32 de săptămâni însărcinată

32 de săptămâni de sarcină o apropie pe mama de întâlnirea prețuită cu copilul. Detectând modificările cardinale ale organismului, care devin dovezi ale ireversibilității nașterii firimiturilor așteptate, multe femei le este greu de calculat: câte luni sunt 32 de săptămâni?

Pe baza calendarului general acceptat, a 32-a săptămână se încadrează în a 7-a lună lunară. Dar, în practica medicală, este obișnuit să iei în considerare săptămâni, „îndoindu-le” în luni obstetrice. Luna obstetrică constă în patru săptămâni, ceea ce înseamnă că, dacă numeri lunile în conformitate cu practica obstetrică, a 32-a săptămână devine una dintre săptămânile celei de-a 8-a lună obstetrică de sarcină.

Burtă

Iar stomacul la 32 de săptămâni de gestație indică ambiguu o „poziție interesantă” a unei femei. Stomacul a crescut până la dimensiuni mari, pielea de pe el poate să devină uscată și iritată. Acum riscul de vergeturi - și nu numai pe stomac, ci și pe șolduri, piept - crește și mai mult. Prin urmare, necesitatea de a utiliza remedii speciale pentru vergeturi pentru gravide devine și mai relevantă.

Dacă o linie întunecată, care curgea de sus în jos, a reușit să apară pe abdomen la un moment dat, acum poate deveni și mai vizibilă, împărțind abdomenul la 32 de săptămâni de gestație în două jumătăți distincte. În același timp, configurația buricului se schimbă: buricul este întins lent și devine plat.

Nașterea la 32 de săptămâni de gestație

Deși termenul nașterii copilului nu a venit încă, totuși, se întâmplă că nașterea la 32 de săptămâni de gestație apare complet pe neașteptate. Dacă brusc nașterea a avut loc la a 32-a săptămână de sarcină, probabilitatea ca copilul să supraviețuiască este foarte, foarte mare. Medicina modernă are toate capacitățile necesare pentru alăptarea bebelușilor prematuri, iar bebelușii născuți cu 2 luni mai devreme decât se așteptau au șanse mari de supraviețuire. În același timp, desigur, rămâne un risc destul de ridicat de manifestare a oricăror patologii sau boli în firimituri.

Fătul la 32 de săptămâni de gestație crește până la 43 cm și cântărește 1700-1800 g, și uneori chiar mai mult. Faza de creștere activă a copilului continuă - aproape întreaga creștere în greutate în timpul sarcinii, femeia datorează o creștere a masei fetale.

Toate sistemele și organele bebelușului funcționează pe deplin: funcționează sistemul nervos, funcționează glandele endocrine (hipofiza, tiroida și pancreasul, glandele suprarenale etc.) care participă la metabolism se îmbunătățește, sistemul imunitar „se activează”, producând anticorpi pentru protejați firimiturile în prima dată după naștere.

De asemenea, bebelușul se schimbă în exterior: pielea se netezește din ce în ce mai mult și capătă o nuanță roz deschis, brațele și picioarele sunt rotunjite și se formează și obrajii. Lanugo - puful inițial - dispare treptat, pe capul firimiturilor părul devine mai gros, deși își păstrează moliciunea și rămân scăzute.

Fătul la 32 de săptămâni de gestație, de obicei, ocupă deja poziția de la care începe călătoria sa către lumea nouă, de obicei aceasta este o prezentare a capului. Și, deși țesutul osos al bebelușului este în continuare îmbunătățit, oasele bebelușului continuă să se consolideze, craniul rămâne încă moale - acest lucru este necesar pentru a facilita trecerea firimiturilor prin canalul de naștere.

Senzații

Senzațiile la 32 de săptămâni de gestație cu greu pot fi numite una dintre cele plăcute. Așadar, datorită muncii corpului în condiții „extreme”, o femeie resimte adesea senzații foarte neplăcute - sub formă de arsuri la stomac și frecare frecventă (uterul strânge stomacul), dificultăți de respirație (uterul apasă pe diafragmă și plămâni), constipația devine frecventă (peristaltismul este deranjat) intestin).

Contracțiile practice, așa-numitele contracții Brexton-Higgs, prin care uterul se pregătește pentru nașterea viitoare, devin aproape obișnuite la 32 de săptămâni de gestație.

Dar senzațiile vesele la 32 de săptămâni de sarcină la mami pot oferi mișcări foarte concrete ale bebelușului. La un moment atât de „solid”, deoarece din uter există tot mai puțin spațiu pentru copil, mișcările sale pentru femeie devin foarte distincte. Medicii recomandă monitorizarea atentă a mișcărilor de firimituri în al treilea trimestru de sarcină: o scădere sau o creștere a acestora poate fi un semn al problemelor unui bebeluș. În general, copilul ar trebui să se simtă de cel puțin 4-6 ori pe oră. Mai mult, trebuie avut în vedere faptul că copilul vede acum și aude totul, reacționează sensibil la schimbările din starea emoțională a mamei. Lumina strălucitoare și un sunet puternic și iritarea, mânia, depresia unei femei îl pot face să se miște mai activ.

Ecografia la 32 de săptămâni de gestație este de obicei pe lista examinărilor obligatorii de rutină ale femeilor. Deci, ultima - a treia ecografie planificată - este de obicei prescrisă doar în perioada 32-34 de săptămâni, cu toate acestea, uneori poate fi necesar ca examenul cu ultrasunete repetat să evalueze mai exact starea copilului.

Ecografia la 32 de săptămâni de sarcină, pe lângă evaluarea dezvoltării copilului, sarcina principală este evaluarea stării placentei. Cu ajutorul ultrasunetelor, este posibilă diagnosticarea insuficienței fetoplacentare, care amenință retardarea intrauterină a fătului. În acest caz, femeii i se recomandă un tratament medical specializat, menit să sprijine funcția normală a placentei, pentru a evita consecințele negative ale insuficienței placentare.

În plus, prin ecografie la 32 de săptămâni de gestație, medicul va putea determina prezentarea copilului. Dacă dintr-o dată bebelușul nu a luat prezentarea capului, care este necesară pentru parcursul normal al sarcinii și al nașterii naturale, specialistul va recomanda exerciții speciale mamei pentru a „transforma” firimiturile în poziția necesară.

Ecografia la 32 de săptămâni de sarcină va permite, în funcție de dimensiunea și greutatea actuală a fătului, să prezică dimensiunea sa probabilă la momentul nașterii. Uneori, aceste criterii devin decisive pentru a decide varianta nașterii: mama va naște într-un mod natural sau va avea nevoie de o cezariană.

Descarcerare la 32 de săptămâni de gestație

Pentru externarea pe o perioadă de 8 luni este foarte important - orice modificare legată de externare poate deveni o dovadă a vreunui dezavantaj, o ocazie pentru examinarea suplimentară și, dacă este necesar, pentru măsuri urgente.

Deci, descărcarea la 32 de săptămâni de gestație rămâne în mod normal aceeași - consistență moderată, uniformă, vopsită cu o culoare ușoară lăptoasă și având un miros ușor de lapte acru. Modificări ale culorii de descărcare în direcția unei nuanțe verzi sau cenușii, apariția mucusului, formațiuni de cheesy în ele, puroi indică dezvoltarea infecției și necesită tratament obligatoriu. Într-adevăr, atunci când o mamă este infectată, riscul de a transmite infecția copilului, dacă nu în utero, atunci când trece canalul de naștere este foarte, foarte mare. Așadar, tratamentul conform instrucțiunilor medicului devine o necesitate - pentru a evita infecția la copil.

Intervenție medicală obligatorie și necesară urgent dacă externarea la 32 de săptămâni de sarcină devine brusc sângeroasă. Sângele secretat din tractul genital este un simptom al complicațiilor care amenință sănătatea mamei și viața copilului - abruptul placentar sau prezentarea acestuia. Pentru a determina ce a cauzat apariția de a observa un spot, un medic poate în timpul unei examinări suplimentare a mamei. Și în niciun caz nu trebuie să ezitați cu el, sunând de urgență imediat o brigadă de ambulanță când apare spotul.

O femeie ar trebui să fie în stare de alertă și de descărcare de apă la 32 de săptămâni de sarcină - dacă există. În acest caz, cel mai probabil, vom vorbi despre descărcarea prematură a lichidului amniotic. Mai mult decât atât, nu este necesar ca apa să plece deodată și în cantități mari: uneori scurgeri de lichid amniotic, care ies în evidență în porții mici. Dar chiar și atunci, consultarea medicului este obligatorie: cu un defect al membranelor, din cauza căruia apar scurgeri, există un risc ridicat de pătrundere a agenților patogeni în făt și a infecției sale ulterioare.

Sarcina se apropie treptat de „sfârșitul” său logic, stomacul crește din ce în ce mai mult, uterul crește ca mărime, întregul organism al viitoarei mame suferă schimbări extraordinare. Și aceste schimbări sunt foarte des însoțite de dureri caracteristice acestei perioade de sarcină.

De exemplu, durerea la 32 de săptămâni de sarcină la spate și la partea inferioară a spatelui, picioarele este frecventă. Aceasta este o consecință a creșterii sistematice a greutății, a creșterii abdomenului și a unei schimbări în centrul de greutate. Pentru a evita durerea severă în partea inferioară a spatelui, picioarelor, există reguli simple, conform cărora vă permite să eliminați sarcina crescută, care devine cauza principală a durerii. Deci, pentru a reduce durerea la cea de-a 32-a săptămână de sarcină în partea inferioară a spatelui, spatelui, picioarelor, este necesar să se monitorizeze greutatea, evitând excesul în creșterea kilogramelor. Este indicat să dormi pe saltele dure, să monitorizezi postura, să petreci timp pentru exerciții fizice.

Durerea în cea de-a 32-a săptămână de sarcină la nivelul picioarelor este, de asemenea, asociată cu creșterea în greutate, ele putând fi evitate prin „descărcarea” regulată a picioarelor și oferirea de odihnă. Așadar, nu trebuie să petreci mult timp pe picioare, să mergi sau să stai mult timp, în timp ce stai cu capul în jos, de asemenea, nu este recomandat să arunci cu capul în jos. Atunci când stai jos, este indicat să pui un fel de suport (scaun mic) sub picioare, iar atunci când stai culcat, este indicat să pui întotdeauna un sul sau o pernă sub picioare, ceea ce va ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui.

Uneori, o femeie poate suferi dureri ascuțite la 32 de săptămâni de sarcină în zona toracică. Ei sunt conectați cu mușcăturile copilului cu picioarele, care acum cad sub coastele mamei: până atunci copilul își întoarse deja capul în jos și, în consecință, picioarele sale se sprijină doar pe coastele mamei mele. De asemenea, caracteristici pentru această perioadă sunt durerile abdominale ușoare asociate cu contracțiile uterine „de antrenament” - contracțiile Brexton-Higgs.

Este foarte probabil ca până la a 32-a săptămână de sarcină, o femeie să înceapă să observe o umflare - mâini, picioare (glezne sau picioare), față. Aspectul edemului minor poate fi considerat ca fiind normal, iar acestea sunt asociate cu retenția de lichide în corpul însărcinat. Cu toate acestea, gradul de umflare trebuie monitorizat îndeaproape - dacă umflarea nu depășește mai mult de o zi, trebuie să consultați imediat un medic pentru a exclude riscul de a dezvolta o astfel de complicație a sarcinii ca gestoza. O serie de reguli vor ajuta să facă față problemei edemului, pe care o femeie însărcinată este recomandată să o respecte. Așadar, atunci când se arată umflarea, mersul și micșorarea activității fizice (înot, aerobic în apă): mișcarea îmbunătățește circulația sângelui și, în consecință, mișcarea lichidului în organism. În caz de umflături, este de asemenea recomandat să bei zilnic suficientă apă și să limitezi aportul de sare. Cu toate acestea, nu merită să eliminați complet sarea din dietă - acest lucru poate contribui, dimpotrivă, la dezvoltarea edemului și mai mare. Pentru a evita umflarea, de asemenea, nu trebuie să stați sau să stați mult timp, ridicați picioarele cât mai des și așezați-vă picioarele pe un deal în timpul somnului (pentru a preveni acumularea de lichid în jumătatea inferioară a corpului).

Sex la 32 de săptămâni de gestație

Dacă o femeie se întreabă dacă sexul la 32 de săptămâni de sarcină îi va dăuna copilului iubit, atunci de obicei medicul răspunde negativ.Deci, sexul la 32 de săptămâni de gestație nu este deloc contraindicat, desigur, dacă sarcina merge conform normei, iar medicul nu a diagnosticat nicio amenințare. Nu merită să practici în mod activ intimitatea fizică și ar trebui să alegi o poziție pentru intimitate pentru a exclude posibilitatea presiunii asupra stomacului.

Greutatea la 32 de săptămâni de sarcină continuă să crească: copilul crește în pântecul unei femei, ceea ce înseamnă că se adaugă kilograme. Greutatea la 32 de săptămâni de gestație ar trebui, în mod ideal, să crească până la 12 kg, iar până la sfârșitul sarcinii - până la 15-16 kg. Dacă creșterea în greutate este fixată mai semnificativ, trebuie să reconsiderați dieta și, împreună cu medicul, să alegeți dieta adecvată pentru a controla greutatea. În primul rând, pentru a „reduce” aspectul excesului de grame, se recomandă reducerea aportului de carbohidrați și lapte, în același timp saturați dieta cu alimente bogate în fibre și alimente care conțin proteine.

Modificări ale corpului mamei la 32 de săptămâni de gestație

Abdomenul crește, susținând organele interne și cauzând greață, arsuri la stomac, scurtarea respirației, constipație. Creșterea în greutate în fiecare săptămână nu trebuie să depășească 200-300 de grame. O mamă în expectativă trebuie să fie păzită de o creștere prea mare în greutate sau subponderale.

Partea inferioară a uterului este determinată la 10-11 cm deasupra buricului și 31 cm deasupra articulației pubiene. Din ce în ce mai mult, mama simte lupte false de antrenament. Deci, mușchii se pregătesc pentru muncă. Puteți începe să efectuați zilnic exerciții Kegel - acestea vor preveni pauzele la naștere și vor face procesul de naștere mai puțin dureros și mai ușor.

Poate durea în zona inferioară a spatelui și în zona sacrală. Motivul este o schimbare în centrul de greutate și înmuierea ligamentelor sub influența hormonilor. În unele cazuri, picioarele pot suferi și se umfla. Dacă umflarea picioarelor nu dispare dimineața, trebuie să consultați un medic.

La o perioadă de 32 de săptămâni, mama care poate fi amețită poate fi amețită atunci când stă întinsă pe spate. Acest lucru se datorează faptului că uterul este strecurat de vena cava. Prin urmare, este recomandat să dormi și să stai întins pe partea stângă sau dreaptă.

Copil în săptămâna 32

Copilul nenăscut continuă să se dezvolte activ. Toate organele și sistemele copilului funcționează pe deplin. Capul său a devenit mai proporțional cu corpul, ajungând la 60% din capul unui adult. El crește și devine din ce în ce mai strâns în interiorul mamei sale.

Ridurile sunt netezite treptat datorită acumulării de grăsime subcutanată. Părul crește pe cap. Sistemul nervos se îmbunătățește, copilul nu se mai teme de lumina strălucitoare, elevii lui sunt capabili să se îngusteze.

Copilul antrenează plămânii și încearcă să respire. În același timp, primește puțin lichid amniotic.

Acum, copilul va adăuga 200-300 de grame pe săptămână. Acum greutatea sa este de aproximativ 1700-1900 grame, iar înălțimea de la vârful capului până la coada cozii este de 42 cm. În acest moment, majoritatea copiilor sunt deja localizați în burtica mamei lor în poziția exactă în care vor naște.

Ce este nou?

La 32 de săptămâni, au apărut noi manifestări ale sarcinii:

 • la un copil, toate sistemele de organe sunt complet formate,
 • mama are arsuri la stomac persistente, respirație, constipație,
 • copilul a luat poziția finală,
 • copilul învață să respire, încercând să respire,
 • copilul are un sistem imunitar.

În caz de toxicoză, este posibilă greața, creșterea tensiunii arteriale, umflarea și uneori proteine ​​în urină.

