Cum un adult să se alăture stilului de viață sănătos

OGBPOU "Ryazan Railway College"

Disciplina educației fizice.

Pe tema: „Valoarea unui stil de viață sănătos pentru oameni”.

Grupul de învățare nr. 53

Esența unui stil de viață sănătos.

Elementele principale ale unui stil de viață sănătos.

Un stil de viață sănătos este o parte activă în formele de viață umană, socială, familială, gospodărească. Din păcate, mulți oameni nu respectă cele mai simple norme bazate pe știință ale unui stil de viață sănătos. Unii devin victime ale imobilității, ceea ce provoacă îmbătrânirea prematură, alții mănâncă excesiv odată cu dezvoltarea obezității și a sclerozei vasculare, ceea ce este aproape inevitabil în aceste cazuri, alții nu știu să se relaxeze, să fie distras de grijile industriale și domestice, sunt întotdeauna anxioși, nervoși și suferă de insomnie, ceea ce duce în cele din urmă la la numeroase boli ale organelor interne.

Relevanța lucrării constă în luarea în considerare a importanței unui stil de viață sănătos pentru activitatea de succes și bunăstarea unei persoane și studierea principalelor componente ale unui stil de viață sănătos.

Scopul lucrării este studierea unui stil de viață sănătos.

Atingerea obiectivului presupune rezolvarea mai multor sarcini:

1) pentru a defini esența unui stil de viață sănătos,

2) ia în considerare elementele de bază ale unui stil de viață sănătos.

Un stil de viață sănătos este o condiție prealabilă pentru dezvoltarea diferitelor aspecte ale vieții umane, realizarea longevității active și implementarea completă a funcțiilor sociale. Relevanța unui stil de viață sănătos este cauzată de o creștere și o schimbare a naturii stresurilor asupra corpului uman în legătură cu complicația vieții publice, o creștere a riscurilor de natură antropică, de mediu, psihologică, politică și militară, provocând schimbări negative în starea de sănătate.

Esența unui stil de viață sănătos.

Protejarea propriei sănătăți este responsabilitatea imediată a fiecărei persoane. Se întâmplă adesea ca o persoană cu un mod de viață greșit, obiceiuri proaste, inactivitate fizică, supraalimentare să conducă deja la o stare catastrofică până la vârsta de 20-30 de ani și abia atunci își amintește de medicamente. Încă de la o vârstă fragedă, este necesar să duci un stil de viață activ, să se întărească, să se implice în educația fizică și sport, să respecte regulile de igienă personală - într-un cuvânt, pentru a atinge adevărata armonie a sănătății în mod rezonabil.

Stil de viață sănătos (HLS) - stilul de viață al unei persoane cu scopul de a preveni bolile și de a promova sănătatea. Conceptul de „stil de viață sănătos” nu a fost încă definit în mod unic. Reprezentanții direcției filozofice și sociologice (P.A. Vinogradov, B.S. Erasov, O.A. Milstein, V. A. Ponomarchuk, V.I. Stolyarov și alții) consideră un stil de viață sănătos ca o problemă socială globală, o integră o parte din viața societății în ansamblu.

Un stil de viață sănătos este „un stil de viață bazat pe principiile moralității, organizat rațional, activ, muncitor, temperament și, în același timp, protejându-se de influențele negative asupra mediului, permițând menținerea sănătății morale, mentale și fizice până la bătrânețe”.

Există trei tipuri de sănătate: fizică, mentală și morală (socială).

Sănătatea fizică este o stare naturală a organismului, datorită funcționării normale a tuturor organelor și sistemelor sale. Dacă toate organele și sistemele funcționează bine, atunci întregul corp uman (sistem de autoreglare) funcționează și se dezvoltă corect.

Sănătatea mintală depinde de starea creierului, se caracterizează prin nivelul și calitatea gândirii, dezvoltarea atenției și a memoriei, gradul de stabilitate emoțională, dezvoltarea calităților volitive.

Sănătatea morală este determinată de acele principii morale care stau la baza vieții sociale a unei persoane, adică viața într-o anumită societate umană. Trăsăturile distinctive ale sănătății morale a unei persoane sunt, în primul rând, o atitudine conștientă față de muncă, stăpânirea comorilor culturale, respingerea activă a moravurilor și obiceiurilor care contrazic un mod normal de viață.

Elementele principale ale unui stil de viață sănătos.

Un stil de viață sănătos include următoarele elemente de bază: „muncă fructuoasă, un regim rațional de muncă și odihnă, eradicarea obiceiurilor proaste, regimul motor optim, igiena personală, întărirea, alimentația rațională etc.”

Munca fructuoasă este un element important al unui stil de viață sănătos. Factorii biologici și sociali, dintre care principalul este munca, influențează sănătatea umană. Un regim rațional de muncă și odihnă este un element necesar unui stil de viață sănătos. Cu un regim corect și strict respectat, se dezvoltă un ritm clar și necesar al funcționării organismului, care creează condiții optime pentru muncă și odihnă și contribuie astfel la o sănătate mai bună, o mai bună capacitate de muncă și o productivitate mai mare a muncii.

Următoarea verigă a unui stil de viață sănătos este eradicarea obiceiurilor proaste (fumat, alcool, droguri). Acești încălcători ai sănătății sunt cauza multor boli, reduc drastic speranța de viață, reduc capacitatea de muncă, afectează negativ sănătatea generației tinere și sănătatea viitorilor copii.

Următoarea componentă a unui stil de viață sănătos este o dietă echilibrată. Când vine vorba de aceasta, ar trebui să vă amintiți despre două legi de bază, a căror încălcare este periculoasă pentru sănătate.

Prima lege este echilibrul energiei primite și consumate. Dacă organismul primește mai multă energie decât cheltuiește, adică dacă primim mai multă hrană decât este necesar pentru dezvoltarea normală a unei persoane, pentru muncă și bunăstare, devenim mai plini.

A doua lege este „respectarea compoziției chimice a dietei cu nevoile fiziologice ale organismului în nutrienți”. Nutriția trebuie să fie diversă și să răspundă nevoilor de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine, minerale, fibre alimentare. Multe dintre aceste substanțe sunt indispensabile, deoarece nu se formează în organism, ci vin doar cu alimente. Absența a cel puțin unuia dintre ei, de exemplu, vitamina C, duce la boală și chiar la moarte. Vitaminele din grupa B pe care le primim în principal cu pâine din făina integrală, iar sursa de vitamina A și alte vitamine solubile în grăsimi sunt produsele lactate, uleiul de pește și ficatul. Mâncarea trebuie să constea din alimente mixte care sunt surse de proteine, grăsimi și carbohidrați, vitamine și minerale.

La fel de importantă este sănătatea și mediul. Intervenția umană în reglarea proceselor naturale nu aduce întotdeauna rezultatele pozitive dorite. Încălcarea a cel puțin a uneia dintre componentele naturale „duce, din cauza interconectărilor dintre ele, la restructurarea structurii existente a componentelor naturale și teritoriale”. Poluarea terenurilor, hidrosferei, atmosferei și oceanelor, la rândul său, afectează starea de sănătate a omului, efectul

„Gaura de ozon” afectează formarea tumorilor maligne, poluarea aerului asupra stării tractului respirator și poluarea apei - la digestie, afectează dramatic sănătatea generală a omenirii, reduce speranța de viață. Cu toate acestea, sănătatea obținută din natură depinde de părinți doar cu 5% și cu 50% de condițiile care ne înconjoară.

În plus, este necesar să se țină seama de un alt factor obiectiv al efectelor asupra sănătății - ereditatea. Afectează-ne sănătatea și ritmurile biologice. Una dintre cele mai importante caracteristici ale proceselor care au loc într-un organism viu este natura lor ritmică. În prezent, s-a stabilit că peste trei sute de procese care au loc în corpul uman sunt supuse unui ritm zilnic.

Modul motor optim este cea mai importantă condiție pentru un stil de viață sănătos. Se bazează pe exerciții sistematice în exerciții fizice și sport, care rezolvă eficient sarcinile de consolidare a sănătății și dezvoltării abilităților fizice ale tinerilor, menținerea sănătății și a abilităților motorii și consolidarea prevenirii modificărilor adverse legate de vârstă. În același timp, cultura fizică și sportul acționează ca cel mai important mijloc de educație.

Pentru vindecarea eficientă și prevenirea bolilor, este necesar să se antreneze și să se îmbunătățească în primul rând calitatea cea mai valoroasă - rezistența combinată cu întărirea și alte componente ale unui stil de viață sănătos, ceea ce va oferi organismului în creștere un scut de încredere împotriva multor boli.

Întărirea este un instrument puternic de vindecare. Vă permite să evitați multe boli, să prelungiți viața mulți ani și să mențineți o eficiență ridicată. Întărirea are un efect general de întărire asupra organismului, crește tonusul sistemului nervos, îmbunătățește circulația sângelui și normalizează metabolismul.

Un alt element important al unui stil de viață sănătos este igiena personală. Igiena personală include un regim zilnic rațional, îngrijirea corpului, igiena hainelor și a încălțămintei. O importanță deosebită este rutina zilnică. Cu respectarea corectă și strictă a acestuia, se produce un ritm clar al funcționării corpului. Și, la rândul său, creează cele mai bune condiții pentru muncă și recuperare.

Regimul are nu doar o vindecare, ci și o valoare educativă. Respectarea strictă a acestuia aduce astfel de calități precum disciplina, precizia, organizarea, determinarea.

Modul permite unei persoane să folosească rațional în fiecare oră, în fiecare minut al timpului său, ceea ce extinde foarte mult posibilitatea unei vieți versatile și semnificative. Fiecare persoană ar trebui să dezvolte un regim bazat pe condițiile specifice ale vieții sale. Sănătatea ne ajută să ne îndeplinim planurile, să rezolvăm cu succes sarcinile de viață de bază, să depășim dificultățile și, dacă este necesar, supraîncărcări semnificative. O sănătate bună, întretinută în mod rezonabil și întărită de persoana însăși, îi oferă o viață lungă și activă.

Un stil de viață sănătos este un stil de viață bazat pe principiile moralității, organizat rațional, activ, forțat de muncă, temperament și, în același timp, protejarea împotriva influențelor adverse asupra mediului, permițând menținerea sănătății morale, mentale și fizice până la bătrânețe.

Un stil de viață sănătos include următoarele elemente de bază: muncă fructuoasă, un regim rațional de muncă și odihnă, eradicarea obiceiurilor proaste, regimul motor optim, igiena personală, întărirea, alimentația rațională etc.

Mâncarea trebuie să constea din alimente mixte care sunt surse de proteine, grăsimi și carbohidrați, vitamine și minerale. Alimentația rațională asigură creșterea și formarea corespunzătoare a organismului, contribuie la menținerea sănătății, eficiență ridicată și la prelungirea vieții.

La fel de importantă este sănătatea și mediul. Intervenția umană în reglarea proceselor naturale nu aduce întotdeauna rezultatele pozitive dorite.

Modul motor optim este cea mai importantă condiție pentru un stil de viață sănătos.Se bazează pe exerciții sistematice în exerciții fizice și sport, care rezolvă eficient sarcinile de consolidare a sănătății și dezvoltării abilităților fizice ale tinerilor, menținerea sănătății și a abilităților motorii și consolidarea prevenirii modificărilor adverse legate de vârstă. În același timp, cultura fizică și sportul acționează ca cel mai important mijloc de educație.

Sănătatea ne ajută să ne îndeplinim planurile, să rezolvăm cu succes sarcinile de viață de bază, să depășim dificultățile și, dacă este necesar, supraîncărcări semnificative. O sănătate bună, întretinută în mod rezonabil și întărită de persoana însăși, îi oferă o viață lungă și activă.

1. Vasilkov, A. Teoria și metodologia educației fizice / A. Vasilkov. - Rostov-on-Don: Phoenix, 2008 .-- 384 p.

2. Grishina, Yu. Stare fizică generală. Cunoașteți și puteți / Yu. Grishin. - Rostov-pe-Don: Phoenix, 2010 .-- 249 p.

3. Dubrovski, V. Igiena educației fizice și a sportului / V. Dubrovski. - M.: Vlados, 2003 .-- 512 s.

4. Evseev, Yu. Cultura fizică / Yu. Evseev. - Rostov-on-Don: Phoenix, 2010 .-- 448 p.

5. Stepanenkova, E.Ya. Teoria și metodologia educației fizice și dezvoltării copiilor Teoria și metodologia educației fizice / E.Ya. Stepanenkova. - M.: Academy, 2006 .-- 368 p.

6. Șuhatovici, V.R. Stil de viață sănătos / V.R. Șukhanovici // Enciclopedia sociologiei. - Мn .: House Book, 2003 .-- 435 p.

