Când este prescrisă tomografia pulmonară

Tomografia computerizată a plămânilor este o metodă modernă de detectare a bolilor pulmonare, bazată pe fixarea razelor X în timpul trecerii lor prin pieptul uman. Procedura vă permite să detectați diferite boli și procese patologice în țesutul pulmonar. Metoda are o listă extinsă de indicații. Cu toate acestea, decizia de a o duce la îndeplinire este întotdeauna luată de medic.

Ce face o scanare CT a plămânilor

Atunci când realizează tomografie computerizată, medicul poate evalua starea și structura țesutului pulmonar, bronhiilor, ganglionilor mediastinali, vaselor de sânge și aortei. Datorită acestui fapt, CT vă permite să identificați orice procese patologice din aceste structuri, atât de natură focală cât și difuză. Specialistul vede pe imaginile obținute natura patologiei, prevalența acesteia, gradul de afectare pulmonară și localizarea modificărilor. Pe o scanare CT a toracelui pot fi evaluate nu numai plămânii, ci și pleura, structurile musculare, țesutul gras subcutanat și glandele mamare. Structurile osoase sunt parțial vizibile, deoarece scanarea are loc în plan longitudinal.

Plămânii sunt organe complexe. Prin tomografie computerizată, se evaluează densitatea, ramificarea și mărimea bronhiilor, precum și starea vaselor de sânge. Medicul poate identifica formațiuni focale sub formă de chisturi, metastaze, tumori primare și extensii ale arborelui bronșic. Modificările difuze sunt observate în procesele inflamatorii. Pe pleură sunt posibile aderențele, suprapunerile fibroase, locurile de calcifiere, precum și acumulările de lichid, sânge sau aer în cavitatea pleurală.

Avantajele tomografiei computerizate în comparație cu alte proceduri de diagnostic (ecografie, RMN etc.):

 • procedura durează 5-30 minute. Decodarea ulterioară a rezultatelor este efectuată de către medic în termen de o oră,
 • rezultate obiective care reflectă starea plămânilor, structura lor normală sau procesele patologice,
 • lipsa durerii, deoarece scanarea este complet neinvazivă,
 • doza totală de radiații ionizante este scăzută și nu poate dăuna pacientului,
 • CT vă permite să obțineți imagini tridimensionale de înaltă calitate ale plămânilor, ceea ce oferă o precizie diagnostică ridicată și un risc scăzut de rezultate false.

Important! Decriptarea imaginilor trebuie efectuată numai de un specialist. În caz contrar, este posibil un diagnostic incorect și evoluția patologiei subiacente.

Rezultate: norme și patologie

CT-ul plămânilor în absența patologiilor prezintă semne caracteristice: organe de structură normală, fără modificări focale sau difuze. Traheea și bronhiile principale își păstrează structura anatomică. Nu există lichid liber în cavitatea pleurală. Mediastinul are o lățime normală și fără procese patologice în ganglionii limfatici. Peretele toracic nu este schimbat. Clearance-ul aortei, arterelor pulmonare și trunchiului pulmonar fără mase trombotice.

Patologia din plămâni poate avea un aspect diferit. Depinde de boala specifică, stadiul bolii și de caracteristicile individuale ale persoanei. De regulă, un diagnostic precis necesită o evaluare simultană a modificărilor CT, simptomelor clinice și a metodelor suplimentare de examinare. Principalele patologii observate la plămâni includ: tuberculoza, tumori, bronșită și pneumonie.

Tumora apare ca o leziune cu dimensiunea de 10 mm sau mai mult. Are o structură densă, dar nu uniformă și se distinge clar de fondul țesutului pulmonar. Neoplasmele din plămân pot crește în interiorul bronhiilor.În acest caz, medicul vede structurile volumetrice din lumenul bronșic, care se suprapun parțial sau poate crește în țesutul din jur.

Tuberculoza la om apare sub mai multe forme care au diferențe structurale. Cu complexul de tuberculoză primară, o umbră rotunjită apare în plămâni cu organe confuze. Rădăcina plămânului se extinde și se conectează la focalizarea primară cu o umbră liniară, sub forma unei „căi” subțiri. Dacă pacientul are tuberculoză focală, atunci în vârful plămânului apar umbre rotunjite, care pot fi simple sau multiple. Forma infiltrativă a patologiei se manifestă în imagini CT sub formă de opriri de diferite forme cu contururi confuze și infiltrate pronunțate.

Pneumonia are forma unor zone de compactare, cu o structură eterogenă și un contur fuzzy. În același timp, lumenul netulburat al bronșilor este clar vizibil. Pneumonia este adesea însoțită de modificări ale pleurei - se îngroașă, ceea ce este asociat cu dezvoltarea procesului inflamator în ea.

Bronsita acuta este o boala frecventa care apare la pacientii de varste diverse. Modificările patologice sunt localizate în bronhii, care asigură conducerea aerului la plămâni. În zona țesutului afectat apar infiltrate focale, care sunt însoțite de o creștere a modelului pulmonar. Tomografia vă permite să clarificați localizarea și prevalența leziunii.

Examinarea relevă, de asemenea, alte procese patologice: pleurezie (leziune inflamatorie a pleurei), abces (cavitatea umplută cu puroi) etc. În plus, CT are o precizie mai mare în comparație cu metodele similare. Datorită acestui fapt, tomografia este utilizată pentru a detecta boli ale sistemului respirator.

Cum scanează CT-ul pulmonar

De multe ori, pacienții se întreabă care medicul prescrie tomografie computerizată. Principalul specialist care alege metodele de examinare a sistemului respirator este un pulmonolog. Determină indicațiile și contraindicațiile de care dispune o persoană, alegând cele mai bune metode de studiu de laborator și instrumentale.

Înainte de tomografia computerizată, pacientul îndepărtează toate obiectele din metal, inclusiv ceasuri, cepuri de păr, bijuterii, piercing-uri și, de asemenea, elimină gadgeturile. Acest lucru evită apariția artefactelor în imaginile CT. După aceea, un lucrător medical discută cu o persoană. Acesta explică regulile și progresul unei scanări pulmonare și arată cum să contacteze un medic, dacă este necesar.

Pacientul este așezat pe canapeaua tomografului în poziție supină și brațele sunt ridicate în spatele capului. După plasarea persoanei, dispozitivul se aprinde. Canapeaua începe să se miște într-un plan orizontal. În acest moment, tubul de fascicul și detectoarele funcționează conform unui program dat. Lucrătorul medical îi cere periodic pacientului să-și țină respirația. Aceasta permite o mai bună vizualizare a țesutului pulmonar. Dacă este necesar, sunt introduși agenți de contrast.

Spre deosebire de RMN, CT nu durează mult - de la 5 la 20 de minute. După finalizarea procedurii, canapeaua intră în poziția sa inițială. Asistenta ajută la îndepărtarea tuturor dispozitivelor de fixare de la pacient. După aceea, așteaptă rezultatele examinării.

Tipuri de examinare

În medicină se disting trei tipuri de tomografie computerizată: pas, spirală și multispirală. De asemenea, studiul poate fi realizat cu sau fără mediu de contrast.

Tomografia cu raze X pasive a plămânilor este primul tip de tomografie. În timpul procedurii, canapeaua cu pacientul se deplasează în interiorul aparatului la o anumită distanță. La fiecare oprire, dispozitivul realizează o radiografie. Adică sunt create instantanee stratificate ale plămânilor, care sunt apoi procesate de un computer. Timpul de examinare este de 20-30 minute. Metoda are un conținut ridicat de informații și este utilizată într-un număr mare de clinici.

Tomografia computerizată în spirală a plămânilor are două diferențe: canapeaua se mișcă constant, iar tubul fasciculului se mișcă într-o spirală în jurul corpului. Datorită acestui lucru, medicul primește o imagine mai exactă a organelor toracice, iar timpul de examinare este redus. Tipul spiral de CT vă permite să detectați modificări minime în țesutul pulmonar. Are un raport calitate / preț optim.

Multislice CT se caracterizează prin faptul că, vizavi de tubul cu raze X, există mai multe rânduri de detectoare. Acest lucru crește precizia diagnosticului, dar crește costul acestuia. Datorită mai multor detectoare, metoda este comparabilă cu RMN pentru imagistica organelor toracice. Examenul multispiral este considerat cel mai modern și informativ în medicină.

Orice tip de scanare CT poate fi făcută cu contrast. Datorită introducerii sale, medicul poate evalua fluxul sanguin, bronhiile etc. În medicină, contrastele care sunt sigure pentru pacienți sunt utilizate în medicină, care sunt solubile în apă și excretate în urină.

Indicații - contraindicații

CT al plămânilor se efectuează conform anumitor indicații. Datorită acestui fapt, dăunarea radiațiilor cu raze X este redusă și nu există un diagnostic excesiv al bolilor organelor toracice. Principalele indicații pentru tomografia computerizată includ:

 • simptome de leziune tumorală sau metastatică a traheei, bronhiilor, mediastinului sau parenchimului pulmonar,
 • diagnostic diferențial între neoplasme benigne și maligne,
 • determinarea stadiului și a gradului de răspândire a țesutului tumoral pe secțiuni CT;
 • diagnosticul bolilor pulmonare acute și cronice: pneumonie, tuberculoză, sarcoidoză, pneumoscleroză, emfizem, BPOC, alveolită, bronșolită etc.
 • simptome de pleurezie sau empieem
 • simptome de lungă durată a bolilor pulmonare, cum ar fi respirația, tuse, febră și dureri în piept, cu rezultate negative din alte metode de examinare,
 • căutare de anomalii în structura bronhiilor, plămânilor, vaselor arteriale și limfatice, precum și a altor organe ale pieptului,
 • leziuni toracice. CT permite excluderea pneumotoraxului, hidrotoraxului, hemotoraxului și rupturii pulmonare.

Tomografia computerizată, precum RMN-ul, este potrivită pentru identificarea oricăror procese patologice din organele cavității toracice - de la neoplasme maligne la tulburări ale fluxului sanguin în vasele plămânului.

Contraindicațiile pentru CT sunt împărțite în două grupuri: în cazul utilizării contrastului și fără el. Dacă nu este introdus contrastul, scanarea nu se efectuează atunci când:

 • orice sarcină
 • Pacient cu vârsta sub 14 ani
 • comportament necorespunzător al pacientului.

Dacă o persoană are proteze, implanturi sau structuri metalice, studiul se realizează totuși, dar imaginile vor fi de proastă calitate.

Când folosiți contrastul, lista contraindicațiilor este mai lungă:

 • boli alergice severe, inclusiv astm bronșic,
 • intoleranță individuală și alergie la iod,
 • insuficiență renală sau hepatică severă,
 • varsta pana la 14 ani si mai mare de 70 de ani,
 • tumori tiroidiene și hipertiroidism,
 • feocromocitom,
 • utilizarea pe termen lung de beta-blocante, antiinflamatoare nesteroidiene și diuretice,
 • luând produse care conțin iod cu o zi înainte de procedură.

Pacienții sunt interesați de cât de des se poate face tomografia computerizată a plămânilor. Limitările sunt legate de răul și doza pe care pacientul o primește în timpul fiecărei scanări. Intervalul optim între două examene este de 6-12 luni. La pacienții cu tumori pulmonare, CT poate fi efectuat mai des din motive medicale.

Pregătire

Puteți obține rezultate de înaltă calitate ale unei scanări corporale cu o scanare CT cu pregătirea corespunzătoare a pacientului.Tomografia simplă calculată nu necesită o abordare specifică a stilului de viață, cu toate acestea, dacă intenționați să utilizați agenți de contrast, ar trebui să discutați despre nutriție.

Cu 6-8 ore înainte de scanare, trebuie să refuzați să mâncați. Acest lucru evită greața și vărsăturile în timpul studiului. De asemenea, cu 2-3 zile înainte de scanarea CT, se recomandă excluderea alimentelor și mâncărurilor din dieta care contribuie la dezvoltarea flatulenței. O cantitate mare de aer liber în intestin poate duce la o creștere a diafragmei și la apariția de artefacte în imagini.

Înainte de conduita propriu-zisă, o persoană își scoate ceasul, accesorii (ceasuri, coafuri, bijuterii), proteze etc. După aceea, își îmbrăcă rochia de spital. Medicul vorbește cu el și vorbește despre procedura viitoare. CT, spre deosebire de RMN, este efectuat rapid, ceea ce ajută la reducerea disconfortului pentru pacient, cu toate acestea, înțelegerea procesului de examinare reduce stresul. După ce pacientul este amplasat pe canapea, asistenta își pune un sul sub gât și își fixează mâinile. Acest lucru vă permite să evitați mișcările corpului și imaginile „încețoșate”.