Dezvoltarea externă a fătului

Următoarele semne pot fi atribuite semnelor externe ale dezvoltării unui copil pentru o perioadă de 32 de săptămâni:

 • copilul nu mai este atât de frică de lumină puternică și sunete puternice, elevii se pot extinde,
 • părul întunecat
 • unghiile au crescut până la vârfurile degetelor,
 • copilul acumulează grăsime subcutanată și se formează pliuri ale pielii.

Dezvoltarea fetală

Următoarele evenimente se referă la semne interne ale dezvoltării fetale la 32 de săptămâni:

 • creierul continuă să crească,
 • are loc instalarea sistemului imunitar
 • la băieți, testiculele coboară în scrot,
 • celulele pancreatice produc insulină.

Toți copiii se dezvoltă diferit.

Creșterea în greutate la 32 de săptămâni de gestație

Fiecare femeie însărcinată câștigă în greutate individual. Totul depinde de ereditatea, tenul mamei, tendința de a fi supraponderal, precum și de mărimea copilului nenăscut și de alți factori fiziologici.

La 32 de săptămâni, o femeie cu greutate normală ar trebui să câștige 200-450 de grame pe săptămână. Până la sfârșitul a 32 de săptămâni, mama în expectativă adaugă aproximativ 8-12 kg în greutate. La sfârșitul sarcinii, poate cântări cu 15 kg mai mult decât greutatea obișnuită.

Știați ce efect are o procedură de baie asupra unei femei însărcinate? Citește-l!

Cum arată copilul în a 26-a săptămână de sarcină? Care sunt simptomele și semnele a 26 de săptămâni? Examinările, observațiile și testele medicale necesare, citiți aici!

După ce am aflat marea veste că familia va avea în curând o reumplere plăcută, merită să vă faceți griji pentru nașterea copilului. Aflați ce teste trebuie să faceți pentru gravide?

Semne și simptome ale sarcinii la săptămâna 32

Abdomenul se mărește pe măsură ce copilul crește în el. Multe femei în acest moment pot fi tulburate de disconfort în pelvis, piept. Fructele cresc, cerând din ce în ce mai mult spațiu în fiecare zi. Toate organele sunt stoarse de uterul în creștere, ceea ce duce la scurtarea respirației, arsuri la stomac, urinare frecventă și tulburări intestinale. Din aceste motive, o femeie nu doarme bine.

Sânul mamei este turnat și umflat, crescând de 1,5-2 ori. Din el se poate scurge un lichid gros gălbui - colostru, care în a doua sau a treia zi după naștere se va transforma în lapte matern.

Ce se întâmplă cu stomacul la 32 de săptămâni de gestație

Pântecele a ajuns la o dimensiune mare și este din ce în ce mai dificil pentru mama să-l poarte. O linie întunecată clară pe abdomen devine foarte vizibilă, divizând clar abdomenul în două jumătăți.

Ombilicul devine mai convex decât plat. Pielea este mâncărime și foarte întinsă. Pentru a reduce mâncărimea, pielea trebuie lubrifiată cu un produs hidratant împotriva vergeturilor sau uleiului de măsline.

Uter

La 32 de săptămâni, uterul se ridică la 32 cm de simfiza pubiană și la 12 cm deasupra buricului.

Odată cu creșterea uterului, apare o creștere a greutății corporale a viitoarei mame. Sarcina pe spate și picioare crește, toate organele interne funcționează într-un mod îmbunătățit. Centrul de gravitație se schimbă și durerea de spate crește cu 32 de săptămâni, crescând sarcina pe ea.

Durerea poate apărea în perineu și sacru datorită înmuierii oaselor pelvine și discrepanței acestora. Corpul pregătește o femeie pentru nașterea viitoare.

Intestinele sunt transmise de uterul în creștere, astfel încât femeile însărcinate au deseori constipație și durere în zona pubiană. Acest lucru poate duce la hemoroizi. Durerea în anus indică începutul ei.

Deoarece copilul s-a așezat deja cu capul în jos, își sprijină picioarele pe coaste și poate împinge din greu, provocându-i mamei sale dureri ușoare.

Observații, teste și examene medicale necesare

Într-o perioadă de 31-32 de săptămâni, este prescrisă, de regulă, ultima treime ecografie planificată, care oferă informații complete despre sarcina și dezvoltarea fetală în curs de desfășurare. Examinarea determină prezența sau absența malformațiilor și a patologiilor de dezvoltare.

Medicul face măsurătorile necesare ale fătului, își stabilește locația în uter, ascultă bătăile inimii copilului, determină data estimată a nașterii. În plus, toate organele bebelușului vor fi examinate și va fi evaluat sistemul de alimentare cu sânge, se va stabili dacă sarcina este normală. Medicul va măsura parametrii uterului, va determina cantitatea și calitatea lichidului amniotic.

Înainte de a veni la recepție în clinica antenatală, o femeie însărcinată trebuie să treacă analize clinice de sânge și urină. La întâlnirea medicului, femeii i se va măsura greutatea, tensiunea arterială, înălțimea uterină și circumferința abdominală.

Dacă nu există contraindicații și mama care așteaptă nu se plânge de bunăstare, iar medicul nu interzice să facă sex, puteți face sex complet pentru o perioadă de 32 de săptămâni. În acest caz, copilul nu este în pericol, întrucât uterul și vezica fetală îl protejează.

Contracția uterului în timpul orgasmului antrenează mușchii, pregătind astfel vaginul pentru nașterea viitoare. Pozele sexuale trebuie să fie confortabile și în siguranță. Presiunea pe stomac trebuie să fie minimă. Cea mai confortabilă poză atunci când partenerul este în urmă. Deci el poate controla adâncimea de penetrare.

Alimente

Datorită faptului că mama care este în așteptare este acum în concediu de maternitate și stă acasă, devine din ce în ce mai dificil pentru ea să se mențină în alimentație. Prin urmare, cantitatea de alimente consumate ar trebui limitată pentru a păstra sănătatea copilului și a lui. Este mai bine să mănânci în porții mici. Este indicat să îndepărtați complet din dietă prăjituri, rulouri și alte chifle sau să le minimalizați. Pentru sarcina oricărei perioade, ar trebui să respectați regula: dieta mamei care așteaptă ar trebui să semene cu meniul copiilor.

Este recomandat să consumi cât mai multe legume și fructe proaspete, cereale, supe și borș pe bulionul de legume. Bea mai bine compoturi, ceai slab, apă simplă, încă se bea. Nu puteți mânca alimente care provoacă alergii: ciocolată, fructe exotice, nuci și citrice în cantități mari, fructe de mare. Nu trebuie să mâncați mâncăruri prăjite și afumate, conserve. Este de preferat să se acorde preferință alimentelor lactate și cu lapte acru, soiurilor cu carne cu conținut scăzut de grăsimi de pește și carne și a altor alimente sănătoase.

Nu trebuie să stai tot timpul acasă cu gândul la mâncare. Este mai bine să planificați întreaga zi, astfel încât să aveți timp să faceți o plimbare în aer curat, să participați la un centru de asistență maternă și la cursuri de maternitate și să mergeți la cumpărături.

Pericole și complicații

La 32 de săptămâni de gestație, pot apărea următoarele complicații:

 • preeclampsia, toxicoza, care se caracterizează prin hipertensiune arterială, dureri de cap și apariția de proteine ​​în urină,
 • depistare din vagin (abrupt sau prezentare placentară),
 • polihidramnios și apă scăzută,
 • nastere prematura.

Cauza tuturor patologiilor din timpul sarcinii este anemia la mama, a rinichilor și a bolilor vasculare în așteptare, precum și fumatul în timpul sarcinii, creșterea prea mare în greutate sau, dimpotrivă, malnutriția.

Greutatea la 32 de săptămâni trebuie monitorizată cu atenție, creșterea în greutate maximă nu trebuie să depășească 300 de grame. Creșterea mare în greutate poate provoca toxicoză sau gestoză. De asemenea, ar trebui să controlați volumul de lichid beat și procesat. Diferența nu trebuie să fie mai mică de 300 ml. Dacă este detectat un dezechilibru, medicul ar trebui să spună acest lucru.

Când apar complicațiile de sarcină de mai sus, trebuie să consultați imediat un medic. Cel mai probabil va trebui să mergeți la un spital sau la maternitate.

Sfaturi și trucuri

O femeie însărcinată ar trebui să considere că este necesar:

 • protejați-vă de răceli și boli infecțioase,
 • vizitați în timp util medicul care este însărcinată,
 • controlează tensiunea arterială
 • faceți toate testele necesare, inclusiv un test clinic de sânge și urină de 1 dată până la implant,
 • monitorizați regulat greutatea
 • faceți ecografie de rutină și alte examene necesare,
 • controlează numărul de mișcări fetale pe zi.

În această perioadă, mămica câștigă foarte rapid în greutate, așa că este mai bine pentru ea să excludă din alimentația lor toate alimentele dulci, grase și făinoase, să reducă grăsimile animale și să acorde preferință fructelor și legumelor. Este recomandat să faci yoga, înot și aerobic cu apă. Corpul femeii se va întări și îl va face mai rezistent, mai ales că nașterea mult așteptată nu este departe. La cursurile viitorilor părinți care să o învețe pe mamă cum să respire.

Sarcina este cel mai bun moment pentru o femeie când primește atenție maximă, soțul ei dă flori și doar iubește. Toate senzațiile neplăcute vor fi în curând lăsate în urmă. Și va începe o nouă etapă în viață.

Ce se întâmplă cu fătul

Acum principala „activitate” pentru copilul tău este creșterea înălțimii și a greutății. Unii bebeluși cresc mai intens decât alții. Acest lucru explică diferențe atât de importante în parametrii nou-născuților. Întrebați familia și prietenii.Cineva a născut un copil care cântărea 4 kg, în timp ce cineva avea doar 2,5. Diferența de creștere este, de asemenea, destul de mare (45-55 cm, sau chiar mai mult).

Cu o sarcină gemelară, bebelușii au întotdeauna dimensiuni mai mici decât cu o sarcină singletonă cu aceeași perioadă. De obicei, greutatea gemenilor în a 32-a săptămână ajunge la 1,5 kg, iar creșterea este de 38-39 cm.

Fătul începe să se pregătească în felul său pentru nașterea viitoare. Există o activare a imunității. Cert este că la nivelul uterului, fătul este literalmente steril, nu are microorganisme. Trecând prin canalul de naștere al mamei, copilul își capătă microflora. Deoarece nu toate bacteriile din jurul nou-născutului vor fi benefice, activitatea imunității ar trebui să fie în cea mai bună măsură.

Sistemul endocrin fetal, care este responsabil pentru producerea de diferiți hormoni, continuă să se îmbunătățească. Acesta este un alt proces crucial pentru viața care urmează.

Pielea fătului continuă să se netezească treptat, puful de pe el dispare. În general, copilul tău arată acum ca un adevărat nou-născut, doar unul mic. Fătul este înconjurat de aproximativ un litru de lichid amniotic, care este actualizat la fiecare trei ore.

Copilul își controlează mișcările sub inima mamei? Nu, nu există acum conștientizare și coordonare. Toate contracțiile musculare, tremurul din pereții uterului, expresiile faciale, apucarea cordonului ombilical sunt rezultatul celei mai complexe activități a creierului.

Cum trebuie localizat fructul?

Deja în acest moment, mulți copii sunt localizați absolut corect - în prezentarea capului. Există, de asemenea, prezentarea pelvină (fese în jos). Se întâmplă că fătul „se stabilește” peste uter sau cu orice răsucire.

Medicii disting multe tipuri de prezentare a fătului. Unele dintre ele sunt un indiciu fără ambiguitate pentru cezariană.

Acum mai este destul de mult timp înainte de naștere. Nu vă temeți de poziția greșită a fătului, se poate schimba de mai multe ori. Cu o prezentare a capului, cu siguranță este nevoie de un bandaj - acesta va ajuta copilul să rămână în poziția corectă. În alte cazuri, bandajul va trebui abandonat până când prezentarea fătului tău devine capul. Dacă acest lucru nu se întâmplă înainte de naștere, medicul poate recomanda nașterea chirurgicală (cezariană).

Fructul. A 32-a săptămână de dezvoltare

Al treilea trimestru de sarcină continuă, până când o naștere urgentă (la timp) rămâne între 6 și 10 săptămâni). În ultimele 30 de săptămâni de la concepție, un om cu drepturi depline s-a dezvoltat dintr-o celulă mică formată din ovulul mamei și celula spermatică a tatălui. Până în acest moment, poate cântări de la 1,5 la 2 kg, crește de la 40 la 44 cm. Această variație a performanței bebelușilor în acest moment se datorează în primul rând factorilor ereditari (pentru părinții mici, un copil mic este mai probabil să se nască, pentru un număr mare - mai mare decât media ).

Până la a 32-a săptămână, principalele procese de dezvoltare a organelor interne sunt finalizate, dar copilul nu este încă pe deplin pregătit pentru naștere. În următoarele 6-10 săptămâni, corpul său se va maturiza, va învăța să lucreze sincron.

Sistemul nervos stă la baza oricărui organism viu, în această săptămână devine tot mai perfect, dar procesul de întărire a conexiunilor nervoase dintre sistemul nervos central și periferic continuă. Din fiecare celulă a corpului, impulsurile trec instantaneu în organul central al sistemului - creierul.

Informațiile primite și procesate sunt înregistrate, creând baza de cunoștințe principale a firimituri. Pentru a se potrivi cu datele primite și a salva un loc pentru cunoștințele viitoare, creierul este transformat într-o structură compactă formată din multe brazde și convoluții. În a 32-a săptămână, brazdele continuă să se adâncească, să se unească.

Pentru ca numărul crescut de impulsuri nervoase să nu afecteze neuronii, procesul activ de mielinizare continuă. Majoritatea celulelor nervoase „cresc” cu mielină, ceea ce contribuie la protecția lor și îmbunătățește viteza informațiilor.

În acest moment, creierul poate fi împărțit în mod clar în diferite departamente, fiecare dintre acestea fiind responsabil pentru propriul set de funcții. Cel mai notabil este responsabil de primirea informațiilor din simțuri. La a 32-a săptămână, copilul răspunde la lumină, aude bine, distinge gustul și mirosul, simte atingere și poate suferi durere. Acesta este un pas mare către viața independentă.

Funcțiile de protecție ale vederii sunt activate. Elevul începe să se extindă, răspunzând la iluminare, pleoapele se deschid și se închid. Dacă bebelușul atinge accidental corneea ochiului, reflexul va funcționa: fătul se va strecura. Începând cu această săptămână, pleoapele sunt sincronizate cu modul bebelușului: când acesta doarme, sunt închise, când este treaz, sunt deschise.

Se formează reflexele necondiționate necesare copilului în prima dată după naștere. Printre cele mai pronunțate dintre ele:

 • capacitatea de a suge și a înghiți,
 • priceperea de a întoarce capul în direcții diferite. Dacă copilul își îngroapă fața în ceva, el va întoarce reflexiv capul,
 • capacitatea de a îndepărta picioarele de sprijin,
 • apucând reflexul
 • capacitatea de a arunca mânerele în părțile laterale și de a deschide pumnii ca răspuns la un sunet puternic,
 • priceperea de a întoarce capul ca răspuns la atingerea colțului buzelor.

Acestea și altele, mai puțin vizibile pentru o mamă obișnuită, reflexele sunt indicatori importanți ai dezvoltării sistemului nervos. Aceste abilități aparent simple permit pediatrilor să evalueze dezvoltarea copilului în primele 6 luni de viață. Majoritatea reflexelor necondiționate sunt observate la copii în primele 4 luni de viață, după care încep să se estompeze, alternând cu reacții condiționate.

Departamentul creierului responsabil pentru personalitatea copilului se dezvoltă activ. Există un marcaj al principalelor trăsături ale personajului, abilități intelectuale, trăsături de personalitate. Mama expectantă nu trebuie să fie timidă pentru a vorbi cu burtica, pentru că cel mic aude totul. Comunicarea activă este importantă din punct de vedere psihologic pentru mamă: comunicarea este menținută, dar mai importantă pentru făt: auzul, capacitățile mentale și echilibrul psihologic sunt îmbunătățite.