Importanța stilului de viață sănătos pentru o persoană și sănătatea sa


Potrivit experților medicali și oamenilor de știință, sănătatea umană depinde de stilul de viață cu 50% și doar cu 8-10 la sută din starea medicamentului din țara sa. Prin urmare, astăzi tot mai mulți oameni apelează la principiile stilului de viață sănătos și își obișnuiesc copiii cu ei.

Următoarele sunt recunoscute ca componente de bază ale stilului de viață sănătos:

 • locuind în locuri cu condiții favorabile de mediu,
 • alimentație adecvată cu utilizarea de produse de înaltă calitate,
 • refuzul obiceiurilor proaste - consumul de alcool, tutun și droguri;
 • activitate fizică - exerciții de dimineață și alte exerciții,
 • starea emoțională pozitivă și capacitatea de a face față emoțiilor,
 • capacitatea de a stabili obiective constructive în viață,
 • dorința de auto-îmbunătățire și asimilare a informațiilor noi.

În mod ideal, formarea unui stil de viață sănătos ar trebui să înceapă în copilărie. Cert este însă că nu există atât de multe familii în care părinții nu au obiceiuri proaste și care preferă să meargă seara să stea în fața unui televizor sau computer. Toată lumea știe despre efectele negative ale alcoolului sau tutunului, dar destul de multe persoane beau și fumează. Cei care preferă mâncarea rapidă știu și ei despre aspectul excesului de greutate, dar hamburgerii, pizza și cartofii prăjiți sunt, de asemenea, foarte solicitați.

Pentru ca HLS să devină familiară unui număr semnificativ de copii și adulți, societatea, familia și școala trebuie să o promoveze activ, dar acest lucru este departe de toate. Fiecare ar trebui să aibă un exemplu personal pozitiv de persoană care a fost capabilă să-și schimbe viața în bine.

Previzualizare:

INSTITUȚIA MUNICIPALĂ DE PRESCHOOL TINEREA TIPULUI COMBINAT "TALE"

VORBIRE LA OMG

Importanța unui stil de viață sănătos pentru copii și adulți.

Un stil de viață sănătos este stilul de viață al unei persoane cu scopul de a preveni bolile și de a promova sănătatea. HLS este un concept al vieții umane, care vizează îmbunătățirea și menținerea sănătății printr-o alimentație adecvată, fitness fizic, moral și respingerea obiceiurilor proaste.

Conceptul de „stil de viață sănătos” a apărut în Rusia. În 1989, profesorul-farmacolog Israel Brehman, căruia i se atribuie autorul termenului, a făcut un raport în cadrul conferinței privind introducerea conceptului științific al unui stil de viață sănătos. În ideile lui Brekhman nu era nimic supranatural: alimentație echilibrată, somn bun, aer curat și mișcare.
Din punctul de vedere al rușilor: „un stil de viață sănătos este un sistem de comportament uman rezonabil (moderarea în orice, modul motor optim, întărirea, alimentația adecvată, un stil de viață rațional și respingerea obiceiurilor proaste) pe baza unor tradiții morale, religioase și naționale, care oferă unei persoane "bunăstare fizică, mentală, spirituală și socială într-un mediu real și longevitate activă în cadrul vieții pământești."

Sondajele de opinie arată că asistența medicală pentru fiecare al cincilea rus este o vizită la timp la un medic. Sunt gata să pună o căpușă în coloana „sănătate”, doar că au vizitat medicul și au cumpărat pastilele pe care le-au scris pe o bucată de hârtie. Adevărat, 15% au inclus activitatea motorie în îngrijirea sănătății, ceea ce înseamnă că vizitați săli de gimnastică și centre de fitness, exerciții obișnuite de dimineață, alergare în parc vara și schi iarna. 9% dintre ruși duc un stil de viață sănătos, mergând periodic cu câinele și mergând cu metroul pe jos (într-un anumit sens, acesta este îngrijirea sănătății). Alți 8% sunt adversari ai obiceiurilor proaste
Sloganul „Cea mai bună tactică este prevenirea” nu se aplică și pentru noi. Aproximativ jumătate dintre respondenți nu fac nimic pentru a menține sănătatea. 16% urmăresc programe, citesc cărți și reviste, studiind astfel latura teoretică a problemei. 16% încearcă să mănânce corect, însă consideră că este inutil să se consulte cu un dietetician. Și doar 11% își verifică în mod regulat starea de sănătate. Și aceasta este cam la fiecare zecime și nimic mai mult.

Un stil de viață sănătos este o parte activă în formele de viață umană, socială, familială, gospodărească.

Diverse componente sunt incluse în stilul de viață sănătos, dar majoritatea sunt considerate de bază:
• educarea din copilărie a unor obiceiuri și abilități sănătoase,
• mediu: sigur și locuibil, cunoștințe despre efectele obiectelor din jur asupra sănătății,
• refuzul obiceiurilor proaste: auto-otrăvire cu droguri legale (consumul de alcool, consumul de tutun) și ilegal.
• nutriție: moderată, corespunzătoare caracteristicilor fiziologice ale unei anumite persoane, conștientizarea calității produselor utilizate;
• mișcări: viață activă fizic, inclusiv exerciții fizice speciale (de exemplu, gimnastică), ținând cont de vârstă și de caracteristicile fiziologice,
• igiena corporală: respectarea regulilor de igienă personală și publică, deținerea deprinderilor de prim ajutor,
• întărire,

Starea fiziologică a unei persoane este influențată în mare măsură de starea sa psiho-emoțională, care, la rândul ei, depinde de atitudinile sale mentale. Prin urmare, unii autori evidențiază, de asemenea, următoarele aspecte ale stilului de viață sănătos:
• bunăstare emoțională: psiho-igienă, capacitate de a face față propriilor noastre emoții, situații dificile,
• bunăstare intelectuală: capacitatea unei persoane de a recunoaște și utiliza informații noi pentru acțiuni optime în circumstanțe noi,
• bunăstare spirituală: capacitatea de a stabili obiective de viață cu adevărat semnificative și de a face eforturi pentru ei, optimism.


10 sfaturi pentru viața sănătoasă
Există 10 sfaturi elaborate de un grup internațional de medici, nutriționiști și psihologi care stau la baza unui stil de viață sănătos. Urmându-le, ne puteți extinde și face viața noastră mai plăcută.

1 sfat: rezolvarea cuvintelor încrucișate, învățarea limbilor străine, efectuarea de calcule în minte, antrenăm creierul. Astfel, procesul de degradare legată de vârstă a abilităților mentale încetinește, activitatea inimii, sistemul circulator și metabolismul sunt activate.

2 sfat: munca este un element important al unui stil de viață sănătos. Munca care va fi o bucurie pentru tine, potrivit oamenilor de știință, te va ajuta să arăți mai tânăr.

3 sfat: nu mâncați prea mult.În loc de 2.500 de calorii obișnuite, costă 1.500. Acest lucru ajută la menținerea activității celulare, la descărcarea lor. De asemenea, nu trebuie să mergeți la extreme și să mâncați prea puțin.

4 sfat: meniul trebuie să fie adecvat vârstei. Ficatul și nucile vor ajuta femeile în vârstă de 30 de ani să încetinească aspectul primelor riduri. Seleniul conținut în rinichi și brânză, este util pentru bărbați după 40 de ani, ajută la ameliorarea stresului. După 50 de ani, este nevoie de magneziu, care menține inima în formă și calciu utilă pentru oase, iar peștele ajută la protejarea inimii și a vaselor de sânge.

5 sfat: au toate părerile tale. Viața conștientă te va ajuta să te deprimi cât mai puțin și să fii deprimat.

6 sfat: dragostea și tandrețea vor ajuta să rămână mai tineri.Hormonul fericirii (endorfină), care este produs în corp atunci când o persoană este îndrăgostită, ajută la întărirea sistemului imunitar.

7 sfat: dormiți mai bine într-o cameră răcoroasă (la o temperatură de 17-18 grade), acest lucru ajută la păstrarea tinereții. Cert este că metabolismul din organism și manifestarea caracteristicilor legate de vârstă depind și de temperatura mediului.

8 sfat: mișcați-vă mai des. Oamenii de știință au dovedit că chiar și opt minute de sport pe zi prelungește viața.

9 sfat: răsfățați-vă periodic. În ciuda recomandărilor referitoare la un stil de viață sănătos, permiteți-vă uneori un tratament delicios.

10 sfat: nu întotdeauna suprima furia în tine. Diversele boli, chiar și tumorile maligne, sunt mai predispuse la persoanele care se certează constant, în loc să le spună ce le supără și uneori se ceartă.

Este important pentru toată lumea care dorește să trăiască în conformitate cu un stil de viață sănătos

Fedor Grigorievich Uglov (1904 - 2008) - un chirurg de excepție al timpului nostru, un academician al multor academii ale lumii, unul dintre fondatorii chirurgiei toracice și cardiovasculare interne, este înscris în Guinness Book of Records drept cel mai vechi chirurg practicant din istoria medicinei mondiale - operat și cu vârsta de peste 100 de ani!

În timpul Marelui Război Patriotic, în toate cele 900 de zile de la asediul Leningradului, a lucrat ca chirurg în orașul asediat, în funcția de șef al secției chirurgicale a unuia dintre spitale.

În total, Fyodor Grigorievici a efectuat peste 6.500 de operații, în 1994 a fost înscris în Cartea Recordurilor Guinness drept cel mai vechi chirurg practicant din istoria medicinei mondiale.

Pe 5 octombrie 2008, Fyodor Grigorievici ar fi împlinit 104 ani. Și a atins o longevitate atât de uimitoare datorită principiilor sale de viață de neclintit.

12 principii de viață ale academicianului Uglov:
1) Iubesc Patria Mamă. Și protejează-o. Cei fără rădăcină nu trăiesc mult.
2) Adoră slujba. Și fizic.
3) Știi să te controlezi. Nu pierde inima în niciun caz.
4) Nu este niciodată otrăvit nici de către un alcalin sau de o otravă cu tutun, altfel toate celelalte recomandări nu vor fi inutile.
5) Iubeste-ti familia. Poate răspunde pentru ea.
6) Păstrează-ți greutatea normală, indiferent ce te costă. Nu supraalimentați!
7) Fii atent la drum. Astăzi este unul dintre cele mai periculoase locuri pentru viață.
8) Nu vă fie teamă să mergeți la medic la timp.
9) Salvați-vă copiii de muzica distructivă.
10) Modul de muncă și odihnă este stabilit chiar în baza activității corpului tău. Iubește-ți corpul, cruță-l.
11) Nemurirea individuală este de neatins, dar durata vieții tale depinde în mare măsură de tine.
12) Fă binele, răul, din păcate, va rezolva singur.

Sănătatea este cea mai importantă valoare pentru fiecare persoană. Multe proverbe și înțelepciune populară sunt spuse în onoarea lui. Și din motive întemeiate, pentru că totul sănătos poate face. Și numai bolnav, începem să apreciem starea de bine, absența durerii și a stării de rău, energie și vigoare. Cele mai interesante fapte despre sănătatea umană, despre care toată lumea ar trebui să știe, sunt colectate în acest articol.

