oprești cât mai curând posibil. Pentru fixarea urgentă a scaunului, se poate folosi Loperamida și alte medicamente care pot reduce tonusul peretelui muscular al intestinului. Este important să respectați dozarea medicamentului pentru a nu provoca o constipație prelungită.

Atenție! Înainte de a opri diareea cu medicamente de remediere, asigurați-vă că starea de rău nu este de origine infecțioasă sau bacteriană. În cazul infecțiilor intestinale, dacă diareea este apă, Loperamida este luată numai sub supravegherea unui medic.

Când este nevoie de asistență medicală urgentă

Este departe de a fi întotdeauna în siguranță să tratați diareea singură acasă. Pentru a menține sănătatea, este foarte important să solicitați imediat ajutor medical de urgență dacă, cu diaree, există factori suplimentari, cum ar fi:

 1. Febra și o creștere accentuată a temperaturii corpului,
 2. Diareea nu poate fi oprită mai mult de 3 zile,
 3. Durerea se agravează
 4. Taburetul care iese conține sânge, mucus sau puroi.

Este important să apelați de urgență la o ambulanță dacă diareea este însoțită de vărsături, care nu numai că nu aduce alinare, dar apare frecvent.

Dacă la un adult apare o problemă delicată, cum ar fi diareea, este posibil un tratament la domiciliu. Dar, deoarece acest factor este o consecință a tulburărilor grave în activitatea organismului, este necesar să consultați un medic pentru un diagnostic corect și un tratament de succes.

Informațiile de pe site-ul nostru sunt furnizate de medici calificați și au doar scopuri informative. Nu vă auto-medicati! Asigurați-vă că contactați un specialist!

Gastroenterolog, endoscopist. Doctor în științe, cea mai înaltă categorie. Experiență de muncă 27 de ani.

Metode alternative de tratament

Dacă scaunele libere se dezvoltă ca apa din cauza otrăvirii la un adult, se folosesc metode alternative de tratament pentru îmbunătățirea stării. Cu diaree apoasă, se pot utiliza următoarele rețete:

 • Bea nu numai lichid de rehidratare farmaceutic, ci și o soluție de suc de lămâie (1 lămâie per pahar de apă).
 • Ajută la refacerea echilibrului apă-electrolit al unei decocturi de măceș, care contribuie, de asemenea, la creșterea imunității.
 • Puteți bea cu infuzii de fixare a diareei de coaja de stejar, coji de rodie, despărțitori de nuc.
 • Dececții de plante medicinale: mușețel, hemofobie, pelin, sunătoare, ajută la restabilirea funcției intestinale.

Înlocuirea tratamentului tradițional cu decoctul la domiciliu este complet imposibil. Rețetele alternative pot completa terapia medicamentoasă.

Dacă mai mult de 2 zile diareea severă nu se oprește, cum să se trateze?

Pentru a atenua starea, puteți bea:

Principalul lucru este că se normalizează mai rapid echilibrul apă-sare, în timp ce un deficit duce inevitabil la o defecțiune a multor sisteme și organe.

Recomandat la fiecare 2 ore:

 • apă minerală necarbonatată, Oralit sau Regidron în pulbere prin diluare cu apă,
 • apă pură cu lămâie,
 • șolduri de șolduri de trandafir (fructe),
 • bulion slab.

Dacă starea nu se îmbunătățește în termen de 2 zile, atunci trebuie să consultați imediat un medic.

Posibile cauze ale diareei la un adult

Diareea cu apă la un adult poate apărea în cel mai neașteptat moment. Ei bine, dacă dorința la toaletă va fi rară și va dura una până la două zile. Cu toate acestea, diareea adulților poate dura și mai mult. Dacă scaunul cu apă lichidă persistă mai mult de trei zile, trebuie să consultați un medic și să faceți un examen pentru a afla cauza bolii. Tractul digestiv este asociat cu toate sistemele din corp, astfel încât orice acțiune externă poate crește motilitatea intestinală, determinând astfel apariția unui scaun apos la un adult. Cele mai frecvente cauze ale diareei sunt următorii factori:

 • Factorul dispeptic. Acest motiv decurge dintr-o încălcare a producției și reglării glandelor gastrice, ceea ce duce la incapacitatea de a digera alimentele și de a absorbi nutrienții de către organism.
 • O cauză infecțioasă este una dintre cele mai frecvente cauze.De regulă, în prezența unei boli infecțioase, pacientul are un virus în intestine sau substanțe toxice rămase din produse de proastă calitate.
 • Factor alimentar. Acest motiv este reacția organismului la una dintre substanțele care sunt conținute în produse.
 • Cauza toxica. Diareea ca apa la un adult poate apărea ca urmare a otrăvirii cu substanțe toxice și toxice.
 • Factorul medicamentos este provocat de expunerea la medicamente puternice. De exemplu, adesea apariția diareei la un adult este cauzată de tratamentul cu agenți antibacterieni. Antibioticele combate perfect microflora patogenă, cu toate acestea, acestea distrug și bacteriile benefice, provocând disbioză.
 • Cauza neurogenă se numește și boală de urs. În acest caz, scaunele libere, precum apa, apar la un adult din cauza experiențelor puternice și dese.

Există și alți factori care declanșează apariția diareei la un adult. Mulți oameni se întreabă ce să facă cu diareea. Este important în acest caz să acordați atenție simptomelor însoțitoare. De exemplu, dacă, pe lângă diaree, apa are și o temperatură ridicată, este foarte probabil să aveți intoxicație. Poate apărea când otrăvire cu otrăvuri sau produse de calitate scăzută. În plus, uneori diareea este însoțită de dureri abdominale ascuțite, care pot indica alte boli grave.