O schimbare importantă apare la a 32-a săptămână de sarcină în sistemul respirator. În acest moment, formarea plămânilor este finalizată. S-a format deja cantitatea potrivită de alveole (vezicule responsabile de schimbul de gaze în plămâni). Există deja aproape 24 de milioane în fiecare plămân. Se vor forma în număr mai mic înainte de naștere și după, pe întreaga perioadă de creștere. Dar în stadiul actual există deja suficiente pentru a oferi bebelușului cantitatea potrivită de oxigen.

În următoarele 6-8 săptămâni, alveolele se vor maturiza și vor deveni acoperite cu un agent tensioactiv. Această substanță în momentul primei inhalare va permite bulele de gaz să se îndrepte și să nu se lipească la expirație. În acest moment, agentul tensioactiv nu este suficient, el va fi dezvoltat până la naștere. De aceea, merită să prelungiți cât mai mult perioada de gestație.

La a 32-a săptămână, imunoglobulinele încep să curgă din corpul mamei către făt. Ca răspuns la acest fapt, fătul începe să producă anticorpi. Deci sistemul imunitar învață cum să funcționeze corect. Acum, copilul se află într-un mediu steril, dar când va începe să se miște de-a lungul canalului de naștere, va întâlni multe microorganisme diferite. Pentru a împiedica această întâlnire să se transforme într-o boală, sistemul imunitar trebuie pregătit, ceea ce se întâmplă în acest stadiu de dezvoltare.

Un alt aspect important al supraviețuirii de succes în afara mamei este funcționarea stabilă și corectă a sistemului endocrin. În fiecare zi, în corpul fiecărei persoane sunt produși mulți hormoni, care sunt necesari pentru a începe sau a opri procesele care susțin viața. În a 32-a săptămână, toate glandele necesare funcționează deja pentru făt: tiroidă, pancreas, paratiroid, timus, etc. Acumularea cantității corecte de hormoni, asigurând în același timp funcționarea independentă a organelor din pântece, nu este o sarcină ușoară care durează ceva timp. Copilul va face față cu succes până la naștere.

Începând cu săptămâna 32, greutatea fetală va crește cu aproximativ 200 g.Această viteză este asigurată, în primul rând, de modificări care apar la nivelul sistemului muscular și al pielii. Când toate organele și sistemele sunt aproape gata, sistemul nervos se concentrează asupra dezvoltării musculare. Ele cresc în volum, în urma creșterii oaselor, devin mai puternice.

Termoreglarea (menținerea temperaturii dorite a corpului) trece la grăsimea subcutanată. În acest moment, devine mai mult. Obrajii devin dolofani, brațele și picioarele - dolofan. O cantitate suficientă de grăsime brună este deja practic formată pe umeri, gât, brațe, ceea ce este necesar în primele zile de viață pentru a oferi organismului nutrienți și energie. Grăsimea albă se formează sub piele în tot corpul, menținând o temperatură uniformă.

O cantitate suficientă de grăsime albă afectează culoarea pielii fătului. Săptămâna aceasta, este aproape de obișnuitul ei roz pal, corporal. Pielea se îmbunătățește rapid. Pe lângă culoare, învelișul său exterior se schimbă: lanugo (puful original) dispare, lubrifiantul original este spălat. Acest lucru apare ca urmare a transferului de reglare a căldurii în grăsimi subcutanate.

Părul de pe cap a dobândit deja o culoare cu care se va naște copilul. Ele sunt încă rare, dar structura lor devine din ce în ce mai puternică. Unii bebeluși pot considera deja părul real, alții sunt absolut chel. Nu vă faceți griji dacă o femeie vede la ecografie că fătul ei nu are păr. Doar că sunt încă foarte mici și cresc încet. În mod normal, un copil poate naște chiar chel.

Dacă bebelușul apare săptămâna aceasta, el are șanse mari de supraviețuire, dar, din cauza imaturității sistemelor interne, va dura săptămâni, poate luni, pentru a fi la curent cu colegii. Mama expectantă ar trebui să fie atentă la propria sănătate, să depună toate eforturile pentru a naște în 38-42 de săptămâni.

Mișcarea și poziția fătului în uter

Majoritatea bebelușilor sunt cu capul în jos până la a 32-a săptămână. Aceasta este poziția cea mai favorabilă pentru naștere. Dacă fătul se află în uter cu picioarele în jos sau este localizat longitudinal față de uter, atunci mai are încă câteva săptămâni de rulat. Dacă la naștere, bebelușul nu a luat prezentarea capului - acesta este un indicator pentru cezariană.

Dacă copilul nu este poziționat corect în uter, atunci la a 32-a săptămână, o femeie ar trebui să refuze să poarte un bandaj pentru a permite fătului să se rostogolească.

În mod normal, săptămâna aceasta femeia însărcinată trebuie să simtă aproximativ 10 tremurări în 12 ore. Nu vă temeți că bebelușul a început să se miște mai puțin. Dacă o femeie simte 1 apăsare în 2 ore - aceasta este norma, deoarece până la această săptămână fătul este deja aglomerat în uter.

Cu cine să nască?

Deja, trebuie să vă gândiți la prezența rudelor la naștere. Desigur, primul candidat în acest caz este tatăl copilului. Dar în perioadele dificile, poate fi în apropiere o mamă, o soră sau un prieten apropiat. Este bun sau rău?

De exemplu, dacă știi sigur că tatăl copilului tău nu tolerează apariția sângelui, atunci cu siguranță nu i se permite în secția de naștere. În caz contrar, medicii vor trebui să te ajute nu numai pe tine, ci și pe tatăl tău, care a leșinat. Astfel de cazuri nu sunt mai puțin frecvente. Cu toate acestea, acum există multe cursuri de pregătire pentru naștere. Ele explică femeilor și bărbaților subtilitățile acestui proces, metode de ameliorare a durerii, tehnici de respirație. Dacă participați la aceste clase cu tatăl copilului, există o atitudine serioasă în această problemă.

Decideți împreună. Poate că o persoană apropiată și dragă ar trebui să rămână aproape doar în prima perioadă de naștere, când începeți contracțiile regulate, dar canalul nașterii nu este încă dezvăluit. Acest lucru vă va ajuta să simțiți confort psihologic. Un masaj special va ajuta la ameliorarea durerii în timpul contracțiilor. Discutați toate aceste întrebări în avans cu cei dragi.

Salutări video personale de la Moș Crăciun

Desigur, prezența rudelor la naștere ar trebui să se încadreze în regimul unei instituții medicale sau să fie stipulat într-un contract special.

Mamă.Modificări ale stării psihice și fizice a corpului la săptămâna 32

A 32-a săptămână este perioada în care fiecare femeie însărcinată se gândește tot mai mult la nașterea viitoare și la evenimentele ulterioare. Fundalul hormonal și momentul de apropiere al întâlnirii mult așteptate duc adesea la complicații psihologice nedorite. Cele mai frecvente sunt temerile. Cineva se teme de durere în timpul nașterii, cineva îi pasă mai mult de sănătatea copilului, cineva crede că nu va fi posibil să pregătiți complet casa înainte de naștere. Cea mai bună soluție pentru această situație este să vă subjugați temerile către voi înșivă, îndepărtându-le cauza.

Cum să scapi de frica durerii în timpul nașterii?

Nu va fi posibil să evitați complet durerea în timpul nașterii. Chiar și opțiunea aparent nedureroasă cu cezariană promite durere postoperatorie, mai ales că este necesară o justificare medicală pentru operație.

Pentru a subjuga frica de durere în timpul nașterii, puteți deja să vă familiarizați cu opțiunile de calmare a durerii din săptămâna a 32-a. Există 2 modalități de a reduce durerile în timpul nașterii:

 • utilizarea medicamentelor (anestezie epidurală, anestezie locală, intramusculară, cu medicamente). Este bine să vă întrebați ce opțiuni sunt utilizate în maternitatea pe care ați ales-o sau la care va fi luat dacă nu ați semnat un contract de naștere. Este necesar să se clarifice dacă este posibilă utilizarea acestor specii într-un anumit caz. Este recomandat să discutați aceste probleme cu un ginecolog care monitorizează sarcina,
 • anestezie fără medicamente (masaj, pregătire psihologică, reflexoterapie și hidroterapie). Trebuie să vă pregătiți pentru aceste tipuri de anestezie în prealabil, să studiați principiile utilizării lor. Această opțiune este ideală dacă mama care așteaptă intenționează să nască cu soțul sau cu o altă persoană iubită.

Înțelegând cum și când durerea poate fi redusă, o femeie se va simți mai încrezătoare, frica va scădea. Majoritatea femeilor aflate la naștere, care se pregăteau psihologic înainte de termen, susțin că senzațiile dureroase nu se ridică la nivelul așteptărilor, erau mai slabe decât se așteptau.

Ceea ce simte mama în expectativă - descărcare, durere, complicații

Al treilea trimestru este considerat cel mai dificil moment al sarcinii. Acum puteți experimenta mult disconfort.

Constipația, arsurile la stomac și scurtarea respirației sunt frecvente în al treilea trimestru. Cu toate acestea, aceste manifestări nedorite ale sarcinii tale pot fi atenuate sau chiar eliminate. Cum se face acest lucru - citiți secțiunea „Recomandări”.

Durerile ușoare în partea inferioară a spatelui, spatelui, șoldurilor, coastelor și perineului indică o extensie treptată a oaselor și organelor interne. Trebuie doar să te obișnuiești cu un astfel de disconfort, după livrare totul va trece.

Mișcările fetale pot fi, de asemenea, dureroase. O apăsare ascuțită a piciorului preferat sub coaste te poate face chiar să urli.

Descărcarea vaginală normală este slabă, ușoară, cu un miros slab. Pentru orice anomalii, consultați un medic.

Principala amenințare. Sângerarea, scurgerea de apă este un semnal al pericolului nașterii premature. În acest caz, este nevoie urgentă de medici.

Senzația, parcă trăgând întregul stomac (sau chiar mai jos), apare adesea în timpul luptelor de antrenament. Ar trebui să fie rare, fără o periodicitate strictă.

Orice durere severă indică un fel de perturbare în organism. Discutați întotdeauna cu medicul despre ele și dacă durerea devine insuportabilă - apelați o ambulanță.

Durere la 31-32 săptămâni de gestație. Întrebări și răspunsuri:

Cum să scapi de frică pentru sănătatea unui copil?

Instinctul matern pentru cea de-a 32-a săptămână de sarcină face ca femeia să se teamă de sănătatea copilului nenăscut. În unele cazuri, pot apărea atacuri de panică. Ajută la depășirea fricii:

 • monitorizarea constantă a sarcinii de către un medic ginecolog,
 • comunicare strânsă cu fătul: în al treilea trimestru, dacă mama care așteaptă vorbește adesea cu copilul, s-a format deja o relație strânsă, femeia își simte copilul,
 • O conversație sinceră cu un ginecolog despre sentimente care provoacă frică. Anxietatea apare atunci când nu există suficiente informații, o explicație a ceea ce se întâmplă. Cu cât mama mai așteptată va înțelege de ce se întâmplă acest fenomen sau acela, cu atât va fi mai puțin frica,
 • participarea la cursuri pentru mame în așteptare. În timpul cursurilor, lucrătorii medicali lucrează la temerile de bază ale femeilor însărcinate și dau răspunsuri la cele mai comune experiențe. O femeie însărcinată nu trebuie să fie timidă pentru a pune întrebări interesante pentru a se ajuta să depășească frica.

Nașterea prematură

Dacă din anumite motive copilul tău se naște în acest moment, el va avea șanse mari de supraviețuire. Cu toate acestea, din cauza imaturității musculare, un astfel de nou-născut probabil nu va putea să sugă singur. Alte probleme de dezvoltare sunt posibile. Echipamentele medicale moderne vă permit să oferiți copiilor prematuri condiții optime pentru dezvoltarea finală. Cu toate acestea, la a 32-a săptămână de sarcină, nașterea este încă nedorită.

Gemenii și tripletele se nasc aproape întotdeauna prematur. Sarcina pe corpul mamei este foarte mare și de multe ori acest lucru face dificilă transmiterea completă a sarcinii. Mamele cu sarcină multiplă trebuie să fie deosebit de atente la sănătatea, bunăstarea și sentimentele lor generale.

Cum să nu te mai temi să nu ai timp să te pregătești pentru naștere?

Temerile acestui grup se împart în 2 categorii:

 1. Nu aveți timp să colectați lucruri în spital,
 2. Nu aveți timp să pregătiți casa pentru sosirea firimiturilor.

Pentru a nu vă face griji cu privire la lucrurile necesare în maternitate, este recomandat să contactați instituția medicală în care este planificată nașterea pentru a afla lista lucrurilor permise (în diferite maternități listele pot diferi, dacă femeia nu știe exact ce maternitate va merge, merită să strângeți un set minim și adăugați lucruri suplimentare separat într-un loc vizibil). Colectați 3 pachete din listă:

 • pentru naștere
 • pentru perioada postpartum,
 • pentru externare.

Arată-le celor dragi ce pachet va fi necesar atunci când este nevoie, ci mai degrabă semnează-l și lasă-le la vedere. La momentul potrivit, dacă femeia nu este acasă, soțul sau alt membru al familiei vor găsi cu ușurință lucrurile necesare și le vor oferi femeii în travaliu.

Pentru a avea timp să pregătești casa pentru înfățișarea copilului, trebuie să decizi ce anume provoacă frică și, în primul rând, să rezolvi această problemă.

 • este recomandabil să finalizați reparația în cameră în săptămânile următoare, pentru ca mirosurile în exces să dispară,
 • dacă o femeie nu dorește să cumpere lucruri înainte de naștere, atunci este bine să alegeți în prealabil cele mai potrivite opțiuni din magazinele online, arătându-le rudelor. Când femeia însărcinată naște, soțul sau alți membri ai familiei vor putea cumpăra exact ceea ce este necesar.

Modificări și senzații fizice

La a 32-a săptămână, starea generală a corpului majorității femeilor însărcinate este satisfăcătoare, dar unele semne ale termenului pot fi incomode. Este bine să înveți să distingi ce senzații sunt o manifestare normală și care necesită consultare sau asistență medicală imediată.

Principalele probleme din această perioadă apar ca urmare a creșterii uterului:

 • urinare frecventă
 • arsuri la stomac, greutate la stomac, flatulență,
 • lipsa respirației, lipsa respirației,
 • vergeturi
 • mâncărime pe toată suprafața abdomenului,
 • dureri înapoi în timpul și după o plimbare.

Aceste senzații sunt norma. Dacă nu împiedică o femeie să ducă o viață obișnuită, nu vă faceți griji.

Consultați un medic ginecolog pentru sfaturi dacă:

 • atunci când urinați, există o senzație de arsură sau durere,
 • culoarea urinei a devenit întunecată, tulbure, cu un amestec de fulgi,
 • la nivelul spatelui inferior, durerea este resimțită pe părțile laterale,
 • umflarea apărea pe brațe, picioare sau față. Seara și noaptea, crampe și dureri în picioare,
 • există o durere de cap sau greutate în regiunea occipitală a capului cauzată de o modificare a tensiunii arteriale,
 • au apărut sau s-au agravat hemoroizii. În timpul mișcărilor intestinale și în fața ei, se observă dureri în anus, se observă mici benzi de sânge în scaun,
 • vene varicoase exacerbate ale picioarelor, au început să se formeze vene de păianjen,
 • amețeli severe cu greață,
 • unghiile au început să scuture, părul a căzut și viziunea s-a deteriorat brusc.

Aceste simptome sunt cele mai frecvente în rândul femeilor la a 32-a săptămână de sarcină, dar sunt posibile și alte opțiuni. Dacă mama expectantă a observat un simptom care o îngrijorează, atunci o consultație suplimentară cu un specialist nu va strica.

Încercări și examene

Dacă nu ați finalizat încă următoarea ecografie programată, aceasta poate fi atribuită. Se va verifica:

 • localizarea fătului în uter,
 • locul de atașare a placentei,
 • parametrii fizici ai fătului (circumferința capului, pieptului și abdomenului, lungimea membrelor),
 • cantitatea de lichid amniotic.

Dacă încă nu știți dacă așteptați un băiat sau o fată, acest secret poate fi dezvăluit dacă copilul este bine plasat.