 • Sarea este dăunătoare sistemului cardiovascular al corpului uman. Dacă cantitatea sa este redusă cu cel puțin 3 grame pe zi, speranța de viață va crește cu 5-6 ani.
 • Peștele, și anume acizii grași omega-3 conținuți în acesta, au efecte benefice asupra funcției inimii. Un efect pozitiv va fi vizibil dacă îl utilizați de două ori pe săptămână.
 • Specialiștii de la Universitatea din Virginia au descoperit că creierul uman începe să îmbătrânească de la vârsta de 27 de ani. Este, de asemenea, interesant faptul că vârful capacităților acestui corp scade la 22 de ani
 • Oamenii de știință de la o universitate din Elveția au dovedit legătura dintre stres și pierderea dinților, cariile dinților și problemele gingivale
 • Pentru a încetini îmbătrânirea pielii, trebuie să mâncați puțină ciocolată întunecată zilnic. Oamenii de știință au ajuns de mult la concluzia că există produse care contribuie la întinerirea corpului uman. Printre ele: ciocolată neagră, ceai, spanac, căpșuni, mere, coacăze negre, struguri (roșii), portocale, rodii, cereale de tărâțe și altele.
 • Rosehip, coacăz, cătină și chokeberry proaspăt îmbunătățesc proaspăt tonusul vascular și previn apariția varicelor. 10.
 • Dacă beți în mod regulat suc de portocale sau grapefruit, puteți reduce semnificativ riscul de osteoporoză.
 • Nu te-ai întrebat niciodată de ce, în timpul unei înfiorări reci, încep răcelile obișnuite. Și totul pentru că pielea umană este mai sensibilă la frig. Pentru comparație: pe un centimetru pătrat al pielii există aproximativ 12 puncte sensibile la frig și doar 2 la căldură.
 • Boabele de cafea, sau mai degrabă acidul clorogenic conținut în ele, ne protejează creierul de distrugere. . Mierea are un efect pozitiv asupra abilităților intelectuale ale unei persoane.
 • Fapte interesante despre sănătatea umană se referă și la efectul vitaminelor și mineralelor asupra aspectului nostru. Deci, puțini oameni știu că castraveții îmbunătățesc starea unghiilor. În scopuri cosmetice, această legumă nu poate fi folosită doar în interior, ci și să folosească sucul său ca băi și loțiuni.
 • Oamenii care trăiesc pe coastă trăiesc mai mult decât locuitorii continentului.
 • Exercitarea trebuie să aducă plăcere, energie și forță. Dar oamenii de știință au descoperit că dacă vă angajați activ în mai mult de două ore pe zi, poate apărea efectul opus. Aceasta se manifestă sub formă de apatie, dureri de cap, tulburări de somn și de apetit și probleme mai grave.
 • Mai puțin de 10% din toți oamenii de pe planetă pot respira corect. Când respirați, este necesar să utilizați nu numai pieptul, ci și stomacul.
 • Oamenii de știință canadieni au descoperit că tulburările de somn pot provoca supraponderale
 • Știți de ce toți bărbații le place cu adevărat carnea? Pe lângă faptul că adaugă rezistență, carnea contribuie la producerea hormonului masculin de testosteron.
 • Utilizarea de kiwi, precum și utilizarea sa ca mască de față, întinerește pielea.
 • Folosiți frunze de pătrunjel pentru a consolida imunitatea.
 • Dacă mănânci cinci sâmburi de nuci în fiecare zi, speranța de viață va crește cu 7 ani.

Este foarte important să observați piramida alimentară.

Ceea ce mâncăm depinde de capacitatea noastră de muncă, de morbiditate, dezvoltare fizică și creștere, de starea psihologică și de speranța de viață.

Iar mișcarea activă este o viață sănătoasă.

Un stil de viață sănătos este o condiție prealabilă pentru dezvoltarea diferitelor aspecte ale vieții umane, realizarea longevității active și implementarea completă a funcțiilor sociale.

Necesitatea formării unor stiluri de viață sănătoase la adulți

Formarea stilurilor de viață sănătoase ar trebui să înceapă cu vârsta preșcolară. Părinții și profesorii de grădiniță își învață copilul obiceiurile potrivite - se spală pe mâini înainte de a mânca, se spală pe dinți și sunt politicoși cu ceilalți. Mai târziu, pe măsură ce îmbătrânesc, autoritatea familiei și a școlii slăbește vizibil și lasă loc opiniei semenilor care pot avea obiceiuri proaste de dragul de a se strădui să pară mai în vârstă. O mulțime de situații stresante asociate cu studiul și munca. Astfel, o persoană caută cele mai simple modalități de a-l calma - o cutie de bere, o țigară, o felie de pizza, se uită la televizor sau se joacă jocuri pe calculator. Și numai atunci când obiceiurile proaste pe termen lung încep să reprezinte o amenințare pentru sănătate, o persoană începe să se gândească serios la formarea de stiluri de viață sănătoase.

Nu este niciodată prea târziu pentru a începe un stil de viață sănătos. Dacă o persoană dorește să trăiască mult timp și bolile încă nu au preluat un caracter amenințător, atunci este timpul să începi să lucrezi la tine și să faci următoarele:

 • refuza produsele alimentare rapide și înlocuiește-le cu produse mai naturale,
 • renunță la obiceiurile proaste sub formă de alcool și tutun,
 • exercitați în mod regulat, alegând tipul potrivit de activitate pentru dvs.,
 • utilizați practicile de respirație și meditația pentru a controla nivelul de stres,
 • încercați să comunicați cu persoane armonioase, pozitive și netoxice. Dacă această afecțiune este dificil de obținut, cel mai bine este să încercați să minimizați daunele comunicate cu ele printr-o relaxare adecvată sau exerciții fizice după muncă.

Formarea unor stiluri de viață sănătoase este relevantă după 20-25, când organismul mai are resurse interne suficiente și după 50, când este posibil să încetinească procesul de îmbătrânire și să prevină dezvoltarea multor boli. Pentru fete și femei tinere, importanța unei culturi de stil de viață sănătos este un efect pozitiv asupra sistemului reproductiv și posibilitatea de a avea copii sănătoși. Pentru bărbați, funcționarea corectă a sistemului reproducător, menținerea sănătății bărbaților și prevenirea dezvoltării bolilor cardiovasculare sunt, de asemenea, importante. La o vârstă mai mare, este important să mențineți și să mențineți forța și sănătatea pentru a trăi mai mult.

Sănătate în viața noastră

Sănătatea umană este cea mai importantă bogăție a omului. În condițiile moderne de viață, sănătatea unui organism depinde de mulți factori, precum ecologia, alimentația corespunzătoare, stilul de viață sănătos și multe altele.

Important! Respectarea regulilor simple ale unui stil de viață sănătos poate crește speranța de viață cu până la 30%.

În lumea modernă, puțini oameni acordă o atenție specială sănătății lor până când organismul prezintă semne ale bolii. Acest lucru este dificil mai ales în orașele mari, unde mediul, mâncarea și stilul de viață nu sunt de cea mai bună calitate. Și odată cu vârsta, poluarea și oxidarea organismului nu fac decât să crească.

Dacă acordați mai multă atenție factorilor care afectează sănătatea și acționați asupra lor înainte de manifestarea bolii, organismul va fi mai ușor să facă față bolilor și imunitatea va fi mai puternică.

Care este imunitatea corpului uman?

Conceptul de imunitate se referă la capacitatea organismului de a proteja împotriva factorilor agresivi de mediu, inclusiv expunerea la bacterii patogene, viruși, ciuperci și alte organisme dăunătoare. Un organism cu un sistem imunitar compromis este mult mai predispus la infecții, deoarece nu este capabil de o auto-apărare eficientă.

Ce este un stil de viață sănătos (HLS)

Un stil de viață sănătos este un sistem de activități și principii de comportament care ajută la curățarea organismului și la activarea rezervelor ascunse ale organismului, ceea ce duce la o mai bună sănătate.

! După un stil de viață sănătos direcționează o persoană către acțiuni, în urma cărora se realizează prevenirea bolilor, sistemul imunitar este consolidat și organismul este menținut în cea mai sănătoasă stare.

Există o mulțime de componente în sistemul unui stil de viață sănătos. Aceasta este o cultură a mișcărilor, a procedurilor de temperare, a moderației obiceiurilor, a respectării principiilor unei alimentații adecvate, a unui regim optim și a luptei împotriva obiceiurilor proaste pentru organism.

Ce este prevenirea bolilor? Prevenirea bolilor - acestea sunt măsuri pentru combaterea cauzelor bolilor, ceea ce sugerează prevenirea lor în timp util. Există mai multe niveluri de prevenire:

• prevenția primară include acțiuni destinate eliminării cauzelor care afectează debutul bolii,

• prevenirea secundară ar trebui să includă măsuri pentru a preveni dezvoltarea unei boli deja detectate,

• Profilaxia terțiară are ca scop prevenirea recidivei bolilor pe fundalul recuperării.

În sistemul de viață sănătos, o importanță deosebită este prevenirea nivelului primar.

Ce înseamnă să duci un stil de viață sănătos? O persoană care știe să ducă un stil de viață sănătos, are cunoștințe despre acțiuni utile și nocive pentru organism, poate exercita autodisciplina, poate stabili un mod optim de muncă și odihnă, conduce regulat activități recreative și mănâncă corect.

Pe această temă: evoluții metodologice, prezentări și rezumate

Formarea deprinderilor și obiceiurilor unui stil de viață sănătos la preșcolari este relevantă și semnificativă în condițiile moderne. deoarece educatorii se confruntă cu o problemă: sănătatea slăbită a copiilor, nivelul scăzut al lor fizic.

„Sănătatea este mai valoroasă decât bogăția”, a spus scriitoarea franceză Etienne Rey, care a trăit în secolul al XIX-lea. Mulți dintre noi avem aceeași pretenție. Vorbesc despre sănătate, se ceartă despre sănătate, își doresc sănătate. Din foarte.

Articol pe această temă: Interacțiunea grădiniței și a familiei în formarea de obiceiuri pentru un stil de viață sănătos al copiilor și adulților.

Formarea unui stil de viață sănătos trebuie să înceapă cu grădinița. Semănați un obicei - culegeți o nouă generație care va avea grijă de sănătatea lor: mâncați corect, temperați, mutați, ocupați.

Un filozof vechi a fost pus la întrebare: „Ce este valoros pentru om - bogăția sau faima? „Și el a răspuns astfel:„ Nici averea, nici gloria nu fac o persoană fericită.

Introducerea copiilor și a părinților la un stil de viață sănătos.

Raport pe această temă: Justificare pentru ridicarea problemei importanței sănătății în viața copiilor și adulților, în conformitate cu FEM și raquo.

Cultura mondială a stilului de viață sănătos


Cultura unui stil de viață sănătos este un ansamblu complex de măsuri care vizează formarea atitudinilor unei persoane față de trecerea la o alimentație adecvată și obiceiuri sănătoase. Se bazează pe motivația unei persoane de a fi sănătos și de a trăi mult timp, fără de care nici o agitație și propagandă nu vor funcționa.

Cu cât o persoană se gândește mai mult la mediul care îl înconjoară și cu cât are mai multe idei despre lume și relațiile dintre oameni, cu atât va fi motivația sa de a menține sănătatea. O cultură a stilului de viață sănătos include mai multe tipuri de motivație:

 • auto-conservare. O persoană nu va efectua această sau acea acțiune dacă reprezintă o amenințare pentru viața și sănătatea sa,
 • bucurați-vă de obiceiuri sănătoase. De exemplu, plăcerea activității fizice în copilărie timpurie va ajuta la formarea unui obicei bun pentru a vă deplasa mai mult.
 • auto-îmbunătățire. O persoană sănătoasă obține un mare succes în muncă și în viață.
 • atractivitate fizică. Persoanele sănătoase care nu au obiceiuri proaste sistematice și excesul de greutate arată mai atractiv pentru sexul opus.

Aceste motivații nu funcționează pentru toată lumea și nu întotdeauna. Un băiat sau fată rară începe să aibă grijă de viitor încă de la o vârstă fragedă, pentru că pentru ei este departe și destul de abstract. Poate funcționa o atitudine cu privire la impactul negativ al obiceiurilor proaste asupra funcției reproductive. Iar motivația pentru atractivitate fizică sau obținerea plăcerii de la sănătate începe să funcționeze atunci când excesul de greutate este deja un pericol. Tinerilor li se pare că sănătatea și energia vor fi suficiente pentru o lungă perioadă de timp și abia după împlinirea vârstei de 30 de ani se conștientizează epuizarea resurselor organismului.

Pentru o motivație puternică, trebuie să se mențină pregătirea pentru un stil de viață sănătos. Aceasta necesită următoarele:

 • concentrați-vă asupra aspectelor pozitive - o persoană se simte mai bine atunci când refuză un pahar sau o țigară sau începe să curgă dimineața,
 • pentru a lua un exemplu de la persoane care s-au alăturat deja stilului de viață corect și au obținut rezultate pozitive,
 • recompensează-te pentru un rezultat pozitiv, de exemplu, cumpără ceva plăcut ca premiu pentru două luni petrecute fără fumat,
 • alege din mediul tău o persoană care, de asemenea, vrea să schimbe viața în bine și mergi împreună la un obiectiv comun.

Stilul de viață al unei persoane este în mâinile sale.Credința în punctele forte și motivația constantă îl vor duce la obiectivul dorit - sănătate bună și longevitate.

▼ CE ESTE „FĂCĂ O SĂNĂȚIE DE SĂNĂTATE” SEMNĂ ▼

Puteți începe să faceți cunoștință cu sistemul HLS într-o secvență liberă, adăugând mai detaliat pe legăturile care provoacă interes individual, deoarece caracteristicile fizice și psihice ale corpului sunt individuale.

Important! Dezvolta autodisciplina. HLS se bazează pe implementarea sistematică a anumitor acțiuni menite să mențină sănătatea. Nu vă puteți permite să vă relaxați, deoarece eforturile sunt orientate spre consolidarea celor mai valoroase pe care le avem - sănătatea.

Dacă considerăm HLS ca un sistem de principii comportamentale care sunt îndeplinite în mod regulat, atunci implementarea sistematică a anumitor acțiuni este un obicei fiziologic care are drept scop menținerea sănătății.

Care este procesul de formare a obiceiurilor

Când facem unele acțiuni fizice, creierul nostru își amintește un model de comportament, reacție și senzație. Dacă repetăm ​​aceleași acțiuni, atunci creierul nostru reduce munca mentală și comportamentul devine automat.