Principiile de bază ale tratamentului

Cauzele și tratamentul diareei severe cu apă la adulți sunt concepte interrelaționate, astfel încât doar un medic poate prescrie terapie medicamentoasă. Este permis, independent, să ia cărbune activ sau alb, o tabletă de Loperamidă (un medicament antidiareic) sau Imodium. Dar acest lucru este posibil numai cu condiția ca diareea să nu fie o consecință a proceselor infecțioase.

Principiile generale pentru combaterea diareei apoase la adulți sunt enumerate mai jos.

Consecințele

Este necesar să se trateze patologiile în care apar scaune cu apă, sub supravegherea unui medic. Tratamentul necorespunzător poate duce la complicații, cum ar fi deshidratarea, pierderea cunoștinței, insuficiența ritmului cardiac și alte probleme, inclusiv moartea.

Se recomandă urgent să apelați un medic dacă:

 • În fecale există o mulțime de mucus, există chiar și o cantitate mică de sânge.
 • Starea pacientului se deteriorează rapid, se plânge de durere severă, amețeli.
 • La un adult, diareea continuă timp de 3 zile.
 • Pacientul crește la 38ºC și peste.

Nu toată lumea știe cât de periculoasă este diareea. Cele mai grave complicații sunt deshidratarea, șocul septic, șocul hipovolemic, acidoza.

Tratament conservator

Un medic cu diaree la adulți va asculta plângerile și va prescrie tratamentul cu medicamente:

 • sulfonamide (ftalazol),
 • antibiotice în comprimate (tetraciclină, cloramfenicol),
 • nitrofurani (furazolidona),
 • agenți antimicrobieni (Sulgin, Enterofuril, Stopdiar, Intetrix),
 • enterosorbenți pentru absorbția intestinală și pentru eliminarea toxinelor (Smecta, carbon activat),
 • medicamente antivirale pentru a restabili echilibrul apă-sare (Regidron),
 • probiotice pentru îmbunătățirea motilității intestinale (Linex, Imodium),
 • lactobacili, bifidobacterii pentru a activa lucrul în toate părțile intestinului,
 • antispasmodice pentru balonare și dureri abdominale (No-shpa, Papaverin),
 • sulfonamide la infecție (ftalazol).

Cu diaree lichidă cu apă la adulți, se prescriu antibiotice:

 • numai în cazuri de urgență
 • când cauza este infecția intestinală cu salmonella, holeră, invazii helmintice.

Tratamentul este complex și numai în selecția corectă a combinațiilor de preparate medicale din diferite grupuri.

Este necesar:

 • elimina toxinele din intestine,
 • elimina flatulența și balonarea în stomac,
 • reduce motilitatea intestinală și peristaltismul.

Simptome suplimentare

Diareea sub formă de apă din intestine poate fi un semn al diverselor boli. Pentru a avea informații mai complete despre boală, trebuie luați în considerare alți factori. De exemplu, ar trebui să fiți atenți la evoluția bolii, la ce simptome suplimentare apar și la ce materii fecale.

Scaunul lichid la un adult este adesea însoțit de febră. Temperatura maximă este de obicei observată la 39 de grade. Acest simptom este considerat normal, deoarece indică imunodeficiență. Diareea este adesea însoțită de greață și vărsături, dureri abdominale și poate apărea o senzație neplăcută de greutate. În plus, mulți remarcă îmbujorarea cu mirosul de ouă putrede, care se explică cu ușurință prin fluxul de gaze din intestin în stomac.

Aproape orice medic poate determina cu ușurință cauza bolii prin culoarea fecalelor. De asemenea, orice pacient poate trage în mod independent unele concluzii. În primul rând, ar trebui să vă întrebați cât de des merg la toaletă. Dacă răspunsul este: de mai mult de trei ori pe zi, ar trebui să începeți să vă faceți griji. În al doilea rând, ar trebui să ne întrebăm și cât timp merg la toaletă cu fecale lichide. Un semn alarmant este continuarea dizenteriei timp de trei zile sau mai mult. Culoarea fecalelor poate indica următoarele:

 1. Culoarea verde este un semn al prezenței microflorei patogene în intestin. Poate fi bacterii dăunătoare sau virusuri de natură variată.
 2. Scaun galben indică o motilitate intestinală crescută. Această afecțiune este eliminată cel mai ușor, deci galbenul poate fi considerat un semn bun.
 3. Culoarea neagră a materiilor fecale poate indica consumul anumitor produse, de exemplu, afine, sfeclă sau carbon activat. Dacă în ajun nu s-au consumat produse similare, atunci un astfel de semn indică prezența sângerărilor în organism.
 4. Culoarea albă a fecalelor lichide este un semn sigur al unei pietre în canalul biliar sau neoplasm.
 5. Dacă fecalele sunt transparente și similare cu apa, este posibil să vorbim despre prezența holerei, care provoacă toate semnele de diaree.

Utilizarea agenților de rehidratare orală

Rehidratarea este reumplerea lichidului în organism. Cu diaree apoasă apoasă, sunt preferați agenții de rehidratare orală. Pot fi achiziționate la farmacie sub formă de pulberi, granule sau tablete sau preparate pe cont propriu.