Testele de sânge și urină (în general, pentru proteine ​​și zahăr) au devenit mult timp o procedură familiară pentru dumneavoastră.

Atenție. Monitorizarea de laborator este o parte foarte importantă a supravegherii medicale a femeilor însărcinate. Nu refuzați să efectuați teste!

32 de săptămâni - câte luni?

Adesea, mamele întreabă câte luni sunt obținute în acest moment. Hai să înțelegem. Cert este că există două metode de calcul al termenului. Prima dintre acestea este metoda obstetrică. Asta folosesc medicii. Această perioadă este calculată din prima zi a ultimei menstruații. În consecință, 32 de săptămâni obstetrică de sarcină este exact 8 luni.

Luni și săptămâni de sarcină

1 trimestru1 lună1 săptămână2 săptămâni3 săptămâni4 săptămâni 2 luni5 săptămâni6 săptămâni7 săptămâni8 săptămâni9 săptămâni 3 luni10 săptămâni11 săptămâni12 săptămâni13 săptămâni14 săptămâni 2 trimestru4 luni15 săptămâni16 săptămâni17 săptămâni18 săptămâni 5 luni19 săptămâni20 de săptămâni21 săptămâni22 săptămână32 săptămână 6 luni24 săptămâni25 săptămână26 săptămână27 săptămână28 săptămână 3 trimestru7 luni29 săptămâni30 de săptămâni31 săptămâni32 de săptămâni 8 luni33 de săptămâni34 de săptămâni35 de săptămâni36 de săptămâni 9 luni37 de săptămâni38 săptămâni39 de săptămâni40 de săptămâni

O altă metodă de numărare este metoda embrionară. Începutul său este luat direct din momentul concepției. Această perioadă este de obicei mai scurtă cu 10-14 zile, care depinde de lungimea ciclului menstrual la femei. Adică, conform perioadei embrionare, va fi de aproximativ 7 luni și 14 zile.

Tot planifici un copil? Atunci articolul nostru în care zile poți rămâne însărcinată este pentru tine. Citiți toate informațiile de care aveți nevoie aici.

Înălțimea, greutatea și alți parametri de dezvoltare

În ultimele 30 de zile, micuțul tău câștigă aproximativ 800-900 g, iar acum greutatea sa este de 2-2,1 kg. Înălțimea bebelușului este de aproximativ 42 cm. Acești indicatori pot varia ușor în funcție de bebeluși diferiți, deoarece depind de factori precum caracteristicile genetice ale fătului și nutriția mamei. Dacă o femeie însărcinată mănâncă mult și are un câștig rapid în greutate corporală, copilul este probabil să fie dens.

La 31-32 săptămâni, se formează activ apărarea imună a omului mic. El primește imunoglobuline de la mama sa, iar propriile organe sunt deja capabile să producă anticorpi pentru diverși agenți patogeni.

Pe corpul copilului apare un strat de grăsime, brațele și picioarele devin mai dense, obrajii sunt rotunzi. Stratul de grăsime este necesar pentru el pentru o termoreglare bună și pentru protecția împotriva frigului după naștere. Sistemul digestiv funcționează bine, copilul înghite constant lichidul amniotic, sughițul și se formează meconiu în intestine - fecale originale.

Până în acest moment, majoritatea bebelușilor și-au format deja rutina zilnică. Ei dorm și stau treji la anumite ore. Tot timpul liber, copilul își antrenează abilitățile, își învață corpul, simțindu-l. Acum, unei femei i se recomandă să vorbească mai mult cu copilul, să îi cânte cântece, să citească basme și poezii.Acest lucru ajută la stabilirea unei relații strânse între mamă și copil, chiar înainte de a se naște.

La 32-33 săptămâni, un proces atât de important are loc ca producerea hormonilor oxitocină și vasopresină la făt. Sunt necesare pentru pregătirea unei femei însărcinate pentru naștere și alăptare. Când hormonii sunt deranjați, o fată și un copil adesea experimentează diverse abateri, ceea ce poate provoca chiar o naștere prematură.

În plus, în acest moment, sistemul nervos al sugarului se dezvoltă activ. Conexiunile neuronale se formează zilnic în creier, se dezvoltă brazde și convoluții. Mișcările omului mic în pântece nu mai sunt atât de haotice. Unii experți îi numesc chiar conștienți.

CTG poate fi efectuat pentru a determina starea sistemului nervos central al fătului. Aici, copilul primește puncte de la 0 la 5. Cinci puncte reprezintă un răspuns adecvat al sistemului nervos central al firimiturilor la influențele externe.

Greutatea și înălțimea bebelușului

Vârsta bebelușului, la sfârșitul celei de-a șaptea luni de sarcină, este de 30 de săptămâni. Recent, el a crescut, acum înălțimea lui atinge 42-44 cm, iar până la naștere va crește cu încă 8-10 cm.

La 32 de săptămâni de gestație, greutatea copilului nu trebuie să depășească în mod normal 2 kg; valorile medii sunt considerate a fi de la 1,6 la 1,8 kg. Diametrul capului în această perioadă ajunge la 80 mm, pieptul - 82 mm, abdomenul - 84 mm.

Sarcina gemenilor la 32 de săptămâni are norme ușor diferite - greutatea bebelușilor nu depășește 0,8 -1 kg, iar creșterea lor ajunge la 32-34 cm.

Indicatorii indicați sunt medii, devierea lor în sus / în jos este considerată norma, deoarece dezvoltarea fătului se datorează eredității genetice, caracteristicilor individuale ale organismului emergent.

săptămânăÎnălțime, cmGreutate grsăptămânăÎnălțime, cmGreutate gr
116-810-152633,5-35,5850-1000
128-1015-202735,5-371000-1200
1310-1220-302837-38,51200-1350
1412-1430-502938,5-401350-1500
1514-1650-753040-411500-1650
1616-1875-1153141-42,51650-1800
1718-20115-1603242,5-43,51800-1950
1820-22160-2153343,5-44,51950-2100
1922-24215-2703444,5-45,52100-2250
2024-26270-3503545,5-46,52250-2500
2126-27,5350-4103646,5-482500-2600
2227,5-29,5410-5003748-492600-2800
2329,5-31500-6003849-502800-3000
2431-32600-7503950-513000-3200
2532-33,5750-8504051-543200-3500

Cum arată copilul la ecografie

În această fotografie îl puteți vedea pe cel mic în burtica mamei sale.

În a 32-a săptămână de sarcină, copilul pare deja complet format, astfel încât mama și tata să-și poată vedea trăsăturile faciale. Dacă nu țineți cont de organele genitale, atunci este puțin probabil să distingi băieții de fete la această vârstă. Pentru a-și considera mai bine copilul, mulți părinți decid să efectueze ecografie 3D și 4D. Aceste proceduri sunt de obicei plătite, astfel încât este sarcina femeii însărcinate să decidă dacă le folosește sau nu.

Citiți toate detaliile despre dezvoltarea copiilor de la naștere până la un an în articolul nostru.

Reacția la stimuli externi

Odată cu dezvoltarea corespunzătoare, la 32 de săptămâni de gestație, fătul a dezvoltat pe deplin organe auditive: copilul aude clar bătăile inimii mamei, respirația ei, sunetul sângelui din vase. Copilul percepe vocile părinților și fără dificultate își recunoaște mama după naștere.

Comunicarea cu copilul nenăscut

Vorbeste cu copilul, citeste-i povesti, canta melodii, copilul are acum nevoie de atentia si afectiunea parintilor.

Lumina strălucitoare poate provoca disconfortul copilului, deoarece la începutul a 8 luni, fătul a dezvoltat organe vizuale și răspunde la schimbările de lumină prin îngustarea sau dilatarea pupilei.

Ce se întâmplă cu mami

Chiar și cu o sarcină de succes, o femeie din trimestrul al treilea trebuie să se confrunte cu multe senzații neplăcute. Ea este chinuită de durere, urinare frecventă, indigestie, uneori apare o afecțiune periculoasă, cum ar fi toxicoza târzie. Cu toate acestea, primele lucruri în primul rând.

Datorită faptului că, în fiecare zi, copilul din pântece crește și uterul crește rapid în dimensiuni, mamele adesea sunt dureroase și trage abdomenul inferior. Uneori osul pubian și coada cozii sunt, de asemenea, dureroase, există dureri de spate în zona piciorului sau a fesei. Acesta este un fenomen fiziologic complet natural, deoarece mușchii organului genital se întind foarte mult.

În plus, pot apărea sentimente dureroase la 32 de săptămâni de gestație cu creșterea tonusului uterin. Mămica poate simți că cuvântul uter este rigid, comprimat, stomacul devine dur, spatele doare, devine dificil de mers.Recenziile fetelor sugerează că durerea este adesea destul de severă. No-Shpa îi ajută bine.

Un alt loc în care durerea este adesea localizată este regiunea lombară. Sarcina pe coloana vertebrală crește, ceea ce provoacă disconfort. Pentru a alina astfel de durere, medicii recomandă fetelor aflate într-o poziție să poarte un bandaj special de susținere. Dispozitivul ajută să facă față unei astfel de probleme precum redistribuirea necorespunzătoare a centrului de greutate.

Bombe foto

La toate mamele, mărimea burtelor și forma lor poate varia. Acest lucru se datorează caracteristicilor cum ar fi constituirea corpului, apă mare sau apă scăzută, rata creșterii în greutate etc.

Există o părere că forma abdomenului poate determina sexul copilului. Știința respinge această presupunere, deoarece, în realitate, este imposibil să se stabilească sexul copilului după aparență.

Toxicoza târzie

Toxicoza târzie sau gestoza la 32 de săptămâni de gestație este considerată o afecțiune foarte periculoasă. În acest caz, o femeie prezintă următoarele simptome:

 • greață,
 • apar dureri de cap, amețeli,
 • mămica se simte slabă
 • constipație se dezvoltă sau, dimpotrivă, diaree,
 • chinuirea arsurilor la stomac, adesea nu este suficient aer, respirând greu,
 • umflarea poate apărea atât la nivelul membrelor, cât și la nivelul întregului corp,
 • tensiunea arterială crește.

Severitatea acestei patologii depinde de grad. În gestoză severă, se dezvoltă nefropatie, iar în urină apar proteine.

Această afecțiune este foarte periculoasă pentru copil și mamă, deoarece poate provoca nașterea prematură și moartea unei femei. De aceea, este atât de important să nu întârzie să mergi la medic dacă fetița este greață, amețită și apar umflături.

Încordarea cordonului ombilical la săptămâna 32

Pe întreaga perioadă de sarcină, copilul în pântece poate fi împletit de mai multe ori cu cordonul ombilical și să se relaxeze independent. Motivul este mișcarea constantă a copilului. Există un pericol al acestei afecțiuni?

Pentru început, încurcarea are mai multe tipuri. De exemplu, piciorul sau o singură înțelegere manuală nu reprezintă o amenințare pentru copil. Dar, odată cu înțelegerea cervicală, lucrurile stau puțin diferit. Dacă cordonul ombilical nu se potrivește strâns la gât, de obicei, copilul face efort și se dezleagă. Dacă legătura în jurul gâtului este prea strânsă, poate fi necesară o intervenție medicală urgentă.

Acest diagnostic la 32 de săptămâni de gestație poate fi făcut folosind ecografia. Folosind dopplerometria, se determină viteza fluxului de sânge în cordonul ombilical și creierul fătului. Acest lucru este necesar pentru a afla dacă copilul suferă. În plus, o evaluare a stării copilului este realizată prin CTG - o măsurare a bătăilor inimii copilului.

Nașterea în timpul îmbracării este adesea efectuată în mod natural. Secțiunea cezariană este utilizată în situațiile în care fătul suferă. În timpul procesului de naștere, o femeie este sfătuită să asculte cu atenție recomandările medicului. Acest lucru este foarte important și ajută adesea la evitarea diverselor complicații.

Decodarea cu ultrasunete: fetometrie

Examinarea cu ultrasunete se realizează în timpul primului screening (11-14 săptămâni), apoi în timpul celui de-al doilea screening și, dacă este necesar, la 31-34 săptămâni. În timpul examinării cu ultrasunete, ei analizează cât cântărește copilul, dacă se dezvoltă corect, lungimea oaselor sale, cantitatea de lichid amniotic, îngroșarea sau, în schimb, subțierea placentei, starea cordonului ombilical și mulți alți parametri.

Lungimea humerusului50-62 mm
antebraț45-55 mm
Lungimea femurului55-65 mm
fluierul piciorului50-60 mm
BDP - dimensiunea capului biparietal75-90 mm
Dimensiunea frontooccipitală a capului95-110 mm
Circumferința capului280-330 mm
Circumferința de burtă255-315 mm
creștere40-43 cm
greutate2000-2100 g
Bătăile inimii (ritmul cardiac)140-160 bpm

Conform acestor indicatori, specialistul stabilește dacă copilul se dezvoltă normal, dacă parametrii săi corespund vârstei gestaționale stabilite. Dacă există suspiciuni de anomalii, mama este trimisă la metode de diagnostic suplimentare.

Patologia lichidului amniotic

Adesea, la 32 de săptămâni, femeile aflate la următoarea examinare aud un diagnostic atât de scăzut de apă sau polihidramnios. Poate fi moderat sau puternic, în timp ce copilul poate suferi sau nu simți deloc disconfort. Există astfel de indici amniotici în timpul sarcinii. Pentru a-și evalua ginecologul în timpul examinării, el împarte burtica mamei în 4 părți, în timp ce liniile condiționale ar trebui să se intersecteze în ombilic. În fiecare dintre cele patru zone, se determină indicele celui mai mare buzunar vertical. Pentru calculul final, se adaugă toți indicatorii.

Norma indicelui amniotic este determinată de la 16 săptămâni. IAI va crește cu fiecare lună de sarcină. În săptămâna 32, această cifră atinge cel mai înalt punct și variază între 77 și 170 ml. În tabel puteți găsi normele lichidului amniotic.

Saptamana sarciniinormăFluctuații posibile
1612173-201
1712777-211
1813380-220
1913783-225
2014186-230
2114388-233
2214589-235
2314690-237
2414790-238
2514789-240
2614789-242
2715685-245
2814686-249
2914584-257
3014582-258
3114479-263
3214477-769
3314375-275
3414273-273
3514070-279
3613868-279
3713566-275
3813265-269
3912763-224
4012364-241
4111662-215
4210862-191

Uneori, indicatorii nu coincid cu termenul de sarcină, în timp ce se obișnuiește să vorbim despre polihidramnios sau oligohidramnios.

Dacă o fată are tendința de a crește sau de a reduce cantitatea de lichid amniotic, are nevoie de o supraveghere medicală atentă. Acest lucru se datorează faptului că o astfel de încălcare poate indica o diversitate de abateri, de exemplu, SZRP - un sindrom al dezvoltării fetale întârziate.

Norma ATL și AST

Astfel de parametri biochimici precum AST și ATL permit suspectarea patologiilor ficatului și inimii fătului la 32 de săptămâni de gestație. În mod normal, ALT ar trebui să ajungă de la 0,10 la 0,69 nmol / ml.h. AST ar trebui să fie în mod normal 0,10-0,46 nmol / ml.h.

ATL cu diferite boli ale ficatului atinge cele mai înalte niveluri, poate fi de 300 sau mai mult. AST indică adesea boli de inimă, în special infarctul miocardic.

Tratamentul ARVI

A 23-a săptămână de sarcină este deja linia de sosire a mamei. Acum copilul este complet format și câștigă în greutate pentru a se întâlni cu lumea exterioară. În acest moment, nicio fată nu este imună de infecții virale și bacteriene. Ce să faci dacă o femeie este depășită de o răceală și cum să o trateze acasă pentru a nu face rău copilului?

Primul ajutor la domiciliu:

 • Dacă te doare gâtul, îl poți clăti cu decocturi de plante sau cu o soluție de sare obișnuită. Pentru clătire, dizolvați o jumătate de linguriță de sare în apă caldă și gargarați. Procedura trebuie efectuată de cel puțin 3-4 ori pe zi.
 • Odată cu creșterea temperaturii, mamei îi este recomandat să bea mai mult, să asigure odihna la pat, să doarmă mult. Acesta elimină căldura și băuturile abundente. Cu o creștere a termometrului la 38-38,5 ° C, puteți lua Paracetamol.
 • Congestia nazală poate fi îndepărtată și cu spălări de sare. În plus, este recomandat să folosiți decocturi de plante antiinflamatoare - mușețel, sfoară, calendula.
 • Cu o tuse puternică, puteți face comprese calde pe piept. Acest lucru va facilita evacuarea sputei.