Acest proces se numește memorare, în timpul căruia se creează noi secțiuni în memorie. Aceste site-uri sunt responsabile de sistematizarea activităților de rutină, în care fiecare obicei trece prin propriul ciclu.

Care este ciclul obișnuinței

În primul rând, un semnal ajunge în creier că este necesară o anumită acțiune. Apoi, există o acțiune mentală și fizică care vizează finalizarea sarcinii. Și la sfârșit există o recompensă emoțională care ajută creierul să înțeleagă dacă este necesar să vă amintiți acest obicei.

După un anumit timp, ciclul devine mai precis și mai clar, unde semnalul și recompensa se împletesc și devin una.

Cum să insufli un obicei

Pentru ca obișnuința anumitor acțiuni să apară, este necesar să se respecte ciclul „semnal - program de acțiune - recompensă”. Principalul lucru este să determinați recompensa emoțională care va motiva creierul să urmeze acest obicei.

De exemplu, intenționați să jucați sport pe teren, seara, dar nu puteți să faceți acest lucru. Gândiți-vă la o recompensă pe care o veți primi după exercițiu (vizionarea unui film, citirea unei reviste etc.). La început va fi dificil să transferați recompensa după exerciții fizice, dar după un timp semnalul de acțiune și recompensa se vor combina, iar creierul va percepe recompensa numai după ce va primi un semnal pentru anumite acțiuni.

Un alt mod de a insufla un obicei este să începi cu un mini obicei, adică. începe cu o acțiune mică: un ghemuit, un push-up, citiți câteva pagini ale cărții etc. Începând să vă obișnuiți cu o acțiune mică în timp, vă veți implica și veți face acțiuni depline.

Cum se înlocuiește un obicei rău cu unul bun

Principala regulă este menținerea unui sistem de reguli. Este imposibil să schimbați ciclul „semnal - program de acțiune - recompensă”. Prin urmare, pentru a scăpa de un obicei prost, trebuie să încercați să schimbați primul „semnal”, care duce la acțiune și să lăsați recompensa la fel.

De exemplu, îți place să petreci timp seara cu prietenii și să bei bere. Drept urmare, vă îmbătați și înțelegeți că acest lucru nu mai poate continua. Totuși, acest lucru continuă tot timpul.

În acest obicei, sunteți afectat de trei recompense:

 • - Pastime cu prietenii.
 • - Odihnește-ți mintea.
 • Efect alcoolic relaxant.

Prin urmare, pentru a înlocui un astfel de obicei cu unul util, trebuie să economisiți recompense și să schimbați semnale și acțiuni. O modalitate alternativă este să te aranjezi cu prietenii pentru a găsi alte divertisment, de exemplu, cu bicicleta sau să faci sport. În acest caz, veți fi în continuare cu prietenii, vă relaxați mintea și veți putea să vă relaxați din cauza activității fizice.

! Pentru a înlocui un obicei prost cu unul bun, recompensa nu trebuie schimbată.

▼ CUM SE CREEAZĂ UN HABIT UTILIZAT ▼

Urmați rutina zilnică corectă. Sănătatea depinde în mare măsură de somn și relaxare adecvată. Nu sunt un lux, ci o condiție indispensabilă pentru funcționarea normală a tuturor sistemelor corporale.

Important! Un somn sănătos sănătos restabilește funcția creierului, restabilește forța fizică și ajută la întărirea imunității, deoarece în timpul relaxării, nivelul de melatonină al unei persoane crește.

Corpul se simte bine într-o alternanță armonioasă a muncii și relaxării. Somnul de calitate este un factor esențial în menținerea sănătății fizice și mentale.

Ce este somnul de calitate?

Calitatea somnului depinde de ciclul somnului înainte de trezire. Întregul ciclu este împărțit în faze ale somnului, fiecare dintre acestea fiind responsabil pentru funcțiile sale. Somnul lent constă dintr-un somn, adormit, o fază de tranziție și somn profund, după care este înlocuit de un somn rapid.

Somn lent Este important pentru restabilirea stării fizice și a sistemelor organismului, inclusiv a sistemului imunitar, deoarece în acest moment sunt produși diferiți hormoni și elemente.

Somn rapidÎn primul rând, este necesar pentru relaxarea creierului nostru. În acest moment, creierul redistribuie informațiile primite și șterge cele inutile, ceea ce afectează îmbunătățirea memoriei.

Care este secvența ciclului general al somnului?

1 fază de somn lent (adormire) - 2 faze de somn lent (somn superficial) - 3 faze de somn lent (faza de tranziție) - 4 faze de somn lent (somn profund) - 3 faze de somn lent (faza de tranziție) - 2 faze de somn lent - 1 fază de somn REM. Întregul ciclu de somn este de aproximativ 1,5 ore, după care se repetă din nou și din nou, până te trezești.


Culoarea albastră arată cât timp se odihnește creierul, roșu și portocaliu timpul de odihnă al sistemelor și organelor corpului, iar verdele arată restul corpului de la efort fizic. Diagrama arată că în primele ore de somn, sistemele corpului se odihnesc mai mult, iar în a doua parte a somnului general, odihna se află pe creierul nostru. Cel mai bun moment pentru a te trezi este chiar la sfârșitul celei de-a doua faze a somnului REM.

Ce timp de somn este nevoie de vârstă?

Pentru fiecare categorie de vârstă, somnul ar trebui să dureze ceva timp.

 • Pentru copiii și adolescenții cu vârsta școlară cel puțin 10 ore pe zi
 • Populația abilă de la 25 la 55 de ani se simte bine cu o noapte de odihnă de 8 ore
 • Persoanele de vârstă vârstnică după 65 de ani sunt suficiente pentru a dormi 7 ore

Principii de bază ale somnului de calitate:

 • Este recomandat să mergi la culcare între 22 și 23 a.m. în acest moment, limfa se curăță și celulele sunt reînnoite,
 • Este important să dezvolți același mod pentru somn, indiferent de zilele de săptămână sau de weekend. Acest lucru va crea un obicei pentru corp și va aduce efectul maxim din odihnă,
 • Aveți nevoie de un pat confortabil, mediu liniștit, temperatură confortabilă și zonă ventilată,
 • Înainte de a merge la culcare, trebuie să renunți la cofeină, nicotină, băuturi energizante etc.
 • Cel mai bun moment pentru a te trezi este considerat sfârșitul somnului REM când a trecut ciclul complet. Se recomandă să dormi 4-6 cicluri (ciclul este de 90 - 110 minute), deci calculează timpul corespunzător pentru trezirea ta.

▼ CE ESTE DE NEVOIE DE ȘTIUT DESPRE DREAMUL tău ▼

O dietă completă și echilibrată ajută la menținerea sănătății bune până la bătrânețe și previne bolile asociate cu modificările legate de vârstă în organism.

Important! Nutriția trebuie să fie variată și proaspătă, inclusiv diverse produse, pentru a obține cantitatea maximă de vitamine, minerale și nutrienți.

HLS nu poate fi imaginat fără a respecta principiile unei alimentații adecvate. Corpul nostru este ceea ce mâncăm. O dietă inadecvată duce la tulburări grave ale organismului din cauza lipsei de nutrienți.

Diversifică-ți dieta cu diferite alimente, dar nu depășește aportul zilnic al anumitor alimente.Limitările sunt arătate în piramida de mai sus. Cu o nutriție adecvată, nu veți avea probleme cu metabolismul și excesul de greutate.

Ce ar trebui să includă o dietă sănătoasă?

De ce ai nevoie: proteinele sunt necesare pentru construcția celulelor și țesuturilor noastre, hemoglobina este produsă din proteine, care ne furnizează sângele nostru cu oxigen și enzime care declanșează multe reacții chimice ale organismului.

Unde conține: carne, pește, păsări de curte, produse lactate, nuci, leguminoase. Norma zilnică pentru un adult este de aproximativ 50 de grame de proteine.

Pentru ce este vorba: grăsimile participă la formarea neuronilor creierului, sunt o sursă de energie, afectează sistemul imunitar, stimulează eliberarea bilei în timpul digestiei și ajută la absorbția multor vitamine și minerale. Dar nu toate grăsimile beneficiază organismul.

Grasimile periculoase sunt considerate saturate. Grasimile saturate sunt grasimi solide de origine animala, care sunt slab absorbite de organism, ceea ce duce la colesterol rau. Grăsimile dăunătoare se găsesc în aproape toate tipurile de carne, în special în carnea de porc, precum și în produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi.

Dar sunt considerate utile grăsimile nesaturate, care scad nivelul colesterolului rău și îl înlocuiesc cu colesterolul bun. Grasimile sanatoase se gasesc in urmatoarele alimente: uleiuri vegetale, nuci, seminte, ulei de peste si peste, fructe de mare, avocado.

De ce ai nevoie: carbohidrații ne hrănesc corpul cu energie, participă la procesul metabolic și sunt necesare funcționării creierului nostru. Carbohidrații sunt împărțiți în simple și complexe, având beneficii diferite și chiar dăunătoare. Aportul zilnic de carbohidrați este de 50-60% din dieta totală, dintre care 30% sunt simple și 70% sunt carbohidrați complecși.

Carbohidrații simpli sunt prelucrați de organism foarte repede, crescând dramatic nivelul de glucoză din sânge. Din carbohidrații simpli nu există senzație de sațietate, drept urmare, doriți să continuați să mâncați. Un exces de astfel de carbohidrați este transformat în grăsimi și se acumulează în organism. De aici greutatea în exces. Un conținut ridicat de carbohidrați simpli se găsește în alimentele dulci: fructe uscate, conserve, miere, produse de patiserie, pâine albă, paste, semole etc.

Un alt lucru sunt carbohidrații complecși, care sunt prelucrați de intestine suficient de mult în timp și înecă senzația de foame. Astfel de carbohidrați sunt utili și capabili să exprime colesterolul rău, să normalizeze microflora intestinală, sunt responsabili pentru activitatea proceselor metabolice și la fel ca și carbohidrații simpli energizează o persoană. Hrișcă, ovăz, orez, linte, fasole și mazăre, precum și fructe și fructe de pădure, conțin carbohidrații sănătoși cei mai complexi.

De ce ai nevoie: Fibra curăță peretele intestinal de reziduurile alimentare de toxine, ca urmare, tractul gastrointestinal se îmbunătățește. Fibra este o fibră dietetică care nu este digerată în tractul digestiv și nu este descompusă în oligoelemente, dar au un efect imens asupra funcționării intestinelor. Pentru a face acest lucru, oamenii de știință recomandă să includă în dietă fasole, orez brun, legume crocante, cartof copt cu coajă, nuci, coji, migdale, fructe de pădure, tărâțe și ovăz.

Probiotice și Prebiotice

Un alt factor important pentru menținerea organismului într-o stare sănătoasă, este necesar ca microflora intestinală să fie normală cu o multitudine de bacterii benefice. Acest lucru necesită probiotice și prebiotice.

Probioticele, conform OMS, sunt microorganisme care nu sunt patogene pentru om, care sunt capabile să restabilească microflora normală a organelor, precum și au un efect dăunător asupra bacteriilor patogene și condiționate patogen. Cu alte cuvinte, probioticele sunt microbi care în mod normal alcătuiesc microflora intestinală. Surse de probiotice sunt produse lactate precum kefirul, laptele copt fermentat, brânzeturile, iaurtul, iaurtul, ricotta și altele.

Prebioticele, conform definiției OMS, se numesc substanțe care nu sunt absorbite în intestinul subțire, dar creează condiții favorabile și stimulează creșterea microflorei normale a intestinului gros. Cu alte cuvinte, acestea sunt substanțe care oferă condiții optime pentru creșterea și dezvoltarea microflorei normale. Surse de prebiotice sunt ceapa, bananele, usturoiul, porumbul, fasolea și anghinarea.

Legume și fructe proaspete

Fructele și legumele conțin o cantitate uriașă de vitamine, minerale, fibre și alte substanțe necesare funcționării tuturor sistemelor fiziologice ale organismului. Experții recomandă să consumi zilnic mai multe porții de fructe vegetale. O porție poate fi considerată orice fruct sau legumă proaspătă, o mână de fructe de pădure, o farfurie cu salată sau orice fel de mâncare de legume, precum și un pahar de suc proaspăt stors.

Ce să excludeți sau să reduceți alimentația?

Alimentele dăunătoare care conțin numeroși înlocuitori, coloranți, cancerigeni și conservanți reduc calitatea și longevitatea. În cazul alimentației nesănătoase, dezvoltarea mentală și fizică se înrăutățește, capacitatea de a rezista la efectele factorilor de mediu negativi scade, ca urmare, apar procese și boli fiziologice.