În timpul scanării, medicul se află la următorul birou și monitorizează evoluția procedurii. Acest lucru ajută la evitarea erorilor în timpul CT și la monitorizarea stării pacientului.

În acest caz este prescris CT al plămânilor

Pentru CT al plămânilor, indicațiile sunt următoarele: tuse prelungită, inclusiv cu conținut atipic, sânge, temperatură corporală ridicată, slăbiciune generală, dureri de cap și dureri toracice, leziuni anterioare în piept, prezență suspectă de corpuri străine în plămâni, fluență a buzelor și pr.

Tomografia pulmonară este prescrisă pentru a evalua amploarea intervenției chirurgicale, atunci când se evaluează eficacitatea radiațiilor și chimioterapiei, precum și în cazurile în care metodele alternative nu permit identificarea fiabilă și fără ambiguitate a focalizării patologice.

CT al organelor toracice - așa cum arată diagnosticul

Diagnosticul inițial folosind radiografie relevă de obicei focuri mari cu o dimensiune de 1 cm sau mai mult, în timp ce sensibilitatea radiografiei la recunoașterea sigiliilor unice este foarte mică. Un rol special în diagnosticul precoce al afecțiunilor respiratorii îl are CT - datorită unei serii de imagini stratificate subțiri ale toracelui, medicii pot evalua starea generală a structurilor din această zonă, verifica cele mai mici procese inflamatorii, infecțioase, oncologice și alte.

CT al cavității toracice arată prezența unor astfel de patologii:

 • formațiuni focale în plămâni, bronhi,
 • ganglionii limfatici mediastinali măriți, dimensiunile lor,
 • infecții fungice
 • bronșită acută și cronică,
 • limfomul și alte afecțiuni ale sistemului limfatic,
 • fibroză,
 • calcificări,
 • prezența lichidului liber în piept,
 • plămâni vânătăi, hematoame, alte consecințe ale leziunii traumatice,
 • forma acută și cronică de pneumonie, tuberculoză,
 • boală pulmonară obstructivă,
 • emfizem,
 • atelectazie,
 • edem pulmonar, CT arată localizarea edemului, severității etc.
 • bronșiectazie,
 • formațiuni maligne și benigne de volum ale plămânilor, bronhiilor și altor structuri,
 • hamartoma, alte malformații congenitale ale organelor,
 • inflamație pleurală,
 • tromboembolismul vaselor plămânilor și vaselor majore,
 • inflamație care duce la deteriorarea țesutului pulmonar și capilarelor,
 • boli pulmonare sistemice.

Tomografia computerizată a plămânilor determină cei mai mici noduli care sunt caracteristici stadiului inițial al cancerului pulmonar.

CT-ul toracic fără contrast este adesea utilizat în examinările dispensare ca metodă de screening.

CT-ul inimii, bronhiilor și CT-ul plămânilor sunt caracterizate în mod normal prin prezența pe imaginile organelor și țesuturilor cu densitate normală, structură omogenă, fără prezența unor corpuri străine, modificări focale, fără vasodilatație, infiltrate și lichid liber în cavitate.În acest caz, câmpurile pulmonare, rădăcinile, bronhiile, traheea, structurile inimii nu sunt modificate, ganglionii limfatici mediastinali nu sunt lărgiți, afecțiunile traumatice nu sunt detectate, vasele principale sunt neschimbate, iar inima este într-o configurație normală.

Tomografie a cancerului pulmonar

Este posibil să diagnosticați cancerul pulmonar prin CT? Tomografia computerizată pentru formațiuni pulmonare maligne este principalul tip informativ de diagnostic după obținerea informațiilor primare cu ajutorul radiografiei toracice.

Principalele semne ale prezenței modificărilor focale maligne la nivelul plămânilor pe CT sunt tulburarea sau strălucirea contururilor de formare, creșterea infiltrativă, structura neuniformă, uneori fuziunea leziunilor între ele este vizualizată pe tomograme.

În cancerul pulmonar periferic, concluzia poate conține informații despre prăbușirea nodului și natura activă a creșterii patologiei.

Adenocarcinomul din imagini arată ca o formațiune nodulară de formă rotundă sau neregulată, cu grosimea maximă care nu depășește 3 cm. Adenocarcinoamele invazive pot fi caracterizate printr-un aspect variabil de la consolidare la noduli multifocali.

Carcinomul cu celule scuamoase cu o locație centrală pe imaginile CT este caracterizat prin obstrucție intraluminală, care provoacă pneumonită obstructivă sau colaps pulmonar. Dacă formația este localizată la periferie, un nodul solid este vizualizat cu sau fără o limită clară. Se caracterizează prin creștere infiltrativă, cavitația este adesea întâlnită.

Forma de celule mici a cancerului pulmonar este cel mai adesea localizată central, crește din bronhiile lobare. Prin urmare, în imagini, este vizualizată ca o tulburare intratoracică, care este însoțită de o extindere a mediastinului. Adesea sunt implicați în proces ganglionii mediastinali. Această formă de cancer este o cauză comună de obstrucție, tromboză sau infiltrare directă.

Rareori este cancerul bronhioalveolar, care este un tip de adenocarcinom. În majoritatea cazurilor, o astfel de formație este periferică, în imagini se manifestă printr-o scădere difuză a densității parenchimului pulmonar ca sticla înghețată.

CT-ul mediastinului arată implicarea altor structuri ale regiunii toracice și a ganglionilor limfatici în procesul tumorii, în timp ce pentru a evalua răspândirea bolii, radiologul realizează o reformatare frontală și sagitală subțire pentru a vizualiza rădăcinile pulmonare și partea afectată a toracelui.

Diagnosticul CT al cancerului pulmonar verifică, de asemenea, germinarea tumorii în lumenul bronhiei, în care apare îngustarea acesteia din urmă. În imagini, este vizualizat nodul tumoral al unei nuanțe albe în lumenul bronșic. De asemenea, puteți observa o creștere a densității lobului sau segmentului corespunzător, care sunt ventilate de acest bronș.

MSCT a plămânilor se face, de asemenea, pentru a evalua răspândirea celulelor tumorale prin ganglionii limfatici. De exemplu, cu limfangita din imagini, puteți observa apariția unor „căi către rădăcină”.

Plămânii pot fi nu numai locul apariției tumorilor primare, ci și concentrația metastazelor în cancerul stomacului, testiculelor, esofagului și al altor organe, deoarece celulele canceroase pătrund cu ușurință în sistemul limfatic în mediastin. Datorită CT, prin contrast, tumorile secundare pot fi recunoscute, a căror dimensiune nu depășește fracțiile unui centimetru.

Rețineți că, pentru diagnosticul tumorilor primare și metastazelor la plămâni, CT se efectuează cu contrast, datorită acestei îmbunătățiri, se estimează dimensiunile exacte ale focarelor, alimentarea lor de sânge și conexiunea cu organele și țesuturile adiacente, este posibil să se verifice cu exactitate nu numai focalele unice ale procesului tumoral, ci și numeroase formațiuni volumetrice de minimum dimensiuni.

Tomografia computerizată va arăta sarcoidoza

Principalele semne ale acestei tulburări sunt locurile de compactare a plămânilor pe tomografie computerizată, compactarea simetrică a țesuturilor bilaterale sub formă de focare multiple multiple ale plămânilor pe imagini CT care sunt situate de-a lungul vaselor, foi pleurale, bronhii în funcție de tipul perilimpatic. Sarcoidoza se caracterizează și prin revărsarea pleurală în stadiul activ al bolii, în forme avansate, în imagini sunt vizualizate modificări fibrotice, bronșiectaze de tracțiune etc.

Garniturile în sarcoidoză sunt caracterizate prin tipul de sticlă înghețată, nodurile au adesea calcificări la periferie. Fiecare nod este de obicei destul de clar, care distinge sarcoidoza de limfadenopatia tumorală.

CT al plămânilor cu pneumonie

Tabloul CT cu diferite forme ale bolii arată diferit. De exemplu, cu pneumonia bacteriană din imagini, puteți observa înfrângerea lobilor pulmonari inferiori cu sigilii. La copii, focarele patologice au de obicei o formă rotundă. Dacă țesutul pulmonar este afectat de stafilococ, atunci se poate observa o cavitate de descompunere și o revărsare pleurală în imagini.

Leziunile virale ale țesutului pulmonar se manifestă în imagini prin focare acinare localizate difuz, sigilii în plămân precum sticla înghețată, precum și prezența consolidărilor pulmonare, slăbirea sau absența modelului vascular al țesutului pulmonar.

Pneumonia micoplasmei se caracterizează printr-un simptom al sticlei înghețate - o scădere de ceață a transparenței țesutului pulmonar, cu un model bine vizualizat de vase de sânge și bronhii pe acest fundal.

Scanare CT pentru tuberculoza pulmonară

Diagnosticul tuberculozei pulmonare trebuie efectuat nu numai conform CT, ci și un set de analize ale pacientului, evaluarea simptomelor clinice.

Definiția inițială a patologiei se caracterizează prin focare subpleurale în plămâni pe tomografii, compactarea țesutului pulmonar după tipul de sticlă înghețată, consolidare sau mixt. Puteți vedea calea către rădăcina pulmonară, care este de natură inflamatorie, precum și ganglionii limfatici măriți ai grupului bronhopulmonar.

Cu tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici, principalul simptom este o creștere a mărimii acestora. În forma miliară a bolii, în imagini sunt vizibile multiple focare mici ale plămânilor, care sunt difuze în imaginile CT în toate părțile plămânului. În acest caz, este necesar să se diferențieze cu metastaze focale mici.

În cazul unei forme focale de tuberculoză, pe imagini sunt vizualizate câteva sigilii, care sunt situate într-un lob al plămânului, de-a lungul bronhiilor și în septa interlobulară. Dimensiunile focurilor nu depășesc 1 cm, ele pot fi uniforme în structură sau pot arăta ca zone cu densitate crescută în cazul depunerii de calciu.

Articolul a fost pregătit Serviciu de înregistrare RMN și CT.

Înregistrați diagnosticul în peste 50 de clinici din toate zonele orașului.
Serviciile sunt complet gratuite pentru pacienți.
Serviciul este deschis în fiecare zi de la 8:00 la 24:00.

Aflați costul minim pentru studiul dvs. apelând la: (499) 322-43-13

Descrierea tomografiei pulmonare

Cercetarea cu raze X este utilizată activ în examinarea sistemului respirator uman. Tomografia plămânilor și arborele bronhiilor este o metodă de diagnostic mai avansată care vă permite să evaluați starea organelor, vaselor de sânge sau țesutului osos într-o singură sesiune. Spre deosebire de radiografia obișnuită, medicul primește o imagine unică a unei secțiuni longitudinale, în care este ușor de discernat patologiile și focarele cu dimensiunea de 1-3 mm, pentru a evalua anatomia plămânilor pentru procesele neoplastice.

Esența tehnicii CT bronșice constă în capacitatea razelor de a zăbovi în țesuturi cu densități diferite atunci când trec prin corpul pacientului. În funcție de gradul de absorbție, se formează un anumit semnal, pe care tomograful îl prelucrează într-o imagine clară.Pentru a obține o imagine de înaltă precizie, dispozitivul scanează un obiect din mai multe părți.

Razele X sunt produse de un tub special, care trimite în mod sincron un semnal către senzorii care se deplasează în spatele corpului. În timpul funcționării, scanerul trece peste masă de mai multe ori, luând informații cu cele mai subțiri straturi de 1 mm. În funcție de numărul de senzori, examinarea durează de la 10 la 60 de minute. Metodele mai avansate sunt considerate CT pulmonare, luând imaginea într-o spirală.

Scanare CT folosind contrast

Multe boli ale sistemului respirator sunt însoțite de modificări ale vaselor, de formarea tumorilor. Dacă este necesară o revizuire detaliată a proceselor, se utilizează CT al regiunii pulmonare cu contrast, mai bine cunoscut sub denumirea de angiografie. Procedura presupune introducerea unei substanțe speciale care trece prin sistemele circulatorii și limfatice, colorarea perfectă a neoplasmelor din imagini. În plus, medicul primește informații despre natura tumorii, dimensiunea și poziția acesteia, prezența aportului de sânge în ea.