Dacă mama este bolnavă, nu amânați o vizită la medic. La 32 de săptămâni de gestație, răceala obișnuită este încă un pericol pentru mame și bebeluși. Specialistul vă va spune în detaliu cum să tratați anumite simptome, să vă prescrie medicamente sigure în timpul sarcinii.

Creșterea în greutate

Care este un set de greutate corporală pentru o femeie în diferite perioade se poate vedea în tabel.

Creșterea în greutate la femei, în funcție de IMC

IMC sub 18,5IMC de la 18,5IMC de la 25 la 30IMC de la 30

1.173,252,352,251,504,55 17-231,771,551,230,752,70 23-272,101,951,851,33,00 27-312,352,111,550,652,35 31-352,352,111,550,652,35 35-401,751,251,550,451,55 Creșterea pentru întreaga perioadă12,5-1811,5-17-11,56 și mai puțin16-21

Dacă mama câștigă kilograme prea repede, ar trebui să se gândească la corectarea dietei. Este posibil să fie nevoie să excludeți din meniu prea multe carbohidrați, alimente grase și să faceți gimnastică.

Sfaturi de nutriție

Dieta este importantă nu numai la 32 de săptămâni de gestație, ci și la o întâlnire anterioară. De-a lungul întregii perioade de purtare a unui copil, o femeie nu trebuie să uite că cel mic mănâncă cu ea. Acest lucru va ajuta la nașterea unui copil sănătos.Dacă o fată este îndrăgostită de acru, picant, sărat sau prăjit, încărcătura crește nu numai pe sistemul ei digestiv, ci și pe tractul digestiv al copilului. Deci, ce trebuie să știți:

 • Este mai bine să mănânci în porții mici de 5-6 ori pe zi. Acest lucru va elimina sarcina suplimentară din tractul digestiv.
 • La baza dietei se află cerealele, soiurile de carne și carne cu conținut scăzut de grăsimi, produsele lactate, legumele, fructele, ierburile.
 • Este important să se limiteze utilizarea mâncărurilor picante, prea acide, sărate, murate, precum și a conservelor.
 • Din băuturi, nutriționiștii recomandă să alegeți apă simplă, băuturi cu fructe, ceaiuri din plante. Ceaiul negru și cafeaua nu trebuie bătute prea tare.
 • Toate produsele trebuie supuse unui tratament termic minuțios, spălate bine înainte de a mânca.
 • La 32 de săptămâni de gestație, mama trebuie să abandoneze peștele și carnea crudă, deoarece există riscul de infecție cu viermi.
 • Fructele și legumele exotice noi sunt, de asemenea, mai bine să nu încercați.

Specialiștii sunt sfătuiți să gătească mâncarea prin gătire, coacere, tocană sau aburire. Aceste reguli simple vor asigura bunăstarea mamei și sănătatea copilului.

Aflați despre alăptarea în primele luni acum. În acest articol veți găsi o mulțime de informații utile.

Care sunt contracțiile false

Contracțiile false sunt un fel de antrenament al corpului feminin înainte de nașterea viitoare. Medicii numesc această condiție contracțiile lui Brexton Hicks. Acest om de știință a descris pentru prima dată. Acestea sunt numite false datorită faptului că aceste contracții ale uterului și abdomenului nu duc de obicei la naștere. Ele diferă în mod aleatoriu și lipsa de creștere.

Pentru prima dată în timpul sarcinii, mama se poate confrunta cu lupte de antrenament la 30 de săptămâni. Să ne uităm la simptomele acestei afecțiuni:

 • Uterul se contractă neregulat. Contractiile pot aparea brusc si, de asemenea, dispar brusc.
 • Durerile sunt minore, trec pe cont propriu.
 • Contracțiile apar atunci când poziția corpului se schimbă.
 • Dilatația cervicală nu apare.

Contractiile de antrenament pot aparea la mama de mai multe ori pe zi, ceea ce ii ofera femeii insarcinate 32 de saptamani disconfort semnificativ. Acest simptom poate fi atenuat într-un mod simplu. În primul rând, fata trebuie să se culce și să respire liniștit. De asemenea, vă ajută un masaj sau o baie caldă.

Puteți ruga soțul sau alt membru al familiei să vă maseze spatele inferior. De regulă, aceste metode ajută la relaxarea mușchilor, după care atacul trece rapid.

Când trebuie să alergi la medic

În ciuda faptului că pe toată perioada sarcinii o femeie se confruntă cu multe senzații neplăcute, ar trebui să știe clar în ce situații ar trebui să consulte imediat un medic.

Motivul pentru a vizita medicul ginecolog:

 • Stomacul a căzut și au apărut contracții regulate, care sunt în continuă creștere.
 • Apa s-a mișcat sau s-a deschis sângerarea.
 • Tensiunea arterială a crescut sau a scăzut semnificativ.
 • Pe corp au apărut erupții, temperatura a crescut.
 • Starea generală de sănătate s-a agravat brusc.
 • Fătul nu se mișcă mai mult de 8-10 ore.
 • A apărut edem puternic, dureri de cap, greață, vărsături.

Toate aceste simptome sunt foarte periculoase și pot indica debutul travaliului prematur. Într-o astfel de situație, nu trebuie să întârziați o vizită la medic. Fiecare minut de întârziere poate costa viața unui copil.

Activitate fizică

Este important să înțelegem că sarcina nu este o boală, așa că activitatea fizică a fetei este indicată în orice moment. Desigur, dacă nu are contraindicații pentru acest lucru.

Ce sport pot folosi în săptămâna 32:

 • yoga
 • înot
 • gimnastică pe o rogojină sau fitball,
 • fitness și altele.

Orice temă, cum ar fi curățarea, călcatul, mașina va fi benefică pentru femeia însărcinată. Principalul lucru este să nu stai prea mult, ci mai des să te plimbi în aer curat. O zi este suficientă pentru 15-20 de minute pentru a menține o formă fizică bună.

În plus, la 32 de săptămâni puteți efectua deja exercițiul Kegel. Constă în comprimarea și extinderea mușchilor perineului și anusului.Acest lucru va tonifica mușchii, va ajuta în timpul nașterii.

Dacă o femeie prezintă o amenințare de avort sau patologie a dezvoltării fetale, orice exerciții trebuie efectuate strict cu permisiunea medicului. În caz contrar, puteți dăuna foarte mult sănătatea copilului și chiar provoca o naștere prematură.

Recomandări medicilor

Cea de-a 32-a săptămână de sarcină este al treilea trimestru. În fiecare zi, întâlnirea cu bebelușul se apropie, așa că mama este foarte încântată de acest lucru.

Să aflăm ce sfaturi vor ajuta o femeie să informeze un copil fără complicații:

 • Vizitați medicul în mod regulat la ora programată.
 • Faceți testele prescrise.
 • Refuză obiceiurile proaste, mănâncă corect.
 • Tratează la timp orice afecțiuni acute sau cronice.
 • Sexul în acest moment este permis numai în absența contraindicațiilor la femeia însărcinată.
 • Acum este mai bine să nu zburați un avion și să refuzați călătoriile lungi cu autobuzul, trenul, mașina. În al treilea trimestru, o fată este mai bine să fie acasă, într-un mediu familiar.
 • Îmbrăcămintea și încălțămintea trebuie să fie libere, să nu restricționeze mișcările.
 • Dacă îți tragi prea mult spatele, poți folosi un bandaj prenatal.
 • Orice medicament pentru mamă trebuie luat strict conform indicațiilor medicului.
 • De asemenea, stresul trebuie eliminat. Experiențele emoționale afectează negativ omul mic, în special, asupra sistemului său nervos.

Aceste reguli simple vor ajuta la evitarea multor complicații, la îndurarea și nașterea unui copil sănătos.

Nașterea unui copil este un eveniment responsabil în fiecare familie. Va fi util ca mama să știe cât lapte ar trebui să mănânce un nou-născut. Toate informațiile necesare sunt aici.

Vizită la obstetrician-ginecolog

În cea de-a 32-a săptămână de sarcină, este posibil să se numească o altă întâlnire cu un ginecolog. În ajunul reuniunii, este necesar să se treacă teste, ale căror indicații au fost emise la ultima ședință. Cel mai des necesar:

 • sumar de urina,
 • test general de sânge
 • test de sânge pentru zahăr,
 • test de anticorpi pentru femeile însărcinate cu factor Rh negativ,
 • analiza hormonilor (cu patologie suspectată),
 • test biochimic de sânge (dacă suspectați lipsa de vitamine sau alte temeri ale unui ginecolog).

De la 30 la 34 de săptămâni de sarcină, se efectuează 3 screening obligatoriu a stării de sănătate a femeii și a fătului. În cadrul sondajului, sunt efectuate analize și studii:

 • Ecografia stării fătului, uterului, placentei și colului uterin,
 • Dopplerografia, ca parte a unei scanări cu ultrasunete (examinarea stării vaselor fătului),
 • test de sânge pentru HIV (SIDA), RW, hepatită,
 • test biochimic de sânge,
 • frotiu pe flora,
 • analiza hormonilor (dacă este necesar),
 • examinare repetată de specialiști îngustați (terapeut, dentist, otorinolaringolog, optometrist).

Se crede că luarea de teste și o scanare cu ultrasunete este cel mai informativ la 32-34 de săptămâni, dar în unele cazuri, indicațiile sunt emise mai devreme.

Primirea la ginecolog din această săptămână nu este diferită de cele anterioare. În cadrul întâlnirii, medicul produce:

 • o anchetă a femeii însărcinate despre bunăstare,
 • măsurarea indicatorilor generali de sănătate: temperatura corpului, tensiunea arterială, frecvența cardiacă,
 • măsurarea greutății, calculul masei câștigate din momentul înregistrării;
 • măsurarea circumferinței abdomenului și înălțimea fundului uterului,
 • ascultând o bătaie a inimii fetale cu un stetoscop.

 • emiterea de indicații pentru cercetarea necesară,
 • numirea datei următoarei întâlniri,
 • emiterea de recomandări
 • desemnarea datei de trecere a cardiotocografiei fetale (CTG). Acest studiu din săptămâna curentă va trebui să fie făcut la fiecare 10 zile.

Primele măsurători ale bătăilor inimii și gradul de ton al uterului folosind aparatul CTG vor fi efectuate sub îndrumarea unui medic, măsurători suplimentare în unele clinici ale femeii sunt efectuate independent, aducând rezultatele la recepție.

În a 32-a săptămână a femeii însărcinate, se poate prescrie o scanare programată cu ultrasunete, care face parte din 3 screening.Obiectivele studiului sunt verificarea conformității dezvoltării fetale cu perioada stabilită, identificarea hipoxiei, patologiei și a riscului unei nașteri premature.

În timpul procedurii, uzistul examinează:

 • fetometrie: lungimea și lățimea oaselor principale ale corpului copilului. Conform acestor parametri, luând în considerare greutatea unei femei însărcinate, se calculează o greutate aproximativă,
 • starea organelor interne ale fătului: maturitate, completitate, respectarea normei,
 • starea sistemului vascular: evaluarea fluxului de sânge către făt, uter, cordon ombilical,
 • stare lichidă amniotică (cantitate și calitate)
 • poziția fătului în uter: cap, picior, transvers,
 • starea placentară: gradul său de maturitate. Atunci când detectează îmbătrânirea timpurie, riscul nașterii premature crește,
 • prezența îmbinării cordului,
 • prezența malformațiilor, defecte externe.

Evaluarea rezultatelor obținute este sarcina unui specialist, nu este recomandat să le interpretezi singur. În trimestrul 3, mulți indicatori fetali pot diferi de numărul mediu al normei fără prezența patologiei. Evaluarea trebuie efectuată împreună cu alți indicatori.

Dacă rezultatele obținute nu sunt normale, atunci femeia poate fi trimisă pentru studii suplimentare.

Durere în abdomen și în alte părți ale corpului

În cea de-a 32-a săptămână de sarcină, corpul feminin prezintă o sarcină gravă, datorită căreia pot apărea diverse dureri în diferite părți ale corpului. Cel mai adesea, mamele în așteptare se plâng de durere la nivelul coloanei vertebrale, picioare, agravarea hemoroizilor. Principala cauză a durerii în acest moment este un uter mărit. Apasă pe organele înconjurătoare și vasele de sânge, ceea ce duce la senzații neplăcute.

În ciuda faptului că durerea în diferite părți ale corpului este norma în trimestrul 3, unele senzații sunt un motiv pentru a solicita sfaturi sau chiar pentru a apela la o ambulanță.

Când durerea este un semnal pentru consultații suplimentare cu un ginecolog:

 • doare pe părțile laterale ale spatelui în regiunea lombară. Când bateți în zona rinichilor, senzația neplăcută se intensifică. Trebuie să mergeți de urgență la medic dacă aveți senzație de arsură sau durere în timpul urinării,
 • durere la nivelul picioarelor, neasociată cu o plimbare lungă sau suprasolicitare, convulsii. Aceste senzații pot fi cauzate de edem, vene varicoase, lipsă de nutrienți. Tratamentul acestor complicații trebuie să fie sub supravegherea unui medic ginecolog,
 • dureri de cap recurente cauzate de hipertensiunea arterială. În săptămâna 32, hipertensiunea arterială este un simptom care indică posibila dezvoltare a gestozei (toxicoza târzie). Această complicație fără tratament poate duce la consecințe grave, până la moartea fătului și a femeii,
 • durere în anus. Exacerbarea și apariția hemoroizilor nu sunt mai puțin frecvente în trimestrul 3. Tratamentul trebuie efectuat sub supravegherea unui medic ginecolog.

Când durerea este un semnal pentru spitalizare imediată:

 • crescând treptat, care nu trece dureri de spate,
 • tragerea, înghesuirea, creșterea treptată, indiferent de poziția corpului, dureri abdominale,
 • apăsare, durere durere perineală.

Descarcerare, sângerare, menstruație

În a 32-a săptămână de sarcină, tractul genital este normal:

 • inodor
 • consistență lină,
 • culoare deschisă sau lăptoasă.

Dacă externarea a devenit galbenă sau verde, are o textură asemănătoare sau cretă, miroase aspru și neplăcut, trebuie să consultați un medic ginecolog. Așa că se manifestă furișul, care trebuie vindecat înainte de naștere.

Orice descărcare de culoare roșie sau maro este un semnal pentru spitalizarea de urgență. În mod normal, nu trebuie să existe unguent, sângerare sau menstruație. Dacă o femeie a descoperit orice cantitate de sânge care este evacuată din vagin, este urgent să afli cauza apariției sale și să ia măsuri pentru a păstra sarcina.

Mărimea burtei

Abdomenul în timpul sarcinii cu 32 de săptămâni arată mai mult cu 1-2 săptămâni în urmă, deoarece fundul uterului este la 10-12 cm deasupra buricului.

Mărimea abdomenului la a 32-a săptămână de sarcină

Dimensiunea sa depinde de factori precum:

 1. înălțimea, greutatea copilului,
 2. prezentarea lui,
 3. Lichidul amniotic
 4. caracteristici ale structurii anatomice a femeilor.

Până la sfârșitul celei de-a șaptea luni, creșterea totală în greutate a viitoarei mame este de 10-14 kg, iar kilogramele adăugate ulterioare vor fi cauzate de creșterea copilului.

Durerea mamei

Pregătirea corpului pentru nașterea viitoare, împreună cu o creștere a masei și a mărimii copilului, duce la senzații dureroase.