Deci, medicamentele s-au dovedit bine:

 • Turing - distribuit sub formă de pulbere și tablete pentru prepararea unei soluții orale,
 • GIDROVIT,
 • Glyukosolan,
 • rehydron,
 • Maratonic - granule pentru prepararea unei soluții orale etc.

Pentru a prepara independent un agent de rehidratare, este necesar să amestecați 1,5 linguri. sare de masă, 5,5 lingurițe zahăr, 1 litru de apă. Se amestecă toate componentele până la dizolvarea completă. După aceasta, soluția poate fi folosită conform indicațiilor.

Important! Temperatura apei pentru prepararea soluției de rehidratare trebuie să corespundă temperaturii corpului pacientului. Astfel, absorbția medicamentului în stomac este îmbunătățită, ceea ce asigură un efect mai rapid.

Prevenirea diareei

Boala este mult mai ușor de prevenit decât să îi tratezi consecințele negative. Pentru a evita diareea, se recomandă respectarea următoarelor reguli:

 1. Tratarea termică minuțioasă a produselor înainte de utilizare.
 2. Vaccinarea la timp împotriva infecției cu rotavirus.
 3. Spălați legumele, fructele înainte de utilizare cu apă curgătoare sau solzi.
 4. Evitați consumul de apă din corpurile de apă de calitate îndoielnică.

Dacă a apărut deja diaree, trebuie prevenită deshidratarea. Pentru a face acest lucru, trebuie să reumpleți lichidul în organism la fiecare 30 de minute (cu diaree) sau la 15 (dacă se adaugă vărsături).

Când să vezi un doctor

Există situații când tratamentul la domiciliu nu dă efectul adecvat. Solicitați imediat asistență medicală dacă:

 • compoziția scaunului are particule de boabe de orez,
 • culoarea și consistența descărcării s-au schimbat dramatic în rău,
 • colici și dureri cresc
 • a apărut brusc somnolența
 • creșterea vărsăturilor pe fondul unei deteriorări generale.

Solicitarea imediată a asistenței medicale dacă sunt detectate simptome de diaree este recomandată persoanelor în vârstă. Pacienții cu boli concomitente ale unui curs cronic, de exemplu, patologii ale sistemului cardiovascular, ficat sau rinichi, necesită, de asemenea, o atenție specială.

Diaree adultă - Un simptom important care indică o încălcare a funcționării normale a organismului. Pentru a preveni diareea, este important să respectați regulile de igienă personală și cultura alimentară. Este necesară monitorizarea calității alimentelor consumate în dietă. Un aspect important al prevenirii diareei este creșterea imunității, ceea ce va crește rezistența organismului împotriva agenților virali și bacterieni.

Medicamente antibacteriene

Tratarea diareei severe la un adult poate necesita utilizarea de antimicrobiene. Sunt prescrise pentru etiologia bacteriană a patologiei care a provocat diaree.

Agentul universal antibacterian utilizat pentru infecțiile intestinale este Enterofuril. Medicamentul este prescris într-o doză de 200 mg (2 capsule de 100 mg sau 1 capsulă de 200 mg) de 4 ori pe zi. Doza maximă zilnică admisă este de 800 mg. Durata tratamentului nu este mai mult de o săptămână.

Cu diaree apoasă de origine infecțioasă la adulți, în loc de Enterofuril, se pot prescrie analogii săi: Lekor, Nifurosid, Nifuroxazid etc.

Diete

Ce există pentru un intestin supărat? Dieta este foarte importantă în descărcarea diareei lichide cu apă la adulți, deoarece tratamentul diareei nu va fi complet și eficient.

Regulile dietei pentru diaree:

 1. În prima zi, este recomandat, în general, să refuzi să mănânci și să bei doar lichid pentru a reumple organismul și pentru a elimina toxinele.
 2. Apoi, încet (înghițit) începe să bea compoturi, apă minerală fără gaz, decocturi din plante și doar apă simplă.
 3. Dacă apare vărsături, luați Rehydron pentru a evita deshidratarea.
 4. Mâncarea trebuie să intre în stomac doar atunci când este caldă.
 5. Puteți bea un pahar de lapte acru și adăugați un vârf de sare pentru a ține apa în organism.

Cu toate acestea, nu trebuie să supraîncărcați sistemul digestiv cu alimente, ca atare intoxicația, greața, vărsăturile și durerile abdominale nu se pot intensifica decât.

Dieta - economisire. Dacă nu aduce rezultate în termen de 2 zile și simptomele devin evidente (febră, vărsături neîncetate, fecale negre), atunci trebuie să consultați imediat un medic și să nu vă bazați pe propria intuiție.

Introducere în dieta produselor pentru a reduce intoxicația ar trebui să fie treptată:

 • carnea slabă
 • produse lactate,
 • jeleu de fructe de pădure și fructe,
 • pâine uscată
 • bulion de orez subțire,

Trebuie să renunțați complet la fumat și alcool și, de asemenea, să vă monitorizați propria sănătate atunci când introduceți anumite produse în dietă.

Ce să faci cu diareea apoasă severă la un adult?

Orice probleme legate de munca intestinelor nu numai că provoacă un disconfort enorm și strică toate planurile, ci și dăunează grav organismului. Și una dintre cele mai frecvente patologii este diareea la un adult al cărui tratament trebuie efectuat cu eliminarea obligatorie a cauzei care stă la baza afecțiunii. În acest caz, din cauza amenințării de deshidratare, terapia trebuie efectuată prompt.

Sorbenți și medicamente antidiareice

Terapia pentru diaree cu apă la un adult necesită utilizarea obligatorie de sorbenti. Acestea absorb și elimină toxinele din organism, ceea ce are un efect benefic asupra stării pacientului.Cel mai cunoscut sorbent este carbonul activ, precum și Smecta.