Atunci când se utilizează contrastul, procedura rct pulmonară se împarte în două părți. În primul, un specialist efectuează un studiu standard asupra plămânilor și arborelui bronșic. În al doilea, este introdus un agent de contrast, după care scanarea se repetă. Acest lucru vă permite să obțineți informațiile maxime, să comparați imaginea în dinamică și să obțineți o definiție înaltă.

CT multislice

Dacă este necesar să se caute metastaze mici și focare inflamatorii la plămâni, se recomandă tomografie computerizată multispirală. Spre deosebire de o scanare CT standard, tomograful scanează într-o spirală, întorcându-se în jurul unui pacient staționat cu viteză mare.

Astfel de dispozitive folosesc un număr crescut de senzori de înaltă precizie care captează cele mai mici semnale și răspunsuri la raze X. Durează mai puțin timp pentru a o efectua, prin urmare, procedura de SKT spirală este recomandată chiar și pentru pacienții critici cu ventilație mecanică simultană.

Beneficiile CT

Tot mai multe instituții medicale abandonează radiografia standard în favoarea CT a plămânilor pentru conținutul ridicat de informații și confortul pacientului. Avantaje evidente față de diagnosticul respirator clasic:

 1. Toți senzorii sunt caracterizați de cea mai mare sensibilitate, prin urmare, în imagini, marginile organelor sunt vizibile fără distorsiuni. O tomogramă a plămânilor face posibilă examinarea celor mai mici detalii, a vaselor de sânge într-un plan diferit și chiar a determina tipul de tumoare după formă.
 2. Pregătirea pentru tomografia computerizată a plămânilor nu conține cerințe speciale: se poate face în ziua tratamentului.
 3. Nu provoacă durere sau disconfort în timpul utilizării.
 4. Decriptarea CT a plămânilor poate fi efectuată direct în timpul scanării.
 5. Înlocuiește bronhoscopia și endoscopia dureroase.
 6. Permite detectarea tumorilor cu o dimensiune mai mare de 0,1-0,3 cm.
 7. Există o mulțime de informații deschise despre cum se face tomografia computerizată a plămânilor. Prin urmare, vă puteți familiariza mai întâi cu examenul pentru a vă simți încrezător și calm.
 8. Imaginile pot fi utilizate pentru modelarea tridimensională atunci când protetice sau înainte de a efectua o operație complexă.
 9. Diagnosticul de CT cu contrast pentru plămâni combină proprietățile radiografiei, examinarea cu ultrasunete, ceea ce economisește semnificativ timp la stabilirea unui diagnostic precis al bolii.

Ce arată scanarea CT

Dacă este prescrisă tomografia computerizată a plămânilor, pacienții sunt interesați de ceea ce arată această procedură în timpul studiului:

 • forme și consecințe ale tuberculozei,
 • formă avansată de pneumonie cu leziuni pulmonare,
 • patologia toracelui,
 • locurile și dimensiunile tumorilor maligne,
 • abcese și fistule,
 • tumori în bronhiile,
 • deteriorarea vaselor mari
 • anevrism aortic,
 • leziuni ale diafragmei
 • tulburări de alimentare cu sânge ale mediastinului.

Este dificil pentru medici să diagnostice corect natura tumorii într-o radiografie obișnuită: contururile acesteia sunt încețoșate și nu oferă informații despre natura tumorii. Aceasta provoacă diagnostice eronate. Descriind procedura de CT a plămânilor, trebuie menționat că imaginea arată în planuri diferite: o precizie ridicată vă permite să vizualizați vasele de sânge, chisturi sau grăsimi corporale, care afectează negativ procesul de respirație, provoca scurtarea respirației.

Indicații pentru tomografie

Examenul CT al plămânilor și bronhiilor nu este utilizat pentru diagnosticarea pneumoniei sau bronșitei comune. Acest tip de examinare complexă este utilizat atunci când pacientul prezintă semne de dezvoltare a oncologiei sau a altor afecțiuni dureroase care provoacă anxietate la specialist. Indicații pentru tomografie computerizată:

 • acumularea de lichide în plămâni
 • ruptura sau anevrismul aortei,
 • apariția neoplasmelor în esofag sau mediastin,
 • puncția plămânului
 • focuri inflamatorii în bronhiile,
 • dureri neclare în piept,
 • Detectarea razelor X a modificărilor structurii țesutului pulmonar,
 • supurație,
 • tuse prelungită cu spută sângeroasă,
 • apariția de scurtă durată a respirației,
 • suspiciune de tromboembolism,
 • inflamație pericardică,
 • fracturi de coaste, distrugerea sau modificarea structurii țesutului osos,
 • forma atipică de tuberculoză,
 • inhalarea unui obiect străin,
 • nevralgie intercostală,
 • o creștere a unuia sau a unui grup de ganglioni.

Indicațiile pentru cateterul plămânilor pot fi tratamentul pacientului cu simptome caracteristice unei boli pulmonare severe sau a inimii:

 • tuse prelungită
 • durere toracică
 • o creștere constantă a temperaturii până la indicatorii subfebrili,
 • febră fără semne de infecție virală,
 • triunghi nazolabial albastru
 • plângeri de slăbiciune constantă și somnolență,
 • scădere puternică în greutate în timp ce mențineți o dietă normală,
 • deteriorarea pacientului după pneumonie.

Un examen CT ajută pulmonologii să evalueze starea țesuturilor și bronhiilor la pacienții care au fost tratați cu forme avansate de tuberculoză. Este indispensabil pentru suspiciunea de pleurezie, efectuată înainte de intervenția chirurgicală pentru a pompa lichidul sau transplantul.

O importanță deosebită este diagnosticul de CT al plămânilor cu contrast în tratamentul oncologiei. Acest tip de studiu este cel care ajută la observarea apariției unei tumori într-un stadiu incipient, când tratamentul nu este dificil. Datorită imaginilor de înaltă precizie, numărul operațiilor de diagnostic abdominal a scăzut semnificativ: o scanare CT de contrast arată în detaliu zona afectată, permițându-vă să planificați un plan de îndepărtare cu complicații minime pentru pacient. Folosind tomografie, radiologului este mai ușor să pregătească pacientul pentru radioterapie, să calculeze zona pentru iradiere.

Datorită CT, puteți afla cum arată plămânii sănătoși fără patologii și anomalii de dezvoltare. Utilizarea angiogramelor vaselor de sânge, venele pulmonare cu contrast este singura modalitate de a lua în considerare alimentarea cu sânge a tumorii, ceea ce este important pentru evaluarea posibilității îndepărtării acesteia.

Contraindicații pentru tomografie

Tomografia computerizată a zonei bronhiilor și plămânilor nu are practic contraindicații absolute. Dacă utilizarea unui mediu de contrast nu este planificată, atunci următorul poate fi o interdicție pentru cercetare:

 1. Tulburări mintale care împiedică pacientul să se afle într-o poziție statică: atunci când este utilizat scanerul, o persoană poate fi deranjată de zumzet, senzori intermitent și alte caracteristici. În plus, un tabel retractabil plasează pacientul în spațiul închis al capsulei, ceea ce este categoric inacceptabil cu claustrofobia.
 2. În timpul sarcinii, în orice moment: trebuie reținut faptul că razele X au un efect negativ asupra formării fătului și provoacă anomalii severe.
 3. Greutatea pacientului peste 120 kg: aceasta este o contraindicație relativă. Din ce în ce mai des, centrele medicale achiziționează echipamente puternice care pot suporta greutatea corporală de până la 180 kg.
 4. Alăptarea: dacă CT-ul pulmonar este indicat pentru o femeie pentru diagnosticarea urgentă a cancerului, pneumoniei sau pleureziei, procedura trebuie efectuată în ciuda contraindicațiilor. În câteva zile, pacientului i se recomandă să-și exprime laptele, nu aplicați copilul pe piept.

Contraindicații mai grave apar dacă se dorește CT sau MSCT cu agenți de contrast. Preparatele de coloranți tisulari conțin substanțe chimice neutralizate de ficat și excretate de rinichii umani. Prin urmare, utilizarea lor este interzisă în următoarele cazuri:

 • disfuncție renală
 • ciroza ficatului
 • blocarea canalelor hepatice,
 • diabet zaharat
 • accident vascular cerebral hemoragic,
 • atac de cord acut.

Toată lumea înțelege cum se face CT pentru adulți, dar există o serie de caracteristici în procedura pentru copii. Tehnica este utilizată numai în situațiile în care toate celelalte metode de diagnostic au fost ineficiente. Copiii sunt speriați de scaner, acționând în sus, amestecând funcționarea dispozitivului. Prin urmare, anestezia generală este recomandată pentru ei. Sânii de până la 3 proceduri sunt contraindicați.

Ce vă permite să identificați

În timpul CT al plămânilor cu contrast, se pot detecta următoarele afecțiuni patologice:

 1. Neoplasme maligne. În timpul studiului, medicul evaluează parametrii blastomului și determină, de asemenea, prevalența bolii. Este important să știți că cancerul pulmonar nu are simptome specifice într-un stadiu incipient de dezvoltare. În plus, ele sunt exprimate destul de slab. De aceea este atât de important să identificăm în timp util boala. Îl puteți detecta cu ajutorul unei scanări CT.
 2. Modificări fibroase în plămâni. Ce este asta Aceasta este o leziune organică specifică de origine necunoscută, manifestată prin scurtarea severă a respirației. Pe măsură ce boala progresează, țesutul sănătos este înlocuit cu țesutul cicatricial. Este important să știți că modificările fibrotice la plămâni sunt o afecțiune care duce la insuficiență respiratorie și alte complicații periculoase într-un timp scurt. Care este motivul pentru asta? În mod normal, țesutul pulmonar este elastic, se întinde ușor și revine la volumul inițial, satura țesutul conjunctiv lichid cu oxigen. Situsurile de fibroză nu au o elasticitate similară. Ca urmare, volumul pulmonar este redus semnificativ. O consecință naturală este dezvoltarea insuficienței respiratorii sau a altor complicații periculoase.
 3. Metastazele. După cum arată practica, acestea sunt adesea depistate în plămâni și oase. Adică, în acest caz, organul sistemului respirator este o zonă de leziune secundară.
 4. Neoplasmele mediastinului. Poate fi atât tumori diverse, cât și chisturi.
 5. Sindromul de compactare a țesuturilor pulmonare Acesta este un complex de simptome caracteristic unui număr mare de patologii. Se obișnuiește să vorbim despre sindromul de compactare a țesutului pulmonar în cazul în care acesta se îngroașă datorită formării exudatului inflamator sau a cavităților umplute cu conținut lichid sau gros.
 6. Boli de natură interstițială.
 7. Procese inflamatorii specifice (tuberculoză, infecții parazitare și fungice).
 8. Tromboembolism. Aceasta este o patologie care reprezintă un pericol pentru viața umană. Este însoțită de blocarea arterei pulmonare de cheaguri de sânge. În cazuri grave, lumenul vasului este complet blocat.
 9. Orice modificări de natură inflamatorie.
 10. Leziunile sistemului limfatic cu afecțiuni limfoproliferative.
 11. Prezența lichidului în cavitățile pleurale (atât libere, cât și aglomerate).
 12. Orice modificări ale bronhiilor.
 13. Prezența calcificărilor. Acestea sunt formațiuni, a căror compoziție este reprezentată de var. De regulă, formarea calcificărilor este un fenomen rezidual după procesele inflamatorii transferate anterior.Dar acest lucru nu înseamnă că nu este periculos. Cu cât sunt mai multe calcificări în plămâni, cu atât hipoxia este mai rapidă și funcționarea sistemului respirator scade.
 14. Diverse tipuri de leziuni traumatice ale toracelui.
 15. Neoplasme pe glanda tiroidă cu distribuția lor retrosternală.
 16. Calcificarea coronariană.
 17. Patologia vaselor care trec prin piept.

CT de plămâni cu contrast este o procedură în cursul căreia zeci de boli pot fi excluse. Acest lucru explică popularitatea studiului. Medicii spun că CT cu contrast pulmonar arată orice, chiar și cele mai minore modificări ale țesuturilor.

Care sunt tomografia computerizată a plămânilor și tomografia computerizată cu raze X a plămânilor?