Experții recomandă refuzul sau minimizarea consumului următoarelor produse: alcool, carne afumată, conserve, muraturi, alimente convenabile, alimente rapide, produse dulci și făinoase, sifon, fast-food, chipsuri, biscuiti, sosuri grase (ketchup, maioneză), unt, cârnați și cârnații medicului.

Principiile de bază ale unei diete sănătoase:

 • Asigurați-vă că aveți micul dejun. La începutul zilei, creierul are nevoie de o cantitate semnificativă de nutrienți pentru a controla procesele fiziologice.,
 • Mănâncă cu moderație. Supraalimentarea alimentelor supraîncărcă procesele digestive, ceea ce duce la eșecuri metabolice, obezitate și o deteriorare generală.,
 • Mâncați-vă bine mâncarea. Mestecarea repetată va grăbi procesele de digestie și saturație cu nutrienți,
 • Mâncați de 4-5 ori pe zi în porții mici. Porții mici de alimente nu vor supraîncărca sistemul digestiv,
 • Nu supraîncărcați înainte de a merge la culcare. Noaptea, stomacul ar trebui să se odihnească și intestinele ar trebui să funcționeze. Nu este recomandat să mănânci cu 2 ore înainte de culcare,
 • Consumați alimente probiotice (kefir, iaurt, etc.) noaptea. Acest lucru va crea mai multe bacterii în intestine, ceea ce va îmbunătăți tractul digestiv,
 • Folosiți numai mâncare proaspătă. Încercați să gătiți cu prăjire minimă. Un conținut ridicat de substanțe nutritive este păstrat în produse, dacă sunt aburite sau fierte,

▼ CE ESTE ÎNVĂȚIT SĂ știi despre alimentele sănătoase ▼

Apa este unul dintre cele mai importante elemente ale corpului uman, deoarece îndeplinește multe funcții, este responsabilă pentru furnizarea de nutrienți și este implicată în diverse procese ale vieții umane.

Important! Pentru a începe organismul și a unui metabolism stabil, se recomandă utilizarea a 1,5 - 2 litri de apă pură pe zi.

Apa este necesară oamenilor, deoarece constituie cea mai mare parte a greutății corporale. Datorită apei, nutrienții sunt livrați celulelor și țesuturilor, temperatura corpului este reglată, îmbinările sunt lubrifiate, apare digestia și multe altele.

Natura omului este de așa natură încât, odată cu vârsta, conținutul de apă din organism scade, ca urmare, funcțiile acelor organe responsabile de retragerea apei sunt blocate, ca urmare, persoana se usucă treptat. Prin urmare, este foarte important să consumăm suficientă apă.

Câtă apă este necesară?

Cantitatea recomandată de apă este calculată după formula 30 ml la 1 kg greutate. Astfel de recomandări sunt făcute de Organizația Mondială a Sănătății. Cu toate acestea, dacă joci sport sau trăiești într-un climat cald, trebuie să crești cantitatea de apă.

Consumul mare, precum și dezavantajul au și o latură negativă.Nu este recomandat consumul de mai mult de 3-4 litri, deoarece curge minerale importante din organism.

Cum să determinați conținutul de apă din organism?

Cel mai simplu mod de a determina dacă consumi suficientă apă este să privești culoarea urinei. Dacă urina este întunecată, atunci corpul are nevoie de mai multă apă.

Principala greșeală a oamenilor este de a crede că organismul necesită apă atunci când există un sentiment de sete. Cu toate acestea, gura uscată indică deshidratarea. Cel mai bine este să nu bei mult toată ziua.

Dacă nu puteți bea suficientă apă, atunci încercați să beți la un moment dat pentru a vă dezvolta un obicei. Conform cercetărilor, obiceiul consumului de apă se formează în doar 14 zile.

Principiile de bază ale consumului de apă:

 • Bea 300-500 ml de apă pe stomacul gol după ce te-ai trezit. Aceasta declanșează diverse procese din organism și curăță intestinele de toxinele acumulate,
 • Apa trebuie să fie caldă sau la temperatura camerei. Consumul de apă rece determină organismul să cheltuiască energie pentru încălzirea sa pentru absorbție,
 • Mai bine să bei în băuturi mici, pentru a nu împiedica munca rinichilor,
 • Bea un pahar cu apă înainte de mese în 30 de minute va îmbunătăți digestia,
 • Nu este recomandat să bei în cantități mari cu mâncare, deoarece diluează sucul gastric, iar consumul de apă rece îngroașă grăsimile obținute din alimente, ceea ce încetinește digestia,
 • Nu uitați să beți înainte, în timpul și după antrenamentul fizic.Aceasta contribuie la recuperarea rapidă a forțelor și la furnizarea de oxigen necesar,
 • Bea un pahar cu apă înainte de culcare afectează digestia în intestine,
 • ,Bauturile precum ceaiul, cafeaua si sucurile nu inlocuiesc apa curata, din moment ce necesită o încărcare suplimentară pentru conversia în apă, iar băuturile de ceai au un efect diuretic, care nu au timp să fie absorbite de organism.

Respirație corectă

Rolul respirației umane adecvate nu poate fi subestimat. Aportul de aer este la fel de important ca obținerea de nutrienți din alimente și apă. Schimbul de gaze este implicat în multe procese importante, inclusiv în sinteza compușilor biologici.

Important! Acordați mai multă atenție respirației, mai ales când sunteți în aer liber. În pădure sau în natură, asigurați-vă că respirați adânc și exhalații.

De ce este importantă respirația?

Respirația corectă este unul dintre factorii importanți ai unui corp sănătos. Aportul de aer în organism este egal cu apa și alimentele, deoarece toate aceste elemente sunt necesare pentru un metabolism normal. Prin urmare, este foarte important să vă organizați corect respirația.

Datorită respirației, oxigenul intră în corp, care apoi intră în fluxul sanguin și mai departe către toate celulele și țesuturile. Este dovedit științific că dacă înveți să respiri corect, atunci o persoană va deveni mai sănătoasă, activă și dezvoltată armonios.

Ce tipuri de respirație

Există toate cele 3 tipuri de respirație:

Respirație diafragmatică (abdominală). Acest tip de respirație are loc cu ajutorul diafragmei, care este comprimată și coborâtă prin inhalare, însoțită de o proeminență a abdomenului, iar atunci când expirați, dimpotrivă, stomacul este retras, iar diafragma se relaxează și se ridică. Respirația prin diafragmă este considerată cea mai corectă și utilă, deoarece sunt implicați majoritatea plămânilor. În plus, beneficiul unei astfel de respirații este că mișcarea diafragmei masează organele interne ale pieptului și cavitatea abdominală.

Respirație toracică (costală). Acest tip de respirație apare atunci când pieptul pe inspirație crește și se contractă pe expirație. În acest caz, respirația este controlată de mușchii intercostali. Această specie este comună în rândul generației adulte, dar nu aduce suficient oxigen.

Respirație claviculară. O astfel de respirație are loc prin creșterea claviculei la inspirație și prin scăderea expirației. Acest tip implică doar aproximativ 20% din plămâni, doar partea superioară, care câștigă o cantitate mică de aer.În acest caz, există o lipsă uriașă de oxigen, ceea ce poate duce la încălcarea schimbului de gaze și a diferitelor boli. Această specie este caracteristică persoanelor în vârstă cu o postură slabă.

Respirație de yogi (respirație completă). Toți cei care sunt pasionați de yoga știu că primul lucru este să învețe cum să respire corect. Aceștia acordă o atenție deosebită respirației, deoarece aceasta este baza sănătății fizice și a armoniei spirituale cu lumea.

Respirația completă conține toate cele trei tipuri: diafragmatic, toracic și clavicular. O respirație lină și calmă începe cu stomacul, apoi respirația trece în regiunea toracică și se termină pe coloana vertebrală. Exhalarea începe de asemenea cu abdomenul și mai departe prin toracică și claviculă.

Ceea ce amenință să nu respire corect

Când respirăm incorect, oxigenul insuficient intră în plămâni, prin urmare, celulele noastre nu primesc cantitatea necesară de oxigen, ceea ce duce la diverse tulburări. Oamenii de știință au dovedit că funcția pulmonară este direct legată de starea pielii, părului și unghiilor. Acest lucru se datorează faptului că atunci când schimbul de gaze este perturbat, organismul redirecționează unele funcții către piele, ca urmare, apar riduri, acnee și alte probleme.

Nu capacitatea de a respira corect în diafragmă este un mare pericol pentru femei, pentru că până la vârsta de 35 de ani practic nu folosesc mușchii diafragmei, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură, apatia dorinței sexuale și diverse boli.

Cum să înveți să respiri corect

Respirația este singura abilitate umană care este reglementată atât de minte, cât și de sistemul nervos autonom, astfel încât funcționarea corespunzătoare a respirației tale va fi de mare folos.

Trebuie să înveți cum să respiri cu întreaga ta diafragmă. Puteți exersa respirația oriunde v-ați afla, deoarece este ascunsă de alți ochi. Mai întâi trebuie să vă dați seama unde este situată diafragma, pentru aceasta trebuie să vă culcați, să vă relaxați, să puneți o mână pe stomac și cealaltă în partea inferioară a coastelor, în această poziție puteți controla atât respirația diafragmatică, cât și coastele. Apoi, încercați să nu folosiți pieptul și să vă concentrați asupra mișcării abdomenului, care ar trebui să fie umflat prin inhalare și retras la expirație.

Acum începem să antrenăm respirația diafragmatică de 2-3 ori pe zi, nu mai mult de 5 minute. La începutul antrenamentului, o durere ușoară în diafragmă este posibilă datorită dezvoltării diafragmei. După 2-3 luni, o astfel de respirație va deveni noul tău obicei și va aduce mari avantaje în viitor.

Următorul pas este să învățați cum să controlați profunzimea, ritmul și ritmul inhalărilor și exhalațiilor, care pot fi utile în funcție de locația dvs. și de aerul curat. De exemplu, dacă vă aflați într-un loc poluat sau fumat, cel mai bine este să respirați mici, astfel încât impuritățile dăunătoare din aer să intre în corpul dvs. într-o cantitate minimă, în timp ce în natură, în mare etc. trebuie să respirați o diafragmă completă.

Abilitatea de a schimba ritmul, ritmul și profunzimea respirației poate schimba procesele metabolice din corp, afectează emoțiile, gândurile și aspectul.

Principii de bază ale respirației corespunzătoare

 • Respirați-vă prin nas curăță, încălzește și hidratează aerul care intră,
 • Respirați diafragma completă ajută la utilizarea întregului volum al plămânilor și masează organele interne,
 • Respirați lin și profund. Respirația rapidă poate provoca hiperventilație,
 • Antrenează-ți respirația. Va deveni un obicei și va aduce multe beneficii,
 • Vizitați mai des natura și mediul rural. În astfel de locuri există mai mult aer curat,

Fac sport

Educația fizică ar trebui să devină centrul sistemului de viață sănătos, deoarece formează disciplină și este de mare beneficiu pentru menținerea organismului într-o stare sănătoasă.

Important! Exercițiile de educație fizică regulată ajută o persoană în autodisciplină, curățând corpul, activând activitatea creierului și menținând sănătatea.

În zilele noastre, multe persoane includ activ activități sportive în viața lor, dedicându-le timp liber de-a lungul vieții. Activitatea fizică regulată contribuie la îmbunătățirea sistemului limfatic, care este responsabil pentru îndepărtarea substanțelor toxice din organism.

Statisticile arată că persoanele care alocă timp considerabil sportului sunt cu 25% mai puțin bolnave decât restul.

Cât de mult exercitarea este benefică?

În clasele cu activitate fizică, se recomandă menținerea moderației. Nu toate persoanele vor beneficia de pregătire sportivă profesională. Principiile stilului de viață sănătos se bazează pe activități sportive mici (de la o jumătate de oră la o oră pe zi). La sfârșitul antrenamentului, ar trebui să te simți relaxat, fizic și mental.

Asigurați-vă că includeți zilnic exerciții de dimineață în viața dvs. Acest minim de exercițiu ar trebui să devină un obicei, împreună cu procedurile zilnice de apă. Doar 15 minute de exercițiu după somn vor beneficia la fel de mult de 45 de minute de exercițiu în orice alt moment.

Ce exerciții sportive să preferi pentru sănătate?

Complexul de exerciții trebuie să includă push-up-uri și sarcini pentru menținerea tonusului presei abdominale, în acest fel puteți îmbunătăți funcționarea plămânilor, inimii, tractului gastro-intestinal și a sistemului genitourinar.

Femeile pot recomanda dansul, oferind o încărcătură pe toate grupele musculare.

În mod tradițional, bărbații au o atitudine pozitivă față de sporturile de grup: fotbal, baschet și volei.