Agenții antidiareici au proprietăți de fixare. Astfel de medicamente precum Loperamida, Imodium, Furazolidona ajută la oprirea diareei.

Produse utile

La evacuarea diareei lichide cu apă, se recomandă să luați astfel de produse utile precum:

 • brânză de cabană
 • lapte acru
 • bulionuri de legume
 • ciorba de piure
 • orez,
 • prăjituri cu pește
 • souffle de carne
 • fasole,
 • dovleac
 • cartofi copti
 • ouă fierte moi
 • terci de orez
 • zer,
 • ceai negru puternic sau pe bază de plante,
 • pătrunjel, mărar,
 • vinete,
 • morcovi.

Merită să renunți la diaree severă de la a lua legume și fructe crude. Asigurați-vă că le coaceți sau le aburiți.

Cum să mănânci în timpul diareei?

O parte importantă în tratarea diareei este urmarea unei diete speciale. Ea implică respingerea alimentelor dulci și amidonice, a mâncărurilor picante și grase. În plus, alcoolul și băuturile carbogazoase sunt interzise. De asemenea, nu includeți alimente murate sau conserve în meniu. Toate vasele trebuie să fie aburite sau fierte. Ar trebui să mănânci mai multe cereale și legume. Este mai bine să înlocuiți pâinea cu biscuiti.

Probiotice

Probioticele sunt necesare pentru reglarea microflorei intestinale. Acestea nu pot fi utilizate ca medicament independent pentru diaree cu apă la un adult, dar completează perfect regimul general de tratament.

Deci, pentru a face față vărsăturilor și diareei cauzate de disbioza intestinală, medicamentele vor ajuta:

 • Bifidumbacterin,
 • Atsipol,
 • Iaurt Roselle
 • Biolakt,
 • Laktovit,
 • Atsidolak,
 • Linex etc.

Ca remediu independent, este mai bine să începeți să luați probiotice după ce diareea apoasă severă s-a oprit complet. Medicamentele din acest grup sunt prea slabe pentru a opri singura diareea și pentru a elimina cauzele apariției acesteia. Dar pentru a normaliza microflora intestinală, acestea pot fi utilizate în mod izolat.

Prevenirea deshidratării

A reface corpul cu lichidul extras înseamnă a efectua procedura de rehidratare pentru a evita dezvoltarea unor procese grave și ireversibile.

Medicii recomandă consumul de lichide mai multe atunci când este deshidratat, mai ales dacă diareea este foarte bolnavă. Apa în porții mici ar trebui să intre în corp la fiecare 10-15 minute.

Pentru prevenire, luați Hydrovit, Gastrolit, Regidron, precum și:

Deshidratarea poate provoca vătămări grave organismului și în câteva zile poate duce la complicații grave, consecințe. Când apar simptome de diaree, trebuie să solicitați ajutor medicilor, mai ales dacă acestea devin obsesive și persistente.

Scaune lichide precum apa la un adult - cauze, tratament

Acum, destul de des, există cazuri în care, după consumul oricărui produs de înaltă calitate, pot aparea scaune la un adult, la fel ca apa. Dacă a apărut o astfel de situație, trebuie să știți clar ce să faceți pentru a scăpa de simptomele ei.

Terapia dietetică

Eliminarea rapidă a diareei și stabilizarea stării pacientului este facilitată de o dietă. Este indicat să respectați cel puțin 3 zile, începând din momentul apariției diareei.

Timp de câteva ore după apariția diareei, este permis să bea doar ceai negru puternic preparat (cu sau fără zahăr - la cererea pacientului). Are efect de legare. Aceleași proprietăți ar trebui să aibă și prima masă care va fi consumată de un pacient care suferă de diaree. În acest sens, ar trebui să se prefere:

 • dietă (adică, fără prăjire) supă de orez sau terci de mâncare gătite în apă
 • pește fiert
 • pesmet de casă
 • terci de hrișcă.

În prima săptămână după încetarea diareei, ar trebui să se abțină de la consumul de produse lactate.

În 2-3 zile, trebuie să mâncați fracționat - de 4-6 ori pe zi, la fiecare 4-5 ore.Servirea ar trebui să fie mică, acest lucru va ajuta să nu supraîncărcați intestinele, ceea ce va contribui la restaurarea rapidă a funcțiilor sale.

Carnea degresată, aburită, fiartă sau coaptă, este permisă să intre în dietă în a 2-3-a zi după încetarea diareei. Fructele proaspete, precum fructele uscate, pot fi consumate nu mai devreme de 5 zile de la stabilizare. Aceste produse cresc formarea de gaze și, de asemenea, relaxează intestinele, astfel încât, cu diaree apoasă, este mai bine să se abțină de la ea.

Ce este diareea?

În cea mai mare parte, diareea apare ca o manifestare simptomatică în cazul unei încălcări a tractului gastro-intestinal. În același timp, temperatura corpului pacientului crește brusc, încep să apară dureri abdominale, greață și vărsături.

Diareea este un act de defecare, care se caracterizează printr-o consistență lichidă și poate fi repetat de mai mult de două ori pe zi. Diareea poate fi considerată primul semn precis al unui stomac supărat. Cu toate acestea, înainte de a lua măsuri pentru a trata o astfel de stare neplăcută a corpului, este necesar să aflăm cauza exactă a apariției scaunelor desfăcute. Fecalele pot fi atât de abundente și de frecvente, încât aproape imediat vine slăbiciunea generală și deshidratarea organismului. În astfel de cazuri, trebuie să solicitați întotdeauna ajutor medical calificat, unde va fi prescris un tratament adecvat, în funcție de starea generală a pacientului.