Tomografie computerizată (CT) orice organ, inclusiv plămânii, este metoda de diagnostic a radiațiilor, care se bazează pe capacitatea de a obține imagini ale structurilor biologice ale corpului uman după trecerea prin ele prin radiații cu raze X. În urma tomografiei computerizate, medicul primește o serie de imagini lumină, care sunt imagini ale unui organ, așa cum s-a spus, într-o secțiune. Mai mult, fiecare imagine este o felie la un anumit nivel. Grosimea unor astfel de secțiuni cu CT al plămânilor este de 1 - 10 mm. În consecință, medicul poate examina structura și starea plămânilor în cât mai multe secțiuni necesare pentru a „tăia” întreaga lungime a plămânilor de la marginea superioară a ficatului până la clavicule.

Tomografia computerizată cu raze X a plămânilor este un sinonim pentru tomografia computerizată a plămânilor, al cărei titlu indică suplimentar principiul fizic (radiații cu raze X) pe care se bazează metoda de diagnostic.

Posibilitatea obținerii unei imagini stratificate este oferită de o serie de factori care disting CT de razele X convenționale. Tocmai din acești factori, razele X și CT nu trebuie confundate, deși ambele metode de diagnostic se bazează pe transmiterea radiațiilor cu raze X prin țesuturile corpului cu fixarea ulterioară a razelor slăbite transmise prin organe. Pentru a înțelege clar diferențele dintre radiografie și CT, precum și pentru a înțelege esența tomografiei computerizate, să luăm în considerare modul în care diferă aceste tehnici de diagnostic.

Diferența dintre CT și radiografie

Deci, atunci când efectuați o radiografie, partea studiată a corpului uman (când vine vorba de plămâni, este pieptul) este plasată între cele două părți principale ale aparatului cu raze X - tubul de radiații și detectorul-receptor. Tubul de radiație emite raze X care trec prin organe și țesuturi și ies din partea opusă a corpului deja slăbit. Astfel de raze X atenuate sunt percepute de detectoarele, procesate automat și transformate într-o imagine tipărită pe film. Imaginea diferitelor structuri este construită pe baza faptului că razele X sunt atenuate cu o rezistență inegală atunci când trec prin diferite tipuri de țesuturi biologice. De exemplu, trecerea prin oase slăbește foarte mult razele, iar prin țesuturile moi slab, prin urmare, structurile osoase sunt clar vizibile pe radiografia finală, dar organele țesuturilor moi numai sub formă de umbre. În ceea ce privește plămânii, razele X pot diagnostica diverse patologii datorită faptului că apariția structurilor patologice și a focurilor în țesutul pulmonar provoacă eterogeneitate în imaginea organului.

Cu toate acestea, imaginea cu raze X este ca o fotografie în două dimensiuni, pe care sunt așezate una peste alta toate organele și țesuturile care se află în calea radiografiei. Pentru o mai bună înțelegere a naturii imaginii cu raze X, imaginați-vă o fotografie în care sunt vizibile simultan mai multe obiecte așezate unul după altul.Drept urmare, toate obiectele vor fi vizibile în fotografie, dar nu complet, deoarece părți ale obiectelor care se află în spate vor fi acoperite de cele care se află în față. Același lucru se întâmplă și pe o radiografie, în care sunt vizibile toate structurile biologice care se află în câmpul fasciculului. Datorită unor astfel de suprapuneri multiple, există numeroase interferențe pe radiografia care interferează cu examinarea organelor și, în consecință, îngreunează diagnosticul. Mai mult, unele zone importante ale organelor țesuturilor moi sunt imagini ascunse ale oaselor, în urma cărora este pur și simplu imposibil să vezi schimbări patologice în ele.

În tomografia computerizată, partea corpului investigat este, de asemenea, între tubul cu raze X și detectoarele receptorului. Dar, spre deosebire de razele X, tubul de radiație se mișcă în jurul părții investigate a corpului, făcând o revoluție completă, așa cum a fost, înglobând corpul într-un cerc imaginar. Și detectoarele-receptoare sunt în staționare. Drept urmare, razele X trec prin țesuturile corpului în diferite unghiuri și sunt capturate de receptori-detectori. Este transmiterea radiațiilor cu raze X prin corp, din aproape toate unghiurile, care permite utilizarea procesării automate de către un program de calculator pentru a construi nu doar o imagine plană bidimensională a plămânilor, ci pentru a obține imaginea stratului cu strat, ca în formă de felii. Cu alte cuvinte, ca urmare a tomografiei computerizate, se obțin imagini ale plămânilor, ca și cum ar fi stratificate cu felii subțiri.

Mai mult, dacă un medic poate evalua modificările radiografiei doar cu ochiul, atunci pe o imagine tomografică puteți măsura densitatea țesutului, măriți, măriți imaginea, evaluați forma și locația exactă în grosimea organului. De aceea, conținutul informațional al tomografiei este mult mai mare decât cel al razelor X, deși aceste metode se bazează pe același principiu fizic.

Cum efectuează scanări CT ale plămânilor cu contrast

Procedura se efectuează folosind un tomograf computerizat. Acesta este un dispozitiv format dintr-un portal (un inel în care sunt montate tuburi cu raze X). Un computer este conectat la acesta, care transformă toate datele primite în informații convenabile pentru analiza umană.

Principiul funcționării tomografului este următorul: tuburile cu raze X fac o revoluție în jurul corpului pacientului, emitând o anumită radiație. Acesta din urmă pătrunde prin țesut și este primit de detectoarele situate pe partea opusă a ganterei. La rândul lor, ei evaluează unghiul la care a fost transmisă radiația cu raze X și energia acesteia. Apoi, toate datele primite sunt trimise la procesorul central al unui tomograf computer. Acolo sunt transformate în informații care sunt inteligibile pentru medic. Imaginea este afișată pe ecranul computerului.

Metodologie de cercetare:

 1. Pacientul intră în camera în care este instalat tomograful, îndepărtează hainele și încălțămintea exterioară. În plus, trebuie să îndepărtați toate obiectele metalice (ceasuri, curele, bijuterii etc.). Ele pot afecta funcționarea tomografului și denatura semnificativ informațiile primite. În acest moment, medicul explică modul în care CT-ul plămânilor este efectuat cu contrast, pentru care trebuie pregătită o persoană.
 2. Pacientul își pune picioarele pe masă. Medicul ajută să ia poziția corectă. El poate să-și întindă capul pe gantry, pe stomac, pe spate (în marea majoritate a cazurilor) sau pe partea sa. Dacă este necesar, pacientul este fixat pe masă folosind dispozitive speciale.
 3. Specialistul începe activitatea tomografului și scanează corpul subiectului.
 4. Medicul administrează intravenos pacientului un agent de contrast. În acest moment, subiectul se poate simți amețit. Această condiție este norma, trece foarte repede într-un mod independent.
 5. După câteva minute, specialistul scanează din nou zona dorită. Această procedură poate fi repetată de mai multe ori.În timpul acestuia de mai multe ori este necesar să vă mențineți respirația pentru o perioadă scurtă. Este important să urmați cu strictețe toate instrucțiunile medicului.
 6. Pacientul primește imagini tipărite în mâini, rochii și frunze. El poate începe imediat să își desfășoare activitățile zilnice.

Procesul de scanare a corpului uman durează doar câteva secunde. Durata procedurii depinde direct de câte ori este necesară evaluarea indicatorilor după introducerea contrastului.

Tipuri de CT fără contrast

În funcție de obiectivele studiului, se poate efectua în plus o scanare CT expiratorie, care constă în scanarea acelorași secțiuni ale plămânilor la înălțimea inspirației și expirării. În plus, pentru a distinge unele efecte fiziologice de patologii similare cu ele, se poate folosi o scanare CT pozițională, care constă în scanarea într-o poziție pe stomac și pe spate.

Deteriorarea tomografiei computerizate a plămânilor

Tomografia computerizată a plămânilor se bazează pe utilizarea de raze X, astfel încât vătămarea sa este exact aceeași cu cea a radiografiilor convenționale. Răul radiațiilor CT și X se datorează faptului că razele X, care sunt legate de tipul de radiații ionizante, sunt trecute prin țesut. Aceasta înseamnă că razele X cu utilizare frecventă pot crește riscul de a dezvolta tumori maligne, anemie și alte patologii. Cu toate acestea, în practică, cu CT, o persoană primește o doză mică de radiații, ceea ce crește ușor riscul de a dezvolta o tumoră și, prin urmare, vătămarea acestui studiu tinde la zero. Deci, doza de radiație pentru CT a plămânilor corespunde cu cea pe care o persoană o va primi în 1-3 ani de la surse naturale de radiații. În consecință, afectarea CT a plămânilor cu conduita rară a acestuia este practic absentă sau minimă. Și având în vedere faptul că acest studiu vă permite să identificați boli grave care, fără tratament în timp util, pot duce la dizabilități sau moarte, vătămarea sa este clar mai mică decât consecințele pe care le poate întâmpina o persoană în absența tratamentului pentru patologia sa. De exemplu, tuberculoza, care este detectată de CT, va fi mult mai fatală decât o tumoră malignă din cauza unei examinări.

Recenzii de CT ale plămânilor

Majoritatea covârșitoare a recenziilor tomografiei computerizate ale plămânilor sunt pozitive, ceea ce se datorează conținutului ridicat de informații al examinării, siguranței sale și nedurerii complete. Recenziile indică faptul că, în multe cazuri, CT a făcut posibilă diagnosticarea corectă, eliminând îndoielile care apar din rezultatele radiografiei sau fluorografiei.

Care medic poate prescrie o scanare CT a plămânilor?

Atribuie un astfel de studiu medic generalist (înscrieți-vă), pulmonolog (înscrieți-vă), Specialist în tuberculoză (înscrieți-vă), oncolog (inscrie-te) sau chirurg (înscrieți-vă). Terapeuții și pulmonologii prescriu o scanare CT dacă o persoană are indicații destul de des, deoarece medicilor acestor specialități este pacientul în primul rând când apar simptome din sistemul respirator. Fiziiatrii sunt implicați exclusiv în tratamentul, diagnosticul și prevenirea tuberculozei, prin urmare, medicii din această specialitate prescriu CT pentru detectarea tuberculozei, monitorizarea eficienței terapiei și pentru recunoașterea timpurie a recidivelor. Oncologii sunt implicați în diagnosticul și tratamentul tumorilor maligne, ca urmare a faptului că un medic din această specialitate se poate referi la o tomografie a plămânilor unei persoane, dacă este suspectat cancer. Oncologii vor referi pacientul la CT, chiar dacă tumora a fost deja detectată prin alte metode, pentru a obține date maxime despre neoplasm și pentru a planifica operația viitoare. Chirurgii efectuează îndepărtarea unor părți ale plămânilor, dacă este necesar, și, prin urmare, medicii din această specialitate sunt referiți CT doar în pregătirea pentru viitoarea intervenție chirurgicală.

Tomografia computerizată în pas a plămânilor

În producerea acestui tip de tomografie, canapeaua, pe care se află pacientul, se mișcă în pași mici cu opriri, iar la fiecare oprire următoare, tubul de radiație este atras în jurul corpului. Datorită acestei mișcări de translație a canapelei în pas, tubul de radiație de la fiecare oprire trece razele X printr-o parte strict definită a corpului, iar mai mulți receptori-detectori, care stau la rând, prind undele atenuate care au trecut prin țesuturi, ceea ce face posibilă obținerea de imagini feliate strat după strat de organ. Micile „trepte” ale canapelei vă permit să faceți felii de o anumită grosime.

Datorită mișcării în trepte a canapelei, tomografia computerizată de acest tip durează destul de mult - 20-30 de minute. Dar, în ciuda duratei examinării, o scanare CT cu pas este foarte informativă în identificarea bolilor pulmonare. Prin urmare, dacă este posibil să se producă doar o astfel de tomografie a plămânilor, atunci acest lucru ar trebui să fie făcut, și nu încercați să urcați pe un CT spiral și multi-elical, al cărui conținut informațional este cel puțin puțin mai mare, dar sunt mult mai scumpe.

În prezent, din cauza inconvenientelor asociate cu durata studiului, precum și din cauza faptului că informativitatea CT-ului pas cu pas este cea mai mică, acest tip de studiu este înlocuit cu CT spiral și multi-elicoidal.