Dureri abdominale în a opta lună de sarcină

Apariția de disconfort sau durere nu indică întotdeauna anomalii, motivul pentru care pot fi procesele naturale care apar în corpul unei femei însărcinate, deci:

 • În cazul în care stomacul doare la 32 de săptămâni de sarcină, femeia are nevoie de un consult de urgență cu un medic ginecolog. Cauza spasmelor scurte poate fi lupte de antrenament - contracții periodice, nu puternice.
 • Durerea în regiunea lombară este considerată normală. O burtă în creștere se face simțită - o coloană vertebrală însărcinată are nevoie acum de sprijin, pe care un bandaj special este capabil să le ofere.
 • O altă surpriză neplăcută care așteaptă o femeie la 32 de săptămâni de gestație este durerea în mâna pubiană. Oasele pelvine devin mai moi și încep să diverge pentru ca bebelușul să treacă prin canalul de naștere, astfel de senzații sunt norma și nu ar trebui să provoace frică în viitoarea mamă.

Fetus la 32 de săptămâni de gestație

Stomacul crește, iar femeia însărcinată începe să se atașeze emoțional de copilul care se mișcă în interiorul ei. În această perioadă, trebuie să vă protejați de stres. Ai nevoie de mai mult odihnă, vizionare de filme ușoare, pozitive sau citit literatură.

Ar trebui să acorde o atenție specială dietei tale. Fătul ar trebui să primească toate vitaminele necesare organismului. De asemenea, merită să duci un stil de viață sănătos, mai des pentru a fi în aer curat. Dar acest lucru trebuie amintit pe tot parcursul sarcinii.

Dezvoltarea fetală la 32 de săptămâni de gestație

Copilul se mișcă mai activ la 32 de săptămâni. O femeie însărcinată simte bine fiecare mișcare. Conform estimărilor femeilor, 32 de săptămâni reprezintă o perioadă de 7 luni. Obstetricienii îl definesc ca fiind 8. Copilul se dezvoltă, oasele devin mai puternice și mai grele, se adună grăsimi sub piele. Obrajii apar pe față. Se formează sistemul imunitar și se produc anticorpi de protecție.

La treizeci și două de săptămâni, o creatură mică care trăiește în burtă știe deja să distingă între zi și noapte. Atrage atenția nu numai asupra vocii mamei, ci și a altor voci și zgomot. Obstetricienii recomandă să vorbească mai mult cu copilul în această perioadă. La urma urmei, după naștere, el va recunoaște vocile părinților săi. La 32-33 săptămâni de gestație, dezvoltarea fetală nu este diferită. Cu excepția cazului în care există unele modificări în greutate. În fiecare zi copilul crește și câștigă în greutate.

Modificări în corpul unei femei

În fiecare zi, o femeie care poartă un copil în sine trebuie să se confrunte cu anumite dificultăți. Schimbări hormonale, fizice și psihologice au loc pe întreaga perioadă. Femeile devin prea vulnerabile și iritabile.

La 8 luni, hormonul relaxină este produs activ. Ajută la extinderea bazinului și stimulează creșterea glandelor mamare. Împreună cu extinderea bazinului, femeile simt dureri în partea inferioară a spatelui și în jurul vaginului. La toate femeile însărcinate, disconfortul dispare în diferite momente. Unii experimentează alinare după câteva săptămâni, în timp ce alții însoțesc durerea înainte de naștere.

Sistemul nervos este în tensiune, de aceea este important ca mama care așteaptă să se înconjoare de confort. Începând cu 30-32 săptămâni, femeile visează la un viitor copil. Dar va fi un vis pozitiv sau negativ, depinde doar de femeia însărcinată. Dacă starea emoțională este în ordine, atunci ea nu va fi bântuită de coșmaruri. Prin urmare, înainte de culcare, ar trebui să refuzați să urmăriți televizorul și să vă protejați de orice informații.

Merită să vă revizuiți stilul de viață și să înțelegeți ce afectează cel mai mult starea emoțională. Ar trebui să abandonezi totul enervant și să faci ceva util. Cel mai bine este să aranjați o plimbare cu persoana iubită înainte de culcare sau să faceți o baie relaxantă. Dar dacă coșmarurile continuă să vă îngrijoreze, trebuie să consultați un medic ginecolog în acest sens. El va prescrie un sedativ.

Secreții genitale

În acest moment, este foarte important să monitorizați constant descărcarea. Acestea pot indica faptul că vițelul este în pericol. Norma albă, ușor transparentă, cu miros acru - este norma. O schimbare de culoare la verde sau gri, cu apariția de formațiuni de mucus și caș, indică dezvoltarea unei boli infecțioase.

O femeie are nevoie de tratament, deoarece infecția poate intra în corpul copilului în utero sau la trecerea canalului de naștere. Descărcarea sângeroasă poate indica ruperea sau prezentarea placentară.

Astfel de simptome sunt periculoase pentru sănătatea mamei și a copilului ei. Desprinderea placentei este însoțită de sângerare externă sau internă. Următoarele simptome indică acest lucru.

 • există dureri abdominale și hipertonicitate uterină. Pacienții au dureri pline de durere,
 • bătăi fetale tulburate Scade, îi lipsește aerul. Dacă nu căutați ajutorul unui medic la timp, copilul poate muri, respirația se accelerează,
 • Pot apărea amețeli, anxietate, greață și chiar vărsături.

Aceste simptome sunt clasice. Dar apar în diferite moduri.

Dacă se găsesc secreții necunoscute, este necesar să se consulte un medic și să nu se angajeze în auto-tratament folosind metode alternative. Nu vor duce la nimic bun. Medicamentele trebuie prescrise de un medic ginecolog. Dacă există spoturi, trebuie să apelați o ambulanță, nu faceți nimic și încercați să vă calmați. Experiențele și mișcările bruște nu vor face decât să agraveze problema.

Mărimea uterului

O creștere a uterului are loc pe întreaga perioadă. La 32 de săptămâni, partea inferioară a uterului este situată la mijloc, între buric și procesul xifoid. Înălțimea fundului uterului trebuie să fie de 32 de centimetri.

Mărimea abdomenului poate fi mai mică decât în ​​mod normal, acest lucru indică lipsa lichidului amniotic. Apa scăzută apare din cauza bolilor hipertensive, infecțioase sau inflamatorii la mamă.

Apa scăzută în timpul sarcinii la 32 de săptămâni are un efect rău asupra greutății copilului. Medicii disting între moderat și sever. Primul nu este atât de periculos pentru făt. Cu poziția transversală a fătului, dimensiunea uterului poate să nu corespundă cu norma.

Această prevedere nu permite să naște natural. Mărimea uterului cu sarcină multiplă nu este, de asemenea, normală. Dacă o femeie așteaptă gemeni, atunci cantitatea de lichid amniotic crește.

Femeile însărcinate și soții lor sunt deseori interesate de întrebarea dacă este posibil să facă sex la 32 de săptămâni de gestație. Sexul este o modalitate excelentă de a vă relaxa și de a simți căldura partenerului. În cel mai intim moment, copilul se calmează. Este influențat pozitiv de balansarea ritmică și de o creștere hormonală.

Sexul este foarte important pentru psihicul uman. Prin urmare, nu renunțați la această plăcere în timpul sarcinii. Dacă sănătatea copilului nu este în pericol, atunci puteți face față cu ea.

Studiu

În momentul actual, femeilor însărcinate li se atribuie o sesizare pentru ecografie. Acest lucru este necesar pentru a afla mai multe despre dezvoltarea fătului, sexul și poziția copilului. Prezentarea pelvină poate apărea la 32 de săptămâni de gestație. Prin urmare, a merge la medic este o necesitate.

De asemenea, medicul diagnostică starea placentei, maturitatea, grosimea acesteia, ascultă bătăile inimii și stabilește dacă sunt prezente patologii sau anomalii. Se măsoară și circumferința abdominală.Dacă băiatul sau fata minte incorect, femeilor însărcinate li se prescriu exerciții speciale care ajută copilul să ia poziția corectă.

Screeningul anatomiei fetale este un studiu important. Pe ecran puteți vedea dimensiunea capului, nasul, ochii, gura, urechile și buzele bebelușului. Corectitudinea formării organelor interne este de asemenea determinată.

De asemenea, la 32 de săptămâni, se efectuează o ecografie cu un Doppler și se măsoară indicele lichidului amniotic. Fiecare femeie însărcinată are indicatori diferiți. Dacă mai devreme nu era posibil să afli sexul copilului, atunci în acest moment șansele de a ști băiatul îl aștepți sau fata este destul de mare.

Pe lângă faptul că merge la o scanare cu ultrasunete, mama trebuie să treacă urina pentru analiză pentru a identifica posibile boli. Interpretarea și norma ecografiei la 32 de săptămâni de sarcină este aceeași ca la 12 și 20 de săptămâni. Ar trebui să fie așa cum se arată în tabelul de mai jos.

BPR - 75-89 mm
LZ - 95-113 mm
Gaz de evacuare - 283-325 mm
Lichid de răcire - 258-314
Humerusul și antebrațele sunt de 52-62 mm, respectiv 45-53 mm.
Femurul și piciorul inferior sunt 56-66 mm, 52-60 mm.

Cu o creștere a temperaturii corpului sau cu dureri abdominale, descărcare neobișnuită, presiune crescută, edem sever, trebuie să consultați imediat un medic. El va efectua un studiu și, dacă este necesar, îl va pune la spital. Pentru a menține sănătatea copilului și a copilului dvs., este important să urmați toate recomandările specialiștilor.

Oportunitate sexuală

Sexualitatea în al treilea trimestru are o serie de caracteristici.

Un medic poate prescrie unei femei însărcinate odihnă completă cu:

 1. Hipertonicitatea uterului.
 2. Insuficiență de col uterin.
 3. Sarcina 2 sau mai mulți copii.
 4. Caracteristici ale placentei previa.

În absența contraindicațiilor, nu este indicat să opriți activitatea sexuală, deoarece materialul seminal afectează în mod favorabil colul uterin, contribuind la înmuierea acestuia și este necesar:

 • alege cea mai confortabilă postură pentru o femeie însărcinată,
 • Evitați mișcările dure și dure
 • nu permiteți presiune asupra stomacului.

Vitamine

Aportul de complexe multivitaminice și suplimente alimentare la cea de-a 32-a săptămână de sarcină este recomandat să fie efectuat strict conform prescripțiilor medicului ginecolog. Nu vă numiți de la sine. Pentru a determina corect dozajul necesar și complexul adecvat, medicul evaluează rezultatele testelor, starea de sănătate a femeii, ia în considerare caracteristicile regionale și alți factori.

Merită să ne amintim că o supraabundență a anumitor elemente nu poate face mai puțin rău decât lipsa lor.

Până la a 32-a săptămână de sarcină, o femeie câștigă de la 8,5 la 13 kg. În unele cazuri, este posibilă o abatere de la norma indicată în ambele direcții. Medicul ar trebui să stabilească norma pentru o anumită femeie. Dacă în timpul recepției, el spune că sunt notate prea multe sau mai puține, este recomandat să asculți părerea lui.

În următoarele 7 zile, este indicat să adăugați nu mai mult de 500 g, în mod optim - 300 g.

Analize necesare

Începând cu 7 luni, o femeie participă la un consult în fiecare săptămână, trecând urină pentru analiză.

Până în acest moment, femeia însărcinată ar trebui să treacă prin două analize, să treacă un frotiu pentru infecții latente, sânge pentru boli virale.

Ecografie în a 32-a săptămână de sarcină

Conform planului, ecografia valorează 32 de săptămâni de gestație. Studiul este realizat cu scopul:

 1. Definiții înălțimea și greutatea fătului, circumferința capului, pieptului, abdomenului.
 2. Calcularea indicelui de lichid amniotic. Pe baza datelor cu ultrasunete, o femeie însărcinată poate fi diagnosticată cu polihidramnios / oligohidramnios.
 3. Studii ale placentei. În timpul studiului, medicul determină gradul de îmbătrânire, pentru sarcină ecografia de 32 de săptămâni este considerată norma 1 grad de maturitate a placentei.
 4. Definițiile stării colului uterin, maturitatea, lungimea acestuia. Un gât scurt este un semn alarmant care vorbește despre pericolul livrării timpurii.
 5. Studii ale fluxului sanguin utero-placentar și fetal-placentar.
 6. Determinarea locației fătului. La o vârstă gestațională de 32 de săptămâni, prezentarea pelvină nu ar trebui să provoace îngrijorare la o femeie însărcinată - copilul poate încă să se rostogolească singur.
 7. Detectarea înțelegerii cordului fetal.

Cu 32 de săptămâni, începe o perioadă importantă, care ar trebui să aibă loc sub supravegherea unui medic. Mama așteptată nu ar trebui să neglijeze o vizită la clinica antenatală, examinările prescrise.

Concluzie

Caracteristicile care disting cea de-a 32-a săptămână de sarcină sunt dezvoltarea fătului și senzația unei femei.

Mama încântătoare este plină de emoție tremurândă, așteptând cu nerăbdare următoarea întâlnire.

Complicațiile care apar în acest stadiu pot umbri oarecum starea de euforie:

 • Împletirea copilului cu un cordon ombilical. Stoarcerea gâtului și a pieptului poate duce la dezvoltarea hipoxiei, nașterea naturală, în astfel de cazuri, nu este întotdeauna posibilă.
 • Apă scăzută. O cantitate insuficientă de lichid amniotic nu duce la dezvoltarea completă a copilului în interiorul uterului.
 • Toxicoza. Manifestarea unui astfel de simptom în trimestrul al treilea nu este neobișnuită, greața constantă și vărsăturile frecvente sunt un motiv de spitalizare a unei femei însărcinate.
 • Încălcarea microflorei vaginului. Disbacterioza nu este periculoasă pentru o femeie sau pentru un copil, dar dă un disconfort considerabil unei femei însărcinate. Este necesară vindecarea încălcării chiar înainte de naștere - bacteriile pot fi transmise bebelușului în timpul trecerii sale prin canalul de naștere.

Sarcina la 32 de săptămâni are aspecte pozitive - nașterea în acest moment are un rezultat pozitiv de 90%.

Se formează un copil sănătos, are imunitate și reflexe de bază, așa că nimic nu-i amenință viața.

Este posibil și este imposibil

Unul dintre factorii care afectează bunăstarea unei sarcini este respectarea de către femei a regulilor minime de comportament. În a 32-a săptămână, ar trebui să le respectați în continuare:

 • ascultați cu atenție, înregistrați și urmați recomandările ginecologului,
 • elimina complet consumul de alcool, nicotină, medicamente,
 • minimizați contactul cu substanțele chimice pentru uz casnic și construcții,
 • respectați regimul de băut și hrană. Mai ales dacă există recomandări de la un medic,
 • refuza semifabricate, afumate, sărate, uscate și alte produse dăunătoare,
 • dormi suficient, mergi zilnic afară, fă exerciții fizice,
 • pentru a controla puritatea corpului,
 • mențineți ordinea în casă,
 • de multe ori ventilați camera, în special înainte de culcare,
 • evita sarcinile gospodărești care necesită efort semnificativ, fiind la înălțime, ridicând brațele,
 • minimizați șansa de a vă îmbolnăvi: încercați să nu contactați bolnavii, evitați locuri aglomerate,
 • mențineți o dispoziție pozitivă, evitați stresul.

În absența patologiei sarcinii și a unei indicații directe din partea ginecologului, în săptămâna 32 nu există interdicție asupra vieții sexuale. Principalul lucru pe care ar trebui să-l amintească viitorii părinți este respectarea măsurilor de securitate:

 • poziția aleasă trebuie să fie confortabilă pentru femeie, să nu-și asume presiunea pe stomac,
 • Evitați mișcări intense, penetrări profunde,
 • se recomandă utilizarea unui prezervativ.

32 săptămâni de sarcină: înălțime, greutate, dezvoltare fetală, ecografie

32 săptămâna obstetrică - este la 30 de săptămâni de la concepție. Al treilea trimestru de sarcină continuă; 8-10 săptămâni rămân înainte de naștere. Până în săptămâna 32, principalele procese de dezvoltare a organelor interne ale bebelușului sunt finalizate, dar până acum nu este încă pe deplin pregătit pentru naștere. Pe de altă parte, mama continuă să se odihnească în concediu de maternitate, deși este deja dificil să-i spui senzația de lumină, este afectată de oboseala din poziția ei și a câștigat kilograme.

32 de săptămâni, câte luni este? La 32 de săptămâni obstetrică, 8 luni de sarcină continuă (32 săptămâni = 7 luni și 14 zile).