Când este necesară asistența medicală de urgență?

Scaun lichid cu o apă la un adult necesită asistență medicală imediată dacă:

 • temperatura corpului semnificativ ridicată,
 • pacientul este foarte bolnav, are dureri abdominale intense, iar diareea nu se oprește timp de 3 zile,
 • durerea abdominală se intensifică, iar simptomele însoțitoare devin mai intense,
 • incluziuni sângeroase, purulente sau mucoase sunt observate în diaree apoasă.

Dacă vărsăturile frecvente și profuse apar în timpul diareei cu apă, ceea ce nu aduce alinare, acesta ar trebui să fie un motiv bun pentru a apela o ambulanță. Auto-medicația în acest caz nu este doar nepracticantă - poate fi periculoasă pentru sănătatea pacientului, de aceea numai specialistul trebuie să se ocupe de problema terapiei.

Diaree pentru adulți - cum să ajute corpul să facă față tulburării?

Diareea poate apărea brusc, nimeni nu este în siguranță de această problemă. Aceasta nu este o boală ca atare, ci un simptom care semnalează orice încălcare a organismului. Diareea cu apă la un adult poate fi cauzată de diferite motive: infecții, procese inflamatorii, malnutriție. De obicei, problema dispare repede, dar în absența unui tratament adecvat, poate duce la consecințe grave și poate duce la consecințe grave. Un rol important în această problemă îl are alimentația pacientului.

Când este necesar să vă adresați unui medic?

Pentru a preveni deshidratarea severă, sau în caz de otrăvire, de exemplu, cu otrăvuri, ciuperci, trebuie să consultați un medic sau să apelați la o ambulanță dacă, pe lângă diaree lichidă:

 • scaunul și-a schimbat culoarea, îndepărtându-se cu particule de boabe de orez,
 • febră și febră,
 • dureri abdominale și colici cresc
 • au fost vărsături necontrolate, somnolență.

Acest lucru este valabil mai ales la persoanele în vârstă, când există diaree severă în prezența diabetului zaharat, bolilor inimii, rinichilor sau ficatului.

Cum să faci o dietă?

Cu diaree, principalul lucru este să bei mai mult lichid:

Excludeți:

Puteți adăuga mâncare pentru a reține apa în organism. Luați exclusiv sub formă de căldură, spălați cu lapte, kefir.

Este important să nu supraîncărcați stomacul, deci alimentele trebuie să fie ușor digerabile. De asemenea, merită să revizuiți regimul zilei, să mergeți mai mult, să respirați aer curat și să jucați jocuri active.

Caracteristici ale digestiei lotului alimentar

Pentru ca digul alimentar să fie complet digerat, este necesar de la 48 de ore de la mâncare.În această perioadă, aproape toată apa este absorbită în pereții colonului. Dacă integritatea membranei mucoase este cel puțin ușor perturbată, procesul de absorbție a apei încetinește. Astfel, cantitatea sa mai mare începe să fie excretată împreună cu fecalele. Procesul de defecare are loc de mai multe ori mai des decât de obicei, iar scaunul este de natură lichidă. Diareea poate apărea din cauza unui proces inflamator, a unei reacții alergice sau ca urmare a unei intoxicații alimentare grave.

Există multe motive care contribuie la formarea de lichid asemănător cu scaun. Dacă boala este infecțioasă, atunci pacientul are o creștere bruscă a temperaturii. Toate acestea sunt însoțite de dureri antispasmodice în abdomen și vărsături severe. În cazul unei defecțiuni a pancreasului sau a nu digera unele alimente cu un conținut prea mare de calorii, pacientul se poate plânge de dureri severe sub coaste din stânga.

Principalele cauze ale scaunului liber la un adult

De obicei, materiile fecale umane sunt aproape 75% compuse din apă simplă. Orice altceva poate fi definit ca un amestec de mucus, enzime, fibre, unele bacterii, celule epiteliale ale intestinului în sine și toate reziduurile consumate în alimente.

Diareea cu apă apare cel mai adesea pe fondul afectării mucoasei intestinului gros sau din cauza contaminării sale cu bacterii patogene. Acest lucru se poate întâmpla dacă calitatea produselor utilizate nu este ideală pentru digestie în tractul digestiv. Cauza poate fi și o reacție alergică specifică la un produs sau la unele medicamente potențiale și anumite substanțe chimice de natură chimică. Persoanele care suferă de tulburări mintale sau se află într-o stare de stres constant se confruntă adesea cu o problemă precum diareea.

Cele mai frecvente cauze ale diareei

Există mai multe motive principale pentru apariția scaunului liber la un adult. Printre ele se numără:

 • încălcarea proceselor de absorbție a fluidelor,
 • intoleranță la anumite alimente alergene,
 • creșteri canceroase
 • boală pancreatică
 • colita ulcerativa
 • consumul de alimente prăjite sau prea grase,
 • intoleranță la produsele lactate fermentate.

Diaree și flatulență severă

Flatulența se numește formarea puternică de gaze în intestine. Cu toate acestea, această afecțiune nu este întotdeauna un simptom al bolii. Gazele sunt formate în timpul procesării complete a alimentelor de către bacterii speciale localizate în intestinul gros. De asemenea, gazul poate fi considerat un produs secundar al digestiei. În orice caz, trebuie să părăsească corpul. Această afecțiune nu necesită niciun tratament specific.