Tomografie computerizată în spirală a plămânilor

Tomografia spirală diferă de tomografia etapă în doi factori principali. În primul rând, canapeaua se mișcă încet, dar continuu, fără oprire. În al doilea rând, în timpul mișcării canapelei, tubul fasciculului descrie traiectoria spiralei în jurul corpului. În consecință, într-o scanare CT în spirală, organele sunt scanate nu de-a lungul axei liniare, ci de-a lungul spiralei, ceea ce crește conținutul informațional al metodei datorită faptului că pe secțiuni succesive ale imaginii, două sunt suprapuse și de fapt duplicate. Mai mult, datorită unor astfel de suprapuneri, rezultatele tomografiei computerizate în spirală pot dezvălui focare patologice în plămâni de dimensiuni foarte mici, chiar mai puțin decât grosimea tăieturii.

Datorită faptului că tubul de grindă se mișcă într-o spirală, canapeaua se poate mișca continuu, fără oprire, ceea ce reduce semnificativ durata examinării și, în consecință, reduce doza de radiații cu raze X. Prin urmare, tomografia computerizată în spirală este mai sigură decât pasul.

În prezent, este o tomografie computerizată în spirală care este cel mai adesea folosită pentru diagnosticarea bolilor pulmonare, deoarece acest tip de studiu este optim în ceea ce privește prețul / calitatea / siguranța.

Tomografie computerizată multispirală a plămânilor

Numit și multi-detector, sau multi-strat. Este o modificare a tomografiei în spirală și diferă de cea din urmă, prin aceea că senzorii receptorilor care captează radiațiile de raze X atenuate transmise prin țesuturi sunt în mai multe rânduri. Adică, cu tomografie computerizată multispirală, canapeaua se mișcă continuu și, în acest moment, tubul fasciculului descrie o cale spirală în jurul părții corpului studiat. Dar radiațiile transmise sunt captate de senzori instalați în mai multe rânduri, care pot crește semnificativ conținutul informațional al examinării, oferind o imagine clară chiar și a structurilor de țesuturi moi. Prin valoarea sa informativă în problema vizualizării focarelor patologice în țesuturile moi, tomografia computerizată multispirală se apropie de RMN. Dar multislice CT vizualizează, de asemenea, perfect structurile osoase și de cartilaj dens. De aceea tomografia computerizată multispirală combină avantajele CT și RMN.

Acest tip de CT este cel mai modern și cel mai informativ. Prin urmare, dacă este posibil, este necesar să alegeți o tomografie multispirală pentru examinare.

Ce este CT cu contrast?

Pentru a crește conținutul informațional, tomografia computerizată de orice fel (pas, spirală, multispirală) poate fi efectuată folosind un agent de contrast special administrat intravenos. O astfel de substanță face ca imaginile să fie mai clare, țesăturile mai contrastante, granițele dintre diferite structuri sunt exacte etc. Adică, CT cu contrast este semnificativ mai mult informativ decât tomografia simplă. Cu toate acestea, un studiu cu contrast este efectuat numai în conformitate cu indicațiile, deoarece în majoritatea cazurilor puteți face fără el, datorită informației suficiente a unui CT simplu.

Indicații pentru CT cu contrast

Tehnica tomografiei computerizate cu contrast este indicată pentru depistarea focarelor purulente și a zonelor de necroză (moarte) la plămâni și bronhii, precum și pentru distingerea tumorilor maligne de cele benigne, pentru determinarea prevalenței, localizării și dimensiunii neoplasmelor la plămâni, esofag, trahee, bronhi, pentru diagnosticul de tromboembolism artera pulmonară (PE) și anevrisme aortice. În plus, CT cu contrast este efectuat pentru a distinge ganglionii limfatici de vasele de sânge și alte țesuturi moi. Dacă o persoană este suspectată de oricare dintre bolile de mai sus, în care este indicată tomografia computerizată cu contrast, atunci un astfel de studiu este obligatoriu. În toate celelalte cazuri, CT cu contrast este opțional și, prin urmare, poate sau nu poate fi utilizat, în funcție de circumstanțe.

În principiu, medicul poate în orice caz să considere CT-ul cu contrastul necesar și să prescrie doar acest tip de studiu. În prezent, tomografia computerizată a plămânilor cu contrast este prescrisă destul de pe scară largă și deseori cu suspiciunea de diverse patologii și nu numai a celor în care introducerea contrastului este neapărat indicată. Acest lucru se datorează faptului că medicul dorește să obțină cele mai multe informații cu scopul de a pune diagnosticul corect și de a evalua gradul de activitate funcțională a organului.

Tomografia computerizată cu contrast durează puțin mai mult decât de obicei, deoarece medicul ia două serii de imagini ale acelorași structuri cu și fără contrast. Imaginile fără contrast sunt necesare pentru comparare și diagnostic corect.

Reacții adverse la contrastele pentru CT

Efectele secundare asupra agenților de contrast care conțin iod, în funcție de gravitatea lor, sunt împărțite în trei grupe - ușoare, moderate și severe. Majoritatea efectelor secundare se referă la plămâni, care nu reprezintă o amenințare pentru viața și sănătatea umană, nu necesită niciun tratament și transmit singuri. Efectele secundare de severitate moderată nu amenință viața pacientului, dar odată cu dezvoltarea acestuia, o persoană are nevoie de îngrijiri medicale calificate. Reacțiile adverse severe amenință viața pacientului, se dezvoltă foarte repede și necesită îngrijiri medicale calificate imediat în mediul de terapie intensivă.

Efecte secundare ușoare pe agenți de contrast care conțin iod - aceasta este apariția unui gust de iod în gură, o scurgere de căldură sau frig în corp, mâncărimi ale pielii, amețeli ușoare, greață, vărsături, dorință puternică de a urina, erupții pe piele, urticarie, dureri în gât, umflare ușoară a feței și limbii. Astfel de reacții adverse sunt cel mai adesea înregistrate atunci când se utilizează agenți de contrast osmolari (Ultravist, Omnipack, Unigexole etc.) și, de regulă, sunt cauzate de o creștere a cantității de medicament administrat peste limitele indicate în instrucțiuni. Dacă agentul de contrast este injectat în concentrație mare, atunci poate apărea durere în venă. În cazurile în care o persoană dezvoltă astfel de reacții adverse ușoare asupra contrastelor de iod, el trebuie să rămână într-o instituție medicală sub supraveghere timp de o jumătate de oră după administrarea de medicamente.După 30 de minute de la introducerea contrastelor, perioada se încheie când este posibil să se dezvolte reacții adverse severe și moderate, și de aceea trebuie să fiți într-o instituție medicală timp de o jumătate de oră, pentru ca, dacă este necesar, medicii să vă poată oferi imediat asistență.

Efecte secundare asupra medicamentelor de contrast - este urticarie severă, erupții roșii pronunțate pe piele, bronhospasm cu dificultăți de respirație, spasm laringian cu pierdere sau răgușeală a vocii, umflare moderată a feței și limbii, vărsături, hipotensiune arterială (scăderea tensiunii arteriale) cu tahicardie (palpitații cardiace) sau bradicardie (reducerea frecvenței) ritm cardiac). Dacă în termen de o jumătate de oră din momentul administrării agentului de contrast, o persoană simte slăbiciune severă, apare o bătăi cardiace frecvente sau rare, răgușeală a vocii, dificultăți de respirație, trebuie să informați imediat medicul care va oferi îngrijirile medicale necesare. Când apar reacții adverse de severitate moderată, tomografia computerizată este imediat oprită pentru a oferi îngrijiri medicale unei persoane.

Reacții adverse severe pe contrastele care conțin iod sunt șoc, stop respirator și cardiac, crampe, colaps, edem laringian, conștiință alterată, o scădere accentuată a tensiunii arteriale. Odată cu dezvoltarea unor astfel de reacții, tomografia este oprită, iar subiectul este transferat la terapie intensivă pentru a oferi asistența medicală necesară. În cazul apariției reacțiilor adverse severe la o persoană, documentația medicală indică prezența hipersensibilității la compuși de iod.

Reacțiile adverse ușoare, moderate și severe descrise la contrastele care conțin iod se dezvoltă în termen de 30 până la 45 de minute de la administrarea medicamentelor și, prin urmare, în această perioadă de timp, o persoană trebuie să se afle într-o instituție medicală, astfel încât, dacă este necesar, medicii pot oferi imediat asistență. În consecință, dacă tomografia a fost făcută mai repede de 45 de minute, timpul rămas ar trebui să fie așezat pe coridorul unei instituții medicale.

Un risc ridicat de apariție a reacțiilor adverse moderate și severe este caracteristic pentru persoanele care suferă de astm bronșic, boli alergice severe, patologie cardiacă, hipertiroidism, feocromocitom, anemie cu celule secera și boli hepatice severe. Pentru a reduce riscul de a dezvolta reacții adverse severe și moderate în această categorie de persoane, se recomandă CT cu contrast după pregătirea medicală preliminară.

Mai sus, am descris efectele secundare generale ale contrastelor care conțin iod, dar, pe lângă acestea, există și reacții specifice organului sub formă de nefropatie și tireotoxicoză indusă de iod. Să le luăm în considerare mai detaliat.

Nefropatia iodată este o încălcare a rinichilor care apare după administrarea medicamentelor de contrast. O astfel de nefropatie poate apărea sub formă de insuficiență renală sau o creștere asimptomatică a nivelului creatininei din sânge peste normal. Nivelul creatininei în sânge crește la 24 de ore de la introducerea contrastului și revine la valori normale numai după 7-12 zile. Insuficiența renală se dezvoltă în primele trei zile după administrarea unui medicament de contrast și necesită tratament într-un cadru spitalicesc.

Nefropatia indusă de iod se dezvoltă la 1 până la 5% dintre pacienți și cel mai adesea în cazurile în care a fost administrată o cantitate mare de agent de contrast într-o doză mare. Principalul mecanism care provoacă nefropatie indusă de iod este considerat a fi o îngustare accentuată a vaselor de sânge, ceea ce duce la deteriorarea fluxului sanguin renal și rata de filtrare în rinichi. Un risc ridicat de nefropatie indusă de iod este caracteristic persoanelor de peste 70 de ani, cu o presiune superioară mai mică de 80 mm Hg.Art. Care suferă de afectare renală (cu diabet zaharat, insuficiență renală etc.), insuficiență cardiacă congestivă, diabet zaharat, mielom, gută, precum și cei care iau medicamente toxice pentru rinichi (Metformin, antibiotice aminoglicozide, antiinflamatoare nesteroidiene și altele).

În cazurile cu risc ridicat de nefropatie iodată, se recomandă efectuarea tomografiei computerizate fără contrast sau înlocuirea acesteia, dacă este posibil, cu alte metode de examinare. Dacă acest lucru nu este posibil și este necesară o scanare CT cu contrast, atunci înainte de a fi necesar să se efectueze prepararea medicamentului, ceea ce va reduce riscul de nefropatie.

Cea de-a doua reacție adversă specifică organului la contrast este hipertiroidismul indus de iod. Hipertiroidismul se dezvoltă la 4 până la 6 săptămâni după administrarea unui agent de contrast și se manifestă prin simptome clinice tipice precum diaree, slăbiciune musculară, febră, transpirație excesivă, deshidratare, palpitații, anxietate și temeri nemotivate. Un astfel de hipertiroidism întârziat nu necesită tratament și, după un timp, trece singur, deși reduce semnificativ calitatea vieții. Riscul dezvoltării hipertiroidismului este crescut la persoanele care suferă de boli tiroidiene sau la cei care trăiesc într-o zonă endemică pentru deficiență de iod. Cu toate acestea, în ciuda riscului de a dezvolta hipertiroidism, boala tiroidiană nu este o contraindicație pentru CT cu contrast și, dacă este necesar, o astfel de examinare se efectuează fără restricții. Dacă o persoană suferă inițial de hipertiroidie, apoi înainte de CT cu contrast, trebuie să i se administreze medicamente.

În ziua producerii tomografiei computerizate cu contrast, trebuie să beți multe lichide (cel puțin 1,5 - 2 litri), în plus, este recomandat să beți 1 litru de apă înainte de examinare, iar după ce continuați să beți multă apă în timpul zilei. Consumul unei cantități mari de lichide este necesar pentru a accelera eliminarea agenților de contrast din organism și prevenirea insuficienței renale.

Indicații pentru tomografia computerizată a plămânilor

Scopul principal al tomografiei computerizate a plămânilor este de a clarifica natura, localizarea și întinderea procesului patologic, precum și gradul de răspândire a acestuia la organele și țesuturile înconjurătoare. În plus, tomografia computerizată este efectuată înainte de biopsie și puncție, pentru a determina profunzimea focalizării patologice.