Principalele recomandări în educația fizică:

 • Mentine exercitiul moderat.Moderația oferă beneficii maxime unei persoane,
 • Faceți exerciții de dimineață.Încărcarea va ajuta la pornirea rapidă a corpului,
 • Nu te suprasolicita. Supraîncărcarea afectează negativ organismul,
 • Consumați apă în timpul exercițiilor fizice. Apa va ajuta la evitarea înfometării cu oxigen,
 • Nu supraîncărcați înainte de antrenament.

Consumul de vitamine și elemente benefice

Vitaminele și mineralele sunt necesare pentru funcționarea normală a tuturor sistemelor corpului nostru. În cazul lipsei substanțelor necesare în alimente, organismul începe să preia substanțele necesare din organe și țesuturi.

Important! Mănâncă mai multe legume proaspete, fructe și ierburi. În perioadele de lipsă de vitamine, încercați să le compensați cu ajutorul complexelor de vitamine și minerale.

În lumea modernă, aproape fiecare 3 rezidenți ai țării noastre suferă de o lipsă de vitamine și minerale. O deficiență de vitamine (deficiență de vitamine) din noiembrie până în martie este manifestată mai ales în special, timp în care activitățile în aer liber sunt reduse, lumina solară devine mai mică, iar legumele și fructele proaspete sunt consumate mai puțin. Drept urmare, imunitatea slăbește, încep să apară diverse simptome și boli.

De ce ai nevoie: Producția de hemoglobină și unele enzime. Semne de deficiență: Anemie, creștere cascadorie, scădere a imunității. Sfaturi: anemia severă nu poate fi îndepărtată doar cu alimente, trebuie să luați medicamente la recomandarea medicului. Fierul este absorbit cel mai bine împreună cu vitamina C.

De ce ai nevoie: un element pentru formarea oaselor și a dinților, funcționarea stabilă a mușchilor și nervilor, coagularea sângelui. Afectează solidificarea corespunzătoare a sângelui și menținerea presiunii normale. Semne de deficiență: provoacă rahitism la copii, osteoporoză la adulți, tetanie sau contracție musculară (în special la gravide). Sfaturi: Pentru absorbția normală a calciului, sunt necesare magneziul, vitaminele din grupa B, precum și vitaminele D, C. Acidul oxalic și fitina sunt un obstacol în calea absorbției calciului.

Pentru ce este: Sintetizează diverse enzime, promovează absorbția calciului și stabilizează munca mușchilor și a inimii.Semne ale unei deficiențe: Deficitul de magneziu provoacă crampe la nivelul viței, dureri nervoase, greață, tulburări ale ritmului cardiac, calcifiere (deoarece deficitul de magneziu crește nivelul de calciu. Sfaturi: deficiența de magneziu duce la abuzul de alimente grase, consumul frecvent de alcool și diuretice.

De ce este nevoie: afectează sistemul imunitar și creșterea, participă la procesele metabolice, accelerează vindecarea rănilor și regenerarea țesuturilor. Semne de deficiență: deficiența de zinc determină probleme de memorie, pierderea poftei de mâncare și tulburări de gust, pierderea părului, reduce vindecarea rănilor și rezistența la infecții, crește glanda prostatică, întârzie dezvoltarea sexuală. Sfaturi: Zincul ajută la asimilarea vitaminei A.

Pentru ce este necesar: necesar funcționării normale a glandei tiroide. Semne ale unei deficiențe: probleme cu glanda tiroidă, ca urmare a acesteia începe să crească în volum pentru a compensa producția de hormoni lipsă. Mai ales periculoasă este lipsa de iod pentru femeile însărcinate, deoarece dezvoltarea creierului copilului este afectată. Sfaturi: Cel mai simplu mod de a obține iod este de a înlocui sare obișnuită cu iodat.

Cele mai importante vitamine pentru oameni

Vitamina A (retinol)

Pentru ce este: păstrează vederea, normalizează starea pielii, oaselor, părului și ajută la îmbunătățirea atenției și a abilităților mentale. Semne ale unei deficiențe: o deficiență provoacă „orbire nocturnă” (vedere slabă la amurg) și conjunctivită și, de asemenea, face corpul mai vulnerabil. Sfaturi: Vitamina A se absoarbe cel mai bine cu grăsimi. Laxativele și deficiența de zinc duc la absorbția slabă a vitaminei A.

Vitamina B1 (tiamina)

Pentru ce este: Îmbunătățește hematopoieza, circulația sângelui și tonusul muscular al tractului digestiv. Normalizează sistemul nervos și funcția creierului. Îmbunătățește impulsurile sexuale. Semne ale unei deficiențe: scăderea concentrației și coordonării, inflamației nervilor și lumbago. Sfaturi: B1 îmbunătățește digestia carbohidraților și este o legătură în activitatea vitaminelor B6, B9, D. Nu este recomandat să luați vitamina în același timp cu alcool, vitaminele B12, antibiotice și sulfonamide.

Vitamina B2 (Riboflavina)

Pentru ce este: reduce tensiunea ochilor și îmbunătățește vederea. Efect pozitiv asupra formării sângelui, starea sistemului nervos, pielea, părul, unghiile, mucoasele. Semne ale unei deficiențe: Dezvoltarea anemiei (anemiei), inflamației membranei oculare, fisuri ale buzelor. Sfaturi: Vitamina B2 este sintetizată de organism cu microflore intestinale normale. B2 promovează absorbția vitaminei B6 și a fierului. Este necesar un aport suplimentar de vitamine pentru efort fizic greu.

Vitamina B6 (piridoxină)

Pentru ce se formează: formele de hemoglobină, participă la metabolismul proteinelor, grăsimilor, carbohidraților, aminoacizilor. Reduce colesterolul și funcția de formare a acidului a stomacului. Reglează starea pielii și a sistemului nervos. Semne de deficiență: Depresie, tulburări nervoase, obezitate. Sfaturi: Un aport suplimentar de B6 este necesar pentru efort fizic, fumat, hepatită, precum și pentru ieșirea din binge și pentru a reduce mahmureala.

Vitamina B9 (acid folic)

De ce ai nevoie: participă la producerea de globule roșii și la construcția ADN-ului. Este considerată principala vitamină pentru femei de atunci încetinește debutul menopauzei și reduce depresia postpartum. În timpul sarcinii, protejează fătul de afecțiunile sistemului nervos, reduce probabilitatea nașterii premature și a avortului. Semne de deficit: apar oboseală și indigestie. Sfaturi: Luarea produselor bifidobacteriale compensează vitamina B9. Este cel mai bine absorbit cu vitaminele C și B12.

Vitamina B12 (Cianocobalamina)

Pentru ce este: Sintetizează celulele roșii și albe din sânge. Scade colesterolul, îmbunătățește funcția hepatică, consolidează sistemul imunitar. Crește numărul spermatozoizilor din sămânță. Este necesar pentru creștere (pentru copii), îmbunătățește memoria și atenția, pofta de mâncare.Semne de deficiență: Anemia cu atacuri de cord, dureri de limbă, scădere în greutate, oboseală generală sunt posibile. Sfaturi: B12 se găsește doar în produsele de origine animală, de aceea este necesar pentru vegetarieni și pentru post. Nu este absorbit atunci când luați preparate de potasiu, hormoni corticosteroizi și antipsihotice. Este slab absorbit în bolile tractului gastrointestinal.

Vitamina C (acid ascorbic)

De ce este nevoie: participă la multe procese metabolice, este necesar pentru producerea de colagen, este necesar pentru creșterea și regenerarea celulelor, țesuturilor, vaselor de sânge, oaselor, dinților și gingiilor. Vitamina C este un puternic antioxidant care reduce oxidarea organismului și neutralizează toxinele și toxinele. Îmbunătățește absorbția calciului și a fierului. Semne de deficiență: Sistem imunitar slăbit și susceptibilitate la infecții. Sfaturi: Vitamina C nu este sintetizată de organism, de aceea trebuie să mâncați fructe, legume și ierburi în fiecare zi. Iarna, organismul are nevoie urgentă de această vitamină deoarece sarcina pe sistemul imunitar crește.

Vitamina D (Calciferol)

Pentru ce servește: Oferă dezvoltarea și creșterea oaselor, participă la reglarea metabolismului mineral și ajută la absorbția calciului și a fosforului, responsabili de activitățile osoase, nervoase și cardiace. Semne ale unei deficiențe: O lipsă de vitamina A duce la rahitism și crește fragilitatea țesutului osos. Sfaturi: trebuie să petreci mai mult timp în aer curat pentru a obține vitamine de la soare. Nu este recomandat să luați vitamina D fără preparate de calciu. Promovează absorbția vitaminei A.

Vitamina E (Tocoferol)

De ce este nevoie: promovează absorbția grăsimilor și îmbunătățește circulația sângelui, accelerează vindecarea rănilor și întărește sistemul imunitar. Este un antioxidant care neutralizează radicalii liberi. Este necesar pentru sistemele nervoase și musculare și îmbunătățește puterea la bărbați. Semne de deficiență: anemie, crampe musculare, afectarea funcției sexuale. Sfaturi: reduce distrugerea vitaminelor A, C, caroten. Este recomandat femeilor însărcinate cu amenințarea de avort spontan. Un exces de vitamina A poate provoca o creștere a presiunii.

Vitamina H (biotină)

Pentru ce servește: Reduce colesterolul, este responsabil pentru metabolismul grăsimilor, afectează starea părului, a unghiilor și a pielii. Semne ale unei deficiențe: tulburări metabolice, activitate crescută a glandelor sebacee, gripa precoce și căderea părului. Sfaturi: Vitamina H este sintetizată de intestine, dar deficiența apare cu alcool, antibiotice, care reduc activitatea bacteriilor.

Vitamina K (fitomenadion)

Pentru ce este vorba: influențează coagularea sângelui și reduce sângerarea (inclusiv în timpul menstruației). Acesta joacă un rol important în metabolismul osos, previne osteoporoza. Semne de deficiență: Epistaxis, leziuni ale pielii, vindecarea lentă a rănilor. Sfaturi: Pentru o absorbție mai bună a vitaminei K este mai bună, se recomandă asezonarea alimentelor cu ulei sau smântână. Atenție! Vitamina K este contraindicată la persoanele cu tromboză și tromboflebite.

Vitamina PP (acid nicotinic)

De ce ai nevoie: elementul principal pentru sinteza sexului și a altor hormoni, insulina. Participa la hematopoieza, are efect vasodilatant. Este necesar pentru funcționarea normală a inimii și a sistemului circulator, facilitează reabilitarea după infarctul miocardic. Scade colesterolul și îmbunătățește funcția articulară în osteoartrită. Sfaturi: aportul continuu de vitamina PP pentru persoanele cu diabet zaharat de tip I reduce cantitatea de insulină necesară.

Ce provoacă deficiență de vitamine

O dietă sănătoasă menține un echilibru sănătos de vitamine, dar cu o reducere a aportului de alimente sănătoase, apar deficiențe de nutrienți. De asemenea, o scădere puternică a vitaminelor și mineralelor este afectată de utilizarea antibioticelor, calmante, hormoni, antiacide, prezența stresului și prezența obiceiurilor proaste.

Stilul de viață modern al unei persoane este foarte rar capabil să conțină toate vitaminele importante.Prin urmare, este necesar să se compenseze lipsa de vitamine cu ajutorul complexelor de vitamine și minerale.

Atenție! Aportul pe termen lung și continuu de multivitamine crește riscul de pietre la rinichi. De aceea, se recomandă să luați preparate minerale conform schemei următoare: să luați vitamine timp de 7 zile, apoi să nu mai luați timp de 2-3 zile și să creșteți aportul zilnic de apă potabilă la 2 litri. Apoi 5 zile de odihnă fără a consuma vitamine și exces de lichide. Acest ciclu este recomandat să fie repetat de 3-4 ori.

Principalele recomandări pentru obținerea de vitamine

 • Consumați mai multe legume și fructe proaspete,
 • Mănâncă o dietă echilibrată
 • Fii mai des în aer curat,
 • Joacă sport
 • Nu cedati la emotiile negative,
 • Iarna, luați un curs de complexe de vitamine dacă consumați puține legume și fructe,
 • Multivitaminele sunt recomandate să fie luate numai cu alimente,
 • Utilizați complexe de vitamine în cicluri: 7 zile de administrare - 7 zile de odihnă.

Sănătate mintală

O stare psiho-emoțională pozitivă este unul dintre factorii cheie în calitatea vieții. Nu este un secret faptul că, din cauza unor afecțiuni nervoase, apar diverse tulburări și boli.

Important! Învață să te relaxezi, să nu cedezi la emoții și deznădejde negative, să petreci mai mult timp în natură, să întâlnești prieteni, să împărtășești experiențele tale cu cei dragi, să participi la evenimente culturale.