Probleme din a 32-a săptămână de sarcină

În cea de-a 32-a săptămână de sarcină, o femeie poate întâlni unele manifestări care pot indica apariția patologiei sau a complicațiilor. Printre ele există simptome care ar trebui să fie un stimulent pentru a solicita imediat ajutor medical:

 • dureri de stomac, spate, cochilie și / sau coapse. Durerea este constantă, mai gravă
 • fătul a redus mai mult de 6 ore sau este prea activ,
 • la următoarea măsurare, femeia a observat că în 7 zile abdomenul nu a crescut sau a crescut cu mai mult de 2 cm,
 • numeroase vergeturi apar pe suprafața abdomenului,
 • crampe severe în intestine, diaree,
 • vărsăturile începe sau greața suferă,
 • a apărut descărcarea roșie sau maro
 • s-a revărsat lichid amniotic sau evacuarea a devenit foarte lichidă,
 • atunci când se mișcă, se aude gârlă în uter,
 • o singură pierdere a cunoștinței, întunecarea în ochi,
 • o scădere accentuată a vederii,
 • setea intensă care nu trece după apa potabilă,
 • umflare crescută cu aport minim de sare,
 • presiune crescută, însoțită de dureri de cap, greutate în partea din spate a capului.

Aceste simptome indică cel mai adesea debutul travaliului sau apariția unei patologii de sarcină. Este extrem de nedorit să amâne o vizită la o instituție medicală.

Calendarul sarcinii a ajuns la a 32-a săptămână. Bebelușul a format deja toate organele interne, rămâne doar să aștepți până când se maturizează. Mama expectantă simte din ce în ce mai mult încărcătura pe corpul ei, pot apărea o varietate de senzații care nu sunt întotdeauna plăcute. Pentru a ajunge cu calm la restul de 6-8 săptămâni, se recomandă să urmați sfaturile postate în acest articol, consultați un medic ginecolog dacă aveți întrebări legate de bunăstare.

Este foarte puțin de așteptat întâlnirea, așa că este timpul să ne gândim la detalii: decorul, hainele, numele nou-născutului. Este bine acum să decideți dacă soțul va fi prezent la naștere, dacă doriți să folosiți ameliorarea durerii și să colectați lucrurile necesare pentru spital. Pastreaza calmul si buna dispozitie, pentru ca copilul simte si intelege totul.

Greutate, înălțime, dezvoltare fetală la 32 de săptămâni de gestație

Greutatea copilului la 32 de săptămâni de gestație este de aproximativ 1800 de grame, iar lungimea corpului fetal este de aproximativ 42 de centimetri. Un copil de dimensiunea unui dovleac mic.

Din a 32-a săptămână de sarcină, fătul se dezvoltă și crește activ. Creșterea masei se datorează țesutului adipos și muscular. În exterior, fătul este proporțional și devine similar cu copilul recent născut, dar rămâne în urmă în ceea ce privește greutatea. Dar pentru a crește greutatea corporală a fost pregătit încă două luni de viață intrauterină. Pielea devine roz și netedă. Părul de pe capul copilului este vizibil, care, fără a-și pierde moliciunea și raritatea, se îngroașă.

Datorită uterului înghesuit, fătul se află într-o poziție forțată, și anume poza embrionului. Membrele unui copil sunt îndoite și încrucișate și sunt aduse și în corpul însuși. În general, poziția fătului imită forma ovală a cavității uterine.

De asemenea, este deosebit de important în poziția copilului că acesta coboară capul în jos, ceea ce este norma pentru livrarea fără probleme în viitor.

32 săptămâna obstetrică de sarcină se distinge prin formarea de organe și sisteme deosebit de importante ale vieții umane, precum imunitatea și neuroendocrina. Sistemul imunitar este stabilit exact în această perioadă, iar fătul începe să primească structuri speciale de proteine ​​- anticorpi de la mamă.

Îl vor proteja de efectele factorilor patogeni externi și vor rezista naturii lor antigenice. Se îmbunătățesc activitatea tuturor principalelor glande de secreție, care joacă un rol crucial în timpul proceselor metabolice ale fătului.

Dezvoltarea fetală la 32 de săptămâni de gestație Până la 7 luni, inima copilului s-a format deja, dar până în prezent există un ductus arteriosus neîncălzit, adică cavitățile atriale stânga și dreapta comunică între ele. Este interesant faptul că începând din această perioadă, culoarea ochilor copilului este determinată.

Elevii fătului se extind și se stabilește tipul normal de somn și de veghe: după naștere, copilul doarme cu ochii închiși și este treaz cu ochii deschiși. La 32 de săptămâni de sarcină, mama observă mișcările fetale în interiorul abdomenului, lovirea lui din interior, înghițind și chiar sughițuri.În această privință, nu este absolut dificil pentru mamă să înțeleagă ce dispoziție are copilul în acest moment.

Nașterile sunt periculoase la gestație de 32 de săptămâni?

32 de săptămâni de sarcină - perioada de pregătire a copilului pentru naștere, formarea de organe și sisteme este finalizată, este nevoie de o poză care este convenabilă pentru ieșirea din pântece. Pentru naștere, perioada este încă timpurie, dar uneori copilul decide să se nască în acest moment.

Nașterea prematură apare întotdeauna brusc, dar la o perioadă de șapte luni de viață, copilul nu mai este în pericol. Bebelușii născuți la vârsta de 32 de săptămâni au grijă de ei în secție pentru bebelușii prematuri, fără dificultăți, deși în majoritatea cazurilor sănătatea lor este slabă, bolile cronice sau patologiile fiziologice nu sunt mai puțin frecvente.

Pe lângă nașterea prematură, există alte pericole în 32 de săptămâni, deoarece intră în a patra perioadă critică a sarcinii.

Ecografie la 32 de săptămâni de gestație

La 32 de săptămâni, femeile suferă cel mai adesea a treia ecografie planificată. Medicul evaluează funcția placentei: poziția fătului în abdomen la 32 de săptămâni de gestație, de ce perete este atașat și la ce distanță în raport cu colul uterin, grosimea placentei și structura acesteia.

Acești indicatori pot spune multe despre posibile infecții, inflamații, complicații în timpul nașterii. Sarcina principală a ecografiei în acest moment este de a exclude malformațiile și de a evalua starea placentei - gradul său de maturitate, fluxul de sânge în ea.

Orice modificare a funcției placentei poate întârzia dezvoltarea fătului, astfel că diagnosticul precoce al insuficienței placentare vă permite să prescrieți tratament la timp și să preveniți apariția complicațiilor.

Insuficiența placentară implică o încălcare a funcțiilor respiratorii și de transport a placentei, ca urmare a hipoxiei fetale. Cu cât este mai mare suprafața afectată a placentei, cu atât este mai periculoasă situația pentru sănătatea copilului.

În acest caz, o maternitate poate provoca naștere prematură sau poate efectua o cezariană.

În plus, cu ajutorul ecografiei la 32 de săptămâni de gestație, medicul clarifică starea fizică a bebelușului, își evaluează poziția (cap, pelvin etc.), se realizează biometrie (dimensiunile capului, circumferința sau diametrul mediu al burtei, se măsoară lungimea femurului).

Diagnosticul cu ultrasunete ajută medicul să identifice împletirea bebelușului cu un cordon ombilical - o patologie neplăcută, dar obișnuită, ale cărei cauze obișnuite sunt:

 • activitate fizică precară a unei femei însărcinate,
 • un cordon ombilical foarte lung
 • lipsa de fier în corpul mamei.

În cea de-a 32-a săptămână de sarcină, cordonul ombilical este puțin probabil să nu se desfășoare, dar nu afectează în special bunăstarea copilului. Această patologie nu este supusă unui tratament, dar supravegherea medicală a mamei în așteptare este consolidată.

Dacă fluxul de sânge este perturbat ca urmare a împletirii cordonului ombilical, copilul simte lipsa de oxigen, vitaminele speciale și suplimentele alimentare sunt prescrise mamei

Antrenament sau contracții false la 32 de săptămâni

Contractiile de antrenament sunt contracții neregulate pe termen scurt și nedureroase care apar după 32 de săptămâni de sarcină (în unele cazuri după 20 de săptămâni), care nu duc la naștere și nu contribuie la reducerea și deschiderea colului uterin. Se mai numesc contracții false sau contracții Brexton-Hicks.

În timpul luptelor de antrenament, o femeie simte că musculatura abdominală se întărește, ca și cum ar fi rigidă, iar această senzație dispare complet. De obicei, o astfel de luptă durează de la câteva secunde până la câteva minute. Femeile care sunt însărcinate cu primul lor copil pot confunda contracții false cu prezentul. Principalul obiectiv al contracțiilor (false) de antrenament este pregătirea pentru nașterea uterului și a colului uterin.

Pentru prima dată, acestea pot apărea în perioada de 31-32 săptămâni de sarcină. Așa știți câte luni, știți deja. Pe baza calculelor obișnuite, apoi șapte și jumătate, și după standardele obstetrică puțin mai puțin.Așa cum se poate, săptămâna aceasta apar contracții uterine frecvente, care se antrenează și nu reprezintă o amenințare pentru viața copilului. Presiunea uterină asupra vezicii poate provoca urinare necontrolată. De aici pot apărea dureri minore care se opresc cu ajutorul valeriei și a altor sedative.

Contractiile de antrenament ale uterului vor deveni mai puternice pe masura ce se apropie ziua nasterii. Acest lucru este normal, cu toate acestea, trebuie să știi să le deosebești de lupte reale. Harbingers-ul nu este de obicei intens și trece, dacă vă mișcați puțin. Luptele reale din activitatea fizică se vor intensifica doar.

Posibile riscuri și pericole la 32 de săptămâni de gestație

În acest moment, există posibilitatea următoarelor complicații ale sarcinii:

 • Amenințarea nașterii premature. Probabilitatea nașterii premature a unui copil crește sub influența următorilor factori: placentare scăzută, maturizarea prematură a placentei, patologia colului uterin, traumatismul și căderea unei femei. Descărcarea albă sau sângeroasă, greața, apariția durerilor în uter pot semnala debutul travaliului. Dacă stomacul unei femei este prea des rigid, acesta poate fi, de asemenea, un semn al tonului crescut și al amenințării unei nașteri premature, dar acest simptom în sine nu este decisiv. Când apar astfel de senzații, este urgent să solicitați ajutor medical.
 • Apa scăzută este o afecțiune în care volumul lichidului amniotic este insuficient pentru dezvoltarea normală a fătului. În mod normal, IAI (indicele lichidului amniotic) trebuie să fie de 79-263 mm. Oligohidramniosul moderat în timpul sarcinii (IAI este cuprins între 67 mm și 91 mm) nu prezintă un mare pericol pentru copil, dar cu un deficit pronunțat de lichid amniotic (IAI mai mic de 67 mm), hipoxie fetală și, prin urmare, este posibilă apariția unui decalaj în dezvoltarea lui.
 • Înțelegerea cordonului ombilical al fătului. Probabilitatea acestei patologii este, de obicei, foarte înfricoșătoare pentru mamele în așteptare, dar chiar dacă medicul a găsit semne de înțelegere a cordului în timpul unei scanări cu ultrasunete, nu ar trebui să vă faceți griji prea mari, deoarece bebelușul îl poate desface în sens invers. Prin urmare, este recomandabil să faceți din nou o examinare cu ultrasunete după ceva timp pentru a evalua starea fătului.

Sarcina 32 de săptămâni - dezvoltarea fătului și senzația unei femei

Este esențial pentru dvs. că, de preferință, este permis să se odihnească. Încercați să vă culcați în timpul zilei. Poate chiar în această secundă vă simțiți incomod și uriaș, și chiar obosit de sarcină. Cea mai contraargumentă este să începi să participi la cursuri, dar pentru viitorii părinți. Copilul este complet format, iar bismalitul său este, în consecință, proporțional. Și datorită stratului de grăsime, copilul arată dolofan.

Ce a devenit agro-sarcina - 32 de săptămâni?

Deci, vă aflați la 32 de săptămâni de obstetrică de sarcină, dar sunt la 30 de săptămâni de la concepție și la 28 de săptămâni de la menstruația întârziată.

Dezvoltarea fetală la a 32-a săptămână de gestație

În această săptămână nu au loc schimbări globale, dar fără îndoială. Săptămâna aceasta, să zicem, este necesar pentru copilul tău, ca și cele anterioare. Durata sa în această săptămână este de la umăr la umăr 40,5 cm, dar povara este de 1,6 kg.

 • În ultimele etape ale sarcinii, copilul aude perfect, similar cu ceea ce se întâmplă în jur. El recunoaște sunetul inimii tale, auzit cu sunetele peristaltismului și cu sunetul sângelui care curge de-a lungul cordonului ombilical. Însă pe fundalul tuturor acestor sunete, bebelușul scoate în evidență principiul propriei sale mame: prin urmare, că numai el se va naște, el va avea încredere simultan în tine de-a lungul vocii.
 • Copilul a devenit ca un nou-născut. Acum nu mai rămăsese decât unul sau doi și nu era înclinat să se ridice în greutate.
 • În uter există tot mai puțin spațiu, dar „manevre” și copilul cu capul în jospregatirea pentru nastere,
 • Interesant, la fel ca la 32-34 săptămâni de gestație culoare determinată a ochilor copilul tău.Deși majoritatea copiilor cu părul echitabil se nasc cu ochii albaștri, acest lucru nu înseamnă deloc, la fel cum în timp nu se va schimba culoarea,
 • Elevii încep să se extindă și subiectul somnului se stabilește după naștere: ochii închiși în contravaloarea somnului și se deschid în contraatacul trezirii,
 • Până la sfârșitul lunii în fiecare zi copiii iau poza finală, dar nașterea. Majoritatea copiilor stau cu capul în jos și doar 5% umăr până la umăr sunt în poziție greșită. În acest caz, este indicată o cezariană, dar fără a deteriora copilul în timpul nașterii,
 • Mișcările copilului dvs. vor crește în această săptămână. De acum înainte, acestea se vor schimba în cantitate și calitate. Nu uitați să-i monitorizați activitatea,
 • Copilul dvs. a crescut în greutate, de preferință pentru grăsimea noastră și țesutul muscular, inclusiv din ultima (ultima) lună,
 • Sistemul imunitar este pus: copilul începe să primească imunoglobuline de la mamă și formează abuziv anticorpi care îl protejează în primele luni de viață,
 • Volumul de lichid amniotic care înconjoară copilul este de un litru. La fiecare oră de oră, acestea sunt complet actualizate, ca urmare a acestuia, bebelușul „înoată” continuu în apă curată, care este permis să fie înghițit ușor
 • Până la cea de-a 32-a săptămână de sarcină, elanul fătului capătă o nuanță strălucitoare de bucurie. Lanugo dispare în mod utilitar, vaporii primordiali sunt spălați și rămân doar în pliurile naturale ale corpului. Părul de pe cap devine de preferință gros, dar își păstrează plasticitatea și rămâne rar,
 • Lucrări speciale sunt îmbunătățite pe glandele endocrine - hipofiza, tiroida și paratiroida, pancreasul, glandele suprarenale și gonadele sexuale. Toate aceste structuri iau compasiune directă în metabolismul și activitatea tuturor sistemelor corpului,
 • Sugarii născuți săptămâna aceasta, cel mai mult de-a lungul aparițiilor, vor avea probleme cu suptul. Acest lucru se aplică din nou copiilor care cântăresc mai puțin de 1.500 g aproape de naștere. Extorsiunea bună și activă este un indiciu al maturității neuromusculare.

Foto cu fătul, o fotografie a abdomenului, o ecografie și un videoclip despre dezvoltarea copilului în a 32-a săptămână de sarcină

Fotografie a fătului la a 32-a săptămână

Ecografia copilului la a 32-a săptămână

Video: Ce se întâmplă în a 32-a săptămână de sarcină?