Deci, tomografia computerizată a plămânilor este prezentată în următoarele cazuri:

 • Suspectul unei tumori sau metastaze ale plămânilor și organelor mediastinale (trahee, esofag, glanda timusă etc.),
 • Pentru a distinge tumorile maligne de benigne și metastaze, precum și pentru a determina amploarea cancerului și stadiul acestuia,
 • Pentru a detecta metastazele pulmonare în prezența unei tumori a altor organe (de exemplu, stomacul, pancreasul etc.),
 • Pentru a detecta recidiva unei tumori maligne,
 • Pentru a determina natura oricărei boli pulmonare suspectate (pneumonie, sarcoidoză, atelectazie, asbestoză, silicoză, antroză, pneumoconioză, dermatomiozită, granulomatoză Wegener, pneumoscleroză, emfizem, boală pulmonară obstructivă cronică, alverolitiolioza, alverolitiotioză amiloidoza plămânilor, bronhiolită),
 • Tuberculoză suspectată,
 • Pentru a detecta boli ale pleurei (pleurezie, empie),
 • Suspectul complicațiilor pneumoniei (abcese pulmonare etc.) sau a cursului prelungit de pneumonie,
 • Pentru a identifica modificări inflamatorii ascunse care nu sunt vizibile pe radiografie, dar există simptome clinice (respirație, tuse, febră etc.),
 • Bronșiectazie suspectată,
 • Suspectul circulației pulmonare afectate (embolie pulmonară, infarct pulmonar, malformație a ramurilor arterei pulmonare, hipertensiune pulmonară cronică tromboembolică),
 • Suspiciunea unui anevrism aortic cu disecția sau ruperea lui,
 • Traumatisme la nivelul toracelui, diafragmă (pentru a identifica sau exclude pneumotoraxul, hidrotoraxul, hemotoraxul, pirotoraxul, vânătăile, ruperea plămânilor),
 • Pentru a clarifica localizarea leziunii patologice în țesutul pulmonar, pleura, mediastinul, spațiul subfrenic,
 • Pentru a identifica anomalii și malformații ale sistemului bronho-pulmonar (hipoplazie pulmonară, sechestrare, sindrom Cartagener, anevrisme arteriovenoase, ageneză pulmonară),
 • Pentru a identifica patologia ganglionilor limfatici din mediastin, rădăcinile plămânilor, în axile și în partea inferioară a gâtului,
 • Monitorizarea stării persoanelor cu boli limfoproliferative (limfogranulomatoză etc.) și cancer pulmonar după operație și chimioterapie / radioterapie,
 • Pentru a clarifica locația și profunzimea locului focarelor patologice înainte de biopsie, puncție și bronhoscopie,
 • Pentru a detecta obiecte străine în bronhii, trahee și alte organe ale pieptului.

În principiu, tomografia computerizată este indicată în mod absolut pentru detectarea tumorilor maligne și tulburărilor circulatorii pulmonare. În alte cazuri, o scanare CT este indicată dacă o radiografie sau o scanare cu ultrasunete nu oferă o imagine clară și clară care să permită un diagnostic precis. În general, în practica clinică, medicii cred că CT-ul plămânilor trebuie prescris atunci când există simptome clinice, iar alte metode de examinare (radiografii, ultrasunete) nu oferă suficiente informații pentru a face un diagnostic.

Tomografia computerizată cu contrast este indicată pentru a evalua prevalența unei tumori maligne, a detecta numărul și localizarea metastazelor, a monitoriza recurența tumorii, a diagnostica embolia pulmonară și a malformațiilor sistemului bronhopulmonar.

Ce este tomografia computerizată în pulmonologie

Este întotdeauna important ca un pacient care a primit o trimitere la tomografia computerizată a plămânilor să înțeleagă cât de necesară este această procedură. Un examen pulmonar similar poate clarifica imaginea bolii sale.

Tomografia computerizată a bronhiilor și a plămânilor este o metodă de diagnostic de înaltă tehnologie folosind radiații radiografice. Un aparat special - un scaner - fotografiează organul aflat în investigare strat cu strat, înregistrând detalii minuscule și abateri de la norma din imagini. Prelucrarea ulterioară a informațiilor pe un computer creează o imagine tridimensională și detaliată a organului scanat. Radiologul de diagnosticare și medicul curant primesc materiale valoroase pentru un diagnostic aproape fără erori.

Ce arată o scanare CT a plămânului?

 • cu ajutorul unui tomograf, structura țesutului pulmonar cu toate modificările este clar vizibilă,
 • toate ramurile arborelui bronșic de la traheă la bronhiole sunt clar vizibile,
 • este posibil să se analizeze starea tuturor organelor mediastinale, inclusiv a inimii și a vaselor de sânge majore.

în pieptul uman nu există locuri inaccesibile tomografiei computerizate a plămânilor. Mai mult, această examinare este absolut nedureroasă, nu necesită o pregătire specială, nu provoacă disconfort pacientului și durează doar 20-30 de minute.

Ce este o scanare CT a sistemului bronhopulmonar?

Această tehnică se bazează pe vizualizarea strat cu strat a organului studiat folosind radiații electromagnetice cu undă scurtă. O unitate de raze X inelară transmite imaginea către un computer, cu ajutorul acesteia este posibilă obținerea de imagini pulmonare din diferite unghiuri. În timpul diagnosticului, pacientul este expus la radiații, motiv pentru care necesitatea unei examinări trebuie justificată prin indicații clinice!

Echipamentele speciale controlează doza de expunere la radiații - este destul de nesemnificativ și nu prezintă un pericol special pentru pacient! În medicina modernă, se folosește tomografia computerizată multispirală, care are 64 și 4 rânduri de detectoare (64 și 4 linii). Scanarea computerului se efectuează în mai multe moduri speciale.

Pulmonar - în imaginea rezultată, puteți studia:

 • starea bronhiilor, vaselor de sânge ale circulației pulmonare, rădăcinile plămânilor și arterelor bronșice,
 • localizarea fisurilor interlobare și a compartimentărilor intersegmentare.

Mediastinum, în care starea este evaluată:

 • trahee,
 • ambele părți ale aortei
 • ganglioni limfatici intratoracici,
 • mușchiul inimii
 • trunchiul și ramurile arterei pulmonare.

Pentru a îmbunătăți vizualizarea reliefului organelor, procedura de diagnostic poate fi efectuată cu administrare contrastantă - intravenoasă a unei substanțe speciale. Principalul avantaj al CT față de radiografiile convenționale este sensibilitatea ridicată la prezența proceselor patologice în plămâni.

Tomografia convențională a bronhiilor și plămânilor.

Astăzi este cea mai frecventă metodă de diagnostic. Examinarea se efectuează pe un tomograf cu un singur detector (un senzor care transmite informații despre organul bolnav către un computer). Diagnosticul este posibil în două direcții:

 1. O examinare a plămânilor când se fac secțiuni detaliate ale bronhiilor și lobilor plămânului, vasele sale,
 2. Studiul organelor mediastinale: inimă, trahee, glanda mamară, vase mari de sânge, ganglioni.

Când se efectuează tomografia computerizată a plămânilor și ce arată?

Astăzi, scanarea sistemului bronhopulmonar vă permite să studiați amănunțit caracteristicile structurii țesutului pulmonar, a sistemului bronhiilor și vaselor de sânge și oferă, de asemenea, o imagine integrată a procesului patologic în curs de dezvoltare. Diagnosticul computerizat ajută practicienii - radiologi, medici tuberculoși, pulmonologi, chirurgi toracici:

 • în diagnosticul și diferențierea clinică a proceselor patologice,
 • previziunea competentă a cursului bolilor și determinarea tacticii tratamentului și a măsurilor preventive;
 • alegerea metodelor de tratament - intervenție chirurgicală sau o combinație de radiații și chimioterapie,
 • în stabilirea locației exacte, a dimensiunii și a consistenței formațiunilor tumorale în mediastin și piept,
 • determinarea naturii primare sau secundare a originii tumorii,
 • evaluarea posibilității pătrunderii metastazelor maligne pe organele toracice,
 • trasarea unei linii clare de diferențe între stadiile incipiente ale neoplasmelor neoplazice și leziunile țesutului pulmonar în tuberculoză,
 • identificarea patologiilor vasculare asociate cu anevrismul aortic și stratificarea pereților arteriali;
 • evaluarea stării vaselor de sânge și a ganglionilor limfatici localizați în secțiunea mijlocie a pieptului.

Atunci când efectuați o scanare computerizată a plămânilor, pacientul nu are nevoie de nicio acțiune, sarcina sa principală este de a ocupa o poziție orizontală și, la cererea unui specialist medical, să-și țină respirația timp de câteva secunde.

CT al plămânilor cu contrast.

Cu această examinare, pacientului i se injectează un agent de contrast intravenos (cel mai adesea conținând iod). La scanare, imaginea obiectelor de interes este extrem de clară și detectează cu ușurință procesele patologice. Contrastarea se aplică în mai multe cazuri:

 1. Pentru angiografie CT - diagnosticul vaselor mediastinale: aortă, artere, vene. Sunt cercetate cauzele care interferează cu fluxul de sânge, extinderea sau îngustarea vaselor de sânge și starea pereților acestora.
 2. Pentru a detecta modificările țesuturilor asemănătoare tumorii. Un medicament care conține iod este administrat pacientului pentru a vedea limitele și dimensiunea neoplasmului, pentru a detecta metastaze.

O injecție a unui medicament contrastant se face înainte de începerea examinării.Uneori, medicamentul este administrat manual de către o asistentă. Dar metoda bolus (picătură) este cel mai adesea folosită: o cantitate mare de mediu de contrast este injectată imediat, o seringă specială cu un aport normalizat de medicament își continuă administrarea în timpul procedurii.

Contraindicațiile pentru TC ale plămânilor cu contrast sunt:

 • alergic la iod și fructe de mare,
 • patologie tiroidiană,
 • hiperglicemie,
 • tulburări la nivelul ficatului și rinichilor,
 • plasmacitom (mielom).

Când este indicată o scanare CT?

Scanarea computerizată este necesară pentru diagnosticul diferențial - diferențierea clinică a bolilor:

 • pneumonie și pleurezie - inflamația țesutului pulmonar și a foilor pleurale, în determinarea prezenței acumulării de efuziune în cavitatea care înconjoară fiecare plămân,
 • neoplasme benigne și maligne,
 • în identificarea naturii și prevalenței metastazelor,
 • forme de tuberculoză pulmonară,
 • anevrisme arteriale și tromboembolism,
 • proces supurativ cronic în părțile inferioare ale arborelui bronșic (bronșiectază) și expansiunea patologică a pereților alveolari ai plămânilor (emfizem),
 • modificări în structura timusului și în patologiile acestuia,
 • încălcări ale structurii membranei țesutului conjunctiv extern al mușchiului cardiac (sac pericardic).

Cât de periculos este diagnosticul de radiații

Pacienții care trebuie să facă o tomografie a bronhiilor și plămânilor sunt îngrijorați de întrebarea: Este o astfel de procedură dăunătoare? Diagnosticul cu raze X prezintă un anumit pericol pentru organism. Este asociat cu o încărcătură mare de raze X, care poate schimba funcționarea normală a celulelor și poate provoca oncologie. Cu toate acestea, până în prezent, nu există dovezi care să dovedească o relație directă între diagnosticul de radiații și riscul unor astfel de boli, deși studiile asupra acestei probleme sunt efectuate în toate țările conducătoare ale lumii.

Ce limitări și precauții sunt utilizate în medicament atunci când utilizați aceste metode?

 • Se obișnuiește să se măsoare doza de radiații periculoase pentru om în milisievert (mSv) pe unitate de timp. Conform standardelor medicale, examinările preventive nu trebuie să depășească o doză echivalentă efectivă (EED) de 1 mSv pe an. Această doză se aplică la evenimente precum examene medicale sau examene profesionale anuale ale persoanelor sănătoase.
 • O doză de 5 mSv pe an este considerată absolut sigură din motive medicale.
 • CT al plămânilor și bronhiilor dă o doză de 3-5 până la 10 mSv.