Un alt lucru este atunci când procesele de absorbție prin pereții intestinului sunt perturbate. În acest caz, reziduurile alimentare sunt prelucrate de bacterii saprofite. De aceea, scaunul lichid apare la un adult. Uneori, materiile fecale pot fi combinate cu o flatulență destul de puternică. Dar nu este necesar să se trateze formarea excesivă de gaze, ci motivul inițial pentru care procesul de absorbție normală a produselor prin pereții intestinului gros este perturbat.

Diareea cu apă poate fi eliminată imediat după ce cauza de bază a bolii a fost eliminată. Dacă diareea este combinată cu dureri abdominale severe și persistente, atunci trebuie să solicitați imediat ajutor de la un specialist. De asemenea, este necesar să consumăm cantități mari de apă pentru a evita deshidratarea severă.

Principalele tipuri de diaree la adulți

Diareea care apare cu diferite boli intestinale poate fi împărțită în următoarele tipuri:

 • diaree cu colită,
 • cu tumori de colon,
 • diaree de natură infecțioasă care poate fi cauzată de bacterii, helminți, ciuperci sau protozoare
 • natura neurogenă
 • caracterizat printr-o tulburare congenitală în compoziția normală a enzimelor digestive,
 • diaree cu hemoroizi,
 • medical, alergic și toxic.

Există, de asemenea, diaree care apare cu boli ale altor sisteme și organe:

 • endocrin - cu încălcări ale glandei tiroide și ale glandelor suprarenale,
 • pancreatogenic - cu boli ale pancreasului,
 • metabolice,
 • gastrogennye,
 • hepatogene - cu boli hepatice,
 • diaree rezultată din anumite boli sistemice. Un exemplu este sclerodermia.

Meniu exemplar pentru diaree cu apă la adulți

Meniu de probă pentru zi:

 1. Mic dejun - omleta de ou, ceai slab.
 2. Pranz - suc de mere, fursecuri, biscuiti, ciorba de legume sau bulion de carne usoara, chiftelute aburite de pui.
 3. Cina - mere coapte, fursecuri de biscuiti, terci de hrisca, piept fiert, bulion de trandafiri.

Dieta este extrem de importantă pentru diaree. Este mai bine să dezvolți meniul potrivit cu un medic, astfel încât să nu conducă la reacții adverse, dar contribuie la trecerea rapidă a diareei lichide neplăcute.

Caracteristici ale diareei în diferite boli

Diareea la un adult poate avea un caracter complet diferit. Taburetele cu apă lichidă, în primul rând, apar în infecții intestinale cronice acute sau exacerbate. În același timp, temperatura corpului crește rapid, apar semne de deshidratare.

Cu astfel de boli nespecifice ale tractului intestinal, cum ar fi colita și enterita, precum și după intervenția chirurgicală pentru a rezecta stomacul, se observă constant scaune cu apă. În această condiție, deshidratarea poate fi prevenită pur și simplu cu apă simplă. Este apa care poate compensa toate funcțiile de protecție ale mucoasei intestinale și gastrice. Temperatura în această stare crește doar la valori nesemnificative și poate chiar să rămână în limite normale.

Dacă un adult are scaune negre, atunci acest lucru poate indica prezența sângerării interne. Tratamentul acestei afecțiuni este obligatoriu. La urma urmei, sângerarea din orice organ intern poate duce nu numai la tulburarea activității sale, ci chiar la moartea unei persoane.

Taburetul ușor lichid poate semnala o leziune numai în secțiunea inițială a intestinului. În acest caz, scaunul este destul de abundent, similar în vâscozitate cu lutul. Dacă scaunul este ușor, atunci putem vorbi despre înfrângerea intestinului posterior. În acest caz, diareea este frecventă, apoasă și spumoasă. Această afecțiune este destul de gravă pentru organism. Temperatura corpului crește semnificativ. Alte simptome ale intoxicației sunt prezente. Tratamentul bolii trebuie să fie imediat.

Principiile terapiei medicamentoase

Orice medicament pentru diaree este utilizat numai dacă o astfel de afecțiune nu dispare în câteva ore. Astfel de fonduri trebuie utilizate o dată sau până la dispariția simptomelor de intoxicație.

Cu diaree, cel mai adesea recomandă repaus strict la pat, luând antispastice. Simptomatic, de obicei, prescris Imodium, băuturi grele constante. În cazuri mai severe, este necesară spitalizarea și administrarea prin picurare a unei cantități mari de lichid.

Sfaturi pentru tratarea diareei

Pentru a evita deshidratarea, ar trebui să beți multă apă. Apa este sorbul care vă permite să aruncați toți agenții de intoxicație din intestin. În această condiție, merită să restricționați utilizarea alimentelor grase și picante, alcoolului și fructelor proaspete. De asemenea, se recomandă ca toate produsele lactate fermentate să fie excluse din dietă.

Puteți opri diareea cu plante medicinale simple. Acesta este tratamentul bolii cu remedii populare. Tot ce ai nevoie poate fi găsit cu ușurință în orice grădină. Pregătirea decocturilor și tincturilor nu este, de asemenea, absolut nicio dificultate. Cel mai adesea în astfel de cazuri, se folosește un decoct de scoarță de stejar.Servește ca un agent antimicrobian destul de bun. În mod alternativ, puteți amesteca vinul roșu cu cireșele, care insistă într-un loc cald și filtrați bine printr-o sită obișnuită. Pentru un adult, se recomandă de obicei să bei câte un pahar cu o asemenea tinctură de 3 ori pe zi, până când simptomele intoxicației dispar complet. În scopuri medicinale, puteți utiliza, de asemenea, un decoct de frunze și fructe de pădure.