Video: ecografie la a 32-a săptămână de sarcină

Recomandări și sfaturi pentru o viitoare mamă la a 32-a săptămână de sarcină

 • La mijlocul zilei, încercați să puneți picioarele pe un deal mai des. De exemplu, puneți picioarele pe un scaun și așteptați un film dragă,
 • Dacă aveți probleme să adormiți, folosiți exerciții de relaxare înainte de culcare. Încercați să adormiți de partea dvs., îndoind picioarele la genunchi și proptind un picior cu o pernă. Nu vă faceți griji, dacă spunem că nu putem dormi, aceasta este o alelă normală în această etapă a sarcinii,
 • Dacă aveți probleme cu urinarea involuntară, faceți exerciții speciale care întăresc vasele de sânge și mușchii,
 • Începeți să participați la cursuri pentru viitorii părinți,
 • Asigurați-vă că faceți o analiză expresă a perioadei dvs. la 32 de săptămâni de sarcină, dar asigurați-vă că, la fel ca și când aveți anemie sau probleme asociate cu un conflict Rh,
 • Încercați să nu beți gol în timpul perioadei de dinainte de culcare și mergeți la latrină înainte de culcare,
 • Acum puteți face un scenariu de naștere, ce vă imaginați acest proces, de exemplu, pe cine doriți să vedeți alături, dacă veți anestezia nașterea și o serie de întrebări despre intervenția medicală,
 • Dacă suculența se desfășoară normal, măsura pe care o poți intimida pentru a continua relația cu soțul tău. Nu-ți poți face rău copilului, deoarece este protejat de vezică, unele umplute cu lichid. De obicei, un medic sau un medic avertizează asupra pericolului apropierii, de exemplu, dacă placenta este localizată în modul bestial,
 • Visul foarte contraatac.Găsiți un loc care vă este convenabil, luați un stilou și un stilou adevărat de hârtie și scrieți titlul: „Vreau…” Apoi, scrieți pe foaie tot ce este de ce vânăți chiar acum, inclusiv orice carantină Din cuvintele „VREAU ...” Scrieți totul, precum ce vine la cap. În aceste luni ați acumulat dorințele într-o asemenea măsură, a căror împlinire a fost lăsată „pentru mai târziu”. Scrieți-vă cu siguranță: „Vreau să dau naștere unui copil sănătos, frumos!” Bine, dar similar cu ceea ce v-ați dori pentru toate, în afară de voi înșivă ?! Adu-ți aminte de dorințele tale cele mai prețuite, cele mai secrete. Acum încearcă să aștepți ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat. Și începe să le faci!
 • Suprapusă cu dulciuri, citește cu plăcere o carte pe care visai să o citești înainte,
 • Se înmoaie în pat
 • Accesați un concert de radio cu muzică clasică, o emisiune video a unui nou film sau un musical,
 • Teatrul este o sarcină excelentă pentru cinematografe. Alegeți spectacole comedice și spectacole de comedianți,
 • Cumpărați-vă ținute drăguțe pentru lunile următoare și o garderobă pentru copilul vostru,
 • Trăiește-te și soțul tău cu diferite bunătăți,
 • Alegeți o maternitate
 • Cumpărați un album - grăbiți în mutul dvs. vor exista fotografii minunate ale copilului dvs.,
 • Faceți totul așa cum doriți. Îndeplinește-ți dorințele cu plăcere.

Calendarul săptămânal al sarciniiPrimul trimestru 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Al doilea trimestru 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 Al treilea trimestru 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Și similar cu ceea ce ai simțit la a 32-a săptămână de sarcină? Distribuie cu noi!

32 de săptămâni de sarcină: caracteristici ale ceea ce se întâmplă cu copilul și mama

32 de săptămâni de gestație corespund celei de-a opta luni calendaristice a acestui proces important. În acest moment, mamele în așteptare pot începe pregătirea pentru naștere. În starea generală a unei femei, nu se mai întâmplă multe schimbări, iar copilul este aproape gata pentru naștere. Informații importante despre ce trebuie să știți după 32 de săptămâni de sarcină, citiți articolul.

32 de săptămâni însărcinată: dezvoltarea copilului

Greutatea fătului la 32 de săptămâni ajunge la 2 kg cu o creștere de aproximativ 40 cm. Acești indicatori sunt aproximativi, parametrii de firimă fiind apropiați de ei în curs de dezvoltare normală.

În ceea ce privește modificările unui corp mic, copilul la 32 de săptămâni de gestație este caracterizat de astfel de procese:

 • sistemul imunitar este activat, începe producția de anticorpi de protecție. Bebelușul va avea nevoie de ei după naștere, deoarece corpul său trebuie să fie gata să se întâlnească cu mediul,
 • țesutul adipos se acumulează sub piele. Prezența sa este necesară pentru o termoreglare corectă, astfel încât copilul să se simtă confortabil după ce a lăsat burtica unei mame confortabile,
 • puful original a dispărut aproape. Capul copilului este deja decorat cu fire rare care încep să se întărească,
 • pielea devine bej-roz, iar membrele și fața sunt rotunjite,

 • se observă activitatea glandelor endocrine. Astfel, fondul hormonal este format în corpul copilului, iar sistemul endocrin este stabilizat,
 • copilul reacționează la lumină - distinge între schimbarea orei zilei și, de asemenea, sunetul - recunoaște vocile părinților, muzica etc.
 • formarea sistemului respirator continuă. Încercând să respire primele, copilul înghite uneori lichidul amniotic, dar are nevoie de un astfel de antrenament,
 • oasele sunt întărite. Doar craniul păstrează flexibilitatea și mobilitatea, lucru important pentru parcursul nașterii.

Copilul se face simțit cu mișcări și șocuri active și, de asemenea, se așteaptă la comunicare și îi răspunde, făcând ca săptămâna 32 să fie deosebit de plăcută.

32 de săptămâni de sarcină: senzații și schimbări în corpul unei femei

Cea mai mare schimbare pe care o aduce o sarcină de 32 de săptămâni este creșterea în greutate. Creșterea uterului este asociată cu senzații noi și posibile boli.

În mod normal, până în acest moment, femeia se recuperează cu aproximativ 10 kg. Acest proces trebuie monitorizat, deoarece chiar și cu indicatori medii, mama care așteaptă se simte:

 • scurtarea respirației. Uterul exercită presiune asupra diafragmei, ceea ce face ca inhalarea și expirația să fie mai puțin libere,
 • frecvent uriesthesia. În al treilea trimestru, ei nu mai surprind o femeie, ci pot provoca disconfort,
 • greață și vărsături după ce a mâncat asociat cu supraalimentare. Mărimea porțiunii la a 8-a lună este recomandat să fie redus pentru a nu provoca disconfort,
 • a crescut partea inferioară a spatelui și a picioarelor. O centură specială de bandaj va ajuta la reducerea acesteia,
 • apariția vergeturilor pe burtă. Produsele de îngrijire a pielii pentru gravide vor ajuta la prevenirea apariției acestora,
 • agravarea stării de bine cu o poziție supină prelungită. În același timp, vena cava este comprimată, copilul dezvoltă înfometare cu oxigen, iar femeia poate pierde cunoștința.

Cea mai plăcută senzație pentru femeia însărcinată este tremuratul și mișcările copilului. O femeie poate chiar urmări cum se modifică forma burticii sale. Acest lucru aduce o bucurie incredibilă și ajută la îndurarea mai ușor a disconfortului.

32 săptămâni de sarcină: probleme posibile

O listă de afecțiuni majore însoțește întreaga sarcină. 32 de săptămâni este momentul în care nașterea poate apărea în orice moment, prin urmare, orice schimbare a stării de bine ar trebui să fie atent monitorizată. Printre problemele posibile se menționează următoarele:

 • durere. Senzațiile neplăcute în partea inferioară a spatelui, hipocondriul și regiunea pelvină sunt de obicei asociate cu o creștere a masei copilului. Dacă trec după odihnă și sunt slab exprimate, atunci nu vă faceți griji. Un simptom alarmant este o durere de cap severă, însoțită de greață și umflare crescută. Aceasta poate indica toxicoza tardivă, care necesită intervenția medicilor,
 • temperatură ridicată simptome ale corpului și răcelii. În mod normal, temperatura unei femei însărcinate crește la 37 ºС. Când, împreună cu acest simptom se observă un nas curgător, dureri în gât, dureri corporale, trebuie să consultați imediat un medic. Auto-medicația cu medicamente în timpul sarcinii este interzisă,
 • eliberare udat în natură cu un amestec de sânge. Evacuarea normală ar trebui să rămână ușoară, inodoră. Modificările pot indica scurgerea lichidului amniotic și debutul forței de muncă. În plus, femeile sunt adesea îngrijorate de tuse, un semn al cărei descărcare abundentă de cheesy.

În ceea ce privește viața intimă, medicii o sfătuiesc să se limiteze în acest moment, pentru a nu provoca nașterea prematură.

32 săptămâni de sarcină: recomandări, analize, ecografie

Printre sfaturile pentru mama în așteptare, a 32-a săptămână de sarcină conține astfel de recomandări:

 • să colecteze lucruri pentru spital. În excursii și plimbări, luați documente și documente medicale cu dvs. Acest lucru este important în caz de debut brusc al forței de muncă,
 • cumpărați un sutien special în care un sân mărit și sensibil se va simți confortabil,
 • faceți exerciții de respirație și nu neglijați activitatea fizică. Dansurile, gimnastica, yoga nu numai că îmbunătățesc bunăstarea, dar și normalizează fondul emoțional,
 • relaxați-vă complet și dormiți cel puțin 8 ore pe zi. Perna de maternitate este la îndemână pentru un somn confortabil,
 • mananca echilibrat. Mesele frecvente în porții împărțite vor ajuta să nu câștige excesul de greutate și să nu se simtă greață.

În ceea ce privește testele și studiile, medicul va prescrie un set standard pentru o femeie, care include:

 • analiza clinică generală a urinei și sângelui,
 • frotiuri la microflora vaginului,
 • măsurarea greutății corporale, presiunii, circumferinței burtice, înălțimii fundului uterin,
 • determinarea bătăilor inimii copilului.

Odată cu aceasta, o scanare cu ultrasunete este efectuată la 32 de săptămâni, care este a treia planificată pentru întreaga perioadă. În timpul procedurii, medicul:

 • evaluează ritmul de dezvoltare, greutatea și înălțimea copilului,
 • stabilește starea placentei și a cordonului ombilical, cantitatea de lichid amniotic,
 • examinează colul uterin
 • confirmă sexul viitorului copil.

Mașinile cu ultrasunete vă permit să faceți o fotografie cu firimiturile, să-i examinați în detaliu chipul și chiar să înțelegeți cine arată mai mult copilul.

32 de săptămâni de sarcină o apropie pe mama așteptătoare în momentul crucial al nașterii. Cu toate acestea, anxietățile și grijile sunt lăsate deoparte. Pregătirea corectă, îngrijirea sănătății dvs. și cunoașterea a ceea ce există este cheia unei sarcini de succes.

Semne de sarcină

În acest stadiu, sentimentele femeilor continuă să fie asociate în principal cu creșterea uterului și cu creșterea dimensiunii abdomenului. În fiecare zi aduce tot mai multe inconveniente. Cu toate acestea, unele semne noi de sarcină apar la 32 de săptămâni:

 • Ombilicul seamănă deja cu o monedă plată. La unele femei, chiar și el bombardează.
 • În acest stadiu, poate fi deja observată o divergență treptată și lină a oaselor pelvine. Aceasta se manifestă prin senzații nu foarte plăcute în zona corespunzătoare a corpului.
 • Adesea există durere în coaste inferioare. Acest lucru se datorează presiunii uterine asupra lor.
 • Se înregistrează din ce în ce mai multe contracții de antrenament, care pregătesc treptat uterul pentru nașterea viitoare.
 • Somnul se înrăutățește. Multe femei la 32 de săptămâni gravide se plâng de incapacitatea de a se odihni normal. Este din ce în ce mai dificil să găsești o poziție optimă de somn datorită incapacității de a te culca pe spate și stomac.

În această etapă, copilul se află deja în poziția finală. Cel mai frecvent este cu capul în jos. Datorită acestei mișcări, picioarele adesea aduc multe disconfort mamei.

Modificări fiziologice în corpul unei femei

32 de săptămâni de gestație este o perioadă destul de târzie. Nu trebuie să vă așteptați la schimbări pronunțate în corpul mamei și al copilului. Corpul continuă să funcționeze într-un mod îmbunătățit pentru a oferi bebelușului toți nutrienții necesari. Este necesar să se creeze cele mai confortabile condiții pentru șederea lui în pântece.

Sarcina la 32 de săptămâni este caracterizată de astfel de evenimente în corpul mamei care așteaptă:

 • Sinteza hormonului relaxin. Contribuie la divergența oaselor pelvine fără a dăuna organismului.
 • Concentrația de prolactină în sânge crește. Din această cauză, glandele mamare cresc și mai mult. Ei acumulează colostru, care iese uneori.
 • Modificările hormonale duc la instabilitatea emoțională a viitoarei mame. Plânge adesea, se supără de la fleacuri. Acest lucru trebuie luat în considerare și susținut în orice.
 • Uterul continuă să crească, apăsând asupra organelor vecine. Adesea progresează constipația, flatulența și arsurile la stomac.

La 31 săptămâni de gestație, se observă o creștere suficientă semnificativă a greutății suplimentare. Este necesar să monitorizați dieta pentru a preveni creșterea prea mare în greutate. Totul ar trebui să meargă fără probleme.

Analize, ecografie și proceduri suplimentare de diagnostic

La 32 de săptămâni de gestație, mamelor pot fi prescrise următoarele examene pentru a monitoriza cursul procesului de purtare a fătului:

 • Analiza urinei.
 • Analiza clinică și biochimică a sângelui.
 • Măsurarea indicatorilor antropometrici.
 • Măsurarea tensiunii arteriale
 • Stabilirea înălțimii fundusului uterin (normal 32 ± 1 cm).

În paralel, va trebui să treceți la al treilea screening ecografic obligatoriu. Descrierea imaginii de pe monitor va include o descriere detaliată a dezvoltării fătului. Se atrage atenția asupra activității sale motorii, structurii și funcției inimii, dimensiunea și greutatea organelor interne. Gradul de maturitate al placentei și cantitatea de lichid amniotic sunt evaluate în mod necesar.

Frecvența cardiacă fetală este determinată. În mod normal, este de 160-180 de bătăi pe minut. Dacă aceste valori sunt depășite, se poate efectua o examinare Doppler suplimentară a fluxului de sânge din cordon. Astfel, va fi posibilă stabilirea sau eliminarea înfometării cu oxigen.

Sfaturi și trucuri la gestație de 32 de săptămâni

La 32 de săptămâni de sarcină, trebuie să monitorizați cu atenție nutriția mamei care așteaptă.Având în vedere o ședere în concediu de maternitate, riscul unor gustări constante inutile crește semnificativ. Pofta poate fi în continuare „lup”.

Merită să ne amintim următoarele recomandări ale medicilor:

 • Puteți mânca des, dar în porții mici. Acest lucru va depăși dorința constantă de a mânca fără a câștiga excesul de greutate.
 • Aportul caloric trebuie să se încadreze în intervalul 2500-3000 kcal. Pentru un calcul precis, puteți utiliza tabelele corespunzătoare din cărțile despre alimentația sănătoasă.
 • Măriți numărul de fructe și legume din meniu.
 • Evitați mâncarea, gunoaiele, afumatul și prăjitul.
 • Limitați alimentele grase și dulci.

Activitatea fizică rămâne un aspect important al purtării unui copil la 32 de săptămâni de gestație. Nu este nevoie să te suprasolicitați cu exerciții fizice. Cea mai bună cale de a ieși din situație este să participi la antrenamente de yoga sau fitness pentru femeile însărcinate. Drumeția în aer curat sau înotul în piscină va fi, de asemenea, extrem de util pentru mama și copilul ei.

Sarcina la 32 de săptămâni nu necesită restricții asupra vieții sexuale, cu condiția să nu existe contraindicații medicale. Este dovedit că activitatea sexuală îmbunătățește starea generală a unei femei și a copilului ei. În timpul actului sexual, endorfinele sunt secretate, ceea ce afectează favorabil copilul și mama.

Fumatul de alcool și țigară rămâne interzis. În ciuda activității depline a placentei și a filtrării sângelui bebelușului, alcoolul și nicotina depășesc cu ușurință bariera placentară, perturbând procesul normal de dezvoltare a fătului.

Auto-medicarea este extrem de nedorită, inclusiv cu utilizarea de plante sau alte remedii populare. Dacă apar semne ale bolii, consultați un medic.