Astfel, teoretic, această examinare prezintă un risc potențial pentru sănătate. Dar, gândindu-ne dacă utilizarea CT-ul plămânilor este dăunătoare, nu trebuie să uităm că patologiile diagnosticate cu ajutorul său sunt boli mortale care reprezintă o amenințare reală pentru viața pacientului în ziua de azi. Pentru copiii sub 14 ani, un astfel de diagnostic se realizează în caz de urgență (leziuni toracice multiple, oncologie suspectată). Pentru adulți, 2-3 proceduri nu vor provoca prea mult rău dacă observați un interval de 3-6 luni între două examinări.

Când este o procedură de diagnostic dăunătoare pacientului?

Nu există contraindicații clare pentru tomografia computerizată.

Specialiștii calificați se abțin de la numirea acestei metode de examinare atunci când:

 • dacă este imposibil de transportat pacientul de la spital la cabinetul de tomografie,
 • comportamentul necorespunzător al pacienților dintr-o clinică psihiatrică,
 • afecțiune decompensată, care poate reprezenta o amenințare pentru viața pacientului: coma hiper- sau hipoglicemică - cu diabet zaharat, funcție hepatică și renală insuficientă, formă severă de accident cerebrovascular acut, în care este posibilă pierderea bruscă a cunoștinței și paralizia (accident vascular cerebral), încălcarea acută a aportului de sânge la mușchiul cardiac. (infarct miocardic), stadii exprimate de decompensare cardiopulmonară.

Contraindicații la CT pulmonar fără contrast

Tomografia computerizată a plămânilor fără contrast nu are contraindicații absolute. Adică, dacă este necesar, CT-ul plămânilor fără contrast poate fi efectuat pe orice persoană, indiferent de sex, vârstă și boli conexe. Cu toate acestea, există limitări relative ale tomografiei computerizate fără contrast, din cauza posibilului efect negativ al radiațiilor cu raze X asupra corpului uman. În prezența unor astfel de limitări relative, CT se efectuează strict conform indicațiilor și în cazurile în care este imposibil de făcut fără acest studiu. Următoarele condiții se referă la astfel de limitări relative la CT fără contrast:

 • Sarcina în orice moment,
 • Sub 14 ani
 • Comportament inadecvat al pacientului.

Structurile metalice, protezele, implanturile și bandajele de ipsos din zona toracică nu reprezintă o contraindicație pentru tomografia computerizată a plămânilor, dar agravează semnificativ calitatea imaginilor obținute, care trebuie luate în considerare. În consecință, dacă este posibil, CT se realizează cel mai bine după îndepărtarea structurilor de gips și metal. Dar dacă este imposibil de așteptat, atunci scanările CT sunt, de asemenea, efectuate în prezența unor astfel de obiecte, amintind că conținutul informațional al studiului este redus.

În mod separat, trebuie spus că CT-ul nu este efectuat pentru persoanele cu o greutate mai mare de 120 - 200 kg, deoarece pur și simplu nu se încadrează într-un tomograf computer din cauza dimensiunilor.

Caracteristici ale tomografiei computerizate și indicații de utilizare

Tomografia computerizată a plămânilor este prescrisă în cazurile în care metodele de diagnostic alternative sunt ineficiente. Verificarea diagnosticului vă permite să prezicem evoluția bolii și să prescriem tratamentul corect. Chirurgii, pulmonologii, medicii TB folosesc tomografia pentru a rafina multe procese patologice.

 • Detectarea precoce a oncologiei: mărimea, limitele clare, structura neoplasmelor țesutului pulmonar și mediastinului, diferența lor față de focarele tuberculoase.
 • Determinarea naturii abceselor pulmonare, diagnosticarea emfizemului, detectarea fistulelor bronhopleurale.
 • Diferențierea anevrismelor vaselor de sânge și a tumorilor.
 • Studiul metastazelor găsite în organele toracului: indiferent dacă sunt primare sau au încolțit din organele vecine.

Contraindicații la CT ale plămânilor cu contrast

Tomografia computerizată cu contrast nu are, de asemenea, nicio contraindicație absolută, prin urmare, dacă este necesar, poate fi efectuată pe o persoană de orice vârstă și sex, indiferent de patologia pe care o are. Cu toate acestea, există limitări relative ale tomografiei computerizate cu contrast, în prezența căruia o persoană are un risc ridicat de a dezvolta efecte secundare moderate și severe ca răspuns la administrarea medicamentelor de contrast. În consecință, în prezența unor astfel de restricții relative la CT cu contrast, acest studiu poate fi efectuat numai după prepararea prealabilă a medicamentului, care constă în a lua medicamente pentru a reduce riscul de a dezvolta reacții adverse severe și moderate.

Deci, limitarea tomografiei computerizate cu contrast este prezența următoarelor afecțiuni și boli la om:

 • Astm sever,
 • Boli alergice severe,
 • Reacții alergice anterioare la iod moderat și sever,
 • Boli de inimă (angină pectorală, insuficiență cardiacă cronică, stenoză a valvei aortice, cardiomiopatie, hipertensiune pulmonară, infarct miocardic acut),
 • Boli hepatice severe,
 • feocromocitom,
 • Anemie cu celule grase,
 • hipertiroidism,
 • Cancer tiroidian
 • Peste 70 de ani sau sub 14 ani
 • Nefropatie diabetică,
 • deshidratare,
 • Hipertensiune arterială severă,
 • Funcție renală afectată (nivel seric al creatininei peste 130 μmol / L sau clearance al creatininei prin testul Reberg mai mic de 25 ml / min), inclusiv insuficiență renală,
 • Luând medicamente de blocare beta-adrenergice (Metoprolol, Atenolol, Bisoprolol, Nebivolol etc.), precum și medicamente toxice pentru rinichi (Metformin, Dipyridamole, antiinflamatoare nesteroidiene (Aspirină, Paracetamol, Ibuprofen, Nimesulide, Diclofen și driclofen) .), diuretice (Furosemidă, Veroshpiron etc.)),
 • Utilizarea agenților de contrast pe bază de iod mai mult de o dată în 2 ore.

Tomografia pulmonară este indicată în următoarele cazuri:

 • tuberculoza pulmonară, adesea folosită pentru observarea dinamică, pentru a determina eficacitatea tratamentului,
 • pneumonie, pleurezie, detectarea revărsării pleurale (lichid),
 • tumori și neoplasme în piept,
 • anevrisme și tromboze ale vaselor de sânge, etiologia (cauza) sângerării este de asemenea clarificată:
 • corpuri străine în căile respiratorii
 • modificarea structurii glandei timusului,
 • boli profesionale ale tractului respirator, emfizem, modificări reumatice la plămâni,
 • examinarea pacienților înainte de operație.

Este posibil să se efectueze scanări computerizate pentru copii?

Cei mai mulți părinți îngrijitori se tem de examinări, care folosesc radiații ionizante, dar teama de radiografii este excesiv de exagerată! Desigur, particulele încărcate electric și o undă magnetică de înaltă frecvență, care este emisă în timpul sesiunii de examinare, reprezintă un anumit pericol pentru corpul copilului.

Cu toate acestea, nivelul de încărcare de la echipamentele cu raze X nu depășește fondul de radiații provenit din surse naturale și create de om, în condițiile în care suntem în mod constant localizați. De aceea, dacă întrebarea este despre starea de sănătate a bebelușului și viața sa viitoare, diagnosticul computerizat al plămânilor este mai bine de făcut - întârzierea poate avea consecințe ireparabile!

Cum se realizează procedura de diagnostic?

Pregătirea complexă pentru examinarea plămânilor nu este necesară - medicul sfătuiește pacientul despre posibilele efecte dăunătoare ale razelor ionizante, fezabilitatea CT și rezultatul scontat. Dacă este necesar, sedativele sunt prescrise. În cabinetul de tomografie calculat, pacientul trebuie să-și scoată toate bijuteriile de la sine, este așezat pe o masă moale mobilă a dispozitivului, să dea recomandări privind o poziție confortabilă și reguli de comportament.

Procedura durează aproximativ un sfert de oră. În unele cazuri controversate, în sistemul vascular este introdus un agent de contrast, care vă permite să vizualizați mai exact procesul patologic existent. Tomogramele obținute sunt procesate de ceva timp folosind un program special pentru computer și evaluate de un radiolog calificat. Încheierea și înregistrarea ședinței pe suporturi amovibile sunt transmise medicului curant sau administrate pacientului în brațe.

Ce medicamente sunt utilizate?

Dacă este necesar să se evalueze starea plămânilor, contrastul este injectat într-o venă. În acest caz, pot fi utilizate atât substanțe ionice, cât și neionice, care conțin iod.

Primele sunt utilizate mult mai rar, sunt considerate învechite. Acest lucru se datorează faptului că acestea duc adesea la dezvoltarea efectelor secundare. În astfel de preparate (cu câțiva ani în urmă, „Urografin” era cel mai frecvent) iodul este conținut sub formă ionică, datorită căruia are un indice ridicat de toxicitate. În mijloace moderne, este într-o formă legată, datorită căruia introducerea contrastului numai în cazuri izolate duce la efecte secundare. Exemple de fonduri: Omnipack, Yopromide, Ultravist, Iodhexol.

În primul rând, un cateter cu lumini largi este introdus în vena unui pacient. Această nevoie se datorează faptului că, odată cu introducerea contrastului, vasul suferă o presiune puternică.Pentru a preveni deteriorarea pereților săi, este necesar să se reducă nivelul de încărcare. În acest scop, este instalat un cateter cu un spațiu liber. Apoi, acest produs este conectat la injector - un dispozitiv care oferă o substanță contrastantă în venă la o anumită viteză. Acesta din urmă depinde direct de starea vasului de sânge. Viteza poate varia între 1-5 ml / sec.

Limitări pentru diagnosticarea radiațiilor

Făcând CT este contraindicat:

 • pentru femeile care se pregătesc pentru maternitate - radiațiile afectează negativ embrionul în orice trimestru de sarcină,
 • pentru persoanele cu o greutate mai mare de 150-200 kg, tabelul unui tomograf standard este conceput pentru greutatea corporală de până la 150 kg, prin urmare, nu toate camerele de diagnostic pot avea o tomografie pentru persoanele cu multă greutate,
 • oameni care au implanturi metalice sau gips turnat - aceste obiecte sunt un obstacol în calea tomografiei, deoarece împrăștiați razele și denaturați imaginea.
 • CT este prescris cu multă precauție copiilor cu vârsta sub 14 ani - un corp neformat este de 5 ori mai susceptibil la influența negativă a razelor X,

Este dificil pentru un pacient cu excitabilitate nervoasă crescută, precum și pentru un copil, să stea nemișcat în timpul procedurii. În astfel de cazuri, sunt prescrise sedative, care trebuie luate cu o zi înainte.

Efecte secundare

Așa cum am menționat mai sus, utilizarea de medicamente moderne minimizează riscul de dezvoltare a acestora. Conform statisticilor, efectele secundare sunt detectate doar la 0,1% dintre pacienți și sunt asociate de obicei cu intoleranță individuală la un anumit medicament.

În cazuri rare, există o durere de cap și o erupție pe piele. De regulă, aceste afecțiuni trec independent și nu constituie un motiv pentru îngrijirea medicală imediată. Cu toate acestea, cu o deteriorare accentuată a stării de bine, este necesar să veniți la o instituție medicală cât mai curând posibil.

În ciuda faptului că CT-ul plămânilor cu contrast este o procedură sigură, este imposibil să o supui numai în scopul prevenirii (adică în absența unor simptome alarmante). Încercarea numirii tomografiei computerizate trebuie evaluată numai de către medicul curant. Experții consideră că efectuarea unui tomograf de două ori pe an este complet sigură pentru organismul uman.

Cum decodează rezultatele CT

După examinare în 24 de ore, rezultatele CT sunt întocmite:

 • un pachet de fotografii
 • Scanează CD-ul de înregistrare
 • concluzia preliminară a unui radiolog.

Concluzia se bazează pe evaluarea unei serii de fotografii care prezintă organul cercetat în toate secțiunile și unghiurile. Se disting zone cu densitate crescută, se marchează granițele indicate prin mediu de contrast.

Decriptarea rezultatelor continuă de către medicul curant pe baza unei comparații a istoricului medical și a tuturor testelor clinice. Cel mai adesea, rezultatele CT clarifică imaginea bolii și vă permit să dezvoltați strategia de tratament corectă. În cazuri dificile, este necesar să se efectueze diagnosticarea prin alte metode sau să se numească din nou procedura.