Dieta specială pentru diareea adulților

Fiecare persoană decide independent ce metodă de tratare a diareei. Multe persoane preferă terapia medicamentoasă, unele sunt tratate cu plante medicinale. Cu toate acestea, este posibil să îmbunătățiți semnificativ starea organismului dacă vă reconsiderați pur și simplu dieta obișnuită. Pentru aceasta au fost elaborate diete speciale preventive și terapeutice.

Dieta poate fi considerată cea mai potrivită metodă pentru prevenirea și tratarea diareei severe. În urma unei diete, ar trebui să excludeți din dieta prăjit, sărat, picant, precum și nuci, orice leguminoase și diverse produse lactate. Baza dietei zilnice pentru diaree ar trebui să fie alimentele moi și fierte care nu au un efect sever asupra organismului. În această perioadă, trebuie amintit că cel mai bun remediu pentru deshidratare este apa. Ar trebui să bea cel puțin 2 litri pe zi. Pentru a opri diareea, trebuie să mâncați terci de orez, banane, fulgi de ovăz, legume fierte. Bea, de preferință, fructe acrișoare fierte sau apă minerală.

Care sunt cauzele diareei severe de apă la adulți și cum este tratată?

Diareea puternică lichidă cu apă la un adult este rezultatul accelerării funcționalității intestinale și, atunci când fecalele normale excretate sunt depășite peste 300 g pe zi, diareea începe:

 • O afecțiune care nu se oprește mai mult de 2 zile este plină de deshidratare, motivele pentru care sunt utilizarea alimentelor de calitate inferioară, apa de la robinet.
 • În intestin, procesele de fermentare încep ca urmare a răspândirii microorganismelor patogene sau a dezvoltării unei alte patologii interne grave.
 • Invaziile intestinale, care invadează pereții intestinului subțire, încep să se înmulțească rapid, creând colonii întregi și sugerează literalmente toate vitaminele și mineralele utile din organism.

Diaree cu apă la un adult - ce o cauzează și cum să ajute pacientul

În timpul funcționării normale a tractului gastro-intestinal, oamenii nici măcar nu acordă atenție procesului de mișcare a intestinului. Dar, cu apariția chiar a unei defecțiuni minime în funcționarea stomacului sau a intestinelor, încep să apară tot felul de abateri, care afectează imediat culoarea fecalelor, consistența acestuia, precum și frecvența îndemnurilor la defecare.

Una dintre afecțiunile cu care se poate confrunta o persoană este diareea la un adult. Acest lucru nu indică întotdeauna dezvoltarea leziunilor intestinale grave, cu toate acestea, ar trebui să se acorde atenție acestui lucru, deoarece o frecvență excesivă a mișcărilor intestinale este periculoasă prin deshidratarea și tulburarea microflorei. Dar aceste condiții sunt deja destul de periculoase pentru o persoană la orice vârstă.

Pentru a înțelege cu exactitate în ce cazuri trebuie să vă adresați unui medic și când măsurile simple sunt suficiente pentru a restabili stomacul, ar trebui să cunoașteți caracteristicile acestei afecțiuni.

Ce este diaree cu apă

Chiar și în stare normală, fecalele constau din 80 -90% din apă. Dar, în același timp, o persoană vede o masă destul de strânsă formată în toaletă. Dar când apa din intestine este excretată în cantități mai mari, puteți observa diaree la un adult. În acest caz, puteți observa că numărul dorințelor de a merge la toaletă depășește semnificativ de 1 - 2 ori. Apare și subțierea materiilor fecale, iar culoarea se poate schimba.

Aproximativ 150-300 de grame de fecale sunt eliminate din intestine pe zi. Cantitatea lor depinde de cantitatea de alimente consumate. Iar diareea duce la faptul că această cantitate crește semnificativ pur și simplu datorită faptului că un fluid important pentru organism este excretat.

În acest moment, organismul suferă un stres grav, deoarece scaunele libere, precum apa la un adult, spală toate microorganismele benefice din intestine, ceea ce duce la tulburări ale stării generale de sănătate. Cu mișcări intestinale foarte frecvente, pacientul începe să se simtă foarte repede slab, ceea ce este cauzat de o încălcare a echilibrului apă-sare.

Care sunt cauzele care pot cauza scaune cu apă

Există un grup de cauze care provoacă o asemenea diaree apoasă la un adult.

Principalele includ următoarele:

 1. Iritante infecțioase, care includ toxine alimentare, virusuri intestinale, dizenterie și agenți patogeni.
 2. Dispeptice, care sunt cei mai comuni factori care provoacă scaune cu apă umedă. În acest caz, putem vorbi despre absorbția afectată în intestin, care apare din cauza degradării glandelor situate în intestin.
 3. Toxic, care indică prezența substanțelor toxice de natură variată în organism.
 4. Alimentar, ceea ce înseamnă consumul de alimente care provoacă o reacție alergică în organism, iar intestinele produc mai multă apă, transformându-se în diaree.
 5. Neurologice asociate cu funcționarea instabilă a sistemului nervos. Temerile obsesive, grijile, stresul frecvent pot cauza, de asemenea, scaune libere la un adult.
 6. Medicamente cauzate de utilizarea de medicamente active care pot distruge microorganisme benefice în intestine, ceea ce provoacă scaun apos la un adult.