Un stil de viață sănătos înseamnă menținerea unei stări psiho-emoționale pozitive. Acest concept include autocontrol emoțional, atitudine mentală pozitivă, armonia dezvoltării spirituale și fizice. Doar cu un psihic sănătos, o persoană își poate da seama de posibilitățile care îi sunt date de natură.

Nu renunțați la deznădejde

Găsiți-vă hobby-uri și hobby-uri interesante, astfel de obiceiuri fac minuni. După cum arată studiile, persoanele care sunt pozitive din punct de vedere emoțional sunt mai puțin bolnave, se simt fericiți și își dau seama creativ. Veseli și optimiști cu privire la viață, oamenii au mai mult succes în toate aspectele vieții.

Găsiți pozitive

Proverbul „Tot ceea ce nu se face este în bine” îi avantajează pe cei care aderă la el. Atitudinea față de situațiile dificile din partea pozitivă, depășește mai rapid barierele cu cel mai puțin stres emoțional. Intervievat de oamenii de știință de la CarnegieMellonUniversity, oamenii (193 de persoane) au fost expuși la diverse emoții pentru diverse emoții. Cei care au avut manifestări emoționale mai pozitive au arătat o rezistență bună la apariția bolilor.

Încercați să fiți mai puțin nervoși

„Învață să te guvernezi!” - aceste linii sunt A.S. Este recomandabil să vă amintiți Pușkin tuturor persoanelor expuse la stres prelungit. Ținta stresului prelungit este sistemul imunitar. Hormonii negativi sub stres suprimă hormonii responsabili de menținerea sănătății. Stresurile severe stimulează formarea radicalilor liberi, ceea ce duce la stres oxidativ și boli. Depășind stresul, veți depăși iritabilitatea, fiind supraponderali și vă simțiți rău.

O modalitate bună de a depăși stresul este meditația. Se crede că aceasta nu este tradiția noastră spirituală. Dar când studiem tehnici meditative, devine clar că acesta este un instrument universal pentru menținerea sănătății mintale și organizarea unei stări sufletești calme. Practicile de rugăciune pot fi atribuite și meditației. Calmează-ți mintea și spiritul pentru a fi sănătos

Igiena personală

Igiena umană are ca scop prevenirea bolilor și păstrarea sănătății umane de efectele condițiilor de viață și de muncă. Nerespectarea regulilor de igienă simple duce la creșterea bacteriilor, la formarea de boli fungice, înfundarea porilor, leziuni ale pielii și apariția bolilor.

Important! Starea generală a unei persoane și imunitatea depind direct de o îngrijire adecvată și de zi cu zi. Prin urmare, igiena pielii, părului, cavității bucale, zonelor genitale ar trebui să devină un obicei din copilărie.

Igiena personală este principiile de comportament ale pielii, părului, cavității bucale, organelor genitale etc. Pe lângă igiena corpului, trebuie să urmați și regulile privind grija pentru locuințe, îmbrăcăminte, lenjerie și pantofi. Igiena unui adult și a unui copil este semnificativ diferită; la copii, igiena include reguli și cerințe mai stricte. Respectarea regulilor este prevenirea bolilor cutanate și intestinale.

Pielea este un organ unic care este necesar pentru a proteja organismul de orice influență externă asupra mediului. Menținerea pielii curate este foarte importantă, deoarece pe lângă funcțiile de protecție, este responsabilă pentru următoarele funcții: termoregulatoare, metabolice, imune, secretoare, receptor, respirator etc.

 • Luați zilnic tratamente cu apă (baie, duș).Prin pielea unei persoane, se elimină în fiecare săptămână până la 300 g de depozite sebacee și până la 6 litri de transpirație,
 • Folosiți o cârpă de cel puțin o dată pe săptămână.Pentru a păstra proprietățile de protecție, pielea trebuie curățată și spălată regulat,
 • Spălați-vă sub apă caldă. Ajută la extinderea porilor pielii, ceea ce face mai ușoară spălarea murdăriei,
 • Păstrați-vă mâinile și unghiile curate.Majoritatea microbilor se așează pe mâini, care sunt capabile să intre în gură cu mâncare,
 • Spălați-vă mâinile cu săpun. Este important să vă spălați întotdeauna pe mâini cu produse de curățare după ce vizitați locuri publice, înainte și după toaletă, înainte și după ce mâncați mâncare, după contactul cu orice animale,
 • Spălați-vă mâinile de două ori la rând.Acest lucru oferă un efect antibacterian crescut și masează puncte importante pe palmele mâinilor,
 • Ștergeți-vă mâinile cu o cârpă umedă în caz de deplasare și inaccesibilitate a apei.
 • Nu strângeți acneea pentru a evita inflamarea pielii,
 • Picioarele recomandate să se spele zilnic apă rece și săpun. Apa rece reduce transpirația.

2. Igiena părului.

Scalpul curat și părul normalizează glandele sebacee, procesele metabolice și îmbunătățesc circulația sângelui. Igiena capului necesită o abordare responsabilă.

 • Spălați-vă părul, deoarece se murdărește. Frecvența spălării depinde de diverși factori: lungimea și tipul părului, starea scalpului, natura angajării, perioada anului, etc.
 • Iarna, trebuie să vă spălați părul mai des.Pălăriile împiedică scalpul să respire normal, rezultând mai mult sebum,
 • Nu este recomandat să vă spălați părul sub apă fierbinte. Apa caldă afectează activarea glandelor sebacee, drept urmare, părul devine mai gras, ceea ce interferează cu spălarea părului,
 • Alegeți detergenții potriviți pentru dvs. (șampoane, balsamuri, loțiuni etc.).Părul absoarbe cu ușurință apa și substanțele detergenților care pot dăuna părului, scalpului și corpului în ansamblu,
 • Ștergeți-vă părul cu un prosop cald și uscat,După ce lăsați părul să se usuce în aer
 • Uscați-vă părul dacă este posibil în aer liberși utilizați mai puțin uscătoare de păr, astfel încât să nu vă ardeți părul,
 • Folosiți doar pieptene.Folosirea pieptenului altcuiva poate aduce microbi și ciuperci dăunătoare.

3. Igiena orală.

Pentru a păstra dinții și gingiile, este importantă îngrijirea orală corectă. Igiena orală ajută, de asemenea, la prevenirea multor boli ale organelor interne.

 • Dintii trebuie curatati zilnic dimineata si seara,
 • Folosiți doar periuța de dinți,
 • Clătiți gura după ce mâncați mâncare,
 • Vizitați medicul stomatolog cel puțin de două ori pe an,
 • Acordați atenție bolilor dinților și gingiilor.

4. Igiena hainelor și încălțămintei.

Curățenia hainelor noastre afectează și igiena personală. Îmbrăcămintea este o protecție suplimentară a corpului uman împotriva poluării externe, a daunelor mecanice și chimice, răcirii, insectelor și așa mai departe.

 • Schimbați șosete zilnice, ciorapi, ciorapi, colanți,
 • Spălați hainele în mod regulat
 • Nu purtați pantofii altcuiva,
 • Alegeți haine potrivite pentru vreme,
 • Alegeți materiale naturale pentru haine și încălțăminte,
 • Purtați haine și pantofi de mărimea dvs.

5. Dana de igienă.

Fiecare persoană trebuie să aibă un prosop personal și lenjerie de pat.

 • Schimbați lenjeria de pat săptămânal,
 • Creați un loc de dormit confortabil cu o saltea confortabilă,
 • Ventilați zilnic dormitorul,
 • Folosiți doar o cămașă de noapte sau pijamale pentru somn,
 • Nu lăsați animalele de companie în pat

Refuzul obiceiurilor proaste

Obiceiurile proaste produc vătămări mari organismului, contribuie la dezvoltarea multor boli și scurtează speranța de viață.

Important! Obiceiurile proaste cresc riscul de boală cu 30% și accelerează uzura corpului. Încercați să scăpați de obiceiurile voastre rele și să învățați să vă relaxați fără componente care stimulează simțurile.

Fumat

Fumatul este cel mai nociv obicei pentru sănătatea umană. Efectele negative ale fumatului sunt extinse: tulburări circulatorii datorate îngustării vaselor de sânge, ateroscleroză, accident vascular cerebral, atac de cord, tulburări endocrine, slăbirea sistemului imunitar, uzura prematură a corpului și multe altele. Statisticile arată că, în medie, fumătorii sunt cu 8 ani mai mici decât nefumătorii.

Un nou studiu realizat de oamenii de știință arată că chiar și fumătorii grei își pot prelungi viața dacă depășesc o dependență în timp. Și niciodată nu este prea târziu pentru a face acest lucru, cu atât mai repede se întâmplă acest lucru - cu atât mai mulți ani o persoană își va da singur. O echipă de la National Cancer Institute din Maryland (SUA) a dovedit că renunțarea la țigări chiar și după 60-70 de ani va adăuga câțiva ani vieții unei persoane - cifrele specifice depind de experiența fumatului și de starea de sănătate.

De ce te obișnuiești cu fumatul?

Conform OMS, produsele care conțin tutun sunt concepute pentru a menține dependența datorată componentelor active farmacologic. Principala, desigur, este nicotina. În timpul fumatului, o parte din acesta intră în persoana din tractul respirator, apoi, împreună cu sângele, se deplasează spre inimă și creier. Nicotina acționează asupra receptorilor nicotinici ai acetilcolinei care activează lanțul de emisii ale diferitelor substanțe: adrenalină, glucoză din ficat și dopamină, un hormon care provoacă plăcere.

Dar principalul criteriu este dependența de tutun - un sindrom al poftei patologice pentru tutun. Apare la câțiva ani de la debutul fumatului sistematic și include trei componente: ideativ (ideea constantă și dureroasă a tutunului în gânduri și imagini), vegetativ-vascular (tuse, gură uscată, amețeli) și nevrotic (oboseală, epuizare, insomnie).

Cum să renunți la fumat?

Pentru a renunța la fumat, mai întâi trebuie să înțelegeți în ce moment dependența de nicotină și afecțiunile aferente fumatului sunt fumătorul și apoi să decideți asupra metodelor de control. Astăzi, se poate diagnostica gradul de dependență de nicotină, conținutul de monoxid de carbon în aerul expirat și patența bronhiilor și vaselor de sânge.

Este important să înțelegeți că, cu țigările, vă pierdeți sănătatea, frumusețea, tinerețea și creșteți riscul de apariție a bolilor. Cel mai accesibil mod de a renunța la fumat este să renunți la fumat la un moment dat și asta este totul. Dar este dificil pentru unii să facă față dependenței de unul singur, de aceea sunt necesare metode suplimentare care să ajute la depășirea consecințelor abandonării tutunului.

Pentru a reduce efectele simptomelor de sevraj atunci când renunțați la tutun, utilizați plasturi de nicotină care livrează nicotină în fluxul sanguin prin piele și plămânii nu sunt contaminate. Lipirea plasturelui este doar o etapă temporară până când dispariția fumului dispare, deoarece sângele este încă contaminat cu nicatină. Același principiu se aplică gumei de mestecat, care trebuie mestecată lent și înghițită salivă cu nicotină.

Există inhalatoare speciale de nicotină. Dacă doriți să inhalați o țigară, trebuie să luați aproximativ 80 de respirații printr-un inhalator.Deci, doza necesară de nicotină deja pură va intra în organism. ¬ Medicamentele sunt de asemenea utilizate, dar includ antidepresive care acționează excesiv de liniștitor asupra sistemului nervos uman și psihic, provoacă unele inhibiții, somnolență și apatie.

Metodele netradiționale includ: hipnoză, acupunctură, aromaterapie, sugestie psihologică, antrenament auto, conspirații, remedii populare.

Este important să găsiți un hobby care să vă permită să vă relaxați, astfel încât nevoia de stimulare regulată a organelor și sentimentelor cu ajutorul nicotinei să dispară.

Gradul de dependență de nicotină este determinat printr-un test dezvoltat de medicul suedez Karl Fagestrem, unul dintre principalii experți asupra efectului fumatului asupra organismului. Acest test include șase întrebări despre ora și intensitatea sesiunilor de fumat.

Alcool

Consumul de alcool este, de asemenea, un obicei foarte rău, care este dependent, deoarece alcoolul are un efect narcotic. În plus, o cantitate mare de substanțe toxice intră în organism împreună cu alcoolul, otrăvindu-l din interior.

Care sunt consecințele consumului de alcool?

În urma consumului de alcool, sistemul circulator suferă, deoarece globulele roșii sunt distruse. Funcționarea sistemului cardiovascular se agravează, crește tensiunea arterială. Sistemul digestiv și metabolismul sunt puternic afectate, ceea ce afectează fondul hormonal, apar modificări negative în aproape toate organele sale. Sistemele imunitare de reproducere, cu utilizarea frecventă a băuturilor alcoolice nu reușesc. Cu fiecare aport de substanțe care conțin alcool, celulele creierului mor. Dacă vrei să fii sănătos și să trăiești mai mult, renunță la acest obicei rău.