În concluzie, trebuie spus că în diagnosticul bolilor bronhopulmonare ale tomografiei computerizate nu există o alternativă demnă. Metoda informativă de imagistică prin rezonanță magnetică reflectă slab structura poroasă a plămânilor și este rar folosită pentru examinarea lor. Clarificarea în timp util a patologiilor din organele toracice, cu ajutorul CT, păstrează viața și sănătatea multor pacienți.

Interpretarea rezultatelor

În faza finală a procedurii, medicul de diagnostic oferă pacientului câteva poze. Fiecare imagine prezintă secțiuni de țesut într-un anumit plan.

Descifrarea rezultatelor CT ale plămânilor cu contrast este efectuată de un radiolog. Un pacient care nu are o educație medicală nu va putea interpreta în mod independent imaginile.La evaluarea rezultatelor, radiologul acordă atenție densității segmentelor, prezenței sau absenței aderențelor, granuloamelor, fibrozei și a altor afecțiuni care indică dezvoltarea proceselor patologice.

Ce este tomografia computerizată în spirală?

Până în prezent, a fost dezvoltat un nou tip de diagnostic de radiații, care permite vizualizarea ultra-precisă a zonelor studiate ale toracelui, folosind cele mai fine felii de raze X plane și modularea computerizată a imaginii. Acest lucru devine posibil prin utilizarea unui tomograf în spirală și a unor elemente speciale care percep radiații de înaltă frecvență.

Cu SKT, mișcarea gantry-ului (patul aparatului) este completată de rotația în formă de spirală a emițătorului de raze X și a detectoarelor supersensibile, care vă permite să obțineți o tomogramă de orice unghi. Tehnologia computerului ține pasul cu timpul și permite specialiștilor medicali folosind metode de examinare a pacientului de înaltă calitate, precum RMN și MSCT - imagistică prin rezonanță magnetică și tomografie multi-elicoidală, pentru a obține o imagine mai clară a țesuturilor și organelor studiate cu cea mai mică expunere la radiații.

Rezumând informațiile de mai sus, aș dori să reamintesc încă o dată că bolile organelor bronhopulmonare pot duce la formarea de patologii grave: tuberculoza este adesea ascunsă în spatele tusei prelungite, carcinomul bronhogen se află în spatele unei temperaturi ridicate. Este important să ne amintim că prevenirea unei boli este mult mai ușoară decât tratarea ei!

Metodele moderne de examinare ajută medicii să identifice etapele timpurii ale dezvoltării proceselor patologice și să le vindece fără consecințe asupra sănătății pacientului. Există multe cazuri în care CT-ul plămânilor a contribuit la diagnosticul la timp al bolilor grave, ceea ce a permis un curs rațional de tratament și a salva viața unei persoane.

Unde să faci, costă

Puteți face studiul în instituții medicale comerciale cu profil larg sau în centre specializate în CT și RMN. Pentru înregistrare, este suficient să contactați registrul clinicii și să decideți ora.

Costul CT-ul plămânilor depinde direct de regiune și de politica instituției medicale. De exemplu, în districtul federal din Extremul Orient, costul procedurii este de 3000-4000 de ruble, în districtul federal de sud - 5000-6000 de ruble. La Moscova, o scanare CT a plămânilor va costa aproximativ 8.000 de ruble. Dar în capitală, puteți găsi mici centre medicale care oferă servicii pentru costuri mai mici. Cu toate acestea, scanarea CT pulmonară la Moscova are cel mai mare preț mediu.

Puteți face cercetări în instituții bugetare. Pentru a face acest lucru, trebuie să solicitați mai întâi o sesizare cu medicul dumneavoastră și să aflați în ce policlinici ale orașului este oferit serviciul. Costul CT al plămânilor cu contrast în instituțiile bugetare este de aproximativ 2 ori mai mic.

În concluzie

În prezent, tomografia computerizată este una dintre cele mai informative metode de cercetare. Pentru a obține cele mai complete informații despre starea plămânilor, se face o scanare CT cu contrast, un medicament a cărui componentă activă este iodul. Acestea din urmă pot avea atât forme ionice, cât și neionice. Agentul de contrast este administrat intravenos. Pe baza rezultatelor de diagnostic, medicul poate evalua gradul de funcție pulmonară. Cu ajutorul CT este posibilă identificarea proceselor patologice chiar și într-o etapă timpurie a dezvoltării lor. Acest lucru vă permite să începeți tratamentul în timp util și să evitați consecințele negative.

Esența metodologiei

CT-ul plămânilor este o metodă modernă de diagnostic legată de studiile cu raze X. Procedura este concepută pentru a studia starea, funcțiile sistemului respirator și identifica procesele patologice care se extind în zona specificată.

Cu ajutorul CT, toate segmentele plămânilor sunt examinate și se dezvăluie orice schimbare în structurile tisulare ale acestui organ. În plus, această metodă de diagnostic vă permite:

 • pentru a identifica localizarea tumorilor pulmonare și dimensiunea acestora,
 • determina stadiul dezvoltarii procesului patologic in curs,
 • evaluați starea vaselor bronhiilor, precum și a ganglionilor limfatici,
 • detectați modificările focale în structura organului.

Cel mai avansat tip de studiu este CT-ul spiralat. Datorită celor mai recente echipamente, sunt create imagini detaliate ale organului cercetat, care sunt afișate pe ecranul monitorului.

Tomografia computerizată poate fi efectuată atât cu introducerea unui mediu de contrast în sângele pacientului, cât și fără acesta. În al doilea caz, înainte de procedură, medicul injectează o soluție în vena pacientului, a cărei bază este iodul. Contrastarea este necesară doar în anumite cazuri pentru diferențierea patologiei și vizualizarea mai bună a structurilor țintă.

Tomografia se caracterizează prin sensibilitate ridicată la bolile sistemului respirator.

Indicații și contraindicații

CT al plămânilor este indicat pentru:

 • leziuni toracice
 • prezența suspectă a neoplasmelor maligne sau benigne la plămâni, bronhiile, pleura,
 • penetrarea în sistemul respirator al unui corp străin,
 • ganglionii limfatici umflați
 • suspiciune de tuberculoză sau sarcoidoză,
 • patologii ale inimii de natură congenitală,
 • nevoia de a detecta focalizarea exactă a inflamației,
 • leziuni parazitare ale țesuturilor moi,
 • necesitatea identificării localizării metastazelor,
 • pneumonie și pleurezie.

Următoarele indicații sunt disponibile pentru CT al plămânilor cu contrast:

 • necesitatea de a defini în detaliu limitele tumorii existente,
 • determinarea adevăratelor dimensiuni ale nodului,
 • încălcarea integrității vaselor de sânge în piept,
 • evaluarea stării pacientului după operație și pregătirea acestuia pentru radioterapie,
 • suspiciune de embolie pulmonară.

Contraindicațiile pentru CT sunt:

 • încălcări severe ale inimii și rinichilor,
 • diabet sever
 • boala tiroidiană
 • perioada sarcinii
 • tulburări mentale
 • alergie la iod (relevant pentru CT cu contrast),
 • supraponderale (mai mult de 130 kg). În asemenea condiții, subiectul nu se poate acomoda obiectiv în dispozitiv pentru scanare,
 • claustrofobie (studiul are loc într-un spațiu limitat),
 • stare generală gravă a pacientului.

În absența contraindicațiilor categorice pentru pacient, specialistul numește data studiului.

Efectuarea de proceduri de

CT fără contrast se efectuează după cum urmează:

 • pacientul este așezat pe masa dispozitivului sub forma unei camere cilindrice,
 • masa merge în tunelul tomografic,
 • Razele X sunt activate. Razele merg direct la pieptul subiectului,
 • segmentele de organ sunt fixate, imaginile rezultate sunt transferate imediat pe monitor.

Un astfel de studiu durează câteva minute. În timpul scanării CT, subiectul nu se poate mișca, în caz contrar, imaginile pot deveni neclar și, în consecință, insuficient informative.

CT al plămânilor cu contrast se realizează în mod similar. Singura diferență este administrarea prealabilă a unei substanțe intravenoase care conține iod. Datorită acestei combinații, obiectele individuale din imagine care prezintă un interes deosebit pentru studiu devin extrem de clare.

În ceea ce privește timpul, scanarea CT folosind un mediu de contrast durează până la 35 de minute.

La ce vârstă se folosește în pediatrie

Este posibil să se efectueze CT de plămâni la copil încă din primele zile de viață, dar numai dacă este într-adevăr necesar. În ciuda faptului că această procedură de diagnostic este sigură, în cursul punerii în aplicare a acesteia, organismul este încă afectat de radiațiile radiografice.De aceea, CT-ul plămânilor este efectuat doar pentru copii, atunci când celelalte metode de cercetare nu permit stabilirea unui diagnostic precis.

Avantajele metodei

Tomografia computerizată a plămânilor are următoarele avantaje:

 • posibilitatea de a obține imagini detaliate care oferă informații complete despre starea plămânilor și bronhiilor,
 • durata scurtă a procedurii
 • ușurința de a efectua
 • rezultat rapid
 • de mare precizie
 • lipsa de disconfort în timpul studiului.

CT-ul plămânilor nu este dăunător dacă apare nu mai mult de două ori pe an.

Descifrarea rezultatelor

Tomografia pulmonară este o metodă informativă valoroasă. Descifrarea rezultatelor unei scanări CT a plămânilor nu durează mult timp. După studiu, specialistul studiază toate imaginile obținute. Fiecare imagine este evaluată pentru densitatea segmentelor de organe, prezența granuloamelor sarcoide în țesuturi. Procedura face posibilă determinarea limitelor tumorilor canceroase existente, prezența unor focare patologice unice sau multiple.

Pacientul primește rezultatele CT ale plămânilor și bronhiilor la 2 ore după procedură.

Alternative

Tomografia computerizată a plămânilor, dacă este necesar, poate fi completată sau înlocuită cu alte metode de diagnostic. Acesta este:

 • MSCT a plămânilor (tomografie computerizată multispirală). Studiul este realizat cu ajutorul echipamentelor moderne, ceea ce vă permite să explorați o parte a corpului simultan cu mai multe complexe,
 • Scanare prin PET a plămânilor (tomografie cu emisie de pozitron). Studiul este realizat folosind un medicament special care reduce încărcarea radiațiilor pe subiect. Metoda este potrivită pentru detectarea tumorilor din diferite locații, inclusiv esofagul sau fistula,
 • coronarografie (angiografie coronariană). Aceasta este o examinare cu raze X a vaselor coronariene folosind contrast.

CT (tomografie computerizată cu raze X) este o metodă valoroasă de cercetare cu ajutorul căreia puteți identifica procesele patologice din plămâni și bronhii. Dacă este necesar, studiul este realizat cu introducerea unui agent de contrast, care vă permite să determinați în mod fiabil localizarea focarelor patologice.

Tehnica CT

Conducerea CT pulmonară începe cu îmbrăcarea în haine libere. Pacientul se află pe o masă specială care intră în cavitatea scanerului. Mâinile trebuie aruncate în spatele capului pentru a elibera pieptul pentru examinare. Corpul poate fi fixat cu bretele pentru a ajuta la menținerea poziției.

În timp ce fac o tomografie a plămânilor, medicii părăsesc camera pentru a nu fi expuși la radiografii. Ei controlează procesul dintr-o cameră special echipată, comunicând prin comunicarea internă cu pacientul. Informațiile și primele imagini sunt primite pe un monitor de calculator, permițând să tragem concluzii despre natura bolii. Cât de mult se face CT depinde de necesitatea utilizării contrastului.

Alegând unde să faceți o scanare CT a plămânilor, este mai bine să acordați preferință centrelor medicale și clinicilor dovedite. Ei desfășoară în mod regulat cursuri avansate de pregătire pentru specialiștii lor, participă la cele mai recente cercetări, astfel încât rezultatele să fie exacte și de calitate.

Comparație de CT și RMN

Pentru unii pacienți, nu există nicio diferență între RMN-ul pulmonar și tomografia computerizată. De fapt, metodele de cercetare sunt fundamental diferite în ceea ce privește tehnica, metodologia studiului și impactul asupra corpului pacientului:

 1. CT-urile determină mai bine structura țesutului osos, organele goale, calcificările.
 2. RMN scanează perfect țesutul moale.

În ciuda lipsei radiografiei, RMN nu este utilizat pentru a examina organele respiratorii. Dar procedurile pot fi combinate în diagnosticul unei boli, dacă este necesar să se caute metastaze în cavitatea abdominală, intestine.