Aceste afecțiuni afectează capacitatea glandelor intestinale de a produce în mod corespunzător apă, iar acest lucru provoacă lichefierea fecalelor.

Important! Taburetele cu apă indică evident o încălcare a tractului digestiv. Și acesta este doar unul dintre simptome. Este important ca o persoană să acorde atenție prezenței tulburărilor auxiliare pentru a determina cât mai curând cauza acestei afecțiuni.

Etimologia problemei poate fi determinată de culoarea scaunului liber

Diareea, ca și apa la un adult, poate avea o culoare diferită, acest lucru poate indica în mare parte boala care a cauzat această afecțiune. Cu îndemnul frecvent de a merge în cea mai mare parte la toaletă, nu fiți timizi să priviți în toaletă, aspectul conținutului său poate ajuta la remedierea problemei.

Înainte de a determina tratamentul diareei la un adult cu apă, merită să înțelegeți astfel de caracteristici ale culorii fecalelor:

 1. Impuritățile sângelui indică prezența sângerărilor interne în diferite părți ale intestinului.
 2. Culoarea neagră este un semn clar al sângerării în tractul gastrointestinal superior.
 3. Culoarea verde indică o infecție intestinală.
 4. Culoarea albă indică deteriorarea vezicii biliare sau a ficatului.
 5. Diareea severă transparentă cu apă indică indigestie.
 6. Taburetul galben asemănător apei este considerat cel mai sigur, deoarece arată doar că fermentația este afectată, ceea ce indică cel mai probabil o încălcare a digestiei alimentelor.

Prezența particulelor alimentare nedigerate în scaunul lichid de orice culoare indică faptul că pancreasul nu funcționează bine, ionul nu produce suficiente enzime care ar trebui implicate în descompunerea alimentelor.

Cum să ajute corpul cu diaree apoasă

Trebuie înțeles că ceea ce merg la toaletă cu fecale, similar cu apa, nu ar trebui să se sperie imediat. Dar este necesar să ajutăm corpul să facă față acestei dificultăți.

Acasă, eliminarea unei afecțiuni neplăcute este permisă numai în cazurile în care nu se observă astfel de simptome suplimentare:

 1. Creșterea temperaturii corporale.
 2. Vărsături.
 3. Greață.
 4. Amețeli.
 5. Durere ascuțită sau durere în abdomen în orice parte a acestuia.
 6. Leșin.
 7. Balonare cu zgomote frecvente neplăcute și gaze.

În astfel de cazuri, cauzele și tratamentul bolii sunt supuse numai medicilor, deoarece necesită o reacție imediată din partea specialiștilor medicali.Dacă tot ce simțiți este că merg des la toaletă și am scaune libere, atunci se presupune că tratamentul diareei cu apă la un adult poate avea loc acasă.

Pentru terapia la domiciliu, puteți aplica următorul regim de tratament:

 1. Este necesară restabilirea echilibrului apă - sare. Pentru a face acest lucru, amestecați 5 g sare, 2 g sodă și 15 g zahăr în 1 litru de apă. Acest lucru va satura corpul cu cele mai importante substanțe pentru viață.
 2. Merită să utilizați medicamente pentru a restabili microflora intestinală, acestea includ probiotice, prebiotice și eubiotice.
 3. Este permisă utilizarea de medicamente care reduc motilitatea intestinală, adică cele care încetinesc reducerea țesuturilor de perete.
 4. Absorbanții ar trebui de preferință să fie incluși în tratamentul tuturor pentru a elimina activ substanțele toxice.
 5. Antispasmodicele ajută la eliminarea durerii și ajută la calmarea intestinelor.
 6. Medicamentele care conțin enzime au, de asemenea, efecte benefice asupra tractului digestiv.

Medicina tradițională și-a dat răspunsul și la întrebarea ce trebuie făcut cu diareea cu apă. În acest caz, se recomandă să beți decocturi de cireș de pasăre și afine. Taninele se găsesc și în scoarța de stejar, cenușa de munte și conurile de arin, astfel încât perfuziile și decocturile lor pot ajuta și la diaree.

Important! Nutriția joacă un rol major în succesul luptei împotriva diareei. O persoană trebuie să treacă la o dietă bogată în remedierea alimentelor pentru a scăpa de o afecțiune nedorită.

Meniul unei persoane care suferă de diaree lichidă nu trebuie să conțină toate alimentele grase și prăjite, lapte, carne și pește grase, precum și legume și fructe crude.

Iată o listă de produse care pot ajuta la rezolvarea tulburării:

 1. Un decoct de orez și orez însuși.
 2. Ouă, dar nu mai mult de 1 bucată pe zi.
 3. Banane verzi în cantitate de 2 bucăți.
 4. Carnea slabă sub formă fiartă sau coaptă.
 5. Jeleu din fructe de pădure.
 6. Piure de cartofi.
 7. Produse lactate acru

Aceste produse trebuie luate în cantități mici, cu o frecvență de 3 ore, iar apoi activitatea tractului digestiv este stabilizată.

Despre cum să tratezi scaunul cu apă lichidă poate fi spus doar de un specialist. Dar în urma acestor recomandări, vă puteți îmbunătăți în mod semnificativ starea fără medicamente, dacă într-un anumit caz este adecvat, dar nu necesită asistență medicală acută.

Urmărește videoclipul: Reflexoterapia - tratamentul multor dezechilibre si afectiuni (Februarie 2020).