Nu este un secret faptul că consumul de alcool duce la întreruperea funcționării tuturor organelor și, într-o măsură mai mare, a sistemului nervos, a ficatului și a inimii. Odată ajuns în organism, alcoolul provoacă reacții chimice care au un efect direct asupra creierului. Alcoolul accelerează moartea neuronilor și reduce rata de transmitere a impulsurilor nervoase între ei. Limitați cantitatea de alcool consumată sau abandonați-o cu totul.

Cât alcool este sigur?

Doza recomandată de alcool contribuie la eliberarea de dopamină, cu toate acestea, atunci când utilizați deja următoarea doză minimă, alcoolul începe să acționeze ca sedativ, de aceea este important să controlați cantitatea pe care o beți.

O cantitate sigură de alcool nu este mai mare de două băuturi standard (băuturi). Și o băutură - 10 grame de alcool (100 mililitri de vin cu tărie medie). Cu cât este mai puternică băutura, cu atât volumul admis este mai mic. Dacă într-o sticlă de vin roșu cu o tărie de 14% conține 8,5 băuturi standard (într-o sticlă de vin alb cu o tărie de 11% din cele 7,5), este mai bine să turnați vinul într-un pahar mai mic.

Cu toate acestea, este destul de dificil pentru oameni să controleze consumul de alcool în anumite doze și să se oprească la momentul potrivit, ceea ce duce la o intoxicație crescută a organismului și la diverse tulburări din organism.

Cum să renunți la băut mult?

Este important să ne amintim mereu că băuturile alcoolice sunt o toxină care provoacă un rău mare organismului.

Mai întâi trebuie să înțelegeți cât de mult sunteți dependent de alcool și care este puterea voinței voastre. Este important să găsiți un înlocuitor pentru alcool, acest lucru este valabil mai ales dacă o persoană bea să se relaxeze. Schimbați-vă stilul de viață, găsiți hobby-uri noi, veniți cu treburile casnice, începeți să citiți cărți etc. Comunicarea cu familia și familia poate reduce, de asemenea, pofta de alcool. Cel mai important este să nu fii lăsat singur cu problemele tale.

Următorul pas este să găsești oameni cu gândire similară care au abandonat această dependență singuri sau prin tratament. Astfel de interlocutori vor ajuta la înțelegerea dorințelor consumului de alcool și vor oferi sfaturi rezonabile.Este posibil să vă înscrieți la cursuri sau să vizionați tutoriale video despre cum să renunțați la băut pe cont propriu.

Dacă vă lipsește propria putere de voință, atunci vă pot ajuta medicamente și medicamente speciale. Astfel de medicamente provoacă o aversiune persistentă față de alcool și își formează intoleranța în viitor. Asigurați-vă că citiți contraindicațiile pentru utilizare.

Dacă depindeți în mare măsură de alcool, atunci mai întâi trebuie să eliminați sindromul de mahmureală pentru a elimina alcoolul rămas din organism. În primele zile va fi foarte dificil. Principalele probleme cu o respingere accentuată a alcoolului sunt slăbiciunea, greața, depresia, cefaleea, tinitusul și insomnia. În timp, simptomele vor dispărea și vor apărea veselie, bună dispoziție și luminozitate a minții. După 1-2 luni fără alcool, vei fi surprins de rezultat și de starea ta de bine.

Principalul lucru este să nu uitați de recompensa emoțională din noile hobby-uri și veți obține rezultate grozave.

Proceduri de temperare

Întărirea ajută la creșterea rezistenței corpului uman la factorii nocivi de mediu. Această procedură promovează dezvoltarea imunității și îmbunătățește termoreglarea organismului.

Important! Întărirea este una dintre căile de încredere de a consolida sistemul imunitar, dar o astfel de procedură trebuie abordată treptat, efectuând fiecare etapă fără supraîncărcări drastice pentru organism.

Întărirea este un sistem de măsuri preventive care vizează consolidarea sistemelor organismului la factori adversi de mediu. Temperarea este considerată una dintre cele mai fiabile și accesibile metode pentru a consolida imunitatea și a menține sănătatea.

Care sunt avantajele întăririi?

Este adaptarea unei persoane la factorii climatici externi, cum ar fi lumina soarelui, căldura și frigul. Principala valoare preventivă a întăririi este că nu vindecă boala, ci previne apariția ei. Mai mult, aproape orice persoană sănătoasă poate folosi aceste proceduri, indiferent de vârsta și gradul său de dezvoltare fizică.

Procedurile de apă au un efect benefic asupra organismului, deoarece întăresc sistemele cardiovasculare și nervoase, îmbunătățesc funcționarea sistemului respirator și activează procesele metabolice.

Principiile procedurilor de temperare:

 • Treptat.Este necesar să creșteți treptat numărul, intensitatea și durata procedurilor. Trebuie să începeți cu acțiuni simple și pe termen scurt, cu o creștere treptată,
 • Regularitatea.Este necesară sistematizarea procedurilor pentru consolidarea funcțiilor de protecție. Pauzele lungi și pauzele în timpul procesului de întărire contribuie la slăbirea și chiar pierderea completă a reacțiilor de protecție dezvoltate ale organismului,
 • Individualitatea.Fiecare persoană are propriile sale caracteristici ale corpului, prin urmare, în funcție de vârstă și de sănătatea generală, este necesar să alegeți o procedură rațională, inclusiv tipul de întărire, cantitatea și durata
 • Simțul proporției.În toate acțiunile ar trebui să fie o măsură, nu vă duceți la epuizare și la condiții de stres,
 • Diversitate. Întărirea poate include multe proceduri. Este important să folosiți temperaturi contrastante în complex, deoarece rezistența corpului este dezvoltată doar la acel factor extern pentru care vă pregătiți corpul. Dacă folosești băi de soare, te obișnuiești cu căldura și energia solară, dacă folosești o baie rece, atunci se dezvoltă rezistența la frig,
 • Autocontrol.În procesul de întărire, trebuie să vă monitorizați în mod constant starea de bine. Tulburările de somn, lipsa poftei de mâncare, iritabilitate, letargie și alte manifestări negative apărute după începerea complexului de sănătate indică incorectitatea acestei proceduri.

Proceduri de baie

Procesul de baie este un excelent agent de curățare, îmbunătățire și profilactică pentru oameni.Temperaturile ridicate afectează extinderea vaselor de sânge și deschiderea porilor prin care sunt eliminate substanțele nocive și toxice.

! Vă recomandăm să vizitați baia cel puțin o dată pe lună, acest lucru va contribui la îmbunătățirea generală a imunității și curățarea eficientă a organismului. Baia, la fel ca întărirea, antrenează corpul către condiții externe agresive

Care sunt avantajele procedurilor de baie

Beneficiile băii sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, ajută la prevenirea multor boli, la ameliorarea stresului fizic și mental, la întărirea sistemului imunitar și la refacerea organismului. Aburul are un efect stimulant asupra pielii, sistemului respirator și asupra sistemului nervos.

Pielea este cel mai mare organ la om, unde se acumulează o cantitate mare de substanțe nocive și deșeuri. Datorită temperaturii ridicate pe pielea umană, apare o creștere a porilor și transpirația se intensifică, ca urmare a expulzării excesului de grăsime, toxinele și toxinele sunt eliminate din organism.

Alternarea corectă a temperaturii schimbă temperamentul, antrenează și face corpul nostru imun la infecții și bacterii, ceea ce îmbunătățește imunitatea și sănătatea generală.

Procedurile de baie îndepărtează produsele de descompunere reziduală din articulații, ceea ce contribuie la dezvoltarea mobilității și flexibilității articulare. Combinația potrivită de baie și masaj este excelentă pentru tratarea bolilor articulare, în special a artritei deformante.

Ridurile apar din cauza disfuncției glandelor sebacee, ceea ce duce la pierderea elasticității pielii. O baie fierbinte stimulează glandele sebacee și vă permite să exfoliați țesutul mort al stratului superior al pielii, datorită căruia pielea va deveni mai moale și mătăsoasă.

Temperatura ridicată contribuie la extinderea vaselor de sânge, ceea ce crește circulația sângelui și, în același timp, la livrarea de oxigen și nutrienți către celule.

Recuperarea musculaturii tensionate

Aburul cald ajută la ameliorarea hipertonicității mușchilor înfundați, reduce durerea și îndepărtează activ acidul lactic, care afectează oboseala musculară.

Procedurile de baie pot reduce stresul emoțional și pot calma sistemul nervos. Contrastul de temperatură vă permite să eliberați creierul de gândurile negative.

Care este efectul negativ al băii

În ciuda numărului imens de proprietăți utile, cu o abordare greșită, baia poate fi dăunătoare pentru sănătate. Iată câteva acțiuni care afectează negativ o persoană:

 • Un exces de vizite la baie creează o povară mare asupra sistemului cardiovascular. Prin urmare, cel mai bine este să vizitați baia nu mai mult de două ori pe săptămână,
 • Părul umed poate duce la supraîncălzirea capului, așa că trebuie să purtați o pălărie din lână sau pâslă,
 • Starea alcoolică din camera de aburi supraîncarcă foarte mult inima și poate duce la un salt în presiune, ceea ce va duce la pierderea cunoștinței. În caz de intoxicație severă cu alcool, este interzis să vizitați singură baia,
 • Nu este recomandat să vizitați o baie cu o temperatură ridicată a corpului, baia poate produce efectul opus,
 • Nu este recomandat să vizitați baia pentru următoarele boli: tuberculoză, boli coronariene, hipertensiune, tumori, diabet, ateroscleroză,
 • Nu este recomandat să se facă un contrast puternic de temperatură pentru copii, vârstnici, oameni beți.

17 reguli de bază ale procedurilor de scăldat:

1. Vino curat.Înainte de a merge la baie de aburi, trebuie să clătiți sub duș și să ștergeți cu un prosop,

2. Nu supraîncărcați.Se recomandă intrarea în camera de aburi după 1-2 ore după mâncare.

3. Și nu cu stomacul gol. Un stomac flămând are un efect debilitant asupra organismului și îl usucă.

4. Nu bea alcool. Nu este recomandat să luați o baie de aburi în timp ce este intoxicat, deoarece aceasta supraîncărcă sistemul cardiovascular.

5. Relaxați-vă după exercițiu. Se recomandă să vă relaxați puțin după încărcăturile sportive, pentru a nu supraîncărca inima.

6. Îndepărtați obiectele metalice. Obiectele metalice devin foarte fierbinți, ceea ce poate provoca arsuri, deci îndepărtați toate bijuteriile, ceasurile, ochelarii etc.

7.Încălziți-vă mai întâi. Prima abordare a procedurilor de baie pregătește corpul și plămânii pentru temperaturi ridicate, deci nu trebuie să fie mult timp fără udarea pietrelor.

8. Ia-ți timpul. Nu creați temperatură maximă turnând pietre. Beneficiul maxim al băii este obținut cu mai multe vizite în camera de aburi cu intervale scurte de odihnă.

9. Respirați cu gura deschisă. Este recomandat să respirați cu gura deschisă, acest lucru vă va încălzi și hidrata căile respiratorii.

10. Nu stați mult timp. Deși fiecare persoană are propriile limite de temperatură, nu este recomandat să fie în camera de aburi mai mult de 10-15 minute. Când supraîncălzirea începe amețelile, devine dificil să respirați, pierderea coordonării, greutatea în corp etc. dacă simți, atunci este timpul să ieși.

11. Relaxează-te. Este recomandat să vă relaxați în baie, să găsiți armonie și liniște sufletească.

12. Consumați perfuzii. Între abordările la baie, ceaiul și infuziile pe bază de plante sunt de mare folos.

13. Adăugați o mătură. Măturile de mesteacan și stejar sunt cele mai potrivite. Măturile accelerează încălzirea, creează un efect de masaj, elimină mai repede substanțele dăunătoare.

14. Contrast pentru sănătate. Un contrast mare de temperaturi cu un duș rece, piscină și zăpadă întărește corpul și reține căldura în corpul uman.

15. Contrastul nu este pentru pierderea în greutate. Dacă baia este folosită pentru pierderea în greutate, atunci contrastul trebuie aruncat, deoarece frigul închide porii pielii pentru eliberarea grăsimii corporale.

16. Răciți după baie. Este recomandat să se răcească după baie cel puțin 20 de minute, moment în care poți face un duș.

17. Dormi suficient. Somnul sănătos după procedurile de baie ajută la refacerea corpului de câteva ori mai rapid.

Urmărește videoclipul: Gemoterapie - CURA DE SLĂBIRE (Februarie 